Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 11 februarie 2005

Stirile TVA aici

  • Registrul Auto - pus sa-si imparta sediul

Serviciul de pasapoarte si inmatriculari se vor muta la Registrul AutoPatru solicitari pentru Guvern
Aradenii au reusit sa inainteze Guvernului Tariceanu - la finele sedintei pe care acesta a convocat-o al Bucuresti si unde au fost invitati si participe toti prefectii din subordine - patru dosare cu proiecte de hotarari, care reprezinta tot atatea probleme aradene pe care oficialitatile locale spera sa le rezolve cu sprijinul Executivului central. 
Este vorba de un proiect de hotarare de Guvern prin care aradenii spera sa obtina 40 de miliarde de lei pentru continuarea lucrarilor de constructie la Catedrala Ortodoxa de la Podgoria, de un alt proiect care vizeaza sprijin financiar pentru AeroportuI din Arad, de o solicitarea care ar aduce Consiliului Judetean un sediu numai al sau (imobilul in "constructie" de pe strada Lacului, care candva a fost dedicat SRI) si de un acord care ar face ca Serviciul de pasapoarte si cel de inmatriculari auto sa se aleaga cu spatiu suficient pentru a-si putea desfasura activitatea in conditii normale.
Daca primele trei proiecte de hotarare de Guvern au fost initiate de Consiliul Judetean si contrasemnate de Prefectura, cel de al patrulea apartine Prefecturii, care trebuie, in fapt, sa se ingrijeasca de activitatea serviciilor mentionate. 
Desi nu a vrut sa insiste prea mult pe acest subiect, indicand faptul ca prefera sa vorbeasca de probleme deja rezolvate si nu doar de intentii, prefectul Cristian Stragea a facut totusi referire la propunerea care ii apartine.
"Am cerut sprijinul ministrului Victor Paul Dobre pentru o interventie pe langa Ministerul Transporturilor si pe langa organele centrale ale Registrului Auto Roman, pentru buna functionare a Serviciului de pasapoarte si inmatriculari auto. 
Acesta ar putea functiona intr-un spatiu apartinand Registrului Auto, filiala Arad. Mai mult, cererea e justificata, caci serviciile prestate sunt conexe si i-am putea scuti astfel pe aradeni de drumuri in plus, dintr-o parte in alta a orasului"
, a punctat Cristian Stragea.
Toate intr-un singur loc
In sediul Registrului Auto (destul de incapator, de altfel) ar urma sa-si gaseasca loc, daca aceasta propunere va fi acceptata, nu doar cele doua servicii ce tin acum de Prefectura, ci si un ghiseu al Directiei Fiscale, care sa vina si el in folosul aradenilor. 
"Avem acceptul de principiu al Directiei Fiscale care ar urma sa deschida un ghiseu, la care persoanele sa-si achite taxele. Locatia ar fi optima pentru toate, iar spatiul suficient si pentru arhivele acestor institutii", a punctat prefectul.
In prezent, desi au trecut la Prefectura, serviciul de pasapoarte si cel de inmatriculari si-au pastrat vechile sedii (improprii desfasurarii activitatii), singura interven|ie a Prefecturii pe tema ducand la mutarea arhivelor celor de la inmatriculari in subsolul reprezentantei Guvernului in teritoriu.
Cele patru proiecte de hotarare au fost inmanate de prefect reprezentantilor Guvernului doar la finele intrunirii de la Bucuresti, asa ca aradeni sunt nevoiti sa astepte ca executivul sa se pronunte vizavi de problemele de mai sus intr-o perioada... mai mult sau mai putin indepartata.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Foto Studio "Enigma" a ars aproape in intregime

Pompierii au stins incendiul la Studioul Foto "Enigma"Studioul central Foto Enigma a ars aproape in intregime, toate bunurile fiind distruse. 
Pagubele se ridica la cateva miliarde de lei.
Incendiul izbucnit ieri dimineata, in jurul orei 6, in centrul orasului, la Foto Studio Enigma a fost stins de pompieri dupa o lupta de aproximativ o ora cu flacarile. 
A fost necesara interventia a doua autospeciale pentru a stinge incendiul. 
"A fost destul de greu de actionat din cauza spatiului foarte strant si a fumului mult si gros. In plus a trebuit sa spargem trotuarul pentru a gasi un hidrant, fiindca cei care au pus pavelele nu s-au gandit la acest lucru", a declarat Iustin Marseu, locotenent colonel in cadrul Comandamentului de Pompieri "Vasile Goldis", precizand ca toti pompierii care au participat la interventie au ramas si dupa stingerea incendiului pentru a scoate din cladire ceea ce a mai ramas.
Potrivit locotenentului colonel, studioul fotografic a fost distrus in proportie de peste 80%, ca si o mare parte din bunurile din imobil. 
In magazin erau depozitate materiale folosite in industria fotografica care au luat foc foarte repede. 
Pentru stabilirea cauzelor incendiului se va discuta cu proprietarii si se vor face verificari, impreuna cu Politia si specialisti din cadrul companiei Electrica. 
Dar din cate se pare totul a pornit de la un scurt circuit. 
"Magazinul l-am inchis la opt seara si nu a ramas nimic in priza. Nu stiu ce s-a intamplat. Acum incercam sa salvam ce se mai poate, insa din pacate foarte putine obiecte au ramas intacte", afirma una dintre angajatele studioului. 
Nici o cladire din apropierea studioului nu a fost afectata de incendiu. 
Desi magazinul distrus a fost inchis pentru renovare, Foto Studio Enigma isi continua activitatea,  clientii avand posibilitatea sa cumpere produse de la magazinul aflat in acelasi imobil, la etajul unu.

Diana Rotar - Observator

  • Aglomeratie la Aeroport

Aeroportul Arad a ramas operabil in ciuda vremii nefavorabilePaltforma  Aeroportului International din Arad a fost foarte solicitata in acesta dimineata. 
Pentru ca aeroportul din Timisoara nu a fost operabil, iar din cauza cetei opt avioane au aterizat la Arad. 
Doua dintre acestea erau curse externe, venite din Italia si Germania. 
Calatorii care se grabeau sa ajunga in Timisoara au fost transportati cu microbusele aeroportului. 
Conducerea aeroportului spune ca acest flux neprevazut de avioane este un lucru bun pentru ca in acest mod se demonstreaza ca aeroportul international din Arad este un punct startegic, iar angajatii fac fata acestor situatii. 

Camelia Catean - Televiziunea Arad

  • Accident de circulatie in lant: Trei morti pe DN 7

Accident cu urmari foarte grave in apropiere de NadlacO manevra de depasire defectuoasa a provocat o tragedie greu de imaginat, ieri dimineata, pe Drumul National 7, la iesirea din Nadlac. 
Aflat la volanul unui TIR, Gheorghe Lucian Gheju, de 41 de ani, din Sibiu, si-a dat seama prea tarziu ca s-a hazardat in depasirea unui camion de lemne si a lovit frontal un autoturism Audi ce se deplasa regulamentar dinspre Nadlac. 
In urma impactului, masina mica a fost proiectata sub rotile camionului, iar inca cinci autovehicule ce veneau din spate nu au mai putut evita o tamponare in lant.
Serviciul de descarcerare al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului Arad a intervenit in numai putin de o jumatate de ora de la producerea accidentului insa nu a mai putut scoate vii decat doi dintre cei patru pasageri ai autovehiculului Audi. 
Cristian Alexandru Serghiev, de 30 de ani si Lazar Ciortea, de 56 de ani, ambii din Nadlac au decedat pe loc, in timp ce Andrada Domsa, de 19 ani, tot din Nadlac, a murit in drum spre spital. 
Singurul supravietuitor al cumplitului accident este Marcel Tudor, din Arad, care - insa - se afla internat in stare grava la sectia reanimare a Spitalului Judetean. 
Avand in vedere ca in evenimentul rutier au fost implicate pana la urma nu mai putin de opt masini, circulatia pe Drumul National 7 a fost intrerupta aproape doua ore, drept pentru care s-au format coloane kilometrice de autovehicule. 
Soferul TIR-ului este retinut pentru cercetari si risca ani buni de inchisoare pentru ucidere din culpa.

Calin Mnerie - Adevarul

  • Dumitru Vasi – Soimosanu, aradeanul care a cules peste 50.000 de anecdote

Dumitru Vasi - Soimosanu a cules peste 50.000 de anecdoteDumitru Vasi – Soimosanu s-a nascut pe meleaguri aradene, mai exact in localitatea Soimos din Lipova.
In urma cu multa vreme s-a stabilit, prin casatorie, tot undeva in zona Ardealului, la Brasov.
Pe sotia sa, Natalia Gliga, a cunoscut-o prin niste cunostinte comune.  
I-a unit aceeasi pasiune pentru tot ceea ce tine de arta si de frumos. Natalia Gliga a fost timp de 30 de ani prim solista a Orchestrei de muzica populara "Miorita" din Brasov si in acelasi timp si compozitoare.
A fost colega cu Benone Sinulescu, Irina Loghin, Ileana Sararoiu, adevarata generatie de aur a folclorului romanesc.
Dumitru Vasi – Soimosanu a scris o antologie de umor care cuprinde peste 50.000 de anecdote grupate tematic in zeci de volume dintre care au aparut pana in prezent doar cateva, din motive financiare. Primul volum a vazut lumina tiparului in anul 1994 si se intituleaza "Intre soti". Cel de-al doilea volumul 
"Iubirea e un lucru foarte mare" a aparut in 1998 in trei editii la Editura Masina de Scris. "Umor automobilistic", volum cu numarul trei din vasta antologie a fost pus in tipar la Editura Mirador, al lui Ion Mateut, in anul 2000. 
In cursul lui 2003, a aparut pe compact disc "Antologia umorului politic – Eterna si fascinanta anecdota". "Mircea Geoana a comandat 50 de exemplare, insa comanda nu a mai fost onorata din doua motive. In poza de pe coperta CD-ului, Ion Iliescu era asezat langa Ceausescu. Si titlul deranja, era o aluzie la cartea lui Adrian Costea – Eterna si fascinanta Romanie -, care la vremea respectiva a starnit un adevarat scandal", afirma autorul.  
In 2004 lucrarea a fost publicata la Editura Concordia din Arad, prefata fiind realizata de academicianul Stolnici Balaceanu. La aparitia acestui volum, mai exact la punerea acestuia in pagina o mare contributie, din punct de vedere material a avut-o George Medintu. "Toata lumea a fost incantata atunci de gestul afaceristului, dar dupa ce acesta a fost arestat, cei de la Ministerul de Externe mi-au sugerat sa sterg numele lui, deoarece cartea se vindea si peste hotare si nu doreau sa stie si altii ca Medintu a contribuit in vreun fel la publicarea unei carti", declara Dumitru Soimosan
Motto„Romanii... numai pre cei misei inalta, pe aceia ii ridica din gunoi iar pe cei vrednici ii urisesc, ii strica pe unde
"Au crezut ca venisem la mormantul lui Corneliu Zelea Codreanu"
Brasoveanul Dumitru Soimosanu a urmat Facultatea de Istorie. La cativa ani de la absolvire a inceput sa scrie studii si lucrari pentru mai multe reviste de specialitate din tara. "Nici nu mai stiu exact cum a inceput totul. Am vrut sa fac ceva mai deosebit, ceva original care nu se mai facuse pana atunci. Asa am inceput sa scriu o istorie a cimitirelor din toata tara", povesteste autorul. 
Dumitru Vasi s-a nascut in localitatea Soimos - Virtual Arad News (c)2005 Documentarea pentru "Istoria cimitirelor din Romania" a durat ani de zile. Despre aceasta carte sau mai bine zis dictionar al monumentelor funerare ale romanilor de seama, chiar daca nu a reusit sa vada lumina tiparului s-a vorbit mult, multe personalitati ale vietii culturale din tara considerand-o o lucrare cu totul originala, un studiu aparte. Este printre putinele lucrari, daca nu singura in domeniul istoriei pentru care nu s-a folosit bibliografie, totul a fost cercetat la fata locului. Autorul spune ca a fost o ambitie foarte mare. 
"In facultate am avut parte de mari profesori de la care am invatat ca nu poti obtine nimic in viata fara ambitie si eforturi." In timpul documentarii a avut parte de multe intamplari, unele neplacute iar altele hazlii. Dumitru Soimosanu isi aminteste ca se afla la cimitirul "Eternitatea" din Iasi, la mormantul marelui sonetist Mihail Codreanu, directorul Teatrului  National. Unul dintre paznici a anuntat securitatea, nestiind ce fac si banuit ca sunt un legionar care a venit la mormantul lui Corneliu Zelea Codreanu. Imediat in zona au aparut cativa barbati bine facuti care l-au inhatat si   l-au bagat intr-o masina. "Pana am ajuns la sediul lor m-au si cotonogit bine. Acolo m-au bagat intr-o camaruta. M-au intrebat foarte surprinsi, cum de am venit tocmai din Ardeal la mormantul lui Codreanu. Am incercat sa le explic ca de fapt era vorba de un alt Codreanu, dar nu m-au ascultat. Pana la urma a venit seful lor care a luat legatura cu cativa cunoscuti de-ai mei din Iasi care i-au confirmat ceea ce le-am spus, asa ca intr-un final m-au lasat sa plec".
Comunistii i-au confiscat manuscrisul
Filosoful Constantin Noica a selectat din cateva mii de epitafuri descoperite si culese de Dumitru Soimosanu si le-a comentat, intr-una dintre lucrarile sale. Poetul Ioan Alexandru a scris despre aceasta carte intr-o revista literara urmatoarele: "Aceasta carte ce o am in fata, de o importanta exceptionala pentru cultura noastra istorica si spirituala, inca nu a vazut lumina tiparului. Ea trebuie sa apara! Un ardelean pe nume Dumitru Vasi Soimoseanu a adunat in timp, de douazeci de ani cateva mii de epitafuri din cateva sute de cimitire de pe tot cuprinsul patriei. Cineva, asadar, a facut aceasta munca inainte de a o face arheologii peste veacuri, cand numai o farama poate din ceea ce acuma exista va mai rezista timpului, pentru ca, vai, multe din epitafuri sunt scrise pe lemn sau pe piatra slaba, pentru ca, vai, am pierdut astfel uriasa mostenire, de-a lungul veacurilor, inscriindu-ne numele pe frunza codrului si creanga plopului. Si intr-o zi au aparut cei care ne cer documente de vechime, noua celor mai vechi de zile aici in Carpati. 
Alaturi de numele atator carturari care au adus un elogiu acestei carti, inca in manuscris, precum Arghezi, Calinescu, Dalcoviciu, Rosetti, Noica, Cioculescu, Graur, Razvan Theodorescu si atatia altii, alaturi de articolul scriitorului Tudor Octavian, publicat in aceasta revista, adaug si eu numele mele de iubire pe aceasta exceptionala carte de exceptionala valoare, ce bate fierbinte la usile editurilor pe mai departe". In ianuarie 1982 manuscrisul a fost confiscat de comunisti. "Totul s-a intamplat printr-o sarlatanie. Am fost chemat la editura Enciclopedica, dupa ce am fost anuntat ca mi se va publica cartea. Dar nu a fost deloc asa, de fapt, maiorul Mihai Cofan mi-a confiscat cartea, fiindca nu era pe placul regimului de atunci. Dupa Revolutia din ’89 am incercat sa-mi recuperez manuscrisul, dar nu am reusit. Am depus memorii peste tot, insa rezultatul a fost acelasi. Chiar si Razvan Theodorescu a incercat sa ma ajute, dar manuscrisele parca intrasera cu totul in pamant. O voi ruga pe Mona Musca sa ma ajute. Nu pot sa stau deoparte si sa vad cum munca mea de o viata este pur si simplu pierduta".
Dumitru Vasi Soimosanu acordand autografeComunistii au cenzurat chiar si monumentele funerare
Dumitru Soimosanu povesteste ca cenzura, in perioada comunista se aplica chiar si in cimitire. Securistii intrau in cimitire si radeau pur si simplu citatele sau pasajele care nu le conveneau de pe monumentele funerare. "Cu privire la cenzura, trebuie sa precizez ceva si anume ca istoricii militari care s-au ocupat si se ocupa de cercetarea celui de-al doilea Razboi Mondial nu spun adevarul despre campania din Apus. Armata romana a luptat trei ani pe frontul de Rasarit si numai opt luni pe cel din Vest. Romania nu a fost ocupata de germani asa dupa cum se spune, am stat patru ani sub autoritatea lor, dar nu s-au amestecat cu nimic in treburile noastre. Necazurile au venit din partea altora, odata cu instalarea comunismului. Nu stiu in ce masura cititorii stiu ca dupa moartea lui Stalin, la 5 martie 1953, la o luna de zile, sistemul comunist rusesc a desfiintat toate statuile, bulevardele si orasele care purtau numele fostului conducator. In Romania, Brasovul purta pe atunci numele lui Stalin. Denumirea orasului a fost schimbata abia dupa opt ani de la moartea acestuia".  Prin intermediul lui Dumitru Vasi – Soimoseanu a fost descoprit mormantul mamei cancelarului german in urma cu ceva vreme. 
Din antologia de umor mai trebuie sa apara inca 25 de volume. Manuscrisele sunt pregatite, totul depinde de edituri si de situatia financiara. Tot in curs de aparitie mai sunt "Antologia umorului politic", volumul II si "Tratat umoristic de stiinte juridice".
Perle din instanta
Iata cateva exemple din anecdotele culese de Dumitru Soimosanu din auzite si din cele povestite de avocati, judecatori si procurori.
Femeile despre divort
•Acestea nu sunt motive de divort, ca spala si gateste numai el. De ce nu s-a plans cand erau cei trei copii foarte mici si trebuia sa spele practic toata ziua? Cat priveste mancarea, ce sa mai vorbim! Daca nu verific de fiecare data ce gateste, n-are nici un gust, ma mir cum accepta copiii.
•Am constatat din nou cat de mult ma iubeste sotul meu care este reclamantul. Poarta la piept nu numai scrisorile pe care i le-am trimis de-al lungul anilor, ci si fotocopii de pe ele.
•Casatoria s-a facut pe baza parintilor sai, care i-au indus in eroare pe parintii mei, ca sa scape de un stalp al cafenelelor.
•Cand a plecat de la mine, paratul, care este fostul mei sot, a luat 70 de litri de vin si doua gaini ... gainile si vinul le-a pus intr-o damigeana de 50 de litri si le-a bagat in portbagajul masinii.
Furturi
•Domnule judecator, chiar si hotii dau spaga celor mai bogati decat ei!
•Apoi a venit politia si a sechestrat bunurile personale si comunale furate de mine de pe meleagurile patriei.
•Daca nu-i ciordeam eu banii din buzunar, ii pierdea la "alba neagra" ca-i punea pe un bilet ora.
•Domnule judecator, cand dai o lovitura mare, te invidiaza toti politistii!
Agresiuni
•Victima a fost lovita cu o furca si cu un ciomag, capatand leziuni pentru care a avut nevoie de ingrijiri medicale, fara nici un motiv...
•Vazand ca nu este servit, inculpatul a facut in bufet scandal si lovea peste tot de nu mai vedea om cu persoana.
•Inculpatul nu este acela care a aplicat lovitura cu levierul, fiind prea slab pentru asemenea lovitura si prea scund pentru a ajunge cu levierul in capul partii vatamate.

Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]