Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 10 februarie 2005

Stirile TVA aici

  • "Cetatenii trebuie sa fie mandri ca au un astfel de oras"

Schimb de experienta intre orasele Pecs si AradParteneri maghiari, la prima aniversare a Aradului ca oras de cultura
Jeno Ujvari, director responsabil cu probleme de cultura si patrimoniu din orasul partener cu Aradul – Pecs, a facut ieri o vizita in orasul nostru pentru a lua cunostinta de valorile pe care le detine Aradul. 
Orasele partenere Arad si Pecs fac parte din Asociatia Oraselor Europene de Cultura iar in aceste zile s-a desfasurat la Arad un schimb de experienta in domeniul culturii si patrimoniului.
La un an de cand orasul nostru a fost acceptat in AVEC, s-au stabilit, impreuna cu directorii societatilor de cultura din municipiu, cateva prioritati in ceea ce priveste strategia de pastrare a patrimoniului din Arad. 
Astfel, conform spuselor viceprimarului Levente Bognar, se doreste implicarea societatii civile in pastrarea mostenirii culturale. 
Acest lucru se va incerca sa se atinga prin educarea tinerilor, la cursurile preuniversitare. 
Mai apoi, patrimoniul va fi promovat prin tiparituri (harta turistica, programul cultural pe 2005 etc.).
Jeno Ujvari a subliniat ca "dorinta este ca aradenii sa aiba mandria de a avea un asemenea oras, nu este suficient ca administratia sa fie atenta"
Acesta a spus despre schimbul de experienta ca a fost impresionant si a propus ca in 2006, la Arad sa se organizeze o actiune de mare amploare cu specialisti din toate cele 30 de orase AVEC.
Viceprimarul Bognar a spus ca se doreste reinvierea patrimoniului. 

S.M. - Observator

  • Oferta de targuri pentru lumea oamenilor de afaceri aradeni

CCIA a pregatit pentru anul in curs manifestarile expozitionaleAsa cum ne-a obisnuit, Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad (CCIA), prin directia de Targuri si Expozitii, a pregatit pentru anul in curs o serie de evenimente promotionale. 
Astfel, in incinta Expo Arad International vor avea loc, in lunile care urmeaza, numai putin de 12 targuri tematice si doua manifestari expozitionale de bunuri de larg consum, la care se adauga cateva organizate de alte institutii in parteneriat cu CCIA.
Seria evenimentelor va debuta cu Targul Confort Construct (17 - 20 mar-tie), targ de tehnologii si materiale de constructii, decoratiuni interioare, salon de arhitectura si soft de proiectare. 
Acesta va fi urmat de Gardenia (14 -17 aprilie, expozitie de unelte si utilaje pentru amenajarea spatiilor verzi). 
Estival (14 - 17 aprilie, salon de tursim).
Targul de Paste (20 - 24 aprilie, bunuri generale), 
Confort Instal, Protect (26 - 29 mai tehnologii, materiale si instrumente de masura si control, respectiv salonul de echipamente si servicii pentru protectia muncii). 
Primul semestru se va incheia cu targul Transport-ar (9 - 12 iunie, targ de transporturi).
Partea a doua a anului va aduce in prim plan targurile Agromalim, Smart Pack (targ de agricultura si industrie alimentara, respectiv targul de ambalaje, papetarie si salonul de carte).
Erotica (21-23 octombrie, produse si jucarii erotice), 
Ar-medica (3-5 noiembrie, targ de aparatura medicala), 
Ecomediu (9-11 noiembrie, echipamente pentru protectia mediului), 
precum si targul de final de an - Daruri de Craciun (14 - 16 decembrie, bunuri generale).
Alaturi de acestea. 
Expo Arad International va mai fi gazda unui targ educational, realizat in colaborare cu Inspectoratul Scolar, si a unui eveniment asteptat de iubitorii de masini - Auto Tunning.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Santaj: Lupul - paznic la turma de oi; Patru agenti de paza si ordine au amenintat cu moartea un aradean

Imagine din timpul flagrantului de santajCalitatea de organ al legii te obliga sa fii de aceeasi parte a baricadei cu omul de buna credinta, ferindu-l de fenomenul infractional. 
Ei bine, patru agenti de paza si ordine, angajati ai Firmei Agentia D din Arad, au trecut granita, transformandu-se ei insisi in calai. 
Totul a inceput cu cateva telefoane anonime trimise lui Radu Savian, din Arad. 
Mesajul agentilor era cat se poate de clar: Savian trebuia sa plateasca suma de 500 de euro, altfel, atat el, cat si familia sa, urmau sa plateasca cu viata. 
Speriat de amenintari, victima s-a adresat politistilor, care au organizat flagrantul. 
Luni, la ora 18,00, in fata Teatrului de Stat, Radu Savian s-a prezentat la intalnirea cu unul dintre agentii de paza, care odata ce a luat banii marcati cu o substanta fluorescenta, a fost imobilizat de politistii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog. 
Prins cu mata-n sac, Alexandru Minghiar, de 27 de ani, a declarat ca nu este in tema cu amenintarile adresate lui Savian, ci face doar un comision pentru un anume domn Sarbut. 
El a mai spus ca este insotit de Cristian Butas, care, imediat, a fost retinut intr-un bar din apropiere. 
Pe baza declaratiilor celor doi, au fost identificati si ceilalti complici: Sorin Sarbut si Sebastian Halga, si ei angajati la SC Agentia D SRL Arad. 
Asupra agentilor de paza si ordine s-au gasit acte apartinand persoanelor depistate fara legitimatii de calatorie sau bilete in tramvaie, semn ca ei faceau parte din "bransa" controlorilor. 
Inspectorul principal, Ioan Dascalu, din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog al Inspectoratului Judetean de Politie Arad a tinut sa precizeze ca retinerea actelor calatorilor fraudulosi este o practica ilegala, cum de fapt si angajarea unor persoane cu antecedente penale este un lucru anormal. 
Santajatul Radu Savian a cerut ajutorul politiei Intr-adevar, doi dintre agentii de paza si ordine: Sorin Sarbut (35 de ani), din Arad si Cristian Sandu Butas (26 de ani), din Ineu sunt cunoscuti cu antecedente penale si nu ar fi avut ce cauta in cadrul unei institutii, daramite intr-una de paza si ordine. 
Patronul Agentiei D, Pavel Piros, a ramas consternat la aflarea vestii: "Sunt surprins de cele intamplate. Orice padure are uscaturile ei. In ceea ce priveste antecedentele pe care le-ar avea doi dintre baietii mei, vreau sa spun ca nu este vorba de ceva grav. Spre exemplu, unul dintre ei a fost acuzat acum 15 ani ca a incercat sa fure un televizor de la bunicul sau. Celalalt nu-mi mai aduc aminte ce a facut, dar nu a fost nimic alarmant." 
In acelasi timp, insa, domnul Piros a incercat un soi de contraatac la adresa victimei, Radu Savian: 
"Acest personaj a fost si el angajat la mine si stiu ce poama e. Acum lucreaza pe un santier, in zona industriala, la aceeasi firma cu sotia lui Sarbut. De ceva timp, pur si simplu o hartuieste pe nevasta angajatului meu, care, din cate am inteles, a fost chiar acasa la el, rugandu-l sa inceteze. Cred ca a fost o forma de razbunare, insa fapta celor patru nu se justifica." 
La randul sau, Radu Savian a recunoscut ca a avut niste neintelegeri cu sotia lui Sarbut, dar niciodata nu a crezut ca se va ajunge aici. 
Barbatul a mai spus ca ingrijorarea lui a crescut doar in momentul in care santajistii i-au amenintat cu moartea familia. 
Agentii de paza si ordine au primit mandat de arestare pe timp de zece zile. Pentru infractiunea de santaj, cei patru risca o pedeapsa cu inchisoarea intre doi si sapte ani, in functie de gradul de implicare in acest caz.

Calin Mnerie - Adevarul

  • Impunerea cenusii

Biserica Catolica a intrat in postul PasteluiCredincosii romano-catolici au intrat ieri in Postul Pastelui. 
Ziua este cu totul speciala, pentru ca este miercurea cenusii. 
Impunerea cenusii are loc in fiecare an cu 40 de zile inainte de Invierea Domnului, in cadrul unui ceremonial vechi de sute de ani. 
Ziua este zi de post si abstinenta, la fel ca si vinerea mare, si celelalte zile de vineri din postul mare. 
Postul nu este insa atat de sever ca si in cazul ortodocsilor, fiind interzis doar consumul de carne. 
Ceremonia impunerii cenusii va avea loc si in prima duminica din Post, fapt mai putin obisnuit. 
Asta pentru ca miercurea este zi lucratoare si nu toti credinciosii pot ajunge la liturghie.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Rromi ardeleni la Festivalul de Film de la Berlin

Un film despre tigani regizat de aradeanul Pejo la Festivalul de la Berlin"Dallas Pashamende", pelicula regizorului Robert Pejo, despre tiganii dintr-o groapa de gunoi transilvaneana, a fost selectionata pentru a fi prezentata in sectiunea Panorama a Festivalului de Film de la Berlin.
"Dallas Pashamende", ultima productie a regizorului Robert Pejo, originar din Romania, este povestea dulce-amara a unor tigani "si buni, si rai", prezentata prin lentila umanitatii. 
Actiunea se petrece intr-o groapa de gunoi, care e decorul unor istorii de viata pline de culoare, de energie, dar si de tristete. 
Asa cum a fost si atmosfera de la filmari.
Neintelegeri cu autoritatile
Initial, Pejo a ales ca locatie un sat din Romania - Racosi, din judetul Brasov -, unde a instalat, in septembrie 2003, echipa tehnica, trupa de actori si decorurile. 
El a fost insa nevoit sa mute cartierul general in Ungaria, in urma unor neintelegeri cu autoritatile. 
Pejo sustine ca acestea nu au privit cu ochi buni demersul lui artistic si, dupa doua saptamani de cercetari si anchete, au decis ca filmarile trebuie sistate. Motivul: echipa era in pericol din cauza poluarii, dar se si constituia in factor poluant.
Garda de Mediu Brasov a declarat, pentru "Evenimentul zilei", ca nu a sistat filmarile, ci a interzis desfasurarea unei activitati neautorizate. 
Echipa de filmare a depozitat deseuri care au infestat solul cativa centimetri in adancime, afectand cariera bazaltica unde se amenajase platoul de filmare, a precizat Jeni Pompiceanu, de la Garda de Mediu Brasov.
Filmul romanului Robert Pejo a fost terminat in Ungaria si prezentat in deschiderea Zilelor Ungare de la Bucuresti, unde a primit ropote de aplauze. 
La sfirsitul acestei luni va putea fi vizionat in sectiunea Panorama a prestigiosului Festival de Film de la Berlin. Manifestare de unde, anul trecut, un alt regizor roman, Cristi Puiu, s-a intors cu Ursul de Aur la sectiunea scurtmetraj.
Robert Pejo, un regizor calator
Adrian Robert Pejo s-a nascut la Arad si a emigrat in 1972, cu familia, in Austria. 
Din 1996 locuieste la New York. 
Primul sau film, "Lipstick" (1993), a fost facut in Austria. 
De la al treilea, documentarul "Rest in Pieces" (1997), trece Atlanticul si descopera o noua maniera regizorala. 
Cu "Never Opera Again" (1998), un thriller, revine in Austria. 
Drama istorica "Franz and Anna" (2001) il duce in Germania, pentru ca anul urmator sa-l regasim in Austria, lucrand la "Death at the Congress", un alt thriller.

Iolanda Munteanu - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]