Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 8 septembrie 2005
Stirile TVA aici
  • "Imi doresc sa ma intorc spre viata civica, politica, sociala, economica romaneasca"

Interviu cu rectorul UAV - Lizica MihutInterviu cu prof. univ. dr. Lizica Mihut, rector al Universitatii "Aurel Vlaicu" 
- In ultima perioada universitatea a cunoscut o evolutie din mai multe puncte de vedere. Vorbiti-ne putin despre cea ce reprezinta acum Universitatea "Aurel Vlaicu".
- UAV este una din cele 49 de universitati de stat din Romania, din cele 113 cate exista la noi in tara, care toate doresc sa-si gaseasca locul pe piata serviciilor de invatamant, pentru ca universitatea este in fond o unitate care presteaza servicii de invatamant si, fara indoiala, se doreste a fi o institutie care sa-si onoreze cartea de vizita. Universitatea noastra are - cred eu - o carte de vizita elaborata de intreaga colectivitate academica.
- Se poate vorbi despre o afacere?
- Da, cea mai mare afacere de dupa 1989 este invatamantul superior. Fara sa investesti mai nimic, cu o creta, cu o tabla si cu foarte multi studenti, poti face, o afacere pe cinste. Dar universitatea noastra fiind bugetara, noi elaboram strategia si intreaga desfasurare a procesului de invatamant se desfasoara sub egida ministerului. Sigur ca locurile bugetare ale noastre sunt dublate de locuri cu taxa, dar si acestea sunt la preturi mult mai mici, fiind mai scazute chiar decat cele subventionate de Guvern. De ce am operat cu preturi mai mici? Tocmai pentru a atrage mai multi studenti, fiind sigura ca o universitate are viitor numai printr-o deschidere internationala si in mod deosebit in plan national.
- Care este legatura dintre universitate si cercetare?
- In primul rand, universitate inseamna cercetare. Nu exista universitate in afara cercetarii. Vedeti, este pe de o parte latura didactica si pe de cealalta este latura de cercetare. Iar cand spun cercetare nu ma refer la ceva abstract, ci la cercetarea fundamentala - matematica, fizica, biologie, chimie - si la cercetarea aplicata legata de mediul economic. Se discuta tot mai mult - este de fapt o sintagma preluata din invatamantul european - anume ca o universitatea nu are viitor daca nu isi plaseaza cercetarea stiintifica in mediul economic. Temele de cercetare stiintifica trebuie sa aiba tinte economice, asa cum am facut si noi in mai multe randuri. Va dau un singur exemplu, momentul in care se dorea unificarea CET-ului cu AR-TERM. Noi am facut un studiu legat de efectele unificarii celor doua institutii si unul pnvind efecteie ramanerii lor independente. Am propus acest studiu Consiliului Local si ne-am ales cu mai multi consilieri care ne-au sarit in cap neintelegand studiul nostru, desi era foarte bine realizat de specialisti. Dupa ce am adus realizatorii studiului in sala de sedinta, nimeni nu a mai avut nici o obiectie.
- Si Incubatorul de afaceri are implicatii serioase in mediul economic...
- Desigur, este un proiect cu implicatii serioase in viata economica si vom deschide portile acestuia si ale universitatii spre mediul de afaceri. Exista deja mai multe protocoale interesante de colaborare cu societati comerciale din afara tarii, carora universitatea le va realiza studii pe piata muncii, bineinteles contra unor sume de bani. Pentru acest incubator, universitatea a alocat 10 miliarde de lei, care s-au adaugat fondurilor nerambursabile obtinute, in cuantum de 240 de mii de euro. Aceste studii constituie teme de cercetare aplicata si teme de cercetare fundamentala, universitatea noastra fiind plasata pe locul noua tocmai in planul cercetarii stiintifice. Evaluarea s-a facut conform principiilor Shanghai, cea mai realista si mai eficienta metoda de evaluare a mediului academic la nivel mondial. Nu spun ca nu exista si elemente nedrepte in aceasta metoda, ea bazandu-se pe numarul studiilor ICI, studii recunoscute international si care nu pot fi decat pe teme de interes general, international. Spun ca este oarecum nedreapta deoarece nu sunt luate in considerare studiile din domenii cum sunt gramatica limbii romane, istoria si multe altele. Trebuie insa remarcat curajul consilierul ministrului Miclea pe linie de cercetare stiintifica - cel care a realizat aceasta ierarhie in care universitatea noastra se regaseste pe un bine meritat loc noua.
UAV, sala de curs- Cum va prezentati in noul an universitar?
- Universitatea "Aurel Vlaicu" incepe anul universitar cu doua noi facultati, cea de Educatie Fizica si Sport si Facultatea de Stiinte Sociale si ale Educatiei, precum si multe specializari noi. 
Este primul an universitar pe care il incepem cu intreaga strategie academica in planul ofertei academice in desfasurare. In acest moment, toate elemente ce alcatuiesc mamagementul strategic al universitatii noatre au acoperire.
- S-au facut investitii in perspectiva noului an universitar?
- In aceasta vara am terminat lucrarile din Complexul Universitar "M" si la Sala de sport, urmeaza sa le inauguram. Nu am inca o lista cu data inaugurarii sau persoanele care vor fi prezente, poate si din cauza ca avem oroare de festivisme. Dar ministerul a acceptat propunerea noastra de a finanta schimbarea geamurilor cladirii Facultatii de Inginerie de pe Calea Aurel Vlaicu si vom continua lucrarile de modernizare a caminului studentesc de pe strada Ursului. Nu avem probleme cu locurile in acest camin si mai mult decat atat, s-a votat legea de compensare a locurilor din unitatile de cazare, prin care studentii primesc o suma de bani care sa fie folosita la plata unei chirii.
- In afara de universitate, cum va mai implicati in viata civica a orasului?
- E adevarat ca Universitatea ocupa o mare parte din existenta mea, nu am avut timp sa ma uit ce se intampla dincolo de zidurile universitatii. Acum lucrurile fiind asezate si universitatea functioneaza, imi doresc sa ma intorc spre viata civica, politica, sociala, economica romaneasca, sa vad ce se intampla mai ales in Arad. Dupa cum stiti, impreuna cu patru intelectuali am pus bazele unei asociatii civile, Argus 2004, care a fost in sfarsit inregistrata. Vom incepe activitatile inca din aceasta toamna si va asigur de importanta demersurilor pe care le vom face: suntem nemultumiti de multe aspecte ale vietii locale, aspecte privind autoritati publice descentralizate.
- Spuneati ca va intoarceti la viata politica...
- M-am gandit vag la acest aspect, sa fiu protagonist pe scena politica, dar foarte atent si profund am analizat implicarea in sensul de a lua atitudine din punctul de vedere al societatii civile fata de mersul lucrurilor la nivel local. A trecut un an de la alegeri si inca nu simtim sprijinul autoritatilor. E adevarat ca nu ne-au fost puse bete in roate, cum am patit trei ani si jumatate in care Vasile Ungureanu a fost prefect, dar cred ca autoritatile trebuie sa se aplece mai mult asupra problemelor universitatii de stat aradene.
- Va ganditi sa va implicati activ in vre-un partid?
- Nu vizez nici un partid
- La inceputul anului, intr-un alt interviu acordat cotidianului nostru, ati afirmat ca singurii oameni politici veritabili ai Aradului sunt Gheorghe Seculici si Titu Gheorghiof. Intre timp, ei au confirmat intr-o oarecare masura... Ce credeti ca le lipseste politicienilor aradeni??
- Le lipseste personalitatea in sensul de a lupta cu tarie pentru Arad. Fara ostentatie, dar apasat, raspicat si cu dorinja de a face cu adevarat ceva pentru Arad. Iata avem cazul primarului Gheorghe Falca si imprumutul sau de 30 de milioane de euro - o suma extraordinara pe care noi, aradenii, o vom plati cu mari sacrifici. Parerea mea e ca acesti bani trebuie cautati la Guvern, la Uniunea Europeana si nu in buzunarul cetatenilor. Toate aceste proiecte, laudabile ale primarului, trebuiau prinse in planul de guvernare, in bugetul de investitii al Guvernului, fara a atrage aceste datorii pe umerii populatiei.
- Ati incercat vreo posibila colaborare cu primaria?
- Nu am fost solicitati si nu avem nici un fel de relatie directa cu Primaria Municipiului Arad. Asteptam semnale! Noi nu am identificat demersuri care sa poata implica universitatea. Daca as observa vreo actiune care sa poata implica universitatea, din punct de vedere stiintiflc, bineinteles, ca nu am ezita sa ne implicam.
- Vorbeati de sprijin pentru Universitate. De unde a venit ea?
- Cred ca cel mai important sprijin pe care l-a primit universitatea noastra a venit din zona presei, mai precis din presa scrisa si televiziune. Presa a prezentat intotdeauna situatia reala a Universitatii "Aurel Vlaicu", fara partinire. Daca acum ne mandrim cu un numar important de studenti este si meritul presei. Al presei profesioniste, nu a unei alte prese de circumstanta si de elogii gratuite.

Calin Ghinaciu & Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Accident mortal

Accident mortal cu un biciclist pe soseaua Arad-TimisoaraUn tragic accident rutier, soldat cu decesul unuii biciclist, s-a produs ieri dimineata la 7 kilometri de la iesirea din Arad spre Timisoara. 
O soferita timisoreanca, la volanul unui Audi, a incercat o depasire riscanta, nereusita. 
Cand s-a repliat pe propriul sens de mers, a lovit din spate un Peugeot condus de o aradeanca, moment in care air-bag-urile autoturismului sau s-au declansat, orbind-o temporar pe conducatoarea auto. 
Masina a lovit un biciclist care circula pe marginea soselei si l-a proiectat in afara carosabilului la 7 metri. 
Acesta a decedat in urma loviturilor suferite. 
Autoturismul Audi a iesit de pe carosabil si s-a infipt intr-un copac, soferita fiind grav ranita. 
Politia aradeana cerceteaza imprejurarile producerii accidentului.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • La Casa Judeteana de Pensii:Misiune indeplinita!

Conferinta de presa la Casa de Pensii sustinuta de directorii Vasil si Grozman pensiiIeri, la Casa Judeteana de Pensii Arad s-a desfasurat o conferinta de presa sustinuta de directorul executiv Mihaela Vasil si de Marioara Gozman, director executiv adjunct. 
Prima tema abordata a vizat desfasurarea procesului de recalculare a pensiilor. 
"In luna septembire s-a incheiat etapa a treia a procesului de recalcurae a pensiilor si s-a inceput etapa a patra. Pana acum, au fost recalcute 55000 de dosare, per total inregistrandu-se cresteri la 41,2% dintre ele. Pentru ultima etapa mai avem in lucru 26000 de pensii" ne-a informat Marioara Gozman. 
Pentru ca acest subiect a mai fost abordat, cu detalii privind datele furnizate in conferinta de presa vom reveni zilele urmatoare.
Cel de-al doilea subiect discutat de conducerea institutiei a vizat plata pensiei de urmas. 
Astfel, conform legii 19/2000, pentru plata pensiei de urmas, copiii care au depasit varsta de 16 ani si care continua studiile, trebuie sa depuna la Casa Judeteana de Pensii, in luna inceperii noului an scolar, cel tarziu pana in 5 octombrie 2005, adeverinta din care sa rezulte ca isi contiuna studiile.
"Precizam ca nedepunerea dovezii atrage suspendarea platii pensiei de urmas. De asemenea, la depunere, adeverinta va fi insotita de un cupon de pensie iar pentru persoanele care depasesc 18 ani trebuie prezentata si o declaratie din care sa rezulte daca urmasul realizeaza venituri si cuantumul acestora care nu trebuie sa depaseasca o patrime din venitul mediu brut pe economie" mai spune Marioara Gozman. 
Programul de lucru cu publicul al Casei de Pensii este de luni pana joi intre orele 8,00 - 12,00, iar marti si joi si intre orele 15,00 - 17,00.

Anca Halmagean - Adevarul

  • Cronica plastica - Cvintetul de la Clio

Artistii expozanti de la Sala ClioCei cinci artisti plastici de la cenaclul "Ion Andreescu" din Arad, Claudia Aradi, Ecaterina Lauko, Cristina Crainic, Emanuel C. Barbat si Attila Csillag, isi expun lucrarile intr-un reconfortant salon de vara tarzie.
Claudia Aradi se distinge in ansamblul expozitiei prin varietatea viziunii plastice. 
Exista lucrari intemeiate pe viziunea plastica arhaica prin care artista este un agreabil descendent central-european al lui Pablo Picasso. 
Alt grupaj alt tinerei plasticiene se intemeiaza pe interferenta graficii cu fantasticul si propune un onirism de forme abstracte a caror miza este sugestia. 
Fin psiholog, Claudia Aradi realizeaza apoi un portret de femeie marcat de fatalitate, interogatie dramatica, mirare si durere. Alta lucrare, in pastel uleios, reitereaza tema contorsionatului mecansim uman.
Linia plastica sigura, desenul raspicat caracterizeaza arta Ecaterinei Lauko. 
Pecica eterna pare sa fie obsesia acestei artiste, un spatiu deopotriva urban, patriarhal si silvestru. 
Resuscitarea unor fotografii de epoca alimenteaza imaginea plastica. 
Imaginea lui Christ este naiva si sentimentala, suferinta exprimata prin lacrimi accentuate.
Emanuel C. Barbat exceleaza prin gravuri in tehnica mixta, abstract-figurativa, fascinat de farmecul revolut al decorurilor si manuscriptelor unor epoci trecute, ca un romantic al timpului postmodern.
Preocuparea pentru tehnica icoanelor poate fi promitatoare in cazul Cristinei Crainic, in cazul in care isi va cultiva talentul in mod corespunzator.
Consacrat de un numar de participari la expozitii de grup, dar si personale, Attila Csillag revine din lumea aparatelor spatiale intr-o vegetatie stranie si indepartata, cosmica sau circumterestra, de o impecabila executie.

Petru M. Has - Observator

  • Turism nautic

Turism nautic pe MuresTurism nautic pe Mures!
Acesta va fi inaugurat sambata si face parte din proiectul de protejare si dezvoltare a luncii raului Mures!
Ruta pe care va fi practicat, pentru inceput turismul nautic pe Mures este intre Arad si Pecica. 
Amatori si profesionisti deopotriva vor putea naviga pe Mures cu caiacele, canoele si barcile fara motor. 
Prima excursie de acest gen este gratuita si are loc sambata. 
Aradenii care se aventureaza pe Mures cu aceste ambarcatiuni vor parcurge distanta dintre Arad si Pecica in 6 ore. 
Pe viitor Directia Silvica va inchiria aceste ambarcatiuni. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]