Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 8 aprilie 2005

Stirile TVA aici

  • Romania trage clopotele pentru Papa

Zi de doliu national si in bisericile din AradUltimul drum al celui mai iubit dintre pamanteni: Papa Ioan Paul al II-lea
Astazi, in Romania e doliu national. Drapelele au fost coborate in berna. 
In bisericile din toata tara, indiferent ca sunt ortodoxe sau catolice, se vor trage clopotele, iar preotii si credinciosii vor spune o rugaciune pentru Sfantul Parinte. 
La toate evenimentele sportive programate pe parcursul acestui sfarsit de saptamana, cei prezenti vor tine un moment de reculegere.
Multe spectacole de teatru au fost amanate, iar programele TV au fost modificate. 
Din grile au fost inlaturate emisiuni precum "Geniali", la Antena 1, sau "Teo", la PRO TV. 
Filmele erotice au fost scoase din program, iar majoritatea statiilor TV vor difuza ceremonia inmormantarii Suveranului Pontif de la Vatican. 
National TV, N 24 si Favorit, canalele de televiziune aflate in proprietatea fratilor Micula, vor avea afisata, pe tot parcursul zilei, o banda neagra in partea de jos a ecranului.
Teoctist nu merge la Vatican fiindca e gripat
Parintele Patriarh Teoctist nu a facut deplasarea la Vatican "din cauza unei stari gripale", cum se precizeaza in comunicatul Patriarhiei. 
O delegatie importanta de preoti ortodocsi, avandu-l in frunte pe IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, se va afla astazi la Vatican sa asiste la inmormantarea Sanctitatii Sale Ioan Paul al II-lea. 
Prea Fericitul Teoctist a declarat: "Suntem recunoscatori ca, pentru prima data, un Suveran Pontif a dat marturie publica despre originea apostolica a crestinismului romanesc. Ne exprimam nadejdea ca cele doua Biserici din Romania, cea Ortodoxa si cea Catolica, vor continua sa paseasca pe drumul deschis de vizita Sanctitatii Sale la Bucuresti. Faptul ca zilele petrecute in Romania de adormitul intru Domnul, Papa Ioan Paul al II-lea, a facut ca milioane de credinciosi romani sa traiasca clipe atat de inaltatoare, ne determina si pe noi sa fim prezenti aici cu gandul nostru de dragoste si pretuire", spune Patriarhul Teoctist in mesajul catre cardinalul Eduardo Martinez Somalo.
Ultimul doliu national decretat in Romania a fost in martie 2004, in memoria victimelor atentatelor teroriste de la Madrid, iar inainte, tara noastra s-a aflat in doliu in 2001, in memoria victimelor atentatelor de la World Trade Center.
"Teo" si "Geniali", reprogramate
Astazi, in zi de doliu national, posturile de televiziune isi adapteaza programele la evenimentul international, funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea.  
La postul de stiri Realitatea TV, Melania Medeleanu, Cosmin Prelipceanu si Sanda Nicola prezinta intreaga desfasurare a funeraliilor in direct de la Vatican si din Piata San Pietro. Iar din Polonia relateaza Anamaria Lembrau. 
In paralel, la Bucuresti, moderatorii postului de stiri, Robert Turcescu, Emil Hurezeanu, Dan Turturica, Stelian Tanase si Mircea Dinescu, vor realiza editii speciale cu acest subiect.
Si in bisericile si manastirile ortodoxe se vor trage clopotele si se vor rosti rugaciuni pentru Papa TVR 1 are doua transmisiuni in direct de la Vatican, incepind cu ora 11.00, iar restul programului contine documentare despre viata Papei Ioan Paul al II-lea.
La PRO TV, programul special "Inmormantarea Papei Ioan Paul al II-lea" incepe la ora 10.00 dimineata. 
Romeo Diaconescu relateaza in direct de la Vatican, iar Mihai Codreanu si Cristian Tabara dezbat in studioul din Bucuresti evenimentul. 
Emisiunea "Teo" a fost scoasa din program.
Emisiunea "Geniali", "Canalul de stiri" si filmul "Colectionarul de oase" nu se regasesc astazi in programul Antenei 1. 
Lucian Mandruta si Alessandra Stoicescu tin legatura cu trimisul special la Vatican Mihaela Iordache.
B1 TV are o transmisiune in direct de la ora 9.50 pana la 13.00, majoritatea programului continind documentare. 
Prima TV si National TV scot filmele erotice de la miezul noptii, iar N 24 transmite in direct funeraliile de la Vatican timp de o ora, de la 17.30 la 18.30.
Romanii se roaga cu ochii spre Vatican
CLUJ-NAPOCA.
Credinciosii greco-catolici din Cluj-Napoca au inceput ieri-seara priveghiul de 20 de ore la Catedrala Greco-Catolica "Schimbarea la Fata"
De ieri, de la ora 17.00, pana astazi, la ora 11.00, cand va fi proiectata in biserica inmormantarea Papei Ioan Paul al II-lea, clujenii sunt asteptati sa spuna o rugaciune si sa aprinda o lumanare.
ARAD. Prefectul judetului Arad, dr. Cristian Stragea, a cerut ieri aradenilor sa respecte ziua de doliu national in memoria Papei Ioan Paul al II-lea.
Prefectul a solicitat ca toate manifestarile care urmau sa se desfasoare astazi sa fie organizate cu decenta. 
Astfel, el a recomandat amanarea sau reprogramarea spectacolelor muzicale dupa miezul noptii. 
Prefectul s-a referit in special la concertele pe care urmau sa le sustina astazi Stefan Banica jr., in cadrul turnelui "Veta", si trupa Iris.
BLAJ. La Catedrala Greco-Catolica "Sfinta Treime" din Blaj, precum si in toate bisericile greco-catolice din judetul Alba, credinciosii s-au rugat pentru sufletul Papei Ioan Paul al II-lea. 
Au fost organizate seri de veghe, iar clopotele bisericilor au fost trase dimineata la pranz si seara. 
Potrivit protopopului de Blaj, Ioan Farcas, cel putin 20 de grupuri de credinciosi din cadrul Arhieparhiei se afla deja la Vatican. 
Astazi, clopotele vor fi trase timp de zece minute. 
Sfanta Liturghie va fi organizata tot incepand cu ora 9.00, la Catedrala Romano-Catolica din Alba Iulia.
ORADEA. Dupa o noapte de priveghi petrecuta la biserica greco-catolica din centrul orasului, credinciosii au fost chemati azi de dimineata la liturghia de parastas la capela Episcopiei. 
"Am hotarit sa oficiem parastasul Sfintului Parinte dimineata, la ora 8.00, pentru ca oamenii sa poata urmari la televizor intreaga procesiune de la Vatican", a declarat parintele Florin Jula, purtatorul de cuvant al Eparhiei de Oradea.

Grupaj realizat de Miruna Olteanu, Madalina Prundea, Sorin Trocan, Mihaela Moraru, Mariana Gavrila - Evenimentul Zilei

  • Referendum pentru Arad

Preocupare continua a autoritatilor si cetatenilor pentru ca Aradul sa fie cat mai frumos - Virtual Arad News (c)2005Se discuta mult despre proiectul BERD in care s-a implicat municipalitatea. 
Se discuta mult, dar despre subiect abia se stie cate ceva. 
Aradul se va imprumuta cu 20 de milioane de euro, bani cu care se va schimba asfaltul de la un capat la celalalt al orasului si se vor reface liniile de tramvai. 
Acestea sunt franturile de informatii care au ajuns la noi, garnisite cu promisiuni bombastice. 
Oamenii de curte ai puterii se straduiesc sa puna proiectul intr-o lumina cat mai favorabila; adevarul este insa ca nici macar consilierii locali – cei care reprezinta cetatenii si voteaza in interesul lor - nu stiu exact ce implica si ce consecinte va avea. 
Se fac supozitii despre cum ar putea arata orasul in urma modernizarii: cat dispare din spatiul verde care a mai ramas din Corso, vor fi inlocuite trotuarele pavate anul trecut, masinile vor circula si pe liniile de tramvai, cum se va rezolva haosul pe care l-ar putea provoca strangularea circulatiei la Teatrul de Stat si pe strada Tribunul Dobra, unde multiplele benzi de circulatie se vor ingusta brusc si iremediabil, cat vor mai creste impozitele si taxele pentru a putea face fata pretentiilor BERD?!
Nu contest ca o afacere cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare poate fi buna pentru oras. 
Dar in ce conditii se va realiza? 
Ce angajamente va trebui sa isi asume Aradul si ce consecinte vor avea ele asupra aradeanului – acestea sunt intrebarile la care administratia locala ar fi trebuit sa ofere raspunsuri opiniei publice inainte de a initia discutiile cu BERD si de a face proiecte care vor influenta pe termen foarte lung viata comunitatii.
Apreciez promisiunea domnului primar de a se consulta cu aradenii in problemele majore ale orasului. 
Stiu ca a avut intalniri prin cartiere, dar nu am auzit de nici o dezbatere serioasa, punctuala, bine documentata despre acest proiect ce va indatora bugetul local pe 10-15 ani. 
Va trebui regandita circulatia tramvaielor si masinilor prin Centru - Virtual Arad News (c)2005 Or, relatia Aradului cu BERD, ale carei amanunte sunt tratate cu mare discretie, incepe deja sa produca efecte: am platit impozite si taxe mai mari fiindca BERD a spus ca vin prea putini bani la buget din venituri proprii; reamplasam Monumentul Marii Uniri caci BERD nu finanteaza refacerea zonei Podgoria, unde presedintele Iliescu a depus piatra de temelie; regandim strazile cu sens unic la sfatul specialistilor BERD.
Viitorul Aradului nu poate fi tratat cu opacitate. 
In joc e mai mult decat orgoliul de a face sau a nu face: este vorba de mostenirea pe care am primit-o si pe care trebuie sa o respectam, sa o transmitem mai departe. 
O problema de larg interes, cum este modificarea aspectului municipiului, ce va impieta asupra mai multor generatii, trebuie tratata serios, deschis, in amanunt, sa nu ne trezim la finalizarea lucrarilor ca nu suntem multumiti de ceea ce a iesit.
Nu spun ca nu trebuie asfaltat si aranjat orasul. Dimpotriva! 
Dar sa se faca tinandu-se cont de nevoile reale ale aradenilor si ale Aradului. 
E bine sa se fluidizeze traficul pe bulevardul central (desi tendinta este de a scoate masinile din centrul oraselor, nu de a inteti circulatia lor printre monumentele istorice). 
Dar cred ca Aradul are alte prioritati, iar actualul vicepresedinte al Consiliului Judetean, Gavril Popescu, le identificase foarte bine in campania sa electorala: asfalt, becuri, canalizare (ABC-ul administratiei!) pentru cartiere. 
Bulevardul principal nu arata rau – daca ar fi curatat si cu fatadele dichisite, cu putin mai mult spatiu verde si mai putina poluare, s-ar putea intrece cu orice localitate occidentala.
Vreau sa spun ca orasul are multe nevoi. Sunt multe de facut: si lucrari marunte si lucrari mai mari. 
Atunci insa cand e in joc imaginea si viitorul intregii comunitati, nu este corect ca un singur om sau un grup de cateva persoane sa hotarasca, pe baza unor criterii subiective sau a cine stie ce increngaturi de interese, in numele tuturor. 
De aceea nu exagerez cand spun: daca vreti sa schimbati centrul municipiului, organizati un referendum – aradenii au dreptul sa isi spuna parerea despre locul in care traiesc.

Andrei Ando - Observator

  • Adio cursa Tarom Arad - Bucuresti !

Compania Tarom va inceta sa mai opereze la AradUna calda, alta rece! 
Cam la aceste cuvinte se poate rezuma activitatea aeroportului din Arad. 
Dupa ce a reusit cu eforturi sustinute sa convinga o companie privata sa reia zborurile regulate spre Italia, conducerea Aeroportului Arad se vede nevoita sa-si restranga (momentan) activitatea. 
Nu de alta, dar compania Tarom a anuntat ca, incepand cu intrarea pe orarul de vara, va inceta sa mai opereze de la Arad. 
Contactat, directorul Dan Balacel si-a exprimat consternarea si a declarat ca nu intelege decizia companiei de a se retrage, cu atat mai mult cu cat cereri existau.
Decizia Tarom este finalul unei activitati destul de prost organizate, nu de putine ori calatorii fiind anuntati in ultimul moment de suspendarea unei curse, de devierea ei spre Timisoara ori de faptul ca nu ar mai fi locuri, iar aeronava pleca pe jumatate goala.
Se pare insa ca aradenii vor avea parte, totusi, de o cursa regulata spre Capitala. 
Aceasta va fi operata, potrivit unor surse, de o companie privata romaneasca.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Reabilitarea statiilor de epurare din judet

Statiile de epurare din judet vor trebui reabilitateIn urma vizitei secretarului de stat Lucia Varga, din Ministerul Mediului, Prefectura Arad a trecut la inventarierea statiilor de epurare din judet, care ar trebui sa aiba macar studii de fezabilitate in vederea accesarii, pe viitor, a unor finantari Phare pentru modernizare.
Dintr-un prim studiu, 54 de localitati au statii de epurare si majoritatea sunt cu probleme. 
Singurele localitati in care se lucreaza la studii de fezabilitate sunt Curtici, Pecica, Pancota, Gurahont, Santana, Nadlac; in municipiu se deruleaza un program Phare; 
Moneasa se afla prinsa, de asemenea, intr-un astfel de proiect; in zona Nord-Vest Ceala se va investi intr-o statie de pompare ce urmeaza a fi racordata la oras.
In schimb, la Chisineu-Cris, Lipova, Dezna, Sebis, Turnu si Varsand nu exista studii de fezabilitate, modernizarea lor nu este cuprinsa in vreun proiect, iar functionarea lasa de dorit.
Cat priveste costurile unei astfel de investitii, de exemplu la Pecica este nevoie de 2,9 milioane de euro (termen de finalizare 2010), la Lipova - 2,8 milioane de euro (termen 2013), asa ca nici o administratie locala nu va putea suporta astfel de cheltuieli fara finantare europeana.
Ca urmare a acestei inventarieri, Prefectura recomanda primariilor sa se apuce de studiile de fezabilitate si sa faca tot posibilul pentru a accesa un program Phare.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Pregatiri pentru sezonul cald

Autoritatile locale se pregatesc pentru deschiderea Strandului - Virtual Arad News (c)2005Autoritatile locale se pregatesc pentru sezonul estival.  
Administratia strandului Neptun a inceput lucrarile de amenajare a spatiilor verzi si a zonei de agrement. 
Sunt amenajate aleile, toaletele sunt in plina renovare iar peste cateva zile vor fi amenajate si spatiile de plaja.  
Conducerea societatii de Gospodarire Comunala vrea ca lucrarile sa se incheie in aproximativ 2 saptamani. 
Si pentru sezonul 2005, administratia strandului vrea sa pastreze pretul biletelor si abonamentelor la fel ca anul trecut. 
Tot in aceste zile, Gospodarirea Comunala vrea sa finalizeze si vanzarea spatiilor comerciale si a casutelor de la strand. 
Pana acum au fost vandute aproximativ 10 baruri sau restaurante si 50 de casute.  
La strand vor fi facute si alte investitii. 
Canalizarea de exemplu poate continua doar dupa ce societatea va reusi sa obtina cateva miliarde cu care sa poata achizitiona echipamentele necesare.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]