Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 8 februarie 2005

Stirile TVA aici

  • Zona Libera Arad, declarata zona inchisa!  Ultimul investitor de la Aeroport va fi german

Zona Libera Arad a fost declarata zona inchisaConducerea Administratiei Zonei Libere Curtici Arad si conducerea CJA au purtat, pe parcursul saptamanii trecute, mai multe intrevederi cu firme din Occident, societati care si-au manifestat intentia clara de a investi pe cele doua platforme ale institutiei. 
Doua firme, din Spania si Franta, si-au aratat interesul de a participa la licitatia organizata pe 10 martie de Administratia Zonei Libere aradene. 
Societatea spaniola doreste sa achizitioneze o suprafata de 1,5 hectare, in timp ce francezii au pus ochii pe 4 hectare de teren.

O alta firma, de aceasta data din Germania, si-a manifestat intentia de a investi pe platforma Aeroport, nemtii avand privilegiul de a inchide portile platformei din municipiu, in conditiile in care terenul pe care societatea vrea sa-si ridice fabrica este singurul care se mai afla (liber) la dispozitia institutiei. 
Este vorba de firma Gero, ce activeaza in industria de automotive si intentioneaza sa creeze 200 de noi locuri de munca in Arad. 
Nemtii si-a anuntat, la randul lor, prezenta la licitatia din 10 martie.
Presedintele Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Seculici, a tinut sa puncteze ieri importanta acestor intrevederi din punct de vedere al dezvoltarii economice a judetului, dar si faptul ca, dupa ce terenul din Zona Libera Arad -Aeroport va fi preluat de firma germana, aceasta zona va fi declarata "zona libera inchisa". 
Potrivit presedintelui CJA, singura problema cu care se confrunta judetul in aceasta perioada este identificarea fortei de munca. 
"Vom avea o problema cu forta de munca, in conditiile in care investitorii bat la portile Aradului. Va trebui sa ne orientam pentru realizarea unui sistem de preluare a fortei de munca din teritoriu spre aceasta zona cu cautare la investitori", a punctat Gheorghe Seculici.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • La o saptamana de la caderea zapezii: Drumurile judetene – tot acoperite de gheata

Pe drumurile din judet se circula anevoiosA trecut aproape o saptamana de cand ninsorile s-au oprit. 
Cu toate acestea, drumurile din judet sunt inca acoperite de zapada batatorita si gheata. 
Cei care au de facut calatorii trebuie sa aiba mare curaj sa se aventureze pe sosele, acestea fiind adevarate patinoare. 
Cu mai mult de 30 de kilometri la ora nu poti sa circuli nici daca ai vrea, deoarece rotile masinilor patineaza. 
Pentru cei care vor sa ruleze cu viteza mai mare este sinucidere curata. 
E destul sa iei o curba cu mai mult de 20 la ora si te poti trezi intr-un sant. Si asta in cel mai fericit caz.
Drumuri din "sticla"
Dezastrul de pe drumuri a fost semnalat si de cetatenii din judet care ne-au contactat la redactie pentru a-si varsa naduful, revoltati ca au facut cateva ore pentru a ajunge la Arad. 
"Cum se poate una ca asta? Niciodata drumurile din judet nu au fost asa pline de gheata. Nu s-a lucrat deloc! Nu s-a facut nimic!...", spuneau acestia.
Cea mai mare dovada ca autoritatile au cam stat cu mainile in buzunare la prima ninsoare mai serioasa, este drumul de la Arad la Ineu, care pur si simplu este acoperit de gheata. 
Doar prin unele locuri se vede soseaua. 
In rest, totul este "sticla". Si spunem asta fara sa exageram deloc. 
Nici ruta Curtici - Arad nu este mai curata. 
De fapt, drumurile spre municipiu, in afara de Chisineu-Cris - Arad, sunt impracticabile! 
Asta in timp ce autoritatile locale se bat cu pumnul in piept ca au luat masuri si ca drumurile sunt curate. Ei bine, nu este deloc asa! 
Singura portiune de drum curatata ca la carte este de la Sebis pana aproape de localitatea Barsa. 
Aici se vede ca s-a muncit si ca se poate ca drumurile sa fie practicabile, chiar si in conditii de ninsori abundente. 
Dar asta nu datorita lucratorilor de la Administratia Domeniului Public, ci pentru ca primarul Sebisului s-a ingrijit singur de curatenia de pe drumurile din orasul pe care il conduce si din apropierea acestuia. 
Primarul Sebisului ne-a spus ca s-a pregatit din timp cu utilaje si cu materiale pentru deszapezire. 
"Am stat si eu si viceprimarul pana la ora 2,00 noaptea impreuna cu muncitorii. Am folosit metodele care se cunosc deja, numai ca am intervenit la timp. Am stat pe pozitie si sambata si duminica. Se poate face curatenie daca intervii prompt. Chiar acum sunt in masina. In apropiere de Arad drumul este sub orice critica!", ne-a declarat Gheorghe Feies. 
"Am actionat conform normativelor"
Explicatii despre cum si cat s-a intervenit pe drumurile din judet i-am cerut lui Gheorghe Campan - directorul executiv al Administratiei Domeniului Public, institutia abilitata pentru deszapezirea soselelor. 
Iata ce ne-a raspuns: "Conform normativelor in vigoare, s-a actionat cu nisip si sare numai in punctele critice. Asa e normativul. Am actionat si pe aliniament. De exemplu Arad - Ineu, Arad - Curtici, Arad - Lipova, Arad - Sampetru German - Satu Mare. Insa eficienta este mica la temperaturi de minus sapte grade Celsius si sarea nu-si mai face efectul. Noi am pus materiale antiderapante. In loc de trei la suta cat este prevazut in normativ, 30 la suta si tot nu am scapat de gheata. Si apoi, sarea degradeaza si mai mult drumurile care sunt fisurate, ori la noi 70 la suta dintre acestea sunt in aceasta stare. Iar daca punem sare se tripleaza degradarile".
Cat de multumitoare sunt raspunsurile domnului director Gheorghe Campan pot judeca numai cetatenii carora inca li se pare ca traiesc un cosmar cand parcurg drumurile din judet spre municipiul Arad...

Nadia Bodran - Adevarul

  • Distractie pe gheata

Pe lacul din Padurice se practica patinajul"Azi noapte au inghetat hainele pa balcon. De vreo zece ani nu a mai fost asa frig", vorbesc in tramvaiul trei doua mamici care isi duc copiii la sanius. 
In statia Podgoria din Arad, la vederea forfotei de pe lacul inghetat, calatoria se opreste. 
Malul Muresului este o tentatie depasita.
Limita de –20  grade C pe care mercurul din termometre a atins-o in noaptea de sambata spre duminica nu ii sperie pe copii. 
Cu fulare, caciuli, manusi, haine groase si patine, dupa caz, lacul din centrul orasului este luat cu asalt de zeci de aradeni. 
Saniile au traseul lor, iar in alt loc zapada a fost data la o parte de pe gheata groasa si intrecerea pe partie este in toi. 
Multi nu isi tin echilibrul si stabilesc recorduri de alunecare pe spate sau pe burta. 
Sacul de nylon este accesoriul principal. 
Tinerilor nu le este frica de faptul ca stratul inghetat ar putea sa cedeze sub greutatea lor. "Cred ca ar putea sa treaca si tancul peste lac. Nu are cum sa se rupa", spune Victor, aflat cu un grup de prieteni la derdelus. 
Copiii sunt in lumea lor, iar parintii nu reusesc sa ii duca acasa. "Haideti ca este destul. Mai venim si dupa masa", le spune un parinte pustilor, care promit de vreo zece ori ca se mai dau o singura data. 
Numai un pensionar este contrariat de zumzetul care tulbura linistea unei zile de duminica. 
"Eu nu i-as lasa pe copii. Daca gheata este mai subtire intr-un loc si cade unul sub apa. Dar tinerii nu se gandesc la asta"
, zice bland omul, care isi vede linistit de drum, dupa cateva minute de admiratia la "curajul mare al generatiei de astazi".

Bogdan Cioara -  Evenimentul Zilei - (Editia de Vest)

  • Din cauza neglijentei patronilor, sute de angajati au ramas fara asigurari pentru Somaj

Alexandra Lincar a explicat modul de transmitere a declaratiilorIncepand de la sfarsitul lunii iulie, declaratiile la bugetul asigurarilor pentru somaj nu mai pot fi depuse prin posta. 
Chiar daca au fost anuntati in repetate randuri, multi dintre agentii economici aradeni ignora ordinul dat de Ministerul Muncii si continua sa trimita declaratiile prin posta.

La sediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (A.J.O.F.M.) ajung zilnic cateva declaratii la bugetul asigurarilor pentru somaj, trimise prin posta. 
Potrivit celor declarate de reprezentantii institutiei, respectivele declaratii nu sunt preluate. 
Cei ce au de suferit de pe urma neglijentei conducerilor firmelor sunt angajatii care pentru lunile in care declaratiile au fost transmise prin posta nu beneficiaza de asigurari. 
In aceasta situatie se afla sute de angajati, fiindca noul ordin, privind modalitatea de depunere a declaratiilor, a fost dat de Ministerul Muncii la sfarsitul lunii iulie, iar de atunci sute de firme au transmis aceste acte prin intermediul postei. 
Conform legii, declaratiile se pot depune in doua modalitati. In cazul in care societatea are incheiate conventii si beneficiaza de subventii potrivit Legii 107/2004 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, declaratiile se depun pe suport de hartie si magnetic la sediul Agentiei, de pe strada Calugareni, numarul 1 A. 
Daca societatea nu beneficiaza de deduceri, declaratiile se pot transmite prin cale electronica la adresa de e-mail: declsom_arad@ajofm.anofm.ro.
Adresele vor fi inregistrate in baza de date
Agentii economici care doresc sa transmita declaratiile prin e-mail trebuie sa emita catre A.J.O.F.M. o scrisoare din partea firmei in care sa se comunice adresa de e-mail de la care va fi trimisa declaratia, care va fi inregistrata in baza de date a institutiei. 
"Dupa ce primim adresa, noi trimitem un mesaj pe care firma trebuie sa ni-l retransmita in maximum 72 de ore de la primire pentru confirmare. Declaratiile trimise de pe alta adresa decat cea comunicata nu vor putea fi preluate. In situatia in care se doreste schimbarea adresei se va urma aceeasi procedura", ne-a declarat Alexandra Lincar, purtatorul de cuvant al A.J.O.F.M.

Diana Rotar - Observator

  • Tinerete si talent, la Filarmonica

Iunia Frandes si Judit Kelemen in timpul repetitiei pentru concertDintre cele 20 de opere (in general scrise la comanda), incepand cu "Apollo et Hyacinthus" compusa de W.A.Mozart la varta de 11 ani pentru Universitatea din Salzburg, cam sase sunt bine cunoscute, "Rapirea din Serai" fiind socotita totodata prima opera germana. 
Uvertura acesteia a avut succes inca de la prima reprezentare a spectacolului in 1782, la Viena. 
Si in interpretarea orchestrei aradene sub bagheta lui Dorin Frandes, energiile celor doua momente bine ritmate, ca si discretia celui de mijloc, extras din Aria lui Belmonte, au acaparat publicul.
Iunia Frandes, absolventa a Universitatii de Muzica din Bucuresti, care a mai castigat intre timp ceva experienta solistica prin Austria, Germania, SUA, Canada, de cand aradenii au cunoscut-o pe tanara violonista din cele cateva concerte sustinute aici, alaturi de violista Judit Kelemen, absolventa a Academiei din Budapesta, sefa de partida a orchestrei Filarmonice din Malaezia, au interpretat Simfonia concertanta in Mi bemol major pentru vioara, viola si orchestra KV 364 de Mozart. 
Solistele si orchestra lui Dorin Frandes au realizat discursul antrenant al partilor extreme, ca si muzica celei mediane, despre care s-ar putea spune ca este una ce merge la suflet, intr-o perfecta unitate. 
Astfel, s-ar putea spune ca au facut o demonstratie in plus ca tezaurul de muzica mozartiana pare a fi inepuizabil. 
Si de acesta data ne-am putut intreba de unde a putut Mozart scoate atatea frumuseti, mereu surprinzatoare, ceea ce insemna ca inerpretii si-au facut pe deplin datoria. 
Cele doua soliste au realizat un duo perfect, cu un dialog in ecou,  duo insotit cu fidelitate de orchestra, relevand vigoarea primei miscari, melancolia celei de-a doua si vivacitatea sagalnica a finalului.
Acest medalion Mozart, care a fost concertul saptamanii trecute, s-a incheiat cu ultima simfonie a marelui clasic, cea numita "Jupiter", cu numarul 41, oferind publicului posibilitatea de a reasculta aceasta capodopera a genului. 
Redand solemnitatea si seninatatea primei parti, pasionalitatea celei de-a doua, bucuria robusta a Menuetului, dragostea de viata a complexului Final, orchestra si dirijorul au incheiat manifestarea ce se poate inscrie in seria de reusite ale acestei institutii.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]