Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 7 decembrie 2005
Stirile TVA aici
  • PatinOARE?

In Piata Avram Iancu urmeaza sa fie instalt noul patinoar - Virtual Arad News (c)2005Dupa ce s-a anuntat, cu surle si trambite, ca aradenii vor avea patinoar inainte de sarbatori, acum autoritatile locale dau din colt in colt. 
Luni, cand a avut loc licitatia pentru achizitionarea acestuia, s-a dovedit ca nici o firma din cele care au prezentat oferte nu puteau sa livreze materialele in mai putin de doua luni, iar astazi, surse confidentiale, ne-au dezvaluit ca, de fapt, patinoarul nu va mai fi amenajat deloc in aceasta iarna, pentru ca firma care a castigat licitatia nu va putea face rost de materiale in termen. 
Oricum si varianta cu luna februarie e fortata, pentru ca, logic, investitia nu ar mai merita facuta. 
Patinoarul ar fi fost gestionat de catre Gospodarirea Comunala Arad. 
Interesant este faptul ca nici Ioan Covaci - directorul Gospodaririi Comunale nu a fost informat corect de Primarie despre amplasarea patinoarului.
Dupa licitatia de luni, cand, practic, se stia ca acesta nu va mai putea fi amplasat inainte de sarbatori, Covaci, foarte sigur pe el a spus ca s-a pregatit din timp pentru administrarea patinoarului: "sigur va fi amenajat inainte de sarbatori. M-am gandit deja unde o sa fie vestiarele. Am idee cam cum va arata...".
Varianta oficiala
Dupa tot felul de zvonuri si discutii care circulau prin targ despre montarea sau nu a noului patinoar artificial, am luat legatura si cu partea oficiala a problemei. 
Astfel, primarul Gheorghe Falca ne-a declarat: "Nu stiu de unde au aparut aceste informatii false si zvonuri despre faptul ca nu se va mai amplasa patinoarul. Sunt total neadevarate. Licitatia a avut loc luni, dar inca nu s-a incheiat. Se mai poarta inca discutii cu castigatorul licitatiei, discutii referitoare la termene. Vineri se vor finaliza, iar atunci vom face public rezultatul licitatiei".

A. R. B.- Observator

  • Copiii strazii, suflete de la marginea societatii

Numarul "copiilor strazii" ramane inca ridicat"Copiii strazii" ori "boschetari" sunt termeni care au aparut dupa 1989 in limbajul cotidian. 
Statisticile neoficiale cu privire la copiii strazii din "perioada de aur" arata ca dintre copiii nedoriti, 29 la o mie decedau chiar inainte de a fi inregistrati, alte cateva mii ajungeau in centre deplasament. 
Fenomenul "copiii strazii" a fost vizibil dupa 1990 cand a inceput monitorizarea lui de catre organele abilitate. 
In momentul de fata, in Romania sunt aproximativ 2000 de copii ai strazii, mai bine de jumatate aflandu-se in capitala. 
Copiii strazii provin din familii sarace sau din centre deplasament.
Nu se cunoaste numarul lor
Potrivit unui raport Unicef, in judetul Arad nu exista statistici clare care sa monitorizeze numarul copiilor care traiesc pe strada. 
Periodic, organele de ordine organizeaza razii pentru a-i racola de pe strazi. 
Minorii sunt internati la Centrul de primire minori in regim de urgenta, iar adultii sunt indrumati spre Adapostul de noapte. 
Potrivit Unicef, responsabilitatea copiilor strazii din judet revine "Serviciului de consiliere si interventie in regim de urgenta pentru copilul abuzat, neglijat si exploatat" si personalului din cele doua centre de primire in regim de urgenta: "Centrul de primire minori" si "Adapostul de zi si noapte". 
Anul trecut au fost cazati in aceste centre 725 de minori, mai putini decat acum doi ani cand au fost inregistraji 680 de minori. 
Conform datelor statistice Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, anul acesta au fost abordati un numar de 155 de copii ai strazii, dintre care 128 au solicitat asistare in cadral Adapostului de zi si de noapte.
70 la suta dintre ei aleg, din nou, strada
Raportul Unicef releva faptul in urma interviurilor cu personalul din aceste centre ca problema cea mai mare a asistentei sociale o constituie copiii strazii. 
Lipsa actelor si a unui domiciliu stabil, fuga din centrele de plasament ii exclude pe acestia de la orice tip de beneficiu social. 
Cifrele explica de ce vedem atat de multi copiii care-si traiesc viata pe strada, 70 la suta dintre ei parasesc sprijinul institutional. 
Specialistii au mai scos in evidenta o problema nesolutionata cu care se confrunta copiii dupa ce parasesc centrele de plasament. 
Cadrul legislativ romanesc prevede ca are drept de sedere in centra copilul care este incadrat in sistemul de invatamant. 
Aceasta perioada se intinde pana la 25 de ani.
Dupa aceasta varsta nu se mai intervine in nici un fel in rezolvarea problemei tinerilor care parasesc centrele de plasament, fapt ce conduce la alegerea strazii ca mijloc de trai.
Sanatate precara
Starea de sanatate a copiilor strazii din judetul Arad este precara. 
Simplul lor aspect denota conditiile in care traiesc. 
Ei nu stiu ce inseamna confortul pe care ceilalti copiii de varsta lor il au in propriile familii. 
Pe langa ca dorm pe unde apuca, nu au nici unde sa se spele, sa duca o viata curata. 
In cazurile grave, copii strazii primesc asistenta medicala din partea serviciilor specializate, insa de cele mai multe ori accesul la acest gen de servicii le este interzis din cauza ca nu au acte de identitate. 
Factorii care influenteaza starea de sanatate a copiilor strazii sunt alimentatia saraca, abuzul de tutun, alcool substante halucinogene, conditiile precare si deficitul de dezvoltare staturo-ponderala in raport cu varsta. 

Simona Valan - Agenda zilei

  • Prima cerere de cimitir particular!

Se doreste realizarea unui cimitir particularMunicipalitatea a primit de curand o solicitare putin mai speciala, din partea unei persoane juridice, de a infiinta primul cimitir privat din oras.
O societate comerciala a contactat primaria municipiului Arad pentru a afla ce este de facut pentru a infiinta primul cimitir privat din orasul nostru, problema putinelor locuri de veci disponibile fiind de fapt una foarte stringenta, mai ales in cartierul Micalaca.
Primaria desi a raspuns concret la solicitarea persoanei juridice, cu toata lista de documente si cu sirul lung de autorizatii si avize necesare pentru punerea in aplicare a ideii fructificate deja in alte orase ale tarii, a lasat loc de interpretare daca se permite sau nu acest lucru in municipiul nostru.
Intrucat amplasarea unui cimitir necesita ample studii (...) va comunicam ca infiintarea cimitirelor este in directa subordonare a primariilor, doar pe terenuri pe care sunt intrunite cumulativ o serie de conditii. (...) 
Dupa efectuarea acestor studii se va putea trece la achizitionarea terenului vizat.
Primarul Gheorghe Falca, insa, a subliniat ca primaria intentioneaza sa infiinteze cimitire. 
Totodata, exista si deschiderea pentru infiintare de cimitire in sistem privat, cu conditia ca "sa se incadreze in norme".
Problema locurilor de veci este una discutata deja de peste patru ani. 
Administratia anterioara chiar a demarat un proiect pentu infiintarea unui cimitir la iesirea din Arad, in cartierul Micalaca, in apropierea zonei industriale Est.

Simona Mazare - Expres

  • Vaccinari anti-pojar, facute de mantuiala

Vaccinarea face ca raspandirea pojarului sa fie opritaPeste un sfert din copiii care s-au imbolnavit de rujeola in judete din Transilvania fusesera imunizati impotriva bolii, sau cel putin asa figureaza in actele oficiale. 
Specialistii sustin ca in multe dintre aceste cazuri fie ca vaccinarile au fost facute incorect de personalul medical, fie nu au fost  efectuate.
"Din 596 de cazuri de rujeola, 27,2% figureaza cu antecedente vaccinale conforme cu calendarul. Stim ca, in 3% din cazuri, organismul copiilor nu raspunde la imunizare. In celelalte situatii, ori nu s-au manevrat corect vaccinurile de catre personalul medical (o doza ar fi trebuit facuta pentru opt copii intr-un interval de o ora), ori au declarat in acte ca le-au facut imunizarea si asta nu s-a intamplat", este de parere presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, dr. Geza Molnar, care este si seful Sectiei de epidemiologie din cadrul Institutului de Sanatate Publica Cluj.  
Din monitorizarile facute in 11 judete din Transilvania, trei dintre ele cu numar mare de bolnavi (Harghita, Maramures, Bihor), unde au fost depistati oficial aproape 600 de copii cu rujeola, rezulta ca o buna parte din imbolnaviri ar fi putut fi evitate. 
"In loc de 600 de cazuri, am fi putut avea in jur de 240 daca vaccinarile s-ar fi facut la timp, daca s-ar fi respectat conditiile de imunizare si daca bolnavii ar fi fost izolati corespunzator, in spitale de boli infectioase si nu in alte servicii cum s-a intamplat", mai sustin specialistii. 
Timp de cinci-sase luni, dupa aparitia unor focare de boala in Arad, care s-au extins rapid in Banat, medicii nu au avut vaccin in stoc. 
Cei mai multi dintre copiii care s-au imbolnavit provin din mediul rural (375 de cazuri din 596).
Carantina de forma
Masura de interzicere a accesului vizitatorilor in Spitalul Judetean Buzau este incalcata si ignorata de personalul de paza. 
Conducerea unitatii sanitare recunoaste ca paznicii permit vizitatorilor accesul in spital, desi acest lucru este interzis din cauza epidemiei de rujeola.
Medicul Musat Dobos sustine ca va dispune rezilierea contractului cu societatea de paza.

Geta Roman & Doru Gheorghiade - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Calculatoare noi pentru scoala din Seitin

Scolile din Seitin sunt exemple care merita sa fie evidentiate - Virtual Arad News (c)2005In cazul Scolii Generale din Seitin zicala "omul sfinteste locul" se potriveste ca o manusa.
De un spirit organizatoric desavarsit si o bunatate sufleteasca iesite din comun, directoarea Angela Deliman stie sa faca din invatamant o placere pentru elevi si dascali (toti calificati), deopotriva.
Spre deosebire de alte localitati de la tara in care parintii nu se inghesuie sa-si dea copiii la scoala, la Seitin, "cartea" atrage ca un magnet.
Nu de putine ori s-a intamplat ca doamna Deliman sa faca sacrificii de ordin material, dar mai ales sa aloce o mare parte din existenta sa zilnica organizarii de activitati scolare si extrascolare.
Un astfel de om este o comoara in orice comunitate.
Primarul Seitinului, Remus Pacuraru si consilierii locali au fost mereu pe aceeasi lungime de unda cand a venit vorba de investitii la cele doua cladiri ale Scolii Generale cu clasele 1-8.
Daca la sfarsitul verii s-au betonat aleile din curtile institutiilor de invatamant, acum, in preajma sarbatorilor de iarna, Mosul le-a adus elevilor 11 calculatoare de ultimul tip.
De fapt, performantele aparatele au fost achizitionate cu banii Bancii Mondiale, circa 80 de milioane de lei.
Primaria si parintii au pus mana de la mana si au comandat mobilierul a ceea ce va fi unul dintre cele mai moderne laboratoare de informatica din judetul Arad.
Insa, investitiile nu se vor opri aici.
Desi scoala si gradinita beneficiaza de un sistem nou de incalzire centrala pe lemne, autoritatile din Seitin intentioneaza sa introduca incalzirea pe gaz.
Mai mult ca sigur, anul viitor se vor moderniza si grupurile sanitare ale scolii, dar marele deziderat al seitinenilor este construirea unei noi cladiri pentru ca elevii sa nu mai fie obligati invete in doua schimburi.
Un alt aspect imbucurator pentru Seitin este faptul ca tot mai multi copii de rromi invata cot la cot cu celelalte tinere vlastare.
Si pentru ei scoala prinde gust in momentul in care se simt bagati in seama si tratati cu aceeasi moneda de catre dascalii Angelei Deliman.

Calin Mnerie - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]