Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 7 octombrie 2005
Stirile TVA aici
  • 6 octombrie fara ... nori

Peste 400 de participanti au fost prezenti in Parcul ReconcilieriiNici cei mai mici norisori (nici la propriu, nici la figurat) nu au deranjat comemorarea celor 13 generali. 
O superba zi de toamna a determinat prezenta a circa 400 de aradeni in Parcul Reconcilierii. 
Manifestarea a inceput la ora 16,00, prin intonarea imnurilor de stat ale Ungariei si Romaniei, dupa care Matekovits Mihai, care a avut si sarcina de traducator, a prezentat lunga lista a personalitatilor prezente la manifestare.
Din Ungaria au fost prezenti Kovacs Kalman-ministrul transporturilor, Szabo Bela-presedintele Oficiului Maghiarilor de Pretutindeni, ambasadorul Ungariei la Bucuresti-Perenyi Janos, Ujhyi Istvan-presedintele Partidului Socialist Maghiar, Cseh Aron-consulul de la Cluj, Traian Cresta-presedintele Autoguvernarii Romanilor din Ungaria , reprezentanti ai oraselor din judetul Bekes infratite cu Aradul. 
Primarul si oficialitatile maghiare la Monumentul Libertatii Evident, nu a putut sa lipseasca David Ibolya, presedintele Forumului Democrat Maghiar, care a fost asaltata de multi aradeni care o simpatizeaza pentru perseverenta de a fi prezenta la Arad cel putin o data pe an. 
Dealtfel, dupa cum a marturisit, "de 25 de ani vin mereu la Arad". 
Guvernul Romaniei a fost reprezentat de catre vicepremierul Marko Bela, presedintele UDMR si de prefectul Cristian Stragea. 
Dintre autoritatile Aradului au mai fost prezenti primarul Gheorghe Falca, Iosif Matula si Buza Gavril-presedintele, respectiv vicepresedintele Consiliului Judetean Arad. 
Au mai participat reprezentanti ai unor societati civile din Arad si din Ungaria, precum si ai bisericilor istorice, staff-ul UDMR-ului local, in frunte cu deputatul Kiraly Andras, Cziszter Kalman, Levente Bognar etc.
Au fost depuse flori la Monumentul Libertatii Discursurile au tinut aproape o ora si jumatate, traducerea in limba romana facandu-se doar sub forma de rezumat. 
Spre exemplu, discursul in limba maghiara a lui Marko Bela a durat 20 de minute, fiind sintetizat in ceva mai mult de doua minute. 
"Aradul a fost pana acum simbolul doliului, dar acum este simbolul victoriei...Nu exista libertate maghiara sau romana, exista doar libertate", a spus, printre altele, Marko Bela.
Toti vorbitorii s-au referit la idealurile pentru care au luptat cei 13 generali, dar si la municipiul Arad, ca punct de referinta al reconcilierii. 
"Noi, politicienii tineri, suntem datori fata de cei cu parul alb sa recunoastem cat de putine lucruri ne mai despart si cat de multe ne apropie", a spus prefectul Cristian Stragea, completandu-l pe Gheorghe Falca, primarul Aradului, care a declarat ca "Traim intr-un oras considerat multicultural, multietnic, care are revolutionari care au luptat pentru libertate, deci putem spune ca avem destule identitati, dar acest parc este la momentul actual cea mai importanta identitate a noastra". 
Ministrul transporturilor din Ungaria, Kovacs Kalman, a vorbit si el despre Arad ca oras promotor al integrarii europene, scopul comun al romanilor si maghiarilor.
"Manifeste" impotriva guvernului ungar si impotriva UDMR
Dupa ceremonie cei prezenti au urmarit slujba religioasa la Biserica ReformataDesi spuneam ca nu au fost "nori" care sa umbreasca manifestarea, in timpul rostirii discursurilor s-a consumat un episod neplacut, care insa a fost cunoscut de catre organizatori abia dupa ce manifestarea se incheiase : nu se stie cine, a distribuit cateva coli ministeriale, pe care era scris, in limba maghiara, un protest impotriva guvernului Ungariei, care nu a rezolvat problema dublei cetatenii pentru maghiarii din Romania si impotriva UDMR-ului, acuzat ca in campania electorala a promis ca va lupta pentru autonomie, iar dupa ce a ajuns la guvernare, si-a uitat promisiunea. 
"Manifestele" purtau semnatura Consiliului Tineretului Maghiar de la Cluj. 
Dupa terminarea depunerilor de coroane, o parte a celor prezenti s-a indreptat spre Biserica Reformata din apropiere, pentru a participa la slujba religioasa si concertul de orga, care au incheiat sirul manifestarilor de ieri. 
Acestea au mai cuprins o comemorare religioasa la Catedrala Catolica si depuneri de coroane la obeliscul din Subcetate. 
Una peste alta, organizatorii si-au respectat promisiunea de a nu politiza nici una dintre manifestarile desfasurate pe parcursul a sapte zile.

Simion Todoca - Adevarul

  • Cartier cu 140 de locuinte noi pe Calea 6 Vanatori

In curand ar putea aparea un cartier de vile pe Calea 6 VanatoriO zona de locuinte ar putea prinde contur in viitor in zona din vecinatatea Caii 6 Vanatori. 
Planul urbanistic de detaliu pentru proiect a fost deja elaborat si dat publicitatii de Municipalitate, autorul acestei initiative fiind societatea comerciala UTA. 
Terenul pe care firma a pus ochii este de peste 83 de mii de mp, e liber de constructii si se afla in proprietatea societatii, asa ca Primaria va fi solicitata doar sa dea avizele. 
Firma vrea sa construiasca trei strazi care sa deserveasca intrarea in zona de locuinte, sa delimiteze locatii care sa cuprinda loturi pentru case prin strazi noi, cu acces carosabil si pietonal pentru fiecare. 
Casele realizate din beton cu acoperisuri din tigla vor avea parte de toate utilitatile, inclusiv centrala termica pe gaz.
Amenajarile exterioare imobilelor vizeaza plantari de vegetatie medie si mare, gazon, rondouri cu flori, alei si trotuare dalate pentru acces, mobilier specific pentru gradini, inclusiv iluminatul incintei si aleilor. 
Noul cartier propus va aduce si cateva beneficii locuitorilor din zona pentru ca acestia vor avea posibilitatea sa se racordeze la utilitatile pe care societatea le va aduce aici. 
Constructorul are de gand ca la toate imobilele noi (cu parter si un etaj) sa asigure posibilitatea de dotare cu instalatii antiefractie, detectare si semnalizare incendii, TV circuit inchis si garaje cu telecomanda la porti. 
In total, pe terenul vizat se doreste constructia a peste 140 de locuinte, tip vila. 

Adriana Barbu - Observator

  • Urmare a nepasarii DGASPC, copiii internati la Petris - profanatori de morminte!

Copii internati la Petris au devastat morminte ale localnicilor - Virtual Arad News (c)2005Politistii din localitatea Petris au reusit sa identifice autorii distrugerilor din cimitirul satesc, vinovati dovedindu-se a fi doi minori internati in Centrul de Plasament din localitate. 
Acesta functioneaza in imobilul fostei Scoli Speciale pentru copii cu deficiente mintale.
Echipa operativa din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Arad care s-a deplasat la fata locului a descoperit o carare ce porneste din cimitir si duce la Central de plasament, motiv pentru care principalii suspecti au fost chiar copiii internati acolo. 
Din cercetarile politistilor s-a stabilit ca cei care au distrus pietrele funerare din cimitirul localitatii Petris sunt Marin C. de 16 ani din Arad si Denis S. de 14 ani din Deva, minori internati in Centrul de Plasament de la Petris. 
Copiii au recunoscut ca in perioada 19 septembrie - 3 octombrie au distrus cele zece pietre funerare. 
Ei treceau adesea prin cimitir in drum spre o livada unde mancau pere. 
Asta in contextul in care sunt internati intr-un centru de plasament cu aproximativ 35 de angajati si, in mod normal, trebuiau sa fie supravegheati in permanenta.
Declaratiile celor doi, dar si "cararea" pe care si-au croit-o, confirma frecventa acestor "evadari" din cadral institutiei. 
Superficialitatea sau chiar nepasarea angajatilor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului (DGASPC) Arad sunt principalele cauze ale distrugerilor. 
Cu toate acestea, minorii sunt cei cercetati penal sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere, in timp ce supraveghetorii lor se vor rezuma probabil la a da cu subsemnatul in fata conducerii DGASPC.
In centrul de plasament se afla doar sase copii, si este strigator la cer faptul ca 35 de angajati nu au reusit sa-i supravegheze in mod corespunzator. De-a dreptul inadmisibila este insa lipsa de reactie a conducerii DGASPC Arad. 
Contactata (deloc usor) telefonic ieri dupa amiaza, Edita Iuhasz, directorul institutiei, nu a fost in masura sa ofere nici o informatie legata de acest caz, deoarece "nu am fost informata oficial de nimeni cu privire la cele semnalate". 
Mai mult decat atat, directorul executiv al DGASPC a afirmat ca Denis S. nu este internat in nici unul din centrele aflate in subordinea institutiei pe care o conduce.
Edita Iuhasz nu a auzit despre evenimentele petrecute la Petris, cu toate ca la ora la care am discutat, politistii identificasera deja autorii distrugerilor. Inca de marti, purtatorul de cuvant al IPJ, subinspector Camelia Tuduce Berar, anuntase ca principalii suspecti sunt copiii Centrului de Plasament Petris, informaie aparuta in presa scrisa de ieri.
Edita Iuhasz nu a auzit despre evenimentele de la Petris, cu toate ca marti, seful de post din Petris a discutat - la Arad - cu unul dintre minori (probabil Marin C, celalalt fiind "renegat" de DGASPC) cu acordul institutiei si in prezenta unui reprezentant al ei.
Edita Iuhasz nu a auzit despre evenimentele de la Petris, cu toate ca subordonatii dumneaei aveau datoria sa o informeze despre ancheta politistilor si cu privire la posibila vinovatie a copiilor internati in centrul de plasament.
Si totusi, Edita Iuhasz a auzit despre evenimentele petrecute la Petris, fiind informata ieri de directorul pe probleme de protectia copilului din cadrul DGASPC. 
Rodica Crainic, si de Sorin Macovei, seful Serviciului "Evaluare si ingrijire a copilului care savarseste fapte penale si nu raspunde penal".
Cu toate acestea, singura reactie a dircctorului DGASPC a fost de a solicita o "informare" din partea personalului angajat la Petris. 
Oare de termenii "autosesizare" si "ancheta interna" au auzit cei din conducerca Dircctiei? 
Sau poate a auzit conducerea Consiliului Judetean, si nu va mai tolera asemenea abateri de la normalitate! 
Locuitorii din Petris cu siguranta nu vor tolera neglijenta in serviciu a supraveghetorilor din Centrul de Plasament si vor alege sa-i actioneze in judecata pentru recuperarea prejudiciilor create de cei doi minori.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Festival de teatru clasic

De duminica incepe editia a XI-a a festivalului national de teatru clasic la AradUn festival de arta, nu unul de divertisment!
Acesta va fi festivalul national de teatru clasic de la Arad, ajuns la a XI a editie!
Spectacole de marca, trupe din Bucuresti, Cluj, Craiova si Sfantu-Gheorghe!
De toate acestea vor avea parte aradenii timp de 8 zile, incepand cu 9 octombrie! 
Romeo si Julieta, O noapte furtunosa, Othello, Avarul, Portretul lui Dorian Gray, Mascariciul, Sluga la doi stapani si Jocul dragostei si al intamplarii –sunt cele 8 spectacole programate in perioada 9-16 octombrie la teatrul Ioan Slavici! 
Regizori celebri, spectacole nominalizate la titlul UNITER, actori cunoscuti, costume realizate de designeri de renume – acesta este festivalul de teatru clasic de la Arad.
Spectacolele au loc, zilnic, in sala mare, de la ora 19.
Un abonament pentru toate spectacolele costa 1,4 milioane de lei, iar biletele intre 50 si 190.000 de lei.
Pentru organizarea festivalului Primaria a alocat teatrului 700 de milioane de lei. 
Pana la festival, insa, teatrul are multe de facut.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Manaila: "Am fost prea bun cu unii jucatori"

Antrenorul UTA - Manaila acuza echipa de dezinteresInfrangerea din fata Unirii Dej a provocat numeroase sedinte la UTA. Prima, chiar dupa meci, in care s-au evitat deciziile pripite, luate la cald. 
A doua intalnire a Consiliului Director a avut loc seara tarziu si a luat in calcul o eventuala schimbare a stafului tehnic. 
Antrenorul Manaila a acuzat jocul slab al echipei si a spus ca se afla intr-un moment dificil in cariera sa de antrenor.
Vrea in iarba
"Este cel mai greu moment de pana acum al vietii mele de antrenor. In acest moment, mi-e inima plina de durere, ura, frustrare referitor la aceste rezultate. Nu stim sa folosim avantajul scorului si al terenului propriu. E inadmisibil sa avem doar doua sau trei ocazii la 1-0", a inceput tehnicianul salba caracterizarilor emotionale prin care trece. 
Nu a fost uitata conducerea clubului, pentru care au existat doar cuvinte de lauda, precum si o intentie spusa la nervi, dar hilara, de a reveni pe gazon, la 39 de ani. 
"Nu-mi ramane decat ca in iarna sa ma reapuc de fotbal si sa fiu injurat in teren. Este o rusine ce se intampla. Nici ca jucator nu am simtit asa o rusine"
, a continuat Manaila, extrem de suparat pe jucatori. 
Reprosurile pe care si le imputa antrenorul de la UTA tin de latura umana a caracterului sau. 
"Imi reprosez modul de a incerca sa fiu un om cu buna crestere fata de anumiti jucatori. Imi pare rau ca nu am fost mai drastic. Poate ar trebui sa intru in vestiar si sa dau vreo patru-cinci afara, dar ar fi o scuza din partea mea. Deja am luat niste masuri. Georgiu se pregateste cu echipa a doua iar Sas, va spun eu, nu este accidentat. Poate am gresit cu Bota, pentru ca nu era indicat sa joace pe un asemenea teren. El se putea accidenta, dar interesul echipei este cel care primeaza",
a spus Manaila, rosu de furie. 
Altfel, antrenorul nu a contabilizat faptul ca a renuntat prea usor la Bogosel, pe care l-a dat exemplu in dese randuri, stricand mecanismul defensivei, unde fata de meciurile precedente a pastrat un singur jucator, pe Porumboiu. 
Dincolo de lipsa de sansa, concluzia este la indemana oricui. 
Sa te impui intr-un meci din sase si sa nu convingi in vreunul e prea putin, pentru pretentiile "Batranei Doamne", la care Manaila face adesea referire, ignorand situatia la zi din propria ograda. 
Intr-un sezon in care pica sase echipe, timpul in care se iau decizii este determinant in pastrarea sanselor pentru evitarea unei rusini fara margini. 
Cu toate acestea, Manaila indeamna la luciditate. Din partea cui si pana cand, a uitat sa spuna.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]