Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 7 iunie 2005

Stirile TVA aici

  • Editorial: "Tribunul", parasit de aradeni

Membrii organizatiei PPRM s-au delimitat de Vadim TudorO fi de mica amploare actiunea PRM-istilor aradeni, dar e spectaculoasa. 
Celebrul partid a suferit, nu-i vorba, astfel de lovituri, dar ele erau mai degraba reactii individuale. 
O repudiere a lui Corneliu Vadim Tudor la nivel de grup parea o imposibilitate. 
Si iata ca intreaga filiala Arad pleaca de sub aripa « tribunului », migrand in tabara lui Corneliu Ciontu. 
Aceasta nu este o miscare dictata de orgolii si nici o goana dupa functii si onoruri. Dimpotriva. 
Daca Vadim reia cu totul haturile partidului, cei care s-au ridicat impotriva lui vor fi "sacrificati" pe altarul mantuirii patriei, adica trimisi cu spitul pantofului direct la cules capsuni pe pajistile de dincolo de frontiera PRM cu lumea normala. 
Important, in aceasta intamplare, este faptul ca aradenii prefera lumea normala. 
Ei sperasera, pana acum, ca PRM mai poate fi reformat. 
Ca mai poate evada de sub eticheta lipicioasa de partid nationalist si extremist, eticheta care nu reflecta neaparat ideile membrilor sai, ci pe cele ale conducatorului. 
Dar si mai interesant este faptul ca pleaca taman o filiala din Ardeal, loc in care Vadim Tudor inregistreaza o cota de popularitate ridicata. 
Asa arata acum vechiul sediu al PRM Exact la granita cu Ungaria, loc in care « tribunul » vitupera impotriva asupririi romanimii de catre maghiarime si impotriva scenariilor de rupere a Ardealului de trupul sfant al tarii, iata ca incordarile nationaliste cad in derizoriu. 
Mai mult, Aradul poarta inca memoria refugierii zecilor de mii de romani alungati spre sud, in 1940, de Dictatul de la Viena. 
El este spatiul unei imense suferinte istorice. 
Dar este, in acelasi timp, spatiul unei recuceriri a luciditatii. 
Istoria a fost sanctionata de istorie. 
Prezentul, insa, trebuie construit in limitele decentei si ale normalitatii. 
Cu Vadim inapoi, la coarnele plugului PRM, nu se va semana decat vant si nu se va culege decat furtuna. 
Acesta este intelesul gestului solidar al membrilor partidului din judetul Arad. 
Din acest moment, ceva in structura de profunzime a acestui partid s-a schimbat. 
El nu mai e unitar nici la varf, nici la (cum s-ar spune) baza. 
E plin de fisuri peste tot. 
Tot mai putini membri ai partidului cred in povestile cu vampiri ale marelui bard national si in visurile lui de a deveni motorul turbodiesel al partidelor populare europene. 
Cu toate acestea, rolul lui politic e departe de a se fi incheiat. 
Aradul e doar inceputul unui fenomen absolut firesc, de constientizare a unei incompatibilitati intre Vadim si formatiunea pe care a creat-o.
Anormalitatea mai are, insa, suficient loc de desfasurare in pitoreasca noastra patrie.

Radu Ciobotea - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Prime consistente pentru someri

AJOFM acorda prime consistente pentru someriSomerii care isi gasesc de lucru intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 kilometri obtin o prima. 
Potrivit, Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad, somerii indemnizati care se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea beneficiaza de o prima de incadrare neimpozabila, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a doua salarii minime brute pe tara in vigoare la data acordarii. 
De asemenea, somerul se poate bucura de o prima frumusica daca in perioada in care beneficiaza de indemnizatie se incadreaza intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul. 
In acest caz, somerul, primeste o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a sapte-salarii minime brute pe tara in vigoare la data instalarii. 
In cazul incadrarii in munca intr-o localitate din alt judet, drepturile vor fi acordate de agenda pentru ocuparea fortei de munca judeteana unde beneficiarul s-a aflat in evidenta. 
Astfel ca dosarul acestuia urmeaza sa fie transferat la agenda pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza isi stabilestc noul domiciliu, care va acorda si celelalte drepturi prevazute de lege si va urmari respectarea obligatiilor ce decurg din acordarea drcpturilor.

Simona Valan - Agenda zilei

  • 75 de ani de la infiintare

Clubul rotarienilor la a 75-a aniversareClubul ROTARY a sarbatorit 75 de ani de la infiintare si 10 de la refondare!
Festivitatea a fost gazduita de teatrul Ioan Slavici!
Peste 200 de rotarieni din tara si strainatate au sarbatorit dublul eveniment impreuna cu invitatii lor.
Cu aceasta ocazie a avut loc un spectacol omagial cu ION CARAMITRU si un concert al filarmonicii de stat.
Clubul a fost infiintat pe 4 octombrie 1930, intre 1940 si 90 a fost interzis de autoritati, iar mai apoi reinfiintat pe 17 mai 1995.
Clubul are ca scop incurajarea si cultivarea idealului de a fi folositor atat in viata personala, cat si profesionala si sociala, promovarea relatiilor de intelegere mutuala internationala.
Printre proiectele internationale derulate de Rotary ARAD se numara organizarea de tabere si concursuri pentru elevi, acordarea de ajutoare pentru copii din Iugoslavia si dotarea unor spitale.
De asemenea, Rotary Arad sponsorizeaza si proiecte culturale si sportive.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • La Minisul  de Sus - Cu mic cu mare, toti au sarbatorit hramul bisericii

La Minisu de Sus, parintele Dubestean a adunat credinciosii greco-catoliciDupa ce traversam localitatea Taut, inspre Nadas, ajungem la barajul lacului de acumulare.
Aici se formeaza o ramificatie care o ia la stanga peste baraj si ne duce inspre localitatea Minisul de Sus.
In anul 1755 este consemnata existenta unei biserici de lemn cu hramul "Inaltarea Domnului" construita in mijlocul satului, pe dealul Cioc, unde se afla si cimitirul.
In anul 1892 a fost inlocuita cu actuala biserica de zid ce poarta hramul celei vechi.
Minisul de Sus a devenit renumit prin exploatarile de diatomita.
Cariera, deschisa din anul 1935, pe versantul sudic al "Dealului Uratu", producea mii de tone pe an.
"Duminica, biserica s-a imbogatit cu o pictura ce ii lipsea: Inaltarea Domnului. Aceasta a aparut la intrarea in lacasul de cult, ca o necesitate."
Mihai Stoica, un batran chipes, care la peste 80 de ani (ce cu greu si-i arata) ne-a spus: "Astazi este hramul bisericii noastre greco-catolice unite cu Roma, sarbatoare importanta pentru comunitatea noastra de oameni credinciosi. De mult nu am mai vazut la Minisul de Sus izbucniri de bucurie ca astazi. Chiar daca sarbatoarea a fost mai putin stralucita de soare, a avut multa lumina, putini stropi de ploaie, si multa dragoste fata de Domnul nostru Iisus Hristos".
Au fost prezenti fii ai satului, dar si multi din localitatile invecinate, pentru a se intalni cu PSP Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, al episcopiei Greco-Catolice unite cu Roma.
Episcopul Chisbora a fost prezent la sfintirea bisericii de la Minisu de SusToti au avut bucuria de a se intalni cu un barbat cult si intelept, cu o infatisare placuta si maniere alese, inzestrat in acelasi timp cu talent oratoric deosebit, care a cucerit in scurta vreme inimile credinciosilor din Minisul de Sus si din imprejurimi.
Prezenti au fost si Ioan Ardelean (preotul din Vladimirescu), Radu Farcas (preot din Gradiste), Marcel Tarce (Cruceni), Nistor Chisbora (protopop de Arad), Miron Jarca (Pecica) si bineinteles sufletul acestei organizari impecabile, preotul Gheorghe Dubestean, parohul bisericii din Minisul de Sus.
Dupa slujba s-a sfintit pictura de la intrarea in biserica.
Sarbatoarea a continuat cu o masa imbelsugata pentru toti participanti, cu hora satului si multa voie buna.
Plecam din Minisul de Sus pe drumul ce duce spre Taut, de jur imprejur verdeata straluceste tot mai invingatoare.
Padurea ce se apleaca spre lacul de acumulare Taut e bine imbracata in verde, semn ca a venit intr-adevar vara.
Chipul parintelui paroh Gheorghe Dubesteanu, a batranului Mihai Stoica si a tuturor celor care au participat la aceasta sarbatoare, raman intiparite in minte tot mai mult - fapt pentru care ii felicitam pentru cele oferite la o mare sarbatoare a satului Minisul de Sus.
***
"Ma bucur nespus de mult ca parintele Dubestean a avut aceasta initiativa de a aduna in jurul domnului nostru Iisus Hristos, la biserica pe care o pastoreste, locuitorii satului. Este, daca vreti, cea mai mare sarbatoare din ultimii 20 de ani. Trebuie sa stiti ca aici, departe de oras, oamenii traiesc mai greu. Putini au revenit, din cei plecati inainte de 1989, din sat. Astazi, localitatea numara in jur de 200 de suflete. Scoala a fost inchisa demult si numai trei copii bat drumul la scoala din centrul comunei Taut. Ma gandesc ca, dupa aceasta intalnire, multi tineri vor hotari sa revina in sat " - declara primarul comunei Taut, dl. Gheorghe Ples.

Nicu Cojocaru - Observator

  • Capsunile - o afacere buna pentru agricultorii din Covasant

Capsunile de la Covasant pot aduce venituri importante cultivatorilorCultivatorii simt lipsa unui procesator
Judetul Arad nu a fost niciodata un mare cultivator de capsuni, asa cum sunt alte judete (spre exemplu Satu Mare).
Cu toate acestea, unii agricultori aradeni se descurca bine din cultivarea capsunilor.
Zona din judet unde se preteaza cultura intensiva de capsuni este Podgoria Aradului, in special in localitatile Minis, Ghioroc, Cuvin, Covasant.
In ultima comuna mentionata se cultiva capsuni aproape in fiecare gospodarie.
"Multi dintre producatorii nostri isi maresc suprafata cultivata de la un an la altul. Ceea ce inseamna ca e o cultura rentabila", spune primarul Traian Balint.
"In judetul nostru sunt cultivate cu capsuni circa 40 de hectare, din care 25 sunt la Covasant. E vorba, in general, de mici producatori. Intr-un an bun se pot obtine pana la zece tone de capsuni la hectar. Acum se estimeaza circa 4 tone la hectar", spune directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Liviu Popa Buta.
In Covasant, unul din cultivatorii de traditie ne spune ca in acest an, cu toate ca si-a marit suprafata, estimeaza o recolta mai mica decat in anii anteriori.
Slaba productie de anul acesta e determinata de mai multi factori.
Unul ar fi ploile cazute in perioada de crestere a capsunilor, apoi faptul ca, spre deosebire de alti ani, cand productia de capsuni era pe parcursul a patru saptamani, acum capsunile se termina in doua saptamani jumatate.
Nu in ultimul rand, oboseala solului e un factor ce determina scaderea productiei.
Cu toate ca recolta de anul asta nu e una foarte buna, pentru cultivatori e rentabila. Cererea este mare, iar cultivatorii isi vand capsunile.
Valorificarea capsunelor se face, in cea mai mare parte, direct in piata, deoarece in prezent in tara mai sunt foarte putine societati de procesare a fructelor, multe din cele care "inghiteau" mari cantitati de capsuni producand gemuri, dulceturi sau siropuri, nu mai produc de ani de zile.
Cultivatorii de capsuni simt lipsa procesatorilor; cei din Covasant spun ca ar fi necesar ca in comuna lor cineva sa investeasca in acest domeniu.
Anul trecut, media preturilor la capsuni a fost de 30 de mii de lei la kilogram.
In acest an, la inceputul vanzarii lor, un kilogram de capsuni a costat 150.000 lei. Pretul a scazut apoi la 70-80 de mii, iar in prezent capsunile se vand in pietele aradene cu 30 - 35 de mii kilogramul.
"Acesti cultivatori ar putea sa se constituie in grupuri de producatori. Asocierea ar presupune niste avantaje pentru ei, cum ar fi valorificarea, mai usor, a produselor. Apoi, ar putea sa initieze chiar ei infiintarea unei unitati pentru procesarea capsunilor", de parere directorul DADR, Liviu Popa Buta.
In aceste zile, pe pietele aradene, capsunile cultivate in judetul nostru sunt concurate de cele aduse din alte judete - cu precadere Satu Mare.
Insa, asa cum spun cultivatorii nostri, ale noastre sunt mai aromate, mai gustoase decat cele din nordul tarii.
Si ceva mai ieftine.

Gerlinde Knap - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]