Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 7 mai 2005

Stirile TVA aici

  • De la furajare si pana la furculita, americanii vor sa creasca porci in judetul nostru

Americanii vor crescatorii de porci in judetul nostruO societate din Olari, a batut deja palma cu societatea Smithfield
Consiliul Judetean Arad, deputatul Constantin Igas, deputatul de Timis, Valeriu Tabara, si Oficiul Judetean de Consultanta Agricola au fost principalii organizatori ai unei intalniri intre reprezentantii companiei americane Smithfield care a preluat Comtim din Timisoara, si fermieri aradeni, crescatori de porci.
Compania americana este cel mai mare procesator mondial de came de porc, desfasurand operatiuni in Franta, Polonia, Mexic, Brazilia si SUA. "Americanii vin la Arad pentru ca sunt interesati sa colaboreze cu fermieri locali crescatori de porci si cu fermieri cultivatori de cereale din Arad", ne-a declarat deputatul Constantin Igas.
54 de agricultori aradeni au fost prezenti la aceasta intrevedere, aratandu-se foarte interesati de sistemul de lucru practicat de americani, un sistem care s-a dovedit foarte eficient in celelalte tari, mai ales acum cand mai avem foarte putin pana la intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana.
La simpozion a mai participat si Directia Agricultura, Directia Sanitar-Veterinara si Oficiul Judetean pentru Reproductia animalelor.
Fostul ministru al Agriculturii, actualmente deputat, Valeriu Tabara, le-a prezentat fermierilor o parte din intentiile companiei americane:
"In anii '98 si '99 s-a mai incercat o privatizare a complexului de porci Comtim, dar a esuat. Acum, societatea Smithfield vrea sa investeasca in Romania aproximativ 800 de milioane de dolari, in ferme pentru scroafe si ferme de crestere-ingrasare suine.
Este o firma serioasa care va avea nucleul de baza aici, in vestul tarii, in judetele Arad, Timis si Bihor".
Daca in anii '90, tara noastra exporta porci-sau carne de porc, azi importul a crescut continuu, reprezentand aproximativ 75% din necesarul de carne de porc.
Conform datelor statistice oferite de reprezentantii americani, judetul Arad are o suprafata cultivata de 320,000 ha, cu o capacitate de 20 de porci/ha, adica in total de 6.400.000 de porci. Dar efectivul de porci "aradeni" este de 217.500 capete.
Deficitul de 6.182.500, reprezinta echivalentul a 345 de ferme de crestere-ingrasare, cu o capacitate de 8.000 de suine pe un ciclu de crestere, deci posibilitate de extindere a americanilor la noi in judet exista.
Dupa doua ore de discutii intre fermierii aradeni si americani, deja o societate din Olari a batut palma cu acestia, o micro-ferma unde cei din SUA isi vor implementa sistemul si tehnologia de lucru pentru un efectiv de 300-400 de capete de porci.
Alti patru fermieri din Semlac au stabilit o intalnire viitoare cu noua conducere a Comtim-ului din Timisoara, la sediul primariei din localitate.
Americanii au in proiect ca, din totalul de 250 de microferme cate vor sa infiinteze in vestul tarii, 100 sa fie la noi in judet.
Discutiile dintre fermieri si acestia au fost foarte pertinente, directe si la obiect, intrunirea incheindu-se cu colaborari concrete de ambele parti.

Anca Roxana Badila - Observator

  • "Summit" zonal la Lipova

Primarii de pe Valea Muresului s-au intalnit la Lipova - Virtual Arad News (c)2005La Sambateni se va realiza o sala de sport, la Lipova exista una in care ploua
La initiativa presedintelui Consiliului Judetean Arad, Iosif Matula, a avut loc in orasul Lipova o intalnire consultativa cu primarii localitatilor de pe Valea Muresului, mai precis cu cei din Conop, Covasant, Ghioroc, Paulis, Lipova, Sistarovat, Ususau si Zabrani. Gazda intalnirii, primarul Lipovei, Viorel Popina, a punctat importanta acestui eveniment si a multumit oficialilor prezenti in numar foarte mare: deputatul Constantin Igas, directori si reprezentanti ai institutiilor subordonate Consiliului Judetean Arad, primarii si reprezentantii localitatilor sus-amintite. Cuvantul de inceput a apartinut presedintelui CJA, care si-a prezentat viziunea asupra situatiei economice si sociale a locuitorilor vaii Muresului. La randul sau, deputatul Igas s-a pus la dispozitia celor prezenti, care nu au ezitat sa i se adreseze, aducandu-i la cunostinta probleme ce tin de competenta sa. Pe rand, primarii au enumerat problemele grave ale comunitatilor pe care le reprezinta, si au cerut ajutorul Consiliului Judetean si al deputatului.
Problema drumurilor, la ordinea zilei
Poate cel mai des adusa in discutie a fost problema drumurilor judetene si comunale, primarii rugand insistent alocarea de fonduri pentru repararea unor tronsoane care tind sa devina impracticabile.
S-a facut referire la DJ 708 B Ghioroc -Covasant - Siria, DJ 68 B, drumul care leaga DN7 de Cladova, judejului sunt necesare peste 2000 de miliarde, suma imposibil de ob{inut in contextul in care pentru anul 2005 s-au alocat cu mare greutate circa 100 de miliarde.drumul comunal Zabalt-Bruznic.
Asta desi se stie ca aproape toate drumurile judetene si mai cu seama cele comunale sunt in stare critica. La nivelul judejului sunt necesare peste 2000 de miliarde, suma imposibil de obtinut in contextul in care pentru anul 2005 s-au alocat cu mare greutate circa 100 de miliarde.
Legat de starea drumurilor, primarii localitatilor au atras atentia asupra traficului vehiculelor grele apartinand balastierelor de pe raul Mures, sau cele ale exploatarilor forestiere - utilaje al caror gabarit deterioreaza carosabilul, nefiind platite catre primarii taxe de tranzit care sa permita lucrari de refacere si intretinere.
Pe langa faptul ca nu se taxeaza traficul greu, firmele carora le apartin vehiculele nu platesc nici alte taxe primariilor de pe raza localitatilor in care isi desfasoara activitatea, majoritatea fiind inregistrate in municipiul Arad sau in alte localitati din tara.
Solutia data de presedintele Consiliului Judejean are la baza existenta unor acte normative in domeniu, care prevad, printre altele, dreptul administratiilor locale pe raza carora exista balastiere, sa beneficieze in mod gratuit de 5000 de metri cubi de balast pe an, care poate fi ulterior valorificat sau folosit la lucrarile de pe raza localitatilor.
In plus, primarii au fost sfatuiti sa execute controale ale gabaritelor vehiculelor, pentru a se depista eventualele incalcari ale greutatii admise pe drumurile publice in cauza, urmand sa fie aplicate amenzi care sa completeze in oarecare masura bugetele locale.
In toiul inundatiilor, primarii vor... apa!
La fel de importanta este problema alirnentarii cu apa potabila si gaz metan, conditii sine qua non pentru dezvoltarea industriala a localitatilor, atragerea investitorilor si oferirea unor standarde de viata decente locuitorilor.
Pentru Sambateni, se doreste alimentarea cu apa de la Cicir, fiind intocmit un proiect in acest sens, la Lipova se fac eforturi serioase in cadrul programului SAMTID in vederea reabilitarii, modernizarii si extinderii retelei de alimentare cu apa a orasului, ramanand de rezolvat problema deversatilor apelor reziduale in raul Mures, activitate care trebuie stopata existand numeroase semnale in acest sens.
La Covasant trebuie "clarificata" situatia alimentarii cu apa si se doreste realizarea retelei de alimentare cu gaz Paulis - Ghioroc - Covasant, in timp ce primarul din Zabrani are trei proiecte intocmite, printre care si cel de apa - canal, dar nu dispune de fondurile necesare.
Si orasul Lipova spera sa beneficieze de gaz metan, fiind facute demersuri in vederea realizarii magistralei Majloc - Lipova de la care sa se alimenteze si comuna Zabrani.
La Sambateni se va realiza o sola de sport, la Lipova exista una in care ploua
Primarii doresc modernizarea de drumuriPrimarul din Paulis a cerut spijinul Consiliului Judetean pentru construirea unei sali de sport de dimensiuni reduse in Sambateni, pentru a veni in intampinarea celor 250 de elevi care invata la scoala din localitate.
Daca la Sambateni sala de sport, pentru care Primaria a alocat suma de 500 de milioane urmeaza sa fie construita, locuitorii orasului Lipova sunt ceva mai norocosi, pentru ca aici exista deja o sala de sport, realizata in cadrul programului "Adrian Nastase vs. Ion Tiriac" de vechea administratie a orasului.
Lucrarile au fost executate in stilul caracteristic, sala fiind deja intr-o stare avansata de degradare ca urmare a infiltratiilor de apa din tavan.
Tot la Sambateni, urmeaza sa fie construit un nou Camin Cultural, fiind obtinuti din sponsorizari aproximativ 700 de milioane de lei.
Scoala din Conop va fi evacuata
Conacul lui Stefan Cicio Pop in care isi desfasoara activitatea scoala si gradinita din Conop va fi retrocedat fostilor proprietari ca urmare a demersurilor intreprinse de acestia, primarul Moldovan fiind ingrijorat de lipsa unui spatiu in care sa se mute cele doua institutii de invatamant.
Tot la capitolul "cladiri", s-a adus in discufie problema Liceului din Minis, care dispune de o cladire pe care nu o foloseste, fiind "abandonata" din anul 1984.
Primarul comunei Ghioroc a solicitat celor prezenti sa gaseasca o utilitate acestei cladiri.
La Paulis sunt necesare fonduri pentru finalizarea lucrarilor de constructia unui bloc, in timp ce primarul din Lipova i-a "asigurat" pe oficialii aradeni, ca in orasul pe care il administreaza nici nu se poate pune in discutie problema constructiei de locuinte sociale.
S-a solicitat sprijin pentru eliberarea de catre MapN a unitatii militare din Lipova care legal apartine Primariei si intensificarea eforturilor pentru aducerea Batalionului Mixt din Cetatea Aradului la Radna.
Ample lucrari de regularizare a vailor
Mai toti primarii prezenti la intalnire au insistat asupra importantei regularizarii vailor, fiind intocmite proiecte in acest sens si existand chiar si mijloace de finantare.
Comuna Paulis are in derulare patru asemenea lucrari, pe patru vai de pe raza comunei, dispunand de fonduri guvernamentale.
De asemenea, Primaria Conop a primit o finantare de la bugetul de stat in valoare de 32 de miliarde de lei pentru lucrari de regularizare a vaii Milova.
Se asteapta insa proiecte de amploare care au mari sanse de finantare din fonduri europene - primarii fiind sfatuiti sa se asocieze in scopul elaborarii de proiecte comune, de interes major pentru intreaga zona.
***
Venit la Lipova exclusiv pentru a ajuta administratiile locale din zona sa-si rezolve problemele grave cu care se confrunta, Iosif Matula a subliniat faptul ca nu doreste sa afle de ce ritmul de dezvoltare este atat de lent, de ce s-a facut atat de putin in ultimii 15 ani, ci pentru a se asigura ca, cel putin de acum incolo, lucrurile vor sta altfel.
"Cine se uita prea mult in trecut, nu are timp sa vada in viitor"
a exclamat presedintele Consiliului Judetean Arad, multumit de rezultatul discutiilor.
A fost o intalnire de lucru constructiva, un pas necesar procesului dc modernizare si aducere la standarde normale a localitatilor.
Am remarcat un aspect foarte important si anume deschiderea tuturor celor prezenti spre colaborare, ei actionand fara sa tina cont de culoarea politica, in prim plan fiind puse nevoile oamenilor si interesul general.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Cu averea la vedere

Gheorghe Seculici este cel mai bogat politician aradeanDe departe cel mai instarit demnitar originar din Arad este Gheorghe Seculici, vicepremier, ministru de stat responsabil de coordonarea activitatilor din domeniul economic.
Fost director al firmei de proiectari Proiect SA (cel mai important partener al administratiei locale aradene de la infiintarea firmei incoace), acesta detine acum un pachet de actiuni in valoare de 320 de mii de euro, la societatea respectiva.
Pe numele sotiei sale este inregistrata, din anul 2001, in orasul Lawrenceville din Statele Unite, o cladire cu valoarea impozabila de 140.000 de dolari. Doamna Lucia Seculici si-a cumparat anul acesta si o masina de lux Nissan.
Sotii Seculici detin bijuterii in valoare de 25 de mii de euro, dobandite pe parcursul ultimilor 15 ani.
Anul trecut, familia lor a obtinut din salarii venituri consistente: 337 de milioane de lei Gheorghe Seculici si 47 de mii de dolari sotia sa.
Vicepremierul sta foarte bine si la capitolul , "terenuri".
A dobandit in 1997 9,7 hectare la Remetea Mare, in coproprietate, sotia sa a mostenit in Secas (jud. Arad), in anul 2003 domnului Seculici i s-au retrocedat 15,93 hectare la Remetea Mare, iar anul trecut a primit donatie de jumatate de hectar la Covasant.
"In 1998, la Secas, sotia actualului vicepremier mosteneste o parte de casa, cu valoarea impozabila de 30 de mii de euro.
Gheorghe Seculici a declarat ca are in conturi din America 30.000 de dolari.
Deputatii nu si-au actualizat inca pe internet declaratiile de avere si de interese.
In dreptul lor figureaza tot declaratiile vechi, datate la mijlocul lunii decembrie, imediat dupa alegerea in functie.
Aceste sunt insa nerelevante, fiindca la modul in care au fost concepute nu ofera informatii cuprinzatoare, clare, despre situatia lor materiala.
In schimb, senatorii au fost mai harnici.
Paginile de prezentare pe internet ale unora dintre ei au fost deja actualizate, in vreme ce la altii sunt in constructie.
Aflam astfel ca fostul prefect Vasile Dan Ungureanu a castigat anul trecut, din salariul de reprezentant al guvernului in judetul Arad, suma de 306 milioane de lei.
Din inchirierea unei locuinte pe Bulevardul Revolutiei a mai primit cateva sute de euro.
Nu si-a declarat nici terenuri, nici bijuterii sau obiecte de arta.
Are, in schimb, un autovehicul ARO fabricat in 1974, pe care l-a cumparat cu doi ani in urma, si un apartament ultracentral, cumparat in rate, in perioada 1999 - 2004.
Paginile lui Aurel Ardelean si Nicu Iotcu sunt in constructie.

Andrei Ando - Observator

  • De la suflet la suflet

Se aduna in continuare ajutoare pentru sinistratii din TimisSarbatoarea pascala i-a facut pe aradeni sa se gandeasca si la soarta celor loviti de ape. 
Astfel foarte multi aradeni au trecut pe la centrul de colectare a ajutoarelor de pe strada Vicentiu Babes cu pachete cu haine, incaltaminte si alimente. Unii au sunat la centru pentru a anunta ca vor sa doneze aparate casnice sau alimente in cantitati mai mari dar au nevoie de mijloace de transport. Consiliul Judetean va pune la dispozitia acestora o masina pentru a putea transporta lucrurile donate. 
Toate bunurile vor fi trimise in judetul Timis unde situatia este dramatica. 
Centrul de pe Vicentiu Babes va ramane deschis pe o perioada nedeterminata, iar aradenii care vor sa-i ajute pe sinistrati pot veni aici zilnic.

Camelia Catean - Televiziunea Arad

  • Blocurile incepute de Ceausescu - adaposturi pentru boschetari

Mai sunt inca blocuri ramase neterminate dinnainte de de '90In urma cu mai bine de un an, scriam despre scheletele din imaginea alaturata, despre blocurile din cartierul Aurel Vlaicu, de pe pe drumul european Arad-Nadlac, a caror constructie a demarat in regimul trecut.
Insa, dupa Revolutie, blocurile au fost lasate de izbeliste.
Apartamentele acestora urma sa fie locuite de familiile tinere.
Dupa caderea lui Ceausescu insa, acestea au fost uitate, ramanand asa cum le vedeti.
Au trecut 15 ani de atunci...
In acest rastimp, la Primarie s-au tot adunat cateva mii de cereri pentru locuinte.
Cu toate acestea, in loc de locuinte pentru tineri, blocurile incepute s-au transformat in adaposturi pentru boschetari.
Dupa un deceniu si jumatate, cum poate observa orice trecator, terenurile pe care trebuia sa se inalte constructiile au fost lasate in paragina.
Exista doar fundatie, stalpi si cateva placi de beton.
Si acestea, distruse, in mare parte, de trecerea timpului.
Mai mult, ele s-au transformat in focare de infectie.
Gunoaie menajere si moloz - aruncate de "gospodarii" care locuiesc prin apropiere.
Cand are de gand Primaria sa ia masuri in ceea ce priveste aceste cladiri care continua sa afecteze negativ aspectul municipiului.
Sau, datorita indolentei, vor ramane in acelasi stadiu si peste 50 de ani?!...

Nadia Bodran - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]