Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 7 aprilie 2005

Stirile TVA aici

  • Lumea crestina, Romania si Aradul – alaturi de Papa

Tanarul preot greco-catolic Ciprian Muresan a slujit si alaturi de Papa Ioan Paul al II-lea la diferite ocaziiPrintre cei ce au fost alaturi de Papa Ioan Paul al II-lea, in multe ocazii festive, se numara tanarul preot Coriolan Ciprian Muresan, din Arad.
Trimis cu bursa de Episcopia Greco-Catolica de Lugoj, acum noua ani - la Pio Romeno - la sfarsitul lunii iunie a. c. isi termina masteratul pentru catedra de drept canonic.
Pentru pregatirea deosebita si comportament de inalta tinuta este selectionat pentru a participa la diferite sinoade ale episcopilor din Europa si nu numai.
A slujit alaturi de Papa Ioan Paul al II-lea in multe ocazii, culminand cu selectia si participarea in cortegiul funebru, cu urmatorul program:
Luni, 4 aprilie, incepand cu ora 17, a avut loc ceremonia de transportare a corpului Papei Ioan Paul al II-lea din Palatul apostolic in Basilica Sf. Petru.
Ceremonia a fost condusa de cardinalul Solano.
Au participat toti cardinalii prezenti la Roma, toti episcopii din Curia Romana, precum si cateva sute de preoti din Roma.
Cortegiul a strabatut Piata Sf. Petru, incepand cu: ministranti, studenti teologi, preoti, episcopi, cardinali, la sfarsit fiind corpul Papei, inconjurat de membrii casei pontificale.
Ceremonia a durat cca o ora, iar la sfarsitul ei, cardinalii, episcopii si preotii prezenti s-au recules fiecare in fata catafalcului Papei.
Din Romania au participat monseniorul Anton Lucaci (seful sectiei romane de la Radio Vatican) preotul romano-catolic Ionut Strejac, preotii greco-catolici Cristian Langa (din Cluj) si Coriolan Muresan (din Arad).
Providenta divina a facut in asa fel incat si Sf. Liturghie de duminica 3 aprilie 2005, de la Radio Vatican sa fie celebrata de un preot greco-catolic din Arad, preotul Coriolan Muresan.
Toti episcopii greco-catolici si romano-catolici din Romania vor participa la funeraliile Papei - de vineri, 8.04.2005, orele 11.
In toate bisericile greco-catolice si romano-catolice se vor face in aceste zile slujbe de pomenire a Papei si vor bate clopotele in dunga.
Presedintele conferintei episcopale catolice din Romania, monseniorul Lucian Muresan (mitropolitul Bisericii greco-catolice) a sosit din dimineata zilei de 5 aprilie la Roma.
Solidari cu toate bisericile catolice, vineri, 8 aprilie 2005, la ora 10, la Arad, in Biserica greco-catolica de pe str. V. Babes nr. 4, se va savarsi Sf. Liturghie si parastas pentru Papa Ioan Paul al II-lea.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

Parohia Greco-Catolica Arad Centru Pr. Protopop Coriolan Muresan Paroh

  • Drumurile aradene, in atentia Ministerului transporturilor

Senatorul de Arad - Dan Ungureanu a facut o interpelare la ministrul transporturilorSenatorul Dan Ungureanu a primit raspuns la o interpelare facuta cu scopul de a afla politica guvernamentala in privinta drumurilor din judetul Arad.
Ministrul Gheorghe Dobre i-a raspuns parlamentarului PSD de Arad ca se cunosc aspectele semnalate, precizand, pe deasupra ca exista un plan de actiuni pentru perioada 2005-2008 la integrarea retelei de drumuri nationale in reteaua europeana de transport.
Oficialii ministeriali arata ca programul de actiuni in judetul Arad urmareste: reconfigurarea retelei de drumuri nationale, prin realizarea de lucrari de intretinere, de reparatii capitale si de investitii, precum si construirea autostrazii Nadlac-Deva-Sibiu-Pitesti-Bucuresti-Constanta, pe coridorul IV paneuropean, alaturi de tronsonul Nadlac-Arad-Timisoara si a variantei de ocolire a municipiului. 
Ministrul Gheorghe Dobre a mai precizat ca institutia sa va demara, prin Compania nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, un amplu proiect de constructii a unor parcari pentru reteaua de drumuri nationale.
Pentru anul 2005, judetului Arad ii sunt alocate urmatoarele fonduri: pentru lucrari de reparatii sase miliarde de lei, iar pentru lucrari de reparatii capitale 22 de miliarde de lei (aici fiind incluse consolidarea a doua poduri de pe DN79 si 79A).
Pentru perioada 2006-2008, in cadrul proiectului "Eliminarea efectelor inundatiilor din anul 2004 si masuri de prevenire a lor", derulat in cadrul programului BEI, se va aloca pentru judetul Arad suma de 32, 685 milioane de euro pentru repararea unor poduri, podete, consolidarea si protectia drumurilor nationale DN/, DN/B, DN/) si DN79A.
Senatorul Ungureanu a dorit sa afle pozitia Ministerului transporturilor si fata de soarta podului peste Mures de la Savarsin. 
Ministrul Dobre afirma ca podul de la Savarsin se afla pe drumul judetean DJ707A, astfel ca realizarea obiectivului nu intra in domeniul de activitate al Companiei nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale. 
Parlamentarul PSD de Arad l-a informat pe ministru ca in data de 21 octombrie 2004, Ministerul transporturilor a aprobat suma de opt miliarde de lei pentru reparatii capitale la podul de la Savarsin.
Consiliul Judetean Arad a intocmit documentele de licitare a lucrarii, iar firma Cominco SA din Bucuresti a fost declarata castigatoare, insa contractul nu s-a mai semnat, motivandu-se ca era deja luna decembrie si nu se puteau incepe lucrarile.
"Am aratat ca, pentru anul 2005 nu sunt prevazute fonduri in vederea inceperii lucrarii, impunandu-se ca atat Consiliul Judetean Arad, care elaboreaza planul de lucrari, cat si MCTC, care avizeaza structura lucrarilor pe obiective si actiuni, sa asigure finantare pentru repararea podului la nivelul devizului existent".
La intrebarea punctuala a senatorului Ungureanu privind crearea unei legaturi rutiere intre Valea Muresului si Valea Crisurilor, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a oferit raspuns. 
"MCTC are in vedere realizarea unui studiu privind obiectivele importante, programe de dezvoltare si imbunatatirea conditiilor de circulatie pe toata reteaua de drumuri nationale, care viza si legatura rutiera intre Valea Muresului si Valea Crisurilor"
Senatorul s-a adresat in scris conducerii Consiliului Judetean Arad, careia i-a transmis convingerea sa ca lobby-ul la nivel central ar putea incontestabil favoriza  soarta acestui proiect extrem de necesar pentru dezvoltarea judetului.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • In "Luna Padurii": Autoritatile locale au iesit, pe teren, la munca

A fost deschisa oficial "Luna Padurii" pe 2005Manifestare cu caracter national, "Luna Padurii" este sarbatorita prin munca de fiecare Directie Silvica Judeteana. 
Marturie a eforturilor depuse in aceasta perioada, Mircea Meches, noul sef al silvicultorilor aradeni, a organizat, ieri, o "iesire" la santierul de impadurire de la Fantanele. 
Oaspetii de prim rang: Cristian Stragea, prefectul judetului Arad, Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean, insotit de seful sau de cabinet, Ciprian Luca, s-au convins la fata locului de stadiul campaniei de plantare a puietilor. 
"Aceasta suprafata de 1,5 hectare, defrisata cu multi ani in urma, este destinata plantarii a 7500 de stejari si 3000 de ceri." - a explicat Teodor Tigan, seful Ocolului Silvic "Iuliu Moldovan"
In completare, Mircea Meches a precizat ca in acest an Directia Silvica Arad intentioneaza sa planteze aproximativ un 800 de mii de puieti (stejar pedunculat, frasin, cer, nuc negru, plop), dintre care 600 de mii proveniti din productie proprie, iar 200 de mii de la alte Directii Silvice Judetene. 
In aceasta primavara si la toamna vor fi impadurite aproximativ 500 de hectare. 
Cu tot cu intretinerea culturilor deja existente si cu lucrarile de igienizare a principalelor cai de acces din fondul forestier, sunt prevazute cheltuieli de 10,2 miliarde de lei. 
De profesie inginer chimist, dar activand si in industria mobiliera, Iosif Matula spune ca a lucrat cu lemnul in urma cu cativa ani. 
"De altfel, mai stiu ca unele calcule au evidentiat faptul ca trei arbori asigura viata unui om. Acest fapt ne obliga sa ocrotim natura si padurea, in special." - a precizat presedintele CJA, care a nu a putut scapa ocazia sa planteze, el insusi, un stejar. 
Intalnirea s-a incheiat cu o masa festiva, in curtea modernului Ocol Silvic "Iuliu Moldovan".

Calin Mnerie - Adevarul

  • De Ziua Mondiala a Sanatatii

Simpozionul studentilor medicinisti de la UVVG cu ocazia Zilei SanatatiiZiua Mondiala a Sanatatii va fi sarbatorita de toate institutiile medicale. 
Cu aceasta ocazie asociatia studentilor medicinisti in colaborare cu diferite institutii medicale din Arad a organizat un simpozion dedicat femeii. 
Cum sloganul de anul acesta al zilei mondiale a sanatatii este "Orice mama si copil conteaza", studentii medicinisti din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" s-au gandit ca simpozionul sa fie dedicat adolescentelor si viitorelor mame. 
Participantelor li s-au oferit diverse informatii despre sanatatea organismului si au primit pliante si brosuri.  
Tot in cadrul manifestarilor dedicate Zilei mondiale a sanatatii va avea loc o demonstratie de acordare a primului ajutor unei mame si copilului ei implicati intr-un accident. 
Demonstratia va avea loc pe platoul din fata Palatului Administrativ. 
Actiunile dedicate acestei zile sunt organizate Asociatia studentilor medicinisti din cadrul Universitatii de Vest Vasile Goldis in colaborare cu Biroul de promovare a sanatatii din cadrul Directiei aradene de sanatate publica, Filiala de Cruce Rosie Arad si Inspectoratul scolar.

Camelia Catean Televiziunea Arad

  • Doua targuri la Expo Arad International. - Florile si turismul intra in expozitie

La Expo Arad intre 14 si 17 are loc o noua editie a Targului "Gardenia"Camera de Comert, Industrie si Agricultura va organiza, in perioada 14-17 aprilie, doua manifestari la hala expozitionala din Zona Industriala, cunoscuta sub numele de Expo Arad Intrenational. Este vorba de "Targul de turism si petrecere a timpului liber", aflat la editia a III-a, dar si de "Gardenia" - Expozitie de unelte si utilaje pentru amenajarea spatiilor verzi, ingrijirea curtilor si a gradinilor si expozitie de flori (aflata la cea de a VI-a editie). Aradenii vor avea, ca atare, sansa de a vedea, la finele saptamanii viitoare, nu numai cele mai tentante oferte turistice, ci si mii si mii de flori, spatiul expozitional dedicat acestui dublu eveniment fiind de 1500 mp interior si de 100 mp exterior.
Firmele expozante care si-au confirmat deja participarea sunt producatori, importatori si distribuitori de mobilier de gradina, producatori de flori naturale si artificiale, de unelte si utilaje de gradinarit, materiale dendrologice pentru parcuri si gradini, ghivece ornamentale, aranjamente florale sau amenajari peisagistice, dar si agentii de turism tour operator. 
Oferta turistica a targului se refera la excursii in tara si strainatate, turism intren si international, transport de persoane, bilete de avion etc. 
In paralel cu targul, mai exact pe data de 15 aprilie, va avea loc si o prezentare a primei retele turistice din Romania - "Hanul cu legende" - prezentare care se adreseaza desigur si publicului larg, dar, in special, proprietarilor de hanuri si case de agrement cu valoarea istorica sau culturala.
Premii in excursii
Aradenii au posibilitatea de a prinde oferte extrem de tentante pe componenta turistica, in conditiile in care, ca un exemplu, anul trecut vizitatorii tentati de calatorii aveau ocazia sa viziteze Grecia, singura cheltuiala fiind cea legate de transport (!). 
Cei mai norocosi dintre vizitatorii dublului eveniment vor fi cei care vor castiga premiile oferite, la finele evenimentului (duminica), de Camera de Comert Industrie si Agricultura: doua sejururi la Moneasa, pentru doua persoane, si un sejur la Predeal, tot pentru doua persoane. 
Pretul unui bilet de intrarea la targ va fi de 20 de mii de lei, iar transportul spre si dinspre Expo Arad International va fi, ca de obicei, gratuit.
Sperantele organizatorilor
Pana in prezent, la cele doua targuri si-au anuntat prezenta 32 de firme din domeniu (19 din Arad, o serie de firme din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Buzau, dar si trei societal din Ungaria); 
Organizatorii celor doua evenimente de la finele saptamanii viitoare spera ca lucrurile se vor schimba in bine atat in ceea ce priveste numarul firmelor participante, cat si in ceea ce priveste oferta acestora. 
Momentan, la Targul de turism si-au anuntat prezenta doar 12 firme, insa organizatorii spera ca-i convinga pe agentii economici din domeniu, care expun in aceste zile la un targ similar (de mai mare amploare) in Bucuresti sa ia mai apoi drumul Aradului. 
Acestia mizeaza pe faptul ca un eveniment regional pe o astfel de tema este mult mai cautat decat unul national (pentru ca se pot propune oferte mulate pe cerere), cu toate ca Bucurestii vor continua sa ramana atractia nr. 1 chiar si in domeniul organizarii de targuri si expozitii.
Vor mai multa generozitate
Cat priveste oferta firmelor care vor calca pragul halei expozitionale incepand cu 14 aprilie, Camera de Comert spera ca acesta va fi mai tentanta pentru vizitatori (mai ieftina decat cea obisnuita) si va include si premii acordate de acestea, asa cum se intampla la evenimentele similare din Occident.
Pana in prezent, singurele premii puse in joc sunt cele ale institutiei (CCIA). insa cresterea mizei pe tema ar aduce, cu siguranta, la Expo mai multi aradeni si, implicit, mai multe firme expozante. 

Adriana Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]