Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 7 martie 2005

Stirile TVA aici

  • Cheltuielile cu incalzirea - cele mai mari din ultimii ani

Cheltuielile cu incalzirea vor creste substantialVestea trista: majorarile nu se opresc aici
Aradenii au cam ramas cu buzunarele goale de pe urma acestei ierni. 
Pentru cei cu venituri mici, plata intretinerii a devenit o mare problema. 
Un lucru lesne de inteles, daca ne gandim ca intretinerea la un apartament cu trei camere pentru o familie de patru persoane, poate ajunge la peste doua milioane si jumatate de lei. 
Daca mai adaugam si consumul de curent electric, plata facturii telefonice, abonamentul la televiziunea prin cablu si alte utilitati, ajungem la peste patru milioane de lei. 
Adica nici macar cat ii ramane unui salariat platit cu salariul minim pe economie, dupa ce statul isi ia impozitul. 
Ceea ce inseamna ca romanul trebuie sa munceasca numai ca sa plateasca facturi.
Lunile decembrie si ianuarie au adus o "explozie" a cheltuielilor cu caldura. 
In luna decembrie, pentru un apartament cu o camera cheltuielile medii cu caldura s-au ridicat la 1.020.000 lei, pentru un apartament cu doua camere cheltuielile au fost de 1.300.000 lei, la un apartament cu trei camere -1.740.000 de lei, iar pentru un apartament cu patru camere - 2.180.000 lei. 
La fel de scumpa a fost energia termica si in luna ianuarie, cand pentru un apartament cu o camera cheltuielile au fost de 1.085.000 lei, pentru unul cu doua camere - 1.395.000 lei, pentru un apartament cu trei camere - 1.856.000 lei, iar pentru un apartament cu patru camere - 2.325.000 de lei.
Aceste scumpiri sunt dictate de alinierea preturilor din Romania de cele din Uniunea Europeana. 
Toate aceste reduceri ale subventiilor si umflarea cuantumului cheltuielilor aduc nemultumiri populatiei. 
Foarte multi aradeni au considerat, oricum, ca si facturile de iarna trecuta au fost exagerat de mari. 
In aceste conditii, vor exista familii care vor plati cu mai bine de jumatate din venit numai pentru plata facturilor la energia termica. 
Iar, dupa 15 martie, cand se vor plati cheltuielile pe februarie, s-ar putea ca trei sferturi din factura cu cheltuielile sa reprezinte doar costul incalzirii. 
Acest lucru se intampla cand statul inca subventioneaza in proportie de suta la suta energia termica livrata populatiei. 
Treptat, insa, pana la data de 1 ianuarie 2007, subventia va disparea, iar pretul energiei termice va fi cel putin dublu fata de cel de acum...

Nadia Bodran - Adevarul

  • Ninsoarea face ravagii in Vest

Vantul si zapezile au lasat fara energie electrica mai multe sateApoape 60 de localitati din judetul Arad nu aveau energie electrica ieri, vantul si zapezile rupand si distrugand liniile de inalta tensiune.
Conducerea Electrica Arad a anuntat ca intreaga Vale a Muresului a ramas nealimentata cu energie electrica inca din cursul noptii, fiind afectate zeci de mii de familii. 
"Zapada si vantul au rupt crengi de copaci, care au provocat astfel defectiuni importante in retele, fiind afectata si linia principala de alimentare de pe Valea Muresului", a declarat Eugen Crisan, directorul Electrica Arad. 
Ieri, ramasesera nealimentate cu energie 59 de localitati de pe Valea Muresului si din zona comunei Gurahont, 12 echipe de interventie fiind mobilizate pentru remedierea defectiunilor, alimentarea cu energie urmand sa fie fi reluata in cel mult 24 de ore.
O suta de localitati fara energie. 
Locuitorii din o suta de localitati din Timis au ramas, ieri, fara curent electric din cauza zapezii care a rupt fie crengile unor copaci, fie chiar firele de curent electric. 
Vasile Dondera, directorul sucursalei Timis din cadrul Electrica Banat, a declarat ca ieri, la inchiderea editiei, in judetul Timis, mai erau doar 33 de localitati nealimentate cu electricitate. 
Dondera a spus ca 16 echipe ale Electrica se aflau in teren pentru a remedia defectiunile. 
Directorul sucursalei Timis a Electrica Banat a declarat ca, daca ninsoarea inceteaza, defectiunile vor putea fi remediate in cel mai scurt timp.
Hunedoara, fara electricitate. Peste 30 de localitati din judetul Hunedoara au ramas, din cauza ninsorii abundente, fara energie electrica, dupa ce linia de curent electric dintre Brad si Tebea a fost avariata. 
Directorul general al Electrica Deva, Florin Mirza, a declarat ca 34 de localitati din zona Bradului nu au curent electric, iar 74 de posturi de transformare au ramas fara tensiune. 
Potrivit lui Mirza, avaria a fost cauzata de caderea copacilor plini de zapada peste liniile de energie electrica. 
Florin Mirza a spus ca echipele Electrica se afla pe teren, insa pe masura ce remediaza o defectiune apare alta.

B. N. - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Amenzi pentru zapada de pe trotuare, dar nimeni nu observa dezastrul de pe sosele! 

Strazile din centrul orasului sunt curatateStrazile laterale sunt iar sub nameti
Strazile din jurul halei agroalimentare din Vlaicu nu fac, in aceste zile, nota discordanta cu drumurile de la munte. 
Neasfaltate, pline de gropi si cu mormane de zapada amestecat cu gunoaie, acestea scot in evidenta nepasarea cu care administratiile locale, trecute si actuale, trateaza contribuabilii. 
La fel de jalnic se prezinta strazile din alte cartiere ale orasului. 
Ninsoarea de la sfarsitul saptamanii trecute ingreuneaza mult circulatia pe arterele laterale; parcarile sunt introienite; zapada topita balteste pe caldaram si in jurul acestuia. 
Aradul seamana mai mult decat oricand, in aceste zile, cu un oras balcanic.
Pe strada Sinaia, zapada ca la Sinaia
"Pe strada aceasta nu intra niciodata utilajele de deszapezire sa curete strada," ne spune Barna Vasile de pe strada Sinaia.
"Dimineata am curatat zapada de pe trotuar, dar dupa o ora a venit masina de deszapezire si a impins zapada de pe carosabil inapoi, spre case", se plange Nicolaie Mutu, de pe strada Andrei Saguna.
"In zona Bisericii Sarbesti, unde stau eu, zapada a fost curatata de oamenii de pe strada, pentru ca aici nu intra niciodata cu utilaje sa curete", subliniaza Ardelean Petru, de pe strada Dornei.
"In Aradul Nou strazile nu au fost curatate, Primaria ar trebui sa se implice mai mult in gospodarirea orasului", este de parere Marian Iacob.
"In zona Boul Rosu, unde locuiesc zapada a fost curatata", spune Cornelia Baldea.
"Bine ca platim impozite cu cincizeci la suta mai mari decat anul trecut, iar salvarea nu intra la noi pe strada. Utilajele de deszapezire nu au intrat in aceasta iarna niciodata la noi pe strada", puncteaza Mihai Jivan, de pe strada Remus.
"La noi au curatat zapada. Sunt multumita de cum isi face treaba Primaria", zice Florica Lingurar, de pe strada Ecaterina Varga.
"E curata doar strada principala, Petru Rares, pe restul strazilor din Gradiste nu au intrat cu utilajele. Eu am lucrat la Regia Drumuri si Poduri si va spun ca pe vremea mea nu era asa delasare", ne spune Mihai N.
La periferie zapada a creat blocaje in circulatieAmenzi de la gardieni
Daca pana ieri Gardienii Publici au impartit avertismente cetatenilor care nu si-au curatat zapada din fata casei, de astazi agentii comerciali care nu-si fac curat in fata magazinului sau cetatenii care nu matura zapada de pe trotuar vor fi amendati. 
"Au fost avertizati cetateni din cartierele Vlaicu, Micalaca, Gai sa curete zapada de pe trotuare. Pe centru marea majoritate a magazinelor au fost inchise zilele trecute, dar de luni cine nu respecta legea va fi sanctionat contraventional" ne spune Sorin Codos, Seful Corpului Gardienilor Publici.
Intrebarea este insa: primaria cine o verifica si o trage la raspundere pentru modul in care arata strazile orasului?! 
Atata vreme cat oamenii sunt obligati sa dea cu lopata si capii administratiei ar trebuie sa dea exemplu de civism: nu din birou, ci de pe strada!
Primaria face treaba firmei Parktronic
"Din prima zi in care a nins s-a intervenit cu material antiderapant, iar apoi cu masinile cu lama. De luni va incepe procesul de ridicare a zapezii care s-a adunat pe marginea drumurilor", ne-a declarat ieri viceprimarul Tiberiu Dekany.
"Zapada care s-a acumulat in centrul orasului, pe carosabil, pe banda de parcare, va fi ridicata de firma Polaris desi aceasta este treaba Parktronic-ului. Dar pentru ca firma in cauza nu isi respecta contractul suntem obligati sa intretinem noi spatiile de parcare, pentru a nu perturba traficul in centrul orasului", completeaza acesta.

Cristian Borod - Observator

  • Descentralizarea continua

La Santana casele de copii au fost transformate in case de tip familialCentrele de zi  trec din responsabilitatea Consiliului judetean in cea a primariilor. 
La Santana procesul a inceput in aceasta saptamana, va avea mai multe etape, iar in final se va  infiinta un serviciu de autoritate tutelara care va avea in subordine intreaga zona. 
Centrul de zi din Santana are acum 12 copii, insa cateva sute de copii sunt ingrijiti in cele 15 case de tip familial, infiintate in ultimii 15 ani cu ajutor din strainatate. 
Ca o preocupare majora dupa Revolutie,sistemul de protectie a copilului a suferit o serie de transformari, s-a dezvoltat treptat si a fost sprijinita de parteneri din SUA, dar si din EUROPA. 
Acum, in Santana sunt 15 case de tip familial coordonate de 3 organizatii neguvernamentale-ADOBE, ASOCIATIA SOS COPIII si VIITORUL COPIILOR.  
Sute de copii orfani sau din familii destramante, cu varste cuprinse incepand de la 1 an si pana la cea a majoratului si-au gasit, noi familii.  
In ce priveste institutiile de ocrotire a copilului conduse centralizat de catre consiliul judetean, acestea vor fi coordonate de catre primarii. 
In Santana functioneaza, pe langa cele 15 case de tip familial si un centru de zi care ingrijeste 12 copii. Procesul de transferare a responsabilitatii  a inceput pe 1 martie.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Nici un specialist

Primarul orasului Pecica - Iustin Cionca considera necesara cooptarea de specialisti in administratieJudetul sta prost la capitolul arhitecti si investitii
Primarii din judet au destul de multe probleme cu banii pe care ii au la dispozitie, in bugetul local, pentru a-si permite macar sa mediteze la posibilele investitii.
Chiar si daca identifica sursele de finantare necesare pentru a realiza ceva in folosul locuitorilor orasului sau comunei, pana ca acest obiectiv sa prinda viata, edilul local si consilierii mai trebuie sa faca fata si altor probleme care par, la prima vedere, minore.
Primarul orasului Pecica a punctat, nu de mult, faptul ca de doi ani de zile cauta un arhitect sef pentru Primarie fara a avea sanse de izbanda.
"Am anuntat concurs si nu s-a prezentat nimeni. Au terminat 5 facultatea de arhitectura si, 4 aveau deja precontracte incheiate cu cei de la Proiectari", a punctat Iustin Cionca.
Adevarata problema legata de acest subiect este, fara doar si poate, salariul pe care Primaria il poate oferi proaspetilor absolventi de facultate. "Suntem blocati din cauza salarizarii si daca nu vom milita cu totii pentru salarii mai mari pentru functionarii publici riscam sa-i pierdem pe toti oamenii buni. Chiar daca nu da bine sa cerem salarii mai mari pentru angajati, trebuie sa facem front comun pentru a-i apara pe functionarii publici", a punctat edilul de Pecica.
In lipsa specialistilor, investitiile de prin judet ar putea sa aiba de suferit cel putin la capitolul amenajarea teritoriului.
Primariile, ruinate de taxe
O alta problema care face aproape imposibila realizarea unor investitii prin localitatile judetului o reprezinta taxele impuse pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol si alte taxe ce trebuie platite pentru acest gen de proiecte.
Nu mai departe de saptamana trecuta, Municipalitatea s-a vazut nevoita sa scoata din bugetul local (de la un alt capitol) suma de 35 de miliarde de lei, bani ce vor fi platiti pentru scoaterea unui teren, destinat unei noi zone industriale, din circuitul agricol.
Si primaria Pecica se confrunta cu probleme similare.
Primarul Iustin Cionca a inaintat chiar o propunere legislative parlamentarilor de Arad pentru eliminarea acestor taxe.
"Daca luam toate taxele ce trebuie platite in astfel de cazuri si mai adaugam si avizele ce trebuie obtinute, vom vedea de ce nu se fac proiecte la nivel de comune si orase", le-a prezentat Iustin Cionca problema mai marilor din CJA.
Si consilierii locali din Arad au cerut interventii la Bucuresti pe acest subiect, dar raspunsul primit de acolo nu are de ce sa-i bucure.
Potrivit primarului Gheorghe Falca, Guvernul are in lucru un proiect legislativ pentru eliminarea taxei de scoatere a terenurilor din circuitul agricol dar, pana la aparitia legii, nu este permisa nici o derogare.
Daca mai adaugamsi faptul ca edilii locali nu primesc prea multe informatii pe tema fondurilor comunitare ce pot fi accesate pentru realizarea de investitii, nu mai e de mirare de ce banii europenilor oferiti judetelor se intorc la acestia fara a fi atinsi de ai nostri.

Adriana Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]