Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 7 ianuarie 2005

  Stirile TVA aici

  • Valul lui Traian

Traian Basescu a animat presa din RomaniaIn Romania nu te poti plictisi, nu te poti plange de monotonie, de viata prea linistita. 
Socul, suspansul, neprevazutul te insotesc in orice moment, fie ca esti la serviciu ori pe strada. 
Acasa, ecranul televizorului musteste de adrenalina. 
Stam cel mai mult, dintre est-europeni, in fata micului ecran (4,5 ore, in medie, pe zi), dar si avem ce vedea. 
Seriale latino-americane siropoase, circ politic, show-uri autohtone care incearca sa castige rating prin manele, vestimentatia prezentatorilor si sanii aproape descoperiti ai figurantelor. 
Nici cele mai inspirate emisiuni de divertisment n-ar putea egala momentele cand pe sticla televizorului apar Gigi Becali ori Mitica de la Liga. 
In Romania, ca sa traiesti in stres, sa fii zi de zi agitat, "bagat in priza" nu trebuie sa fii nici politician activ, nici ziarist sau analist politic, nici pompier sau asistent de ambulanta. E sufient sa fii cetatean de rand. 
In Uniunea Europeana, spre care tindem, exaspereaza monotonia, faptul ca toate lucrurile se afla in matca lor, ca nu se intampla nimic ci totul e perfect. 
La noi e greu sa te plictisesti. In noaptea de Revelion, noul presedinte ales al tarii tine un discurs pe scena aflata la kilometrul 0 al Romaniei, un discurs spumos, insfaca sticla de sampanie, o agita in urarele multimii, trage un gat sanatos, iar apoi o zvarle in public. 
Cum sa fii trist in Romania? La cateva zile dupa Revelion, cand reluarile TV s-au epuizat iar vedetele nu s-au intors inca din concediu, televiziunile pareau sa fi intrat intr-o zona gri iar romanul de rand inca incerca sa alunge mahmureala de dupa sarbatori, tot presedintele Basescu a fost cel care a scos natiunea din somnolenta. 
Ieri dimineata, intr-un interviu acordat in excluslivitate colegilor de la Adevarul din Bucuresti, noul presedinte declara ca este adeptul alegerilor anticipate pentru a scapa de "solutia imorala" numita PUR. 
Nici napalmul n-ar fi imflamat mai tare politica mioritica. 
Intr-o perioada linistita, cand lumea inca nu si-a revenit pe deplin dupa sarbatori, bomba lui Basescu a explodat cu efect maxim. 
A fost o lovitura de imagine, una bine gandita. Momentul nu a fost ales intamplator, si nici faptul ca interviul a aparut in ziarul cu cel mai mare impact publicistic din Romania. 
Tratat o vreme ca personaj politic superficial, Basescu se dovedeste a fi, de la o zi la alta, tot mai abil. 
Fluturand anuntarea alegerilor anticipate, presedintele arata cartonasul rosu partidului-televiziune (PUR) intr-un moment cand pretentiile presedintelui acestui partid par sa fi depasit suportabilitatea si rabdarea Aliantei in ceea ce priveste repartizarea functiilor de prefect si secretar de stat. 
Indirect amenintarea suna si UDMR-ului. 
Abia instalat la Cotroceni, Basescu zvarle bolovanul in apele si asa tulburi ale politicii romanesti, generand valuri imense, adevarate "tsunamuri" politice. 
Dupa ce s-a facut frate cu PUR pentru a trece Guvernul prin Parlament, Basescu ii reproseaza acum ca e o curva politica, care dupa ce trece dintr-un asternut politic in altul mai are si pretentii mult prea mari. 
Cu sinceritate dezarmanta, noul presedinte afirma ca partidul lui Dan Voiculescu si-ar mai putea corecta greselile daca ar demara procedurile legale pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, avand in vedere ca Nicolae Vacaroiu si Adrian Natase au fost alesi cu voturile decisive ale PUR. 
La randul sau, partidul umanist ii arata obrazul presedintelui: voi sunteti de doua ori mai imorali daca v-ati aliat (din interes) cu noi stiind ca suntem imorali.
Pana la un punct sperietoarea cu alegerile anticipate tine, in sensul de a pondera "obrazniciile" celor doi aliati mai mici - PUR si UDMR. 
Judecand realist, dincolo de discursul si jocul politic, e clar ca procedurile constitutionale pentru declansarea alegerilor anticipare sunt greoaie, ele presupunand fie ca Guvernul Tariceanu sa demisioneze fie ca Parlamentul sa adopte o motiune de cenzura. 
Cum sa convingi insa deputatii si senatorii, care si-au platit din greu locurile din Parlament, sa renunte la acest statut dupa doar cateva luni?
Suntem la inceputul unui nou an in care vor trebui adoptate o buna parte din prevederile aquis-ului comunitar. 
Leul a devenit zburdalnic, umilind moneda unica si dolarul, din aprilie se liberalizeaza contul de capital iar Romania va fi invadata de si mai multa valuta.
Incet, incet, moneda cea mai pretioasa in Romania devine nu euro sau dolarul ci leul autohton. 
Inflatia scade, economia creste iar Romania a devenit, mai ales dupa eliminarea vizelor, o alta tara, cu o alta perspectiva, mult mai optimista. 
Dincolo de valurile provocate, ieri, de Traian Basescu si clasa politica, un lucru e limpede. Romania a prins viteza si continua pe drumul cel bun. 
Dupa cum evoleaza lucrurile n-ar fi exclus ca intr-un timp mai scurt decat ne-am fi asteptat capsunile spaniole sa ramana pe camp, neculese. 
Sau, oricum nu de catre romani.

Mircea Contras - Adevarul

  • Sarbatoarea Bobotezii i-a adus pe credinciosi la biserica. Imbulzeala la apa sfintita

De Boboteaza numerosi aradeni au luat apa sfintitaBiserica ortodoxa a sarbatorit, ieri, Botezul Domnului sau Boboteaza, zi care marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna. 
In toate bisericile, preotii au facut agheasma (apa sfintita), cu care au botezat oamenii, animalele si casele. 
Sarbatoarea Bobotezii a fost cinstita cum se cuvine si de credinciosii ortodocsi din Arad. 
De la primele ore ale diminetii, sute de oameni au venit la slujbele oficiate de fetele bisericesti, participand la ritualul de sfintire a apei.
Curtea Catedralei ortodoxe vechi a fost plina de aradeni care au preferat sa vina aici pentru a asista la slujba, a se gandi la cele sfinte si a primi botezul Domnului. 
Expresia "gerul Bobotezei" nu a mai fost insa de actualitate, pentru ca vremea calduta i-a indemnat pe oameni sa se gandeasca mai mult la venirea primaverii decat la miezul geros al iernii. 
Nu mai putin de sapte butoaie mari au fost instalate in curtea Catedralei, in jurul carora credinciosii au facut cozi interminabile. 
Intreaga slujba a fost ascultata de afara, fiecare dintre cei prezenti incercand sa-si pastreze locul, pentru a nu avea surpriza ca nu mai ajunge sa primeasca apa sfintita.
Aradenii nu au mai repetat experienta altor ani, cand imbulzelile au dus chiar si la rasturnarea unui butoi cu apa. 
De data aceasta, sfintirea s-a desfasurat in liniste, insa nu se poate spune ca incidentele au lipsit cu desavarsire. 
Astfel, hotii de buzunare si-au facut simtita prezenta pentru ca, la un moment dat, un aradean care statea la rand s-a trezit ca nu mai are in buzunar bani nici macar de lumanari. 
Din trei bancnote de 500 de mii de lei, ramasese fara nimic.
De teama ca vor ramane fara apa, au existat vociferari din partea celor care stateau la rand, impotriva celor care au venit cu sticle mai multe pentru a le umple. 
"De ce trei sticle? Luati mai putin, sa ne ajunga si noua", s-a auzit o voce suparata, iar raspunsul a fost pe masura. "Luam si pentru cei care nu se pot deplasa, ca si ei au nevoie".
Marea majoritate a credinciosilor veniti la slujba facea parte din categoria pensionarilor. Multi dintre acestia insa nu erau singuri, ci insotiti de nepoti, profitand de faptul ca cei mici sunt inca in vacanta. 
E buna de leac
Oamenii spun ca folosesc apa sfintita  pentru tamaduirea bolilor sau pentru alinarea suferintelor.
Distribuirea apei s-a facut in mod organizat"In fiecare an vin pentru a lua apa sfintita. E buna de leac, luam o gura cand ne simtim rau, le dam la copii cand sunt bolnavi. De regula, toti membrii familiei iau o gura dimineata, pe stomacul gol, ne spalam pe fata cu ea. Da rezultate foarte bune, mai ales la boli" Faur Ana, pensionara.
"Apa sfintita o beau dimineata, pe stomacul gol. In fiecare an vin la slujba, iau o sticla, din care ne ajunge pana anul viitor" Caulea Nicolae, 35 de ani, zidar.
"Da rezultate bune cand este careva din familie bolnav. Toata familia consuma, cate putin, ca sa ne ajunga tot anul", Lupulet Laurentiu, 60 de ani
"Au fost momente cand nepotelul meu cel mic a fost bolnav, e asa de frumos, ca-l mai deoache lumea. I-am dat sa bea putina apa sfintita , am facut o rugaciune si i-a trecut, s-a linistit. Trebuie sa credem si noi in ceva, si in Bunul Dumnezeu mai ales", Daian Rodica, pensionara. 
Ce spune traditia?
In traditia populara, Boboteaza este si o sarbatoare dedicata purificarii naturii – mai ales a apelor – de fortele raului. 
Acum se prevesteste cum va fi vremea in noul an sau cum va fi recolta. 
Se crede ca in aceste zile animalele vorbesc, capatand puteri neobisnuite. 
Obiceiurile crestine de sfintire a apelor sau de scufundare a crucii au fost influentate de multe practici pagane, cum ar fi afumarea grajdurilor si a vitelor pentru alungarea duhurilor rele, aprinderea focurilor pe camp sau colindele insotite de strigaturi si zgomote. 
Toate au un rol de curatire si de indepartare a raului. 
Traditia cere ca de Boboteaza sa se manance piftie si grau fiert indulcit si sa se bea vin rosu. 
Despre agheasma adusa de la biserica se crede ca este buna de leac. 
Este pastrata intr-un mic vas, langa icoana, si are calitatea de a nu se altera in timp.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Sarbii serbeaza Craciunul

Ajunelul - un obicei de Craciun specific sarbescOrtodocsii de rit vechi sarbatoresc astazi prima zi de Craciun. 
In judetul Arad mai exista aproximativ 1.200 de sarbi de rit vechi, iar in municipiul Arad aproape 600. 
Concentratia cea mai mare de familii de sarbi de rit vechi din judetul Arad este la Felnac
Intre Craciunul sarbesc si cel romanesc exista o multime de diferente, dar spiritul ramane acelasi. 
Bisericile sarbesti au fost vizitate de credinciosii care au reusit sa obtina o zi libera de la serviciu si care nu au vrut sa lipseasca de la slubja religioasa de Craciun. 
Interiorul lacaselor de cult au fost pregatite de sarbatoare conform traditiei. Pe jos au fost imprastiate paie care au menirea de a simboliza staulul in care s-a nascut Iisus. 
Din biserici nu a lipsit Ajunelul - o creanga de stejar - care simbolizeaza putere si credinta. 
La sfarsitul slujbei religioase, preotul sfinteste stejarul, moment in care credinciosii colinda. 
Si mai apoi, ajunelul este scos in curtea bisericii si ars. 
Arderea stejarului reprezinta de fapt arderea tuturor pacatelor pentru intrarea in deplina curatenie in noul an. 
Peste o saptamana, ortodocsii de rit vechi vor serba Revelionul.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Demiterea generalului Badalan

Revolutionarii din Arad au contestat promovarea generalului BadalanParlamentarii aradeni au fost somati, de o asociatie a societatii civile, sa ia atitudine fata de "cazul Badalan". 
Este vorba de actualul sef al Statului Major General al Armatei, numit in functie anul trecut de fostul presedinte Ion Iliescu. 
Generalul Eugen Badalan a fost acuzat de revolutionarii aradeni ca ar fi coordonat actiunile de represiune inainte de 22 decembrie 1989 si ca ar fi fost apoi unul dintre artizanii diversiunilor anti-teroriste. 
Liderii asociatiilor de revolutionari din Arad au contestat atunci numirea, iar unii dintre ei au facut chiar greva foamei pentru a protesta. 
Grupul Argus 2004, infiintat inaintea campaniei electorale de anul trecut ca forum al societatii civile pentru monitorizarea vietii politice, a emis ieri un comunicat in care solicita parlamentarilor din judet sa adopte o pozitie comuna in acest scandal. 
Toti cei zece alesi pe listele Aradului, indiferent de partidul din care fac parte, sunt indemnati astfel sa ceara presedintelui Traian Basescu sa il suspende din functie pe generalul Badalan si sa declanseze cercetarea rolului pe care l-a jucat in timpul revolutiei. 
Numele actualului sef al Statului Major General apare, ca personaj implicat in represiune, atat in Raportul asupra evenimentelor din decembrie 1989 intocmit de fostul senator Zoltan Hosszu, cat si in singura lucrare dedicata revolutiei din Arad, "Intrebatorul din Agora", de Emil Simandan.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Dezbatere publica pe tema parcarilor?

Noi discutii legate de sistemul de parcare - VIrtual Arad News (c)2004Relatia Parktronic - Primarie, o iubire de-o vara
Parcarile din municipiu reprezinta, pe mai departe, una dintre problemele majore cu care se confrunta soferii, Primaria, justitia si mai nou si Parktronicul.
In lipsa unui sistem "coercitiv" (gheara galbena sau amenda) care sa oblige la plata parcarii, in prezenta unor cazuri pe tema care se judeca prin tribunale si a unei relatii greu de descris intre Municipalitate si Parktronic, singuri bani incasati din parcari sunt de la strainii care ne tranziteaza orasul. 
Primaria e tinuta de maini de un contract extrem de bine gandit si de procesele pe rol, iar firma care administreaza parcarile de absenta unei modalitati de a-i face pe aradeni buni de plata. 
Ca parcarile reprezinta pe mai departe o sursa importanta de venituri chiar daca viitoare) o datoreaza si faptul ca Belsirim Automotive a remis Primariei, la sfarsitul lui noiembrie propunerea sa de modificare a regulamentului de functionare a parcarilor, prin care - asa cum am mai punctat - firma isi taie singura din drepturi si beneficii  pentru a fi, cat de cat, pe placul aradenilor si administratiei locale. 
Primaria nu se lasa, insa, prea repede induplecata.
Parcarile la mana cetatenilor Aradului
Desi a punctat din start, faptul ca are de gand sa rezilieze contractul cu Parktronic, edilul local s-a vazut nevoit sa supuna discutiilor propunerile firmei. 
O prima discutie a avut loc, potrivit viceprimarului Tiberiu Dekany, intre presedintii de comisii din CLM, care au disecat oferta Parktronic de reorganizare a intregului sistem de parcare. 
"Sunt sigur ca discutiile vor fi mult mai ample, la nivel de comisii. Se poate chiar sa fie necesara organizarea unei dezbateri publice pe tema", a punctat viceprimarul, care sustine ca aici trebuie tinut neaparat cont de parerea cetatenilor, ce-i care au avut, in fapt, un cuvant important de spus in tot acest razboi.
Cert este doar faptul ca executivul local considera ca "momentan nu suntem in faza sa spunem ca vom negocia sistemul de parcare cu Parktronic sau cu alta firma".
Parcare paralela pe centru fara taxa prin cartiere
Cateva dintre propunerile formulate de Parktronic au intrat, ce-i drept, si in atentia executivului local. 
Atat Primaria cat si Parktronicul sunt de parere ca parcarea cu plata trebuie eliminata din cartiere si ca pe centru ar trebui sa se recurga la parcarea paralela cu bordura, care ar duce, in parte, la descongestionarea traficului. 
Relatia dintre cele doua parti implicate in aceasta activitate lasa insa foarte multe de dorit si e posibil ca aici sa se astepte rezultatele medierii realizate de justitie si cel mai probabil si de aradeni, desi - in ultimul caz -hotararea e ca si data, caci e greu de crezut ca locuitorii municipiului vor uita prea curand de fobia Parktronic.

Adriana Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]