Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 6 septembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Parfum de epoca

In noaptea de duminica Orient Express-ul a oprit si in gara CurticiOrient Expres traverseaza Romania
Cel mai cunoscut tren din lume – Orient Express-ul – a ajuns in noaptea de duminica spre luni in Romania, prin vama Curtici din judetul Arad.
Aproape 100 de oameni refac un traseu care a aprins spiritele si a fost subiect de romane si de filme de mare succes. 
Calatoria nu este insa pentru orice buzunar. 
Un drum cu Orient Express-ul costa nu mai putin de 7.000 de euro. 
In moneda nationala asta inseamna 245 de milioane de lei vechi, sau 24.500 de lei noi, aproape pretul unei garsoniere. 
Bogatii Europei si ai lumii s-au imbracat in haine de epoca si au urcat in trenul Orient Express pentru a parcurge un traseu lung de 3.500 de kilometri. Excursia a inceput la Paris si se va incheia la Istambul. 
Dupa ce a stationat 80 de minute in vama feroviara Curtici din judetul Arad, Orient Expresul mai opreste pe teritoriul Romaniei la Peles si in Bucuresti.
Excursia se va incheia numai dupa ce trenul va strabate toti cei 3.500 de kilometri.
Printre cei 92 de pasageri se afla nu numai europeni, ci si americani sau australieni. 
Cu totii au platit miile de euro pentru a petrece sase zile in trenul in care singurul cuvant de ordine este luxul exuberant. 
Trenul are 15 vagoane decorate in stilul anilor 1920, astfel incat pasagerii traiesc din plin atmosfera acelor timpuri. 
In contul biletelor de 7.000 de euro, pasagerii au la dispozitie mai multe apartamente, trei restaurante si un cinematograf. 
Cei care merg o data cu Orient Express-ul spun ca este o experienta pe care nu o vor uita niciodata. 
Pentru altii, insa, calatoria cu Orient Express-ul a devenit o pasiune, in ciuda faptului ca pretul nu este pentru orice buzunar. 
Un turist, prezent aseara in tren, a recunoscut ca se afla la a 14-a calatorie cu Orient Express-ul.

Georgeta Petrovici - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Capela renovata la Adea 

Sfintirea bisericii din Adea a fost facuta in prezenta arhiducelui MihaiLacas de cult si pelerinaj in secolul XIX, capela din padurea Adea revine in actualitate. 
Si asta prin sprijinul familiei arhiducelui MIHAI DE LOTERINGIA. 
Arhiducele a fost prezent ieri, la Chisineu-Cris la sfintirea capelei. 
Capela Sfantul Ladislau din padurea de vanatoare Adea a fost sfintita de episcopii romano-catolici din judetele Timis si Bihor.
Autoritati judetene si locale au participat la slujba ce a avut loc, ieri dimineata. 
Zeci de localnici au fost curiosi sa-l vada pe arhiducele care a renovat capela, devastata si apoi lasata in paragina. 
In urma cu 110 ani, in padurea de la Adea si-a pierdut viata, intr-un accident de vanatoare arhiducele LADISLAU. 
In memoria lui s-a ridicat capela care si acum ii poarta numele. 
Aceasta a fost renovata, acum la initiativa preotului din localitate si cu banii arhiducelui MIHAI de LOTERINGIA.

Vasile Obistos - Televiziunea Arad

  • Asociatie pentru protejarea valorilor arhitectonice ale Aradului

Sedinta de constituire a Asociatiei "Pro Urbe" - AradLa initiativa domnului Bujor Buda, ieri a luat fiinta o asociatie pentru protejarea si reabilitarea monumentelor din Arad.
Asociatia are peste 40 de membri fondatori, printre care se numara personalitati ale vietii culturale, arhitecti, istorici, profesori, ingineri, juristi si ziaristi si isi propune sa devina un partener de dezbatere cu privire la modul in care se dezvolta, arhitectural, orasul nostru.
Asociatia va monitoriza activitatile de pastrare, protejare, restaurare si valorificarea a patrimoniului arhitectural din Arad.
Printre altele, asociatia isi doreste sa contribuie la pastrarea si valorificare a centrului istoric al orasului, prin cautarea unor solutii pentru a impiedica degradarea cladirilor si pentru a stopa interventiile neadecvate, in special asupra elementelor care definesc compozitia fatadelor si acoperisurilor.
Desi initial se dorea ca asociatia sa primeasca numele "Milos Cristea", s-a renuntat la aceasta idee dupa ce urmasii cunoscutului arhitect aradean au informat membrii fondatori, printr-o scrisoare,ca se afla intr-un stadiu avansat cu demersurile pentru a infiinta o asociatie cu acelasi nume.
De aceea, s-a optat pentru titulatura "Pro Urbe" - Arad si au fost initiate demersurile pentru constituirea legala a asociatiei.
Autoritatile locale au fost reprezentate la intalnire de vicerpimarul Tiberiu Dekany, care a spus ca orasul are nevoie de organizatii non-guvernamentale active, care sa fie un partener de dialog al autoritatilor, si de arhitectul sef  Emilian Ciurariu, care si-a manifestat disponibilitatea de a se consulta cu asociatia o data pe luna.

Flavius Ghender - Observator

  • Incepe febra debransarilor de la reteaua de termoficare

Contorizarea caldurii - o metoda pentru micsorarea cheltuielilor la intretinereRomanii care vor sa renunte la sistemul centralizat de incalzire mai au la dispozitie doar doua saptamani pentru a o face.
Conform normelor in vigoare, debransarile sunt posibile pana la jumatatea lunii septembrie, iar cei care nu respecta acest termen vor trcbui sa astepte pana in luna aprilie a anului viitor.
Potrivit datelor afisate pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala, in luna iulie 2005 aproape 2.800 de proprietari au decis sa renunje la serviciile centralizate, in favoarea unei centrale termice individuale.
Numarul de apartamente debransate in iulie este de 4 ori mai mare decat numarul celor ce au luat aceasta decizie in luna aprilie, dar este cu aproape 500 de apartamente mai mic decat cel inregistrat in luna iulie 2004.
Repartitoarele pot aduce economii la bugetul fiecarui apartament de aproximativ 30%.
Cei care si-au montat anul trecut repartitoare au facut economii de aproximativ 300.000 de lei pe luna la plata agentului termic.
Pentru montarea unui repartitor pe fiecare calorifer ar trebui sa platesti aproximativ un milion de lei, dar investitia se recupereaza relativ repede, iar plata repartitoarelor se poate face si in rate.
Gigacaloria s-a scumpit in aceasta vara cu 20%.
Aceasta scumpire se va simti probabil in luna noiembrie cand se vor plati primele facturi pentru energia termica care va incepe sa fie furnizata in octombrie.
Daca in decembrie 2004, la un apartament cu trei camere (trei persoane) fara contoare individuale intretinerea era de 293 lei (2,93 milioane lei vechi), in noiembrie 2005 va ajunge la 352 lei (3,52 milioane lei vechi).
Contorizarca aduce insa economii importante, de aproape un milion pe luna.
Astfel, daca apartamentul respectiv este contorizat (apa rece si calda) si are repartitoare, intretinerea va fi de circa 270 lei (2,7 milioane lei vechi), fata de 224 lei (2,24 milioane lei vechi), in urma cu un an.

C. V - Agenda zilei

  • Sarbatoare traditionala la Vasoaia - Targul codrenilor - mai sarac fata de alti ani

Tarabele cu mici sunt nelipsite la Targul Codrenilor de la Vasoaia - Virtual Arad News (c)2005Targul Codrenilor isi pierde din originalitate si din amploare cu fiecare an.
Daca in toamna trecuta evenimentul a reunit la Vasoaia toata crema politicii aradene (fiind vorba de un an electoral), de aceasta data dintre mai marii judetului nu au mai fost prezenti decat senatorul Nicolae Iotcu si deputatul Gheorghe Chiper.
Pe de alta parte, nici fiii satului, nici micii comercianti nu s-au inghesuit la editia din acest an a sarbatorii.
Înca de la primele ore ale diminetii de duminica, cateva masini, in special Dacii, si camionul armatei ridicau colbul de pe drumul ce serpuieste pe colinele din Vasoaia spre locul in care, de 27 de ani, se organizeaza acest Targ al Codrenilor.
In acest an natura a fost de partea organizatorilor si nici o picatura de ploaie nu a stricat buna dispozitie a celor care s-au incumetat sa parcurga cararuia abrupta ce duce la platoul unde se organizeaza sarbatoarea.
Din pacate insa, bucuria soarelui nu a ramas neumbrita de ... lipsa curentului electric la intensitatea necesara functionarii statiei de amplificare.
La inceput - slujba la troita
Zeci de credinciosi s-au adunat inca de dimineata la troita unde a fost oficiata o slujba.
Momentul religios care a marcat de fapt deschiderea targului a fost urmat de bonitarea celor mai frumoase exemplare de animale crescute in zona.
Atractia momentului a fost, precum in ultimii trei ani de altfel, de Madalina Andras, o tarancuta de doar 9 ani din Paiuseni faloasa in portul popular care a prezentat asistentei cei mai frumosi cai de tractiune ai satului.
Prezenta la Targul Codrenilor de la Vasoaia a cam lasat de dorit - Virtual Arad News (c)2005 Premiati pentru animalele din gospodarie au fost si Filimon Bun, Mihai Stoica, Gheorghe Anca, Ioan Ristea, Dan Paul.
La capitolul bovine, crescatorul Rozelin Oprea a fost premiat pentru cele mai multe si mai frumoase vite.
Frumusetea exemplarelor prezentate l-a impresionat pana si pe senatorul Nicolae Iotcu care a daruit cinci milioane de lei pentru cea mai frumoasa ... "joiana".
Cantec, joc si voie buna
Cu toata bunavointa organizatorilor, spectacolul folcloric nu s-a putut bucura de un real succes.
Asta pentru ca statiile de amplificare nu au functionat asa ca solistii si formatiile de muzica populara abia au putut fi auzite, asta in cazul in care aveai norocul sa stai aproape de scena.
Cu toate neajunsurile tehnice, momentul artistic coordonat de Viorel Nistor a reprezentat punctul de atractie al sarbatorii.
Pe scena au cantat si au horit copiii din Dieci, Junii Crisului, Doina Muresului, dansatori din Cil, Paiuseni, Dieci, Cuied, s-a jucat "maruntaua", "fecioreasca fetelor", "suita de la Fagaras", Alina Bora, Liana Tatar, Horica Baciu - tata muzicantilor, Simona Mates, taragotistul Emil Sandru...
***
Chiar daca in numar restrans comparativ cu anul trecut, terasele improvizate pe munte au oferit petrecaretilor posibilitatea de a se ospata cu mititei, carnati si bere.
În rest, doar tarabe cu haine, jucarii...
Editia din acest an a Targului Codrenilor reprezinta un semnal de alarma pentru folclorul romanesc, omis tot mai mult in favoarea modernismului si a manelelor.

Madiana Popescu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]