Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 6 iulie 2005

Stirile TVA aici

  • Palatul de pe Babes s-ar putea numi Prefectura Copiilor!

Cladirea leaganului de copii trebuie sa ramana a copiilorSituatia juridica a falnicului imobil ar putea degenera intr-o polemica romano-germana la nivel (destul de) inalt
Imaginati-va scena – sunteti de serviciu, la poarta fostului Centru de Plasament nr. 1, de pe strada Vincentiu Babes, nr, 11 -13. 
Ati vazut multe, in calitatea asta: mame care-si abandoneaza copii la gard, dupa care urca intr-un autoturism de lux, demarand in tromba, cu numerele acoperite de noroi; copii cu retarduri multiple privind in gol dupa un parinte imaginar; adolescenti adusi de politie, dupa ce au fost prinsi de zeci si sute de ori dormind in gara sau furand din buzunare; camioane cu ajutoare sosite,  in urma a cine stie ce forme de entuziasm colectiv, sa aduca lucruri care mai mult ii incurca pe supraveghetori decat ii ajuta; priviri blazate, ochi goi, suflete fara pereche…
Apare un neamt – dupa vorba, dupa port… – care incepe sa se rasteasca la tine intr-un grai hibrid: "Ce-i aici domnule?! Eu lasat aici, la oficialitati, locul mostenit, si ei ce vor sa mute aici?! Ce Prefectura, domnule, ce Pasapoarte, ce refugiati?... Nu intereseaza la mine asta – eu dat palatul pentru copii! Daca asa se face cu mine, eu ia tot inapoi… nu ma intereseaza."
Statutul juridic al spatiului cunoscut, de vreo 60 de ani, in argou, drept "lelent" – adica, un azil de copii, mai pe romaneste –, e destul de incert. 
Consiliul Judetean, cel caruia, in acte, ii apartine, ca patrimoniu, a investit in lucrari de restaurare cat a putut, dar imobilul, de drept, apartine… mult mai mult… celui caruia i l-a confiscat, in 1946, Statul Roman! 
Neamtul despre care vorbim – care, deocamdata, nu vrea sa faca scandalul public, in speranta ca, poate, totusi, nu a inteles el bine situatia – afirma ca, in urma unui protocol de donatie, a lasat administratiei publice aradene intreg palatul, cu conditia, stipulata in acte, ca el sa nu-si schimbe destinatia. 
"Nu am avut inima sa iau casa de la copii!" – ne induioseaza compatriotul lui Goethe.
Navigand pe Internet, acolo, la el in Germania, si accesand site-urile de presa locala aradene, a aflat, deci, ca administratia de aici a decis sa mute pe Babes 11 – 13 Prefectura si Serviciul de Pasapoarte. 
Mai mult, ca fostul centru e in proces de evacuare, acolo mai functionand doar un Centru de Refugiati (a carui utilitate e absolut… iluzorie) si un fel de alt Centru, de supraveghere a minorilor care au savarsit fapte penale… minore – daca ar fi sa-l definim ironic, i-am zice "puscarie facultativa", caci intra cine poate, pleaca cine vrea (avem documentarea gata facuta!).
Acesta nu e singurul aspect interesant al problemei! Acum cativa ani, prin grija unui fost ministru al sanatatii, tot de nationalitate germana (natürlich!)  Barbara Stam si cu contributia altui urmas al lui  Bismarck, d-l. Riedle, s-a construit, in aripa stanga a cladirii, un modern centru maternal. Nici doamna Stam, nici domnul Riedle, nu sunt, va dati seama, deosebit de bucurosi de… oaspeti precum scortosii administratori de la Prefectura sau Pasapoarte!...
Complicata problema e, de la inceputul acestei saptamani, de cand am descoperit-o, si in atentia prefectului judetului, Cristian Stragea. 
La randu-i, acesta ne-a asigurat ca va efectua o documentare paralela, intrucat interesul public este unul dintre cele mai majore… 
Mai in gluma-mai in serios, cele doua parti, daca nu e, totusi, vreo confuzie la mijloc, ar putea cadea la pace, iar imobilul sa capete o destinatie multipla (nici n-ar fi primul!), de, sa zicem, Centru de recuperare a copiilor suparati de prefectura sau Palatul copiilor cu pasaport… dar nu prea-i de gluma!
"Cu Centrul Maternal nu se va intampla nimic, va asiguram! El va ramane asa cum a fost conceput si va functiona in acelasi loc! Vorbim, aici, de doua cladiri distincte, care, totusi, dupa cate am inteles, figureaza pe coala CF, la acelasi numar, 11 -13! Despre donatia pe care a facut-o celalalt cetatean german nu stiu, momentan, nimic, dar va asigur ca ma voi documenta si va vom trimite un comunicat!" Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean Arad.

Lucian Valeriu - Observator

  • Inghetarea salariilor a infuriat sindicatele

Sindicatul Sanitas este hotarat sa protestezeCota unica de 16% a dat peste cap socotelile guvernantilor. 
In esenta, veniturile bugetare nu sunt cele pe care se conta acum jumatate de an. 
Adica nu sunt destui bani, pentru ca cheltuielile sunt mai mari, iar veniturile sunt mai mici. 
Pana la urma, cu simplificarile de rigoare problema este simpla, ca si in orice familie: in principiu nu poti cheltui mai mult decat castigi. 
Sau poti cu riscul de a te indatora. Asta la nivel national inseamna deficit bugetar.
Ce este de facut in aceasta ipoteza? Sa strangem cureaua, adica sa reducem cheltuielile. 
Cea mai la indemana metoda este reducerea cheltuielilor bugetare. Iar la acest capitol, cel mai usor de actionat este la salarii. 
Drept urmare, salariile personalului din sectorul bugetar au fost inghetate. Din acest sector fac parte angajatii din directiile de munca, oficiile de pensii, fuctionarii din finantele publice, administratie, invatamant. 
In esenta cei care au salarii in marea majoritate sub cel mediu per economie. 
Potrivit angajamentelor cu FMI nivelul cheltuielilor bugetare nu trebuie sa depaseasca 5% din PIB pentru anul 2005. 
Aici este cheia acestei masuri, in ciuda faptului celor declarate de purtatorul de cuvant al Executivului:
"In acest moment, daca nu se limiteaza cheltuielile in sectorul bugetar, atunci riscul de crestere al inflatiei este major. Iar primele victime ale unei inflatii marite sunt persoanele cu venituri mici. Important este sa asiguram o putere de cumparare ridicata pentru toata lumea", a precizat Oana Marinescu, la criticile sindicatelor. 
Interesanta logica! De fapt FMI nu este interesat de nivelul de salarizare dintr-o tara, ci doar atat ca un guvern sa se incadreze in deficitul bugetar la care s-a angajat. 
Altfel spus sa nu cheltui mai mult decat incasezi. 
Pe de alta parte, toate sindicatele acuza scumpirile in cote mari ale principalelor utilitati. 
Fapt ce duce la scaderea nivelului de trai si asa precar al marii majoritati a populatiei.
Dar care este punctul de vedere al sindicatelor la aceasta masura a Executivului?
"Guvernul s-a ars"
"Din punctul nostru de vedere Guvernul s-a ars definitiv ca raporturi morale si de dialog. Practic, se continua o stare de impostura a unor impotenti profesional pentru care singurul scop este sa ne bage cu orice pret in Uniunea Europeana. Nu conteaza ca suntem complet lipsiti de resurse, de orice element de demnitate. Ce a fost angajat inainte nu se mai respecta acum. Numai la noi se poate asa ceva. Cred ca acest Guvern este o mare eroare. Cei din invatamant au fost intotdeauna pe ultimul loc din Romania in ce priveste majorarile salariale si primii cand este vorba de reducerea cheltuielilor bugetare. Asa s-a intamplat si acum. Insa nu vom lasa lucrurile asa si vom protesta pe toate caile sindicale posibile", a afirmat Ionel Rusu, liderul Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania - filiala Arad.
La acesta confederatie sunt afiliate sindicatele din invatamantul preuniversitar aradean si ea reuneuste circa 6.000 de salariati din acest sector.
Sanitas : "Suntem pregatiti pentru orice"
"Joi vom avea Consiliul National al Sanitas unde se va decide pe ce cale o vom lua. In orice caz noi avem deja un conflict deschis pe tema Contractului colectiv de munca, asa ca suntem pregatiti pentru orice", a precizat Delia Bonca, presedintele Sanitas Arad.
Nemultumirile sunt mari
"Oamenii nostri erau deja nemultumiti. Toate cheltuielile au crescut, iar salariul mediu in acest sector este de 4,5 milioane de lei. Cu acesti bani nu se poate trai in mod decent in Romania. Trebuie sa recunoastem acest lucru. In plus, la negocierile de anul trecut am acceptat marirea salariilor in doua transe. Iar cea de-a doua ar fi fost in luna octombrie. Toate acestea sunt elemente care oricum au crescut tensiunea in randurile oamenilor", a punctat Tudor Gabor, presedintele filialei judetene a Federatiei Sindicatelor Functionarilor Publici din Romania.
Luarile de pozitie a liderilor principalelor organizatii sindicale care au membri ce lucreaza in sectoarele lovite de acesta hotarare a Executivului sunt transante. Semn ca oamenii nu prea mai pot indura multe "curbe de sacrificiu". 
Iar "acum a venit si aceasta inghetare a salariilor, fapt ce va duce la reactii sindicale din partea noastra", adauga Tudor Gabor. 
In judetul Arad la acest moment sunt circa 6.000 de angajati in acest domeniu. 
Interesant este si un alt paradox: premierul Tariceanu a spus ca economia duduie, iar ministrul Finantelor, Ionut Popescu a afirmat ca o buna parte a economiei negre a iesit la lumina si s-au creat 150.000 de locuri de munca. 
Asta inseamna ca sunt mai multi bani la buget. Daca economia tot duduie si locurile de munca scoase la lumina aduc venituri, inseamna ca sunt bani. Numai ca se vede ca de atata duduit au inghetat salariile bugetarilor...

G. Constantinescu - Adevarul

  • Turisti intorsi din drum

La Vama Varsand un grup de calatori din Ialomita a fost intors din drumMai multi turisti romani care intentionau sa ajunga in Germania au fost intorsi, la sfarsitul saptamanii trecute, de la punctul de frontiera Varsand.
Ei au fost prinsi in flagrant de politisti sub acoperire imprumutand bani pentru a-i prezenta la iesirea din tara.
Oamenii legii s-au infiltrat in autocarul in care se aflau 44 de pasageri inca de la plecarea din judetul Ialomita.
Politistii au pretins ca vor sa viziteze Germania, dar nu au suficienta valuta la ei.
Reprezentantii firmei care a organizat deplasarea i-au asigurat ca vor primi suma necesara pe traseu, daca isi cumpara bilete de calatorie.
In apropiere de vama Varsand, politistii sub acoperire si alti 16 pasageri au fost imprumutati in total cu 6.050 de euro.
Banii au fost oferiti de unul dintre turisti care era reprezentantul neoficial al firmei respective.
In momentul controlului la frontiera, oamenii legii si-au prezentat adevarata identitate, iar pasagerii au recunoscut ca au luat bani cu imprumut ca sa poata trece granita.

Sabin Orcan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Se anunta o toamna fierbinte!

Lidera Sindicatului Liber - Maria Buruc anunta o posibila neincepere a anului scolarSindicatul Liber din Invatamant Arad pregateste ample actiuni sindicale
Sindicatul Liber din Invatamantul Aradean a organizat ieri o intalnire cu reprezentantii presei locale pentru a prezenta opiniei publice nemultumirile pe care le are fata de Guvern.
Pe langa liderul Sindicatului Liber, Maria Buruc a participat si liderul Sindicatului Universitar "Sigma" din cadrul Sindicatului "Alma Mater", Radu Redac.
Liderii celor doua organizatii si-au aratat profunda dezamagire fata de decizia Guvernului de a bloca majorarea salariilor.
Sindicalistii au declarat ca nu pot ramane indiferenti fata de aceste practici.
"Am fost acuzati ca fiind placintari si evazionisti, iar aceasta atitudine injositoare nu face decat sa ne umple de dispret. Blocarea majorarii salariilor hotarata prin lege in luna mai ii va pune profesori la mare incercare. Cadrul didactic din invatamant va face fata cu greutate la modificarile de preturi" - a declarat Maria Buruc.
In acest context, sindicatele au demarat campania de strangere a semnaturilor ce vor sustine ample actiuni de protest ce se pot ajunge pana la neinceperea noului an scolar.
"Acum toti profesorii sunt in concediu, nu se poate face nimic, insa se va anunta o toamna fierbinte" - a mai spus Maria Buruc.
Liderul, Sindicatul Universitar "Sigma", Radu Redac va participa pe 19 iulie, la Bucuresti, la o intalnire de sindicat in cadrul careia se va discuta pe marginea problemelor cu care se confrunta cadrele didactice universitare.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Aradul a ramas cu o singura tabara pentru elevi

Tabara Casoaia mai are nevoie de o cantina pentru a primi autorizatia de functionare - Virtual Arad News (c)2005Pe cuprinsul judetului Arad, la aceasta ora, mai exista o singura tabara pentru elevi.
Din cele sapte tabere care au functionat in judetul nostru, patru au fost revendicate de catre fostii proprietari urmand ca acestea sa fie retrocedate.
Astfel, in taberele din Ilteu, Savarsin, Paulis si Dezna, nu se vor mai face investitii pentru imbunatatirea conditiilor, fiind interzis ca aceste imobile sa fie folosite in continuare pentru primirea copiilor.
In aceste conditii, doar trei imobile au ramas in Administratia Taberelor Scolare (A.T.T.T.S.) Arad, si anume in localitatile Moneasa, Casoaia si Odvos.
Din pacate, doar tabara din Moneasa indeplineste conditiile necesare de cazare si masa, iar pentru tabara de la Casoaia s-a impus constructia unei cantine si sali de mese, cladirea fiind in momentul de fata in conservare.
Administratia organizeaza tabere si in afara judetului in aceasta vara, atat la munte cat si la mare.
Preturile unei nopti de cazare la mare variaza intre 300.000 si 450.000 lei, existand diferente intre conditiile de cazare si perioada in care se pleaca. Deocamdata sunt inscrisi 550 de copii, cu destinatii diferite: Costinesti, Eforie Sud, Navodari etc.
Aproape 800 de copii au ales sa mearga, insa, la munte unde preturile sunt intre 300.000 si 380.000 lei pe noapte, iar statiunile propuse elevilor sunt Paltinis, Bucsoaia, Codrii de Arama, Predeal, Arieseni etc.
Solicitarile se fac si de acum incolo la Administratia Taberelor, cu sediul in incinta Palatului Copiilor.

S.L. - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]