Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 6 mai 2005

Stirile TVA aici

  • Universitatea "Aurel Vlaicu" organizeaza un important Seminar National dedicat transferului tehnologic

Seminar National dedicat transferului tehnologic, la UAVUniversitatea "Aurel Vlaicu" organizeaza primul Seminar National privind rolul inovarii si al transferului tehnologic in sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM). 
Seminarul este organizat prin Incubatorul Tehnologic si de Afaceri "UAV-IT Incubator", prima structura de acest tip infiintata pe langa o universitate din Romania, care a primit o finantare nerambursabila de 240.000 euro. 
Seminarul National se desfasoara sub auspiciile Programului National INFRATECH si va contine doua sectiuni: prima, care a avut loc ieri, sub genericul "Inovarea si Transferul Tehnologic in contextul Programului de Guvernare 2005-2008 si al integrarii europene" si a doua, ce se desfasoara azi, sub genericul: "Reteaua Nationala RENITT in sustinerea dezvoltarii IMM-urilor".
Seminarul National "Inovarea si Transferul Tehnologic – suport pentru dezvoltarea IMM-uri-lor", primul de acest gen organizat in Romania, isi propune sa gaseasca raspunsul la cateva din provocarile perioadei de integrare a Romaniei in structurile europene, dintre care amintim:
1.Valorificarea creativitatii stiintifice, cu precadere a inovarii, in procesul de dezvoltare a IMM-urilor;
2.IMM-urile inovative – structuri de valorificare a creativitatii stiintifice si rolul lor in dezvoltarea locala, regionala si nationala;
3.Transferul tehnologic – factor de dezvoltare locala, regionala si nationala;
4.Entitatile de Inovare si Transfer Tehnologic – rolul si locul acestora in sustinerea dezvoltarii IMM-urilor;
5.Network-uri nationale ale entitatilor de Inovare si Transfer Tehnologic si racordarea acestora la sistemele europene si internationale.
Seminarul ce se desfasoara in Aula A1 din Complexul Universitar "M" din Cartierul Micalaca, se bucura de o prestigioasa participare internationala. Sunt prezenti prof. univ. dr. Jean Severijns, inalt functionar in Guvernul Olandei si director al Programului ClipREG, prof. univ. dr. Ron Tunninga, Rectorul Universitatii din Maastricht (Olanda), Chris Beelen, presedintele Grupului HOTRACO (Olanda), alaturi de reprezentanti ai Guvernului Romaniei, autoritati ale administratiei publice judetene si locale, reprezentanti ai unor importante concerne si firme din Romania si din strainatate. Pentru prima data, la Arad sunt prezenti la un seminar reprezentantii celor doua structuri de finantare a IMM-urilor: Fondul de Garantare a IMM-urilor si Fondul Rural de Garantare. 
Sunt de fata si directorii celor 18 entitati CDI autorizate de Guvernul Romaniei.
"Lucrarile de ieri si astazi ale seminarului, se inscriu in linia promovata cu consecventa de Universitatea noastra, anume de imbinare a cercetarii preponderent teoretice cu aplicatiile practice", a tinut sa precizeze rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", prof. univ. dr Lizica Mihut.

Sara N. Dan - Adevarul

  • Dupa cinci zile de cautari, trupul fetei inecate la Zadareni a fost gasit

Fata din masina scufundata la Zadareni a fost gasita moartaIn noaptea de Inviere, o tanara de doar 17 ani s-a inecat in Mures, in Zadareni, in urma unui accident de masina. 
Mihai S., de 23 de ani, impreuna cu ceilalti doi pasageri, tinerii Nicolae Alin H., de 20 de ani si Mirela Florina B., de 19 ani - au reusit sa se salveze. 
Dacia a aterizat in rau, intr-o zona unde apa are o adancime de 7 metri. 
Curentii puternici au impiedicat echipele de interventie (si doi scafandri profesionisti din Constanta) sa traga masina afara, scufundandu-se in mal ai mai mult. 
Politistii din Zadareni afirma ca fata de 17 ani a ramas blocata in masina.
Dupa cinci ore de incercari disperate, in ziua de miercuri, pentru a scoate masina din rau, atat pompierii, cat si scafandrii, au obosit. 
Mai mult, cei doi scufundatori nici nu au reusit sa vada masina, in asa fel incat sa se stie cu siguranta unde este si apoi sa o ancoreze pentru a fi trasa la mal. 
S-a incercat, ulterior, ca din barcile cu motor sa se cerceteze fundul raului cu ajutorul unor bulumaci, insa nici aceasta metoda nu a dus la un rezultat concret. 
Din pacate, dupa aproape o zi intreaga de cautari, autoturismul nu a fost descoperit. Si nici trupul fetei.
Ieri, in jurul orei 13.20, trupul neinsufletit al tinerei de 17 ani a fost scos, intr-un final, la suprafata. 
Conform surselor din cadrul postului de politie din localitate, minora a fost gasita la aproape un kilometru distanta de locul unde, pur si simplu, masina a fost inghitita de malul de pe fundul apei. 
Fata a fost descoperita de cei doi scafandri din Constanta, chiar langa locul unde cei patru tineri isi ridicasera corturile pentru un week-end de petrecere si voie buna, sfarsit de saptamana care, insa, s-a incheiat tragic. 
La momentul aducerii la mal a corpului fetei a fost prezenta intreaga familie, foarte indurerata, neputand sa-ai explice cum s-a intamplat asa ceva, mai ales ca adolescenta era o foarte buna inotatoare.
Cei care conduc ancheta in acest caz, de un tragism crunt, au multe dubii privind cauzele si circumstantele exacte ale accidentului.

Anca Badila - Observator

  • In timp ce familia Neuman revendica Scoala de Arte, cladirea se distruge de pe o zi pe alta

Scoala de Arte a fost revendicata de urmasii familei NeumanPe Bulevardul Revolutiei, la nr. 85, functioneaza Scoala de Arte, instituaie aflata in subordinea Consiliului Judetean. De zeci de ani, dascalii de aici impartasesc generatiilor mai tinere tainele unor indeletniciri dintre cele mai variate: de la artele plastice pana la arta actoriei sau cea muzicala.
La ora actuala, Scoala de Arte se afla intr-o situatie mai delicata. 
Cladirea in care functioneaza (la etajul I) este revendicata de urmasii baronului Neuman, procesul fiind pe rol in instanta. 
Intrerupt o perioada, procesul a fost reluat, urmasii avand sanse sa intre in posesia cladirii. 
Ce se va intampla, in acest caz, cu numeroasele sectii ale acestei scoli? 
Deocamdata, sunt in discutie mai multe variante, una dintre ele fiind chiar si ramanerea scolii in acest spatiu, dar numai daca proprietarii vor fi de acord. 
In acest caz, bineinteles ca se va plati chirie pentru intreg spatiul. 
Dar, dupa cum preciza chiar directorul acolii, Lucian Ienasescu, discutia este prematura, asteptandu-se decizia instantei de judecata, careia i se va supune toata lumea, fiind obligatoriu ca legea sa fie respectata.
In urma cu cativa ani a fost efectuata o expertiza tehnica a cladirii de pe Bulevardul Revoluaiei nr. 85. 
Edificiul prezinta probleme, fiind necesare lucrari de consolidare a unei aripi. 
Scoala de Arte ar avea nevoie de reparatii urgente Pentru a evita orice nenorocire, conducerea acolii a evacuat aripa cu pricina, chiar si accesul in ea fiind oprit. 
Dar cu parterul lucrurile stau altfel. Aici functioneaza reputata Orchestra "Rapsozii Zarandului", iar spatiul este cu totul si cu totul impropriu. 
Tavanul sta sa cada, el fiind sustinut de cateva rame. 
Din cauza litigiului in care se afla cladirea, nu pot fi facute reparatii, nimeni neputand sa investeasca bani in vederea consolidarii.
Un alt pericol care pandeste acest edificiu il reprezinta cladirea vecina, din dreapta scolii. Intrucat se afla intr-o stare foarte avansata de degradare, aceasta cladire aduce frecvent pagube Scolii de Arte. 
De pe peretele lateral cad mai mereu bucati mari de tencuiala care sparg acoperisul acoperit cu tigla. 
In aceste conditii, aparitia, dupa fiecare ploaie mai zdravana, de noi pete pe tavanele camerelor de la etaj nu mai reprezinta nici o noutate.
Scoala de Arte Arad are, la ora actuala, 437 de cursanti. 
Sectiile scolii ofera cursuri de arta plastica (pictura, grafica, design vestimentar, design de grafica computerizata, sculptura), muzicale (canto clasic, muzica usoara si populara, instrumente), balet si actorie. 
Daca vreodata se va impune problema mutarii Scolii de Arte din aceasta cladire, atunci va trebui gasita o varianta care sa ofere cel putin 23 de incaperi, cate are la dispozitie acum institutia.

Mihaela Cerna - Observator

Noua pagina a orasului SantanaPrimarul Santanei, Viorel Enache, a inteles cat de importanta este imaginea pe care trebuie s-o aiba localitatea pe care o pastoreste. 
De aceea a initiat inca de la inceputul mandatului sau o serie de demersuri pentru a face cunoscute oportunitatile, istoria, cultura si atractiile orasului. 
In primul rand, dovedind un spirit novator, in comparatie cu marea majoritate a edililor comunelor si oraselor din judet, a realizat o pagina web. 
Poate parea un lucru neinsemnat in conditiile in care lumea virtuala a devenit unul din domeniile cele mai active si mai pregnante, dar raportat la interesul pe care il arata mare parte din primarii Aradului, nu putem decat sa remarcam si sa laudam gestul sau. 
Nu este putin lucru faptul ca Santana (virtuala) este la un "click" distanta de oricare din meridianele globului. 
Oricand, oriunde s-ar afla o persoana care doreste sa afle ceva despre localitatea aradeana o poate face accesand simplu (si eficient) pagina de internet www.primariasantana.ro.
Mai mult decat atat, promovarea imaginii localitatii nu s-a rezumat la acest lucru. 
Primarul Viorel Enache se poate lauda ca s-a intalnit si a purtat negocieri cu o serie de colaboratori si posibili investitori romani si straini: firma Nova Housing System, firma Infrastruct, RAAC Arad.
Nici aspectul localitatii nu a fost uitat, iar comunicarea a fost realizata la fel de simplu. 
Chiar daca a fost vorba de angajari de personal, de anunturi referitoare la legislatie ori la obligatiile cetatenilor si agentilor economici de ingrijire a domeniului public din zona sediului sau locuintei ori de vreun apel privitor la curatenie, eliberarea domeniului public ocupat de diverse materiale si utilaje agricole, Executivul local a apelat la afise si fluturasi si, iata, chiar la un ziar local. 
Din aceste considerente (si din multe altele) localitatea se prezinta in conditii deosebite, peste multe altele din judet.

Agenda zilei

  • Concertul coral a Cappella de la Catedrala Catolica

Concert coral la Biserica CatolicaIn ultima joi, ce s-a potrivit sa fie Joia Mare la ortodocsi, corul Filarmonicii a sustinut un concert cu muzica religioasa a unor compozitori, incepand cu renascentistii si terminand cu asa zisii moderni. 
Conducerea muzicala a apartinut lui Neil Ferris, violonist si dirijor al mai multor formatii orchestrale si corale engleze. 
Stapan pe mijloacele de instruire si conducere a celui mai pretentios aparat muzical care este corul, bun cunoscator al stilurilor, Neil Ferris a reusit sa tansforme formatia aradeana, aceasta corabie fara capitan, intr-o sensibila "orga vocala".
Motetul "Christus factus est" de Anton Bruckner, destinat chiar serviciilor liturgice din Joia Mare, a impresionat de la bun inceput prin siguranta si fina nuantare, a unei constructii sonore ce beneficia de experienta limbajului romantic al veacului al XIX-lea.
Tesaturii polifonice din "Plagerile lui Ieremia" a lui Thomas Tallis (veacul al XVI-lea), de asemenea adecvata Joii Mari, corul dirijat de N.Ferris i-a dat expresivitate si dramatism, pentru ca apoi sa structureze motetul "Ave verum corpus" al lui William Byrd intr-un tot sonor elocvent. 
Corul a sugerat durerea si emotia crucificarii din tesatura marcata de cromatisme si disonante a lui Antonio Lotti (sec. XVIII) in "Crucifixus".
Din lumea sonora ortodoxa a putut fi ascultata "Ave Maria", din sirul unor creatii mai vechi, carora Igor Stravinski le-a adaptat in 1949 texte latine, in care auditorii au putut percepe caracteristici ale cantecelor ortodoxe tradižionale, imbinate cu armonii moderene.
Din "Vecerniile" lui Serghei Rahmaninov, dirijorul englez a ales a VI-a parte, "Ave Maria", ale carei sonoritati specifice a impresionat asistenta.
Neil Ferris si corul aradean ne-au facut cunoscuta o lucrare de secol XX, ce imbina melosul gregorian si constructia polifonica renascentista cu constructia complexa moderna, anume, "Messa da Requiem" de Ildebrando Pizetti.
Interpretii au servit corect scopul lucrarii, "preamarirea lirica a temelor crestine despre viata vesnica si inviere" in cele cinci parti ale lucrarii: Requiem, Dies Irae, Sanctus, Agnus Dei si Libera me.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]