Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 5 decembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Exclusivitate: Interviu cu Mircea Geoana, presedinte al PSD Intentionam sa dam jos "minciuna portocalie"

Presedintele PSD - Mircea Geoana raspunde intrebarilor ziaristilor- D-le presedinte, mereu declarati ca este pace in partid si in mod repetat, apare cate un diferend pe diverse teme. Autor: d-l Ion Iliescu. Care credeti ca ar fi solutia durabila pentru a-l multumi pe d-l Ion Iliescu?
- Doresc sa va anunt pe aceasta cale ca dl. Ion Iliescu nu mai este nemultumit. A avut o suparare puternica dupa Congres, fireasca, pe care am inteles-o, dar acum, dl. Iliescu s-a alaturat echipei de conducere a PSD si lucreaza pentru revenirea PSD la guvernare. Am avut o atitudine mai diplomata fata de dl. Iliescu si nu cred ca am gresit. Spre deosebire de liderii acestei guvernari portocalii de scandal, eu cred ca stabilitatea politica este esentiala pentru a face cu adevarat treaba in interesul oamenilor. Daca iti pasa doar de politica si doar de interese private atunci te certi toata ziua cu toata lumea. Daca iti pasa si de oameni, incerci sa treci peste episoadele mai complicate pentru a-ti concentra energia pe lucrurile care conteaza cu adevarat.
Ion Iliescu a trecut peste amaraciunea pierderii alegerilor
- De la Congres incoace, destui va contesta ca lider al PSD. Ar trebui sa gasiti o solutie prin care sa va impuneti in fata celor care va contesta. Care ar fi solutia optima pentru a atinge acest scop?
- La Congres eu am castigat cu mai mult de doua treimi din voturi. E adevarat, a fost si o treime care nu a votat pentru mine si care, probabil, a pastrat anumite resentimente. Dar, dincolo de lucrurile care ne despart, in PSD sunt mai importante lucrurile care ne unesc. Ion Iliescu a trecut peste amaraciunea pierderii alegerilor si exemplul sau este o pilda, dar si un semnal pentru eventualii colegi care nu au depasit faza Congresului. PSD se afla acum intr-o noua etapa. Ne improspatam organizatiile, pregatim un Nou Contract Social pe care il vom propune Romaniei si intentionam sa dam jos "minciuna portocalie" care guverneaza de un an Romania.
- Care este echipa si liderii din partid care va sustin si in care aveti incredere?
- Din echipa mea fac parte toti oamenii care m-au votat la Congres, dar si toti oamenii care nu m-au votat dar care au inteles ca Romania se schimba si, odata cu aceasta, si PSD trebuie sa se schimbe daca vrea sa revina la guvernare.
- Care sunt liderii nemultumiti din partid si care este cauza acestor nemultumiri?
- Liderii nemultumiti din partid sunt cei care traiesc in trecut si care sunt incapabili sa se adapteze prezentului si viitorului. Va rog sa ma credeti ca nu sunt foarte multi acesti oameni. Chiar daca mai sunt discutii legate de ritmul transformarilor in partid, membrii nemultumiti de faptul ca PSD are in primul an de guvernare a unei noi puteri 34% din voturi, fata de 1997 cand nici nu treceam de 20%, nu prea am vazut.
Schimbarea radicala – democratizarea vietii de partid
- Ati afirmat ca veti aduce o schimbare radicala in partid in asa fel incat electoratul s-o perceapa in mod clar. Aceasta schimbare inca se lasa asteptata. Ati putea sa definiti ce ar insemna schimbarea radicala in PSD?
- Schimbarea radicala consta in democratizarea vietii de partid. Si acest lucru incepe sa fie vizibil. Vocea organizatiilor PSD incepe sa fie ascultata, sa conteze, iar autoritarismul incepe sa fie inlocuit cu autoritatea reala bazata pe respect si ratiune. Schimbare radicala inseamna si modernizarea mesajului partidului, dar si a modului in care ne formulam mesajul si politicile. Am inceput un program de Dialoguri Sociale Democrate in care discutam cu partenerii sociali, cu oamenii, despre educatie, despre locurile de munca, despre saracie sau despre situatia din sistemul de sanatate. Prin acest program de dezbateri vrem sa coboram politica si elaborarea politicilor din laboratoare, in mijlocul oamenilor. In acest fel vom avea garantia ca oferta noastra viitoare de guvernare este mai ancorata in realitate si reflecta nevoile reale ale oamenilor.
Vanzoleala in politica romaneasca
- De ce credeti ca este o atat de mare vanzoleala in politica romaneasca? Vanzoleala la care va aduceti si dvs. contributia.
Ioan Rus a apreciat activitatea organizatiei PSD Arad- Nu stiu ce intelegeti prin vanzoleala. Daca va referiti la conflictele zilnice dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, va asigur ca nu avem nici o contributie. Daca va referiti la veselia cu care isi aplica lovitura dupa lovitura liberalii si democratii, iarasi va asigur ca nu avem absolut nici o legatura. Daca va referiti la santajele conservatorilor sau ale UDMR, din nou, nu suntem noi de vina. Zilele acestea se implineste un an de guvernare de dreapta, un an de "minciuna portocalie" in care nu a trecut luna sa nu fim martorii unui conflict in coalitie sau intre guvern si presedinte. Eu, ca si restul cetatenilor, sunt un martor al acestei guvernari a crizelor.
- Nicolae Vacaroiu afirma ca PSD Arad ar trebui desfiintat, iar Ioan Rus spune ca PSD Arad nu are nici o problema. De ce o atat de mare distanta de apreciere a unei organizatii judetene? Ce se poate spune despre comunicare si informare in PSD?
- Cred ca in acest caz proximitatea are dreptate. Ioan Rus este un bun cunoscator al filialelor transilvanene, iar eu am incredere in judecata sa. Mai mult, recenta reuniune zonala din Caras Severin mi-a dat ocazia sa le transmit liderilor organizatiei PSD Arad, prezenti si ei la Resita, mesajul meu de incurajare. Daca vor ca organizatia lor sa fie una puternica, influenta, este nevoie ca fiecare membru al PSD Arad, de la ultimul venit pana la presedintele organizatiei, sa fie activ, sa demonstreze ca merita sa faca parte din familia social-democrata.
Cine face treaba castiga, cine nu, pleaca
- Dincolo de ce spun liderii PSD, noi, aradenii, stim ca PSD Arad n-a murit, dar nici nu sta prea bine cu activitatea politica si nici in ochii electoratului. O vina pentru aceasta stare de lucruri o are si conducerea centrala. Ce masuri veti lua pentru a activa organizatiile mai lenese?
- V-am vorbit despre democratizarea care are loc in PSD. Unul din avantajele procesului de democratizare este ca organizatiile interne devin mai responsabile pentru succese, dar si pentru esecuri. Cine face treaba castiga, cine nu, pleaca. In ceea ce priveste conducerea centrala, noi am declansat deja un proces de evaluare a organizatiilor si, in functie de performanta fiecareia, vom da raspunsul nostru. Insa, fiecare organizatie PSD, inclusiv cea de la Arad, trebuie sa stie un lucru: alegerile bat la usa si PSD va reveni la guvernare. Cine nu se mobilizeaza acum, risca sa ramana pe dinafara.
Grupurile de interese
- Ati cerut demisia presedintelui Basescu si a premierului Tariceanu. Ce v-a determinat sa recurgeti la aceasta masura?
- Cele 5 mari minciuni portocalii: minciuna finantarii educatiei - Alianta portocalie promitea in 2004 crestere substantiala a salariilor personalului din educatie , minciuna reformei sanatatii - Alianta portocalie promitea in 2004 lichidarea crizei medicamentelor compensate si gratuite prin acoperirea costului medicamentelor esentiale cu 100% din fondul asigurarilor sociale, minciuna unei mai bune protectii sociale - Alianta portocalie promitea in 2004 protejarea puterii de cumparare a pensionarilor si imbunatatirea standardului de viata pentru persoanele varstnice, minciuna luptei anticoruptie - Alianta portocalie promitea ca va fi un dusman neimpacat al coruptiei, in timp ce grupurile de interese infloresc la poarta Cotrocenilor si a Palatului Victoria si minciuna incurajarii mediului de afaceri. Oamenii de afaceri au fost de-a dreptul hartuiti de schimbarile repetate ale Codului Fiscal care au provocat un adevarat haos in comunitatea de afaceri.
- Care au fost discutiile cu presedintii de organizatii judetene din cadrul ultimei intalniri, care s-a desfasurat la Resita?
- Dincolo de Dialogul Social care a avut ca tema «Reducerea decalajelor regionale, o sansa pentru combaterea saraciei», am discutat tocmai despre minciunile portocalii pe care vi le-am expus anterior si despre pregatirea organizatiilor pentru viitoarea batalie cu aceasta guvernare falimentara care a aratat de ce e in stare si trebuie data jos.

Ioan Iercan & Daniel Albu - Adevarul

  • Moldoveni in lanul de porumb

Prin termoviziune a mai fost decoperit un grup de transfugi aproape de CurticiUn grup format din 16 cetateni moldoveni a fost depistat, in noaptea de sambata spre duminica, incercand sa treaca ilegal granita cu Ungaria in dreptul localitatii Curtici.
Fugarii au fost observati de politistii de frontiera cu ajutorul echipamentelor cu termoviziune, folosite in actiunile de patrulare nocturna.
Moldovenii, localizati in plin camp, la nici o suta de metri de fasie, au fost urmariti cu mai multe masini de interventie.
Cei noua barbati si sapte femei au urmat un traseu dificil, trecand prin mai multe canale cu apa si prin lanuri de porumb.
Potrivit anchetatorilor, grupul ar fi fost organizat in Republica Moldova, de un barbat care ar fi cerut fiecarui persoane cate 2.000 de euro pentru calauzirea spre Ungaria.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Edirtia de Vest)

  • Se incearca atragerea companiilor "low cost" pe aeroportul Arad

Aeroportul din Arad ar putea atrage cursele "low cost"Am putea zbura la Paris cu cateva zeci de euro
Conducerea Aeroportului a inaintat Consiliului Judetean Arad un proiect prin care se doreste extinderea aerogarii pentru a raspunde astfel unui trafic mai ridicat de pasageri. La baza solicitarii, in expunerea de motive, se precizeaza ca extinderea este necesara pentru a putea atrage la Arad curse de tip "low cost".
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, extinderea aerogarii cu pana la 1300 mp ar duce la o mai buna gestionare a traficului de pasageri, numarul acestora urmand sa creasca.
In momentul de fata, in toata zona de vest a tarii nu exista nici un aeroport de pe care sa se efectueze curse in regim "low cost", iar cel mai apropiat este peste granita, la Debrecen (Ungaria).
De altfel, nici nu exista conditiile cerute de companii.
In primul rand, asa cum ne-a declarat directorul Dan Balacel, sunt preferate aeroporturile mici, secundare, alaturate celor mari.
Aici tarifele sunt mai scazute, nu este aglomeratie si traficul se face mai rapid.
Extinderea presupune costuri destul de ridicate, care se cifreaza in jurul valorii de 2,5 milioane de euro, iar bani nu exista.
Conducerea aeroportului spera, insa, ca - ajutata de CJA - sa obtina o finantare guvernamentala. De altfel, este una din sansele de a "salva" activitatea care se desfasoara aici.
Rand pe rand, companiile care au operat la Arad au renuntat in favoarea Timisoarei pentru ca acolo erau mai multi pasageri.
In urma cu cateva luni au fost respinse doua oferte venite din partea unor companii "low cost" pentru ca la noi capacitatea aerogarii nu permitea un trafic mare de pasageri.
La momentul respectiv pretentiile erau de 4 - 5 ori mai mari decat putea oferi aerogara aradeana unde, acum, pot fi procesate maxim 50 - 60 de persoane pe ora.
Conducerea Aeroportului Arad estimeaza ca va recupera banii investitii in zece ani, la o rata de amortizare de circa 300 de mii de euro anual.
Companiile "low cost" ofera o gama de servicii la preturi extrem de mici.
Practic, pasagerii platesc pentru bilet un pret de cateva ori mai mic decat in mod normal.
Insa, exista si conditii impuse: preturile nu includ taxele de aeroport, se pot vinde doar bilete dus intors, serviciile de transport trebuie achitate cu cat mai mult timp inainte de calatorie, nu se pot face rezervari, se calatoreste pe baza pasaportului si al unui cod, nu se elibereaza bilete conventional si tarifele nu includ alimente sau bauturi. Practic, serviciile oferite nu difera prea mult de cele ale unei curse cu autobuzul.
Diferenta, insa, este ca se poate ajunge la Paris ori la Madrid in doua - trei ore.
Romanii au in prezent putine solutii pentru a calatori ieftin cu avionul in tara si in strainatate.
Putine companii din categoria "low cost" au considerat ca piata din Romania poate oferi oportunitatea unor castiguri.
In prezent, majoritatea curselor existente sunt spre Italia, si asta din cauza ca numarul romanilor care muncesc in aceasta tara este foarte mare.
Numarul operatorilor ieftini ar putea creste chiar de anul viitor daca Romania va semna Open Sky Agreement.
Astfel, va creste numarul celor care vor putea calatori cu avionul la un tarif comparabil cu cel al autocarelor.

Calin  Ghinaciu - Agenda zilei

  • Consiliul Judetean al Tinerilor

Profesoara Fotescu de la Liceul "Moise Nicoara" a initiat Consiliul Judetean al Tinerilor din Arad - Virtual Arad News (c)2005O organizatie aradeana a initiat constituirea unui Consiliu Judetean al Tinerilor, in cadrul unui proiect sustinut de institutia omonima.
Initiativa apartine Asociatiei Millenium Center, condusa de profesoara Mariana Fotescu de la Colegiul National "Moise Nicoara".
Aceasta a mai infiintat recent un Consiliu Local Municipal al Tinerilor.
Potrivit initiatoarei, scopul proiectului este formarea de abilitati si competente in administratia publica locala pentru membrii organizatiilor de tineret ale partidelor politice.
Sedinta festiva de constituire a Consiliului Judetean al Tinerilor va avea loc maine, cand vor fi alesi cei care vor ocupa functiile de presedinte si vicepresedinti.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Edirtia de Vest)

  • Mos Nicolae vine cu cadouri pentru toti copiii, in functie de... buzunarul parintilor

In Arad au aparut deja betisoarele de Mos NicolaeVin sarbatorile de iarna! Marti, copiii il asteapta cu nerabdare pe Mos Nicolae, cel despre care se spune ca este cel mai bun mos din lume
Traditia spune ca, de Mos Nicolae, copiilor trebuie sa li se daruiasca mai ales jucarii.
Ghetutele si hainutele noi pot fi daruite celor mici de Mos Craciun, dar primul dintre mosi trebuie neaparat sa lase seara, copiilor cuminti, jucarii si batute - mai mici sau mai mari, in functie de "cumintenia" fiecaruia.
Mos Nicolae este ajutat in fiecare an de parintii care au inceput deja sa bantuie prin magazine si prin piete in cautare de cadouri.
Evident, acestea sunt alese in functie de bugetul pe care fiecare familie il poate aloca "lui Mos Nicolae".
Prin raidul facut prin cateva dintre magazinele, librariile si pietele orasului, am gasit jucarii dintre cele mai diverse, pentru toate gusturile si buzunarele.
Ca in fiecare an, jucariile cu preturile cele mai accesibile se gasesc in piete.
De pe tarabe pot fi cumparate papusi al caror pret poate fi de la 50.000 de lei (cele mai mici si mai de proasta calitate) la aproximativ 300.000 de lei.
Masinutele de tot felul nu sunt nici ele scumpe, un camion mare, colorat in cele mai tipatoare nuante, costand putin peste 500.000 de lei.
Nici jucariile de plus nu lipsesc din piata, preturile lor fiind, in functie de marime, de la 50.000 la 300.000 de lei.
In librarii si in magazinele specializate situatia sta cu totul altfel.
Preturile sunt mai mari, dar calitatea produselor nu sufera comparatie cu cele din piete.
Oferta este mult diversificata, un loc important ocupandu-l jocurile educative.
Preturile acestora sunt mai mari, cel mai ieftin fiind in jur de 350.000 de lei.
Pentru baieti, "atractia orei" o constituie jucariile cu radiocomanda.
Pentru parintii mai instariti au aparut si robotii Astfel, un elicopter cu radiocomanda costa 199 RON, un avion biplan cu telecomanda – mai mult de 250 RON iar un set impresionant de masini pentru Formula 1 – 310 RON.
Pentru copiii ce indragesc tehnica, exista seturi pentru "Micul sculptor" (270.000 de lei) sau "Junior microscop" – un set al carui pret se apropie de un milion si jumatate de lei.
Asadar, bani sa fie, ca Mosul are de unde alege.
Librarii cu state vechi de plata le recomanda parintilor sa faca in aceasta perioada un efort financiar si sa le ofere copiilor jucarii mai bune, renuntand la "vesnicele chinezarii" de prin piete, in favoarea unor jocuri si jucarii mai putine, dar mult mai bune.
De sambata, in Arad au aparut – pe strazi si in piete – tarabe cu traditionalele bete impodobite, care se aseaza in ghetutele copiilor.
Din pacate, majoritatea lor este de un kitsch desavarsit, an de an ele devenind tot mai de prost gust.
Preturile lor nu sunt foarte mari, inca de ieri comerciantii "practicand reduceri", numai ca sa nu ramane cu ele nevandute.
Un bat simplu, vopsit in argintiu si cu o panglica pe el costa 10.000 de lei, dar, daca se cumparau mai multe bucati, vanzatorii le lasau la 5.000 de lei.
Altele, confectionate din catifea si plastic, costa de la 20.000 la 30.000 de lei, acestea din urma mai avand agatate si jucarii mici sau clopotei.
Tarabagiii comercializeaza acum, pe langa betele de Mos Nicolae, si ciorapei ornamentali, al caror pret este intre 30.000 si 50.000 de lei, in functie de marime.
In plus, pe mesele comerciantilor se mai gasesc de la caciulite si fulare, la jucarii de tot felul, in special din plus, dar a caror calitate lasa foarte mult de dorit.

Mihaela Cerna - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]