Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 5 iulie 2005

Stirile TVA aici

  • Aeroportul se orienteaza spre cursele low-cost

Aeroportul International Arad militeaza pentru cursele low cost - Virtual Arad News (c)2005Oficialitatile locale au decis in urma intalnirilor purtate cu responsabilii aeroporturilor Frankfurt - Hahn si Koln - Bonn (in fapt, al treilea si al patrulea aeroport ca marime din Europa), sa schimbe orientarea bazei aradene spre cursele low-cost. 
Aceste curse (la preturi mici) au dus la relansarea aeroporturilor mai sus - mentionate in doi ani, iar solutia pare una care se potriveste si pentru baza aviatica locala. 
Directorul de operatiuni din cadrul Aeroportului International Arad, Radu Usterian, a declarat, la finele saptamanii trecute, ca oficialii bazei locale vor milita si ei pentru cursele low-cost, care se dovedesc a fi cele mai in voga, dar si cele mai rapide si cele mai utile. 
In plus, acestea s-ar potrivi mult mai bine cu buzunarul aradenilor, care ar vrea sa ajunga rapid si fara prea mari cheltuieli in Italia sau Franta. 
Intalnirile pe care reprezentantii celor doua aeroporturi din Germania vor sa le organizeze, pentru aeroportul din judetul nostru, cu general managerii principalelor companii care opereaza la ei, urmaresc in fapt si ele atragerea spre Arad a companiilor aeriene de low-cost, "cele mai atractive si flexibile in momentul de fata pe piata transporturilor de calatori". 
Potrivit directorului Aeroportului, o cursa pana la Milano ar costa in astfel de cazuri sub 80 de euro. 
Oficialii locali au fost sfatuiti sa se posteze in fata usilor companiilor si firmelor interesate de transportul aerian pentru a face cunoscuta baza aradeana, singura sansa de a o relansa. 

Adriana Barbu - Observator

  • La patru zile de la punerea in circulatie a noii monede, taranii din piete, zapaciti de leul greu

Aparitia leului nou a produs incurcaturi in piataLeul greu a reusit sa dea peste cap activitatea micilor comercianti din piete. 
In marea lor majoritate oameni simpli, acestia nu prea stiu cum arata noile bancnote si monede, iar atunci cand vine vorba sa primeasca leii grei, cei mai multi se uita piezis temandu-se sa nu fie inselati. 
Am facut ieri un raid prin pietele aradene incercand sa cumparam niste zarzavaturi. 
Unii ne-au refuzat banii, iar altii au incercat sa ne dea restul in... zarzavat. 
Majoritatea insa s-au incurcat bine la calcule, la transformarea din lei vechi in cei noi si invers. Semn ca temerile taranilor sunt justificate.
Pietarii au sustinut ca nu stiu cum arata noii lei, iar din acest motiv nu vor accepta -cel putin deocamdata - sa-si vanda produsele in noua moneda. 
Cei mai "indrazneti", care au acceptat sa fie platiti cu noile bancnote, prefera sa dea restul... in zarzavat, pentru ca nu detin monede noi. 
Reticenta taranilor fata de leul greu poate fi explicata prin promovarea insuficienta a noii monede in randul oamenilor de la tara. 
Asta si pentru ca in afara unor afise - pozitionate in marea lor majoritate in institutii publice - in mediul rural nu a ajuns alt gen de informare. 
"Noi nu prea avem multa carte. Ar putea veni unii sa ne duca de nas si sa ne ceara sa dam rest mai mult. Adica, in loc sa ne plateasca produsele cumparate, sa dam noi mai multi bani la rest decat trebuie", ni s-a confesat o vanzatoare din Piata Mihai Viteazul.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Numire la spitalul judetean

Dr. Mirandolina Prisca a fost numita director interimar al Spitalului Judetean AradConsiliul de Administratie al Spitalului Judetean Arad a numit, luni, un nou director interimar, dupa ce liberalul Gheorghe Neamtiu a demisionat din aceasta functie, la cateva zile de la numire, din cauza salariului mic, transmite Mediafax. 
Noul director este dr. Mirandolina Prisca, ce va avea un mandat de 60 de zile, pana la organizarea unui concurs pentru post, conform unui comunicat de presa al Prefecturii Arad. 
Mirandolina Prisca este epidemiolog si medic primar de boli infectioase, iar in mandatul sau de doua luni va trebui sa reduca substantial datoriile unitatii catre furnizori, care se apropie de 50 de miliarde de lei. 
La sfarsitul lunii mai, prefectul Cristian Stragea (PNL) anunta numirea unei noi conduceri la Spitalul Judetean, dupa ce fosta directoare si-a prezentat demisia, in luna aprilie, in urma mai multor nereguli descoperite de Prefectura in functionarea unitatii.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Intoarcerea fiului risipitor

Reintalnire cu artistul Toni Eberwein stabilit in GermaniaMiercuri seara Galeria Nationala Delta ne-a oferit o surpriza placuta, mijlocindu-ne o reintalnire cu sculptorul Anton Eberwein, aradean de origine si stabilit actualmente la Mannheim, in Germania. 
De asta-data fostul nostru concitadin, impreuna cu sotia (A&A), a prezentat publicului aradean o suita de 35 desene, un fel de variatiuni pe aceeasi tema, cuprinzand personajele primordiale, El si Ea, in preajma Pomului (Vietii?) si unde sarpele ispititor s-a metamorfozat in pasare. 
O pasare care insoteste constant ca un memento fiinta umana.
Iata insa cum priveste si un alt artist, Gheorghe Sabau, aceleasi "cadre": "Toate lucrarile de aici fac parte dintr-un set si trebuie privite ca un corp comun, caci sunt peisaje imaginare in care artistul s-a descatusat, s-a eliberat". 
Si tot dansul se incumeta sa ne sugereze o posibila cheie a intelegerii desenelor: "Secretul descifrarii lor consta in a va lasa dusi de atmosfera pe care ele o emana".
La randul nostru va propunem o "vedere" a lor la fata locului (Galeria Delta), ca apoi, punandu-le cap la cap, sa va faceti propriul film mental, sau, de ce nu? propria viziune.

Vasile Sarandan - Adevarul

  • Tuby - Baron de Arad

Imaginea artistului fotograf Eberlein Tuby este vie in mintea multor concitadiniTuby, mecena, si-a risipit uriasul sau talent sa ne incante.
Tuby, poetul Evei, trubadurul celei mai desavarsite creatii a lui Dumnezeu - FEMEIA -.
Exista cineva sa nu-l stie? Exista cineva sa nu-l regrete?
Boem, nedezlipit de gentuta doldora cu minolte, o minolta si trei arbeme, plutind peste incrancenarile pamantenilor.
A plecat sa ne priveasca de SUS, pe 28 iunie....anul trecut? Acum doi ani? Dar parca mai are vreo importanta? A plecat prietenul meu, prietenul tau, al tuturor, sa ne fie vesnic in amintire.
Greu sa vi-l descriu cand nu e, unii si-l amintesc drept un artist, altii fotograf, reporter si cameraman, omul cu - o mie de fete -, inutil sa-i caut imaginea cea mai caracteristica, dar sigur toti il stim cu aparatul la ochi, scrutator ca un ciclop, pandind imagini din spectacolul lumii.
Maiestria lui este surprinderea momentului, colaborand cu lumina si timpul, pe ambele modelandu-le dupa inspiratie, iar cel care-i priveste imaginea rezultata din fotografierea clipei nu o mai poate uita niciodata.
Este predestinat sa surprinda frumosul din tezaurul inepuizabil al naturii, fie un tigru, fie o floare ori o pasare, fie...o raza de soare.
Dar, cel mai bine s-a deprins sa fotografieze FEMEIA, femeia in lumini si umbre, static ori plutind, femeia visata, femeia pe care o poti mangaia doar cu o privire.
In tot ce a surprins, in toate fotografiile facute vulgaritatea n-a existat, nici macar nerostita.
Albumul "Nud in lumina clipei" - o selectie a imaginilor frumusetii feminine A surprins-o pe celebra EVA in mii de ipostaze, la fel cum pictorii renumiti fac copii dupa nudurile marilor maestri, la fel cum compozitorii o canta pe Elize.
Debuteaza editorial cu "NUD IN LUMINA CLIPEI" album cu 111 fotografii color si alb-negru, Editura Concordia, Arad 2002.
De fapt, cine este Tuby?
"Tuby este o - balanta - dupa zodie, un tip neconfonnist, caruia ii place libertatea de actiune si de ce vreti dumneavoastra, caruia nu-i place sa vorbeasca si sa fie filmat, caruia ii place sa se ascunda mereu in spatele aparatului de fotografiat ori de filmat, sa apese pe butoane si sa rezulte fotografiile pe care le stiti".
Ucenic la tata.
(...) "Tata era de departe cel mai bun vitrinier aradean si, afirm acum, cel mai bun din Romania. In 1953, cand a avut loc Festivalul Tineretului la Bucuresti, a fost delegat acolo si a lucrat trei luni la pavoazare si executatul vitrinelor in magazinele de stat. Eu am invatat de la el si, ca sa va dau un exemplu, cand am ajuns la un curs de perfectionare in 1963, faceam practica la magazinul -Bucuresti - . Gestionarii de acolo, oameni in varsta, cu amintiri din vechiul comert nesocialist, la-au remarcat: - Baiatul acesta stie ceva meserie -, ziceau ei".
(...)  M-am angajat la UTA in 1965 la Serv. Creatie. Am facut armata si la eliberare m-am reintors la vechiul loc de munca. Am continuat sa lucrez cu tata. Dar...o vitrina se executa de catre doua persoane, un grafician care face decorul si, un etalator care etaleaza marfa. Ei bine, acestia doi, dintre care unul era tata, nu se intelegeau deloc si eu trebuia sa suport consecintele. Eram tanar si tanjeam dupa libertate, astfel ca m-am transferat la TEBA ca grafician. Faceam lozinci si panouri de onoare.
Artistul fotograf Tuby Eberlein la lansarea albumului sau de nuduriPrimii pasi...
(...) "Am inceput sa indragesc fotografia treptat. In copilarie, cand aveam 12-13 ani, m-au fascinat primele experiente. Intunecam camera si suprapuneam negativ de film peste hartie fotografica, procurata cu mari sacrificii, apoi aprindeam lumina foarte scurt, vreo 2 secunde, stingean apoi lumina si inecam hartia in tava cu revelator. Durata era dupa inspiratia mea, imediat, tot pe intuneric inmuiain petecul de hartie fotografica in fixator, intr-o farfurie adanca de supa. Acestea erau primele fotografii facute cu manuta mea din care am castigat experienta.
Primul aparat era un Kodak - cu burduf luat de la bunicu, si el fotograf amator.
Dar mai tin minte un alt episod, cand bunicu dorea sa ne fotografiem impreuna, a tocmit un fotograf si ne-am asezat in fata Bisericii Catolice. Amuzant a fost faptul ca eu nu ma lasam fotografiat. Pentru a realiza poza, fotograful a trebuit sa se ascunda dupa trecatori, astfel ca, pacalindu-ma a reusit sa ma fotografieze.
Primul aparat profesionist de dupa razboi a fost un KIEV nascut dupa moartea Pentax-ului. Singur am invatat manuirea din carti. Prima expozitie colectiva la care am participat a fost in 1968, eram membru deja al Fotoclubului aradean. Atunci am luat primul premiu. In final am inceput sa particip la expozitii pe toate meridianele lumii".
Consacrarea.
(...) "In 1970 dupa ce am trimes in Elvetia 25 fotografii sa fie jurizate de un juriu international. Din vreo 10.000 poze, ale mele au placut si elvetienii au decis ca pot deveni membru FIAP, o Federatie Internationala a Artistilor Fotografi .
Eram angajat la TEBA unde aveam un laborator foto acceptabil. Acolo am inceput seria mea cu nuduri. Am descoperit zeci de efecte si procedee, bunaoara o sticla, o simpla sticla de BERE o pot fotografia in cel putin 80 de variante. Partea trista este ca noile aparate, automatizate aproape complect, idiotesc arta fotografica".
Si acum va las sa vi-l amintiti in ipostazele cele mai placute voua. Sa-l revedeti cu ochii mintii, acolo sus, la Teatru, in sala cu multe fotolii, tolanit lejer si povestindu-ne cum a fotografiat, seara trecuta, in patru ipostaze, o sticla de bere, o varianta plina, urmatoarea privita optimist, plina trei sferturi, apoi pesimist, un sfert goala, apoi goala de tot, in fine, optimist, iar plina.

Bujor Buda - Din -FIVE O'CLOCK LA RADIO ARAD - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]