Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 5 martie 2005

Stirile TVA aici

  • Desi Aradul are cel mai modern deponeu ecologic din Romania, e atacat de un secretar de stat

Deponeul ecologic a fost criticat de Attila KorodiUn secretar de stat a atacat, in cadrul conferintei sale de presa de la Timisoara, modul in care functioneaza deponeul ecologic de gunoi al Aradului, cel detinut de firma ASA.
Interesant este ca intr-o tara in care in 99% dintre judete nici macar nu exista deponee ecologice, secretarul de stat s-a legat chiar de cel mai modern stabiliment de acest gen.
Deponeul de la Arad a fost inaugurat cu doi ani in urma, fiind acum varf de tehnologie in Romania, in materie de depozitare de deseuri.
Atacul secretarului de stat Attila Korodi este inexplicabil.
"Deponeul ASA nu este standard. Din afara pare perfect, dar se poate demonstra usor ca polueaza. S-au sesizat scurgeri, ceea ce ar fi un motiv suficient pentru inchiderea sa" – a declarat politicianul in cadrul unei conferinte de presa, la Timisoara, cotidianului maghiar Nyugati Jelen.
Reprezentanta din Arad a firmei austriece ASA, care a construit deponeul ecologic in parteneriat public privat cu administratia locala, s-a declarat surprinsa si revoltata de afirmatia secretarului de stat.
Roxana Stoica le-a demonstrat colegilor nostri ca deponeul ASA nu numai ca nu polueaza, dar corespunde celor mai exigente standarde.
E adevarat – ulterior construirii sale legislatia s-a schimbat, au aparut inaspriri referitoare la protectia mediului, asta insa nu inseamna ca ASA si Arad nu au, chiar si in aceste conditii, cel mai modern deponeu din Romania.
Or, privind lucrurile prin prisma aceasta, declaratia lui Attila Korodi pare nu numai exagerata, ci si nelalocul ei.
ASA va trebui sa obtina in scurt timp Autorizatia Integrata de Mediu, eliberata pe baza unor normative europene.
Austriecii au predat deja in primavara anului trecut intreaga documentatie necesara autorizatiei si investesc in realizarea conditiilor necesare obtinerii acesteia: construiesc o baza de salubrizare (care se va finaliza in luna decembrie a acestui an), amplaseaza colectoare pentru captarea biogazului rezultat in urma descompunerii deseurilor.
O alta problema consta in organizarea colectarii selective a deseurilor de la populatie, ceea ce insa nu este de competenta ASA, ci s-a atribuit prin licitatie publica societatii Polaris.
Afirmatia secretarului de stat, potrivit careia deponeul aradean ar fi poluant, este contestata la nivel local.
Senzorii de la fata locului nu au indicat infiltratii ale levigatului in sol; pe de alta parte, Protectia Mediului afirma ca nici nu ar putea fi vorba despre poluare, de vreme ce deponeul este protejat de trei straturi izolatoare, realizate potrivit celei mai moderne tehnici, printr-o investitie de cateva milioane de euro.
ASA opereaza pe piata salubritatii in mai multe tari, avand deponee, pe langa Romania, in Ungaria, Polonia si Austria.
Secretarul de stat isi sustine afirmatia
Secretarul de stat Attila Korodi a subliniat ca s-a realizat o verificare a deponeului ASA, iar rezultatele vor fi trimise primariei pentru analizare.  Aceasta afirmatie a surprins si mai mult reprezentantii societatii austriece, care nu au cunostinta despre faptul ca ar fi facut obiectul unui control ministerial.
"Sunt unele lipsuri, deponeul nu mai este conform cu noile normative UE. Atunci cand a primit autorizatie corespundea, dar standardele s-au inasprit pe parcurs, iar ASA va trebui sa se alinieze in doi ani noilor cerinte" – a declarat Attila Korodi pentru ziarul regional Nyugati Jelen.

Andrei Ando - Observator

  • Accident rutier la Arad - Fost senator, decedat

Nistor Badiceanu fost senator de Bihor a decedat intr-un accident rutierNistor Badiceanu (77 de ani), fost senator de Bihor in perioada 1992-2000, si sotia sa, Sarlota (55 de ani), si-au pierdut viata intr-un accident de circulatie care a avut loc ieri dupa-amiaza pe soseaua ce leaga Aradul de Bihor.
Badiceanu, aflat la volanul unei Dacia Nova, conducea spre Bihor.
El a intrat in depasirea unui TIR fara sa se asigure, tamponand frontal o Skoda care venea regulamentar din sens opus, potrivit politistilor.
Sotii Badiceanu au murit pe loc in urma impactului, iar un pasager aflat in autoturismul Skoda, un tanar de 23 de ani, a fost transportat in stare grava la Spitalul Judetean Arad.
Precedente. Fostul senator avea la activ o serie de accidente de circulatie.
In februarie 1999, in Oradea, senatorul PNTCD, aflat la volanul Daciei de serviciu, a tamponat din spate un autobuz.
Anchetatorii spun ca parlamentarul se facea vinovat de nepastrarea distantei regulamentare fata de vehiculul din fata sa.
In iunie 1999, pe Bulevardul Magheru din Bucuresti, Dacia senatoriala a nimerit sub rotile unui tramvai.
Badiceanu se afla in autoturism cu fiul sau si se grabeau la o petrecere la Baile Felix.
Pe 13 decembrie 2000, senatorul a reusit sa aiba doua accidente in aceeasi zi.
Grabindu-se sa-si duca nepoatele la scoala, el a lovit un Mercedes, care astepta regulamentar culoarea semaforului, si a parasit locul accidentului.
Peste cateva minute, din cauza vitezei excesive, el a acrosat o eleva, care a fost aruncata pe capota Daciei senatoriale si a cazut pe sosea.

E.P. - Jurnalul National

  • Scandal in sistemul sanitar

Absolventii Scolii sanitare postliceale au motive de nemultumirePeste o mie de asistenti medicali din judet sunt nevoiti sa-si dea din nou examenele pentru obtinerea diplomei de absolvire a Scolii Postliceale sanitare.
Si acesta pentru ca, toate catalogele cu notele obtinute la disciplinele de studiu au fost ratacite.
Toti asistentii medicali care se afla in acesta situatie au terminat cursurile Scolii Postliceale in anul 1992, atunci cand mai multe generatii de absolventi ai Liceului Sanitar au fost nevoiti sa frecventeze cursurile postliceale pentru a putea profesa. 
Cei peste o mie de asistenti medicali sunt nevoiti sa participe din nou la examene de reconstituire a cursului postliceal.
Oamenii insa nu sunt de acord sa mai dea examene pentru care trebuie sa platesca  peste 3 milioane de lei, 1 600 000 de lei taxa de examinare si aproape un milion si jumatate legalizarile notariale ale actelor necesare.
Asistentii au cerut in schimb sa li se recunoasca notele obtinute la examenele date in anul de studiu 1991-1992, insa si acest lucru este imposibil.
Acest lucru nu i-a convins pe cei mai multi dintre asistenti.
Si acesta pentru ca cataloagele unei institutii de invatamant indiferent de forma trebuie pastrate mai multi ani.
Tot ea spune ca unii nu cred in pierderea acestor cataloage si ca sunt ascunse pe undeva.
Asistentii sunt hotarati sa nu sustina aceste examene si sa se adreseze justitiei pentru rezolvarea problemei lor. 
Problema asistentilor medicali care care au urmat Liceul Sanitar, in perioada 1986 si pana in anul 1990 nu este una locala.
Mii de asistenti medicala din mai multe judete ale tarii se afla in aceasta situatie.
Doar cateva judete din tara au rezolvat acesta problema prin recunoastere notelor obtinute de asistentii medicali si intocmirea foilor matricole pe baza acestora.
In judetul Arad acest lucru nu se poate datorita lipsei cataloagelor cu note.

Camelia Catean - Televiziunea Arad

  • Transportatorii si primarul inteleg altfel traficul din municipiu

Reprezentantul transportatorilor - Cosmin Galu a punctat cerintele acestoraNu au ajuns la nici un compromis
Dezbaterea publica pe tema proiectului de hotarare privind traficul greu din municipiu (cu taxele si restrictiile din dotare) a adus fata in fata, ieri dupa-masa, la Filarmonica, aproximativ o suta de transportatori si staff-ul Primariei, in frunte cu edilul sef, Gheorghe Falca. Desi au incercat sa se puna de acord si sa discute in conditii civilizate, cele doua parti nu au reusit sa ajunga, in pofida celor mai bine de trei ore de discutii, la un numitor comun, iar faptul e de la sine inteles, in conditiiie in care Primaria impune tarife si restrictii de tonaj pe drumurile Aradului iar transportatorii nu au cum sa se arate de acord cu faptul ca vor scoate mai multi bani din buzunar pentru afacerea lor. Transportatorii au indicat, intr-o conferinta de presa organizata inaintea dezbaterii publice, ca - daca nu le vor fi respectate cererile - vor recurge, incepand cu data de 12 martie, la proteste (posibile blocari de drumuri), in timp ce Gheorgbe Falca a insistat pe faptul ca-si va apara cum stia mai bine proiectul si ca va lua in calcul doar acele solicitari care vor fi in beneficiul final al aradenilor si Aradului.
Pe tot parcursul dezbaterii publice, la care au participat, din cate ne-am putut da seama, doar transportatorii - si nici un alt aradean interesat mai mult sau mai putin de soarta strazilor aradene (chestiune ce indica faptul ca inca nu suntem pregatiti pentru dezbateri occidentale), nervii au fost intinsi la maximum si, desi intrevederea a pornit sub cele mai bune auspicii, lucrurile au degenerat.
S-a ajuns chiar si la acuze de genul celor potrivit carora primarul ar face jocul hipermarketurilor, sau de genul celor care indicau faptul ca doar primarii PD recurg la astfel de solutii in privinta traficului greu.
Putine dintre propunerile formulate de transportatori, de altfel si ele cam putine, per total au fost luate in calcul de Executiv.
Mai apoi, unele dintre firme si-au urmarit doar propriul beneficiu, incercand sa obtina derogari doar pentra propria activitate.
Europa 2002 cere amanarea preiectului
Asociatia transportatorilor cunoscuta sub numele "Europa 2002", asociatie care a negociat din decembrie cu executivul acest proiect si a reusit sa-l ciunteasca la modul cel mai serios, a fost si cea care a facut cele mai clare propuneri pe tema.
Dupa ce a reusit, prin negociere, sa schimbe cuantumul tarifelor percepute vehiculelor grele de la 10 milioane, la 1 milion pe luna si la 300 de mii de lei pe zi, reprezentantul asociatiei, Cosmin Galu a punctat ieri principala cerinta a celor 121 de firme care fac parte din asociatia "Europa 2002".
Cosmin Galu a indicat faptul ca proiectul are la baza doar o nota de fundamentare si nu un studiu clar (care sa indice siruatia de pe teren cu rutele accesibile, locatia actuala a depozitelor, gradul de portanta etc.) si a cerut, in atare conditii, amanarea proiectului.
"Proiectul nu este fundamentat si nu vine in beneficiul final al Aradului, decat pe termen scurt. In doi, trei ani vor incepe adevaratele probleme. Proiectul ar trebui amanat pana la realizarea studiului".
Vor sa ia drumul altor localitati?
Primarul s-a aratat nemultumit de cererea lui Cosmin Galu, amintind faptul ca la negocieri, Primaria a facut multe compromisuri in favoarea transportatorilor si a reglementat situatiile punctat de acestia.
Gheorghe Falca a ajuns chiar sa-l acuze pe Galu de faptul ca este duplicitar, pentru ca una au discutat si alta spune acum in fata colegilor de breasla.
Tot edilul a mai afirmat ca proiectul va fi transformat in hotarare si aplicat in doua luni si ca, daca in doi ani situatia traficului greu in municipiu nu va fi reglementata, taxele pentru masinile grele care calca strazile municipiului vor creste din nou.
Transportatorii rutieri se considera nedreptatiti In atare conditii, Cosmin Galu a scos singurul as care a mai ramas in maneca transportatorilor: "vom fi nevoiti sa ne mutam firmele in alte localitati din judet si atunci tot Aradul va pierde".
Galu a precizat ca negocierile purtate cu executivul nu au fost finalizate prin semnarea unui protocol, pentru ca, in fapt, pe problema, nu a fost rezolvata chestiunea de fond, ci doar chestiuni de forma si acelea doar la nivel verbal.
Suparati ca vor fi scosi afara din oras
Ceilalti transportatori s-au aratat si ei suparati pe faptul ca vor fi nevoiti sa plateasca sute de milioane pe luna pentru TIR-uri, in conditiile in care au depozitele in municipiu, dar si faptul ca taxele ii vor ruina.
Daca in problema aprovizionarii pietelor si magazinelor (a orarului fixat pentru aprovizionare), Gheorghe Falca s-a aratat dispus sa negocieze si chiar a stabilit pentru luni o intalnire pe tema, in privinta depozitelor verdictul a fost clar: fara depozite in centrul Aradului!
Edilul a insistat pe faptul ca el nu forteaza pe nimeni, dar ca cei care vor vrea sa aiba, pe mai departe, depozite in buricul targului sunt nevoiti sa plateasca.
Transportatorii au insistat ieri si pe faptul ca proiectul a fost gandit tinand cont doar de drumurile din municipiu si nu de investitiie de miliarde facute de aceste firme, pe faptul ca autobuzele CTP sunt cele care distrug, in fapt, strazile din Arad (pentru ca acestea sunt cele mai grele dintre vehiculele ce circula prin oras) si au indicat chiar si inadvertentele hotararii (care se refera, de pilda, la greutatea maxima admisa de 3,5 tone sau 7,5 tone, fara a tine seama ca TIR-urile au ele insele acest tonaj fara a mai pune in calcul marfa transportata).
La dolee vita impotriva legii?
Nici primarul nu s-a lasat mai prejos si a punctat faptul ca, pe centru, acum, potrivit unei hotarari din 2003, functioneaza teoretic restrictia de 1,5 tone, in timp ce noul proiect vorbeste doar de o restrictie de 3,5 tone, adica o crestere favorabila a restrictiei (sugerand in acelasi timp ca, in prezent, legea a fost incalcata pentru ca pe centrul circula, nu-i asa, masinile grele).
Gheorghe Falca a insistat si pe faptul ca, in prezent, aprovizionarea cu lamai sau cartofi se desfasoara pe centru cu TIR-ul, fapt considerat anormal, ca acest proiect este unul pe care si-l asuma in totalitate etc. si ca pentru toti "exceptia (ceruta de multi dintre transportatori in cazul lor n.r.) va fi taxa" (desigur dincolo de exceptiile stabilite in proiect).
Rezumatul unei hotarari dureroase
Discutiile pe exemple clare au continuat mult si bine, fara ca macar una dintre parti sa se arate dispusa la compromisuri mari.
Daca pe la finele intrevederii, transportatorii se gandeau la protestele pe care au de gand sa le organizeze, edilul Aradului se straduia sa explice beneficiul unor hotarari nepopulare, hulite pe moment.
"Eu stiu ca e dureroasa aceasta hotarare si ca orice masura pe care o iau acum e dureroasa pe moment; asa este cazul celei legate de strand, a celei ce vizeaza TIR-urile sau a celei cu impozitele locale, dar nu putem sa mentinem aceasta «la dolce vita» care nu ne e, in fapt, in beneficiul Aradului".
 In ceea ce ne priveste, stim ca vom reveni asupra acestui subiect cu cantec.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Legea interzice demolarea stadionului Astra - CFR

Sistematizarea zonei stadionului ACU creaza multe controversePrimaria nu pare impresionata de prevederile legale
Telenovela demolarii stadionului Astra - CFR este departe de a se incheia.
Ultimul articol, aparut in "Adevarul"  in urma cu o saptamana, a avut parte de o adevarata dezbatere pe pagina de internet a ziarului nostru.
Au fost pozitii atat pentru mentinerea stadionului, pentru salvarea lui de la demolare, dar au fost si cititori care au optat pentru construirea unui supermarket in acea zona.
Astazi, revenim cu o noi elemente in acest caz, mai precis cu unele aspecte legale de care, atat Primaria, cat si firma germana care vrea sa construiasca acel supermarket, trebuie sa tina cont.
Sa recapitulam
Pentru cei care nu au avut ocazia sa citeasca noutatile din cazul "demolarea stadionului Astra-CFR" sa spunem ca, dupa demersurile de anul trecut, cand fosta administratie Popa a primit oferta unei firme germane de a construi un supermarket in locul batranei arene, dar si oferta clubului Astra, care dorea modernizarea stadionului, actuala conducere a Primariei se "confrunta" cu aceleasi probleme.
Mai precis, aceeasi firma germana intentioneaza sa construiasca un supermarket pe locul pe care s-a jucat prima partida de fotbal din Romania, in urma cu mai bine de 100 de ani, oferta fiind acceptata, urgent, de Primarie.
Astfel ca, in scurt timp, riscam sa ramanem fara stadionul Astra - CFR (faptul ca e in degradare nu reprezinta un argument in favoarea demolarii, ci, dimpotriva, o rusine pentru administratiile Aradului care n-au fost in stare sa-l ingrijeasca).
Legea e clara ...
Cam asta e ultimul episod al telenovelei stadionului Astra - CFR.
Numai ca, spre ghinionul investitorilor germani, dar si al Primariei, care s-a grabit sa accepte initiativa de a demola stadionul si a ridica in loc un supermarket, exista legi in Romania care interzic demersurile de acest gen.
Mai precis, Legea nr. 472, din 4 noiembrie 2004, care modifica si completeaza Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000.
In respectivul act normativ se precizeaza ca, "bazele sportive din domeniul public si privat al statului si unitatilor administrativ-teritoriale, respectiv din sectorul privat, omologate, se inscriu obligatoriu in Registrul bazelor sportive, conform metodologiei aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Sport".
Apoi, si aici incepe distractia, Legea sportului are parte de un nou articol, prin aceste modificari, care stipuleaza clar: "autoritatile administratiei publice si societatile comerciale care au dobandit sau detin baze si/sau instalatii sportive sunt obligate sa pastreze destinatia acestora si sa le mentina in stare de functionare".
Un alt nou articol din Legea sportului, mai precis articolul 79, nu da nici o speranta realizarii unei afaceri de genul celei preconizate pentru stadionul Astra CFR.
Iata ce spune articolul 79: "(1) Schimbarea destinatiei sau desfiintarea unor baze sportive apartinand domeniului public ori privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotarare a Guvernului si cu construirea prealabila a altor baze sportive similare celor desfiintate. (2) Dispozitiile aliniatului (1) se aplica si societatilor comerciale care detin active patrimoniale destinate activitatii sportive ce au apartinut statului".
In plus, aceeasi lege mai precizeaza ca nerespectarea acestor stipulari se sanctioneaza prin reintoarcerea de drept a bazelor si/sau instalatiilor sportive in domeniul public sau privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale. ...
dar nu si pentru Primarie
Nu stim daca cineva s-ar putea gandi ca, dupa un text atat de clar, administratia locala continua sa mearga pe ideea demolarii stadionului, cand legea interzice cat se poate de limpede acest lucru.
Numai ca, la noi, totul e posibil (desi dupa alegerile de anul trecut, multi asteptau ca lucrurile sa se schimbe).
Primarul Gheorghe Falca nu e impresionat de aceste prevederi si continua sa sustina ideea demolarii stadionului si ridicarii, pe acel loc, a doua magazine de tip supermarket.
"Exista avizul de la Agentia Nationala de Sport, iar in 15 noi vom vota proiectul in Consiliul local. Nu are nici o legatura cu legea. Interesul orasului (?! - n.n.) e clar, daca-l lasam asa cum e se darama, ca si stadionul Gloria. S-au facut sondaje, s-au adunat semnaturi pentru supermarket", spune Falca.
Primarul Aradului ne anunta, printre altele, ca pana acum ne-am inselat crezand ca pe locul pe care e construit stadionul Astra - CFR s-a jucat primul meci de fotbal din Romania.
"S-au adus experti, s-au studiat schite, iar acel meci s-a jucat la cateva sute de metri distanta de acel loc", sustine Falca.
Asadar, toata tevatura cu meciul de acum un secol e o simpla poveste in opinia Primariei, iar manifestarile dedicate celor 100 de ani de fotbal in Romania, organizate in urma cu cativa ani, impreuna cu Federatia Romana de Fotbal, pe stadionul Astra - CFR a fost, de fapt, o prostie.
Noroc cu investitorii germani care vin sa ne deschida ochii si sa ne arate ca am gresit locul de disputare a primei partide de fotbal a Romaniei si ca habar nu avem de istoria noastra.
Prefectura are cuvantul
In concluzie, Primaria nu va tine cont de prevederile legale si se va baza pe avizul Agentiei Nationale pentru Sport, care era necesar dupa vechea lege (Ce fac juristii Primariei ?).
Prin urmare, Primaria va inainta proiectul Consiliului Local Municipal Arad, in sedinta din 15 martie, si cum masina de vot functioneaza, proiectul va avea acceptul consilierilor, care vor dovedi, prin aceasta actiune, ca raman in continuare la ordinele sefilor de partid, in dauna respectarii legii.
Mingea ajunge in terenul Prefecturii, care va trebui sa ia pozitie in acest caz.
Prefectul Cristian Stragea n-a dorit sa comenteze prea multe pe marginea demolarii stadionului, mai ales ca, deocamdata, Consiliul local n-a votat un astfel de proiect, dar a sustinut ca
"Prefectura are menirea sa urmareasca legalitatea actelor, iar in caz de forta majora se intervine".
Sa speram ca Prefectura va intelege "un caz de forta majora" si incalcarea dispozitiilor Legii 472/2004, iar hotararea, daca ea va fi luata de CLM Arad, va fi atacata in contencios.
Altfel, vom fi nevoiti sa constatam ca Prefectura vegheaza la respectarea legii doar in unele cazuri. Cele usoare, evident.

Cosmin Mihuta - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]