Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 4 august 2005
Stirile TVA aici
  • "Capsunarii" ilegali renunta la vacantele in Romania

Unor cetateni romani care au avut actele la sosire in neregula li s-au retinut pasapoarteleStanga-mprejur. Ca sa nu le fie confiscat pasaportul la granita, sute de mii de romani care muncesc la negru in Occident au renuntat la visul unei vacante in Romania
Dupa patru zile in care principalele puncte de trecere a frontierei din vestul tarii au fost luate cu asalt de zeci de mii de romani care lucreaza in strainatate, si care s-au intors in Romania pentru a-si petrece vacanta de vara, ieri s-a reinstaurat linistea.
La Nadlac si la Bors, cozile kilometrice din zilele precedente au disparut ca prin farmec.
Explicatia? 
Raspandirea informatiei ca la frontiera Romaniei se aplica legea la sange, iar celor prinsi cu actele in neregula le sunt confiscate pasapoartele. Majoritatea romanilor au facut cale-ntoarsa, daca se aflau pe drum, ori au renuntat la calatoria spre tara lor de bastina, daca nu apucasera sa plece.
Ordonanta ca o sperietoare
La 1 august a intrat in vigoare Ordonanta nr. 28, care prevede sanctiuni pentru persoanele cu cetatenie romana care depasesc termenul de sedere in strainatate.
Cei aflati in aceasta situatie au fost si cei mai nervosi la cozile formate la intrarea in tara, pentru ca timpul trecea in defavoarea lor si, odata cu primele minute din ziua de 1 august, ramaneau fara pasapoarte.
Un paradox: in zilele de luni si marti, prin Vama Cenad au intrat 10.160 de cetateni straini si doar 3.780 de cetateni romani. 
"Ne-am intrebat si noi cum e posibil ca numarul romanilor sa fie de aproape trei ori mai mic decat al strainilor. Am constatat insa ca o mare parte din cetatenii straini sunt la origine romani", ne-a declarat comisarul Viorel Alexe, purtatorul de cuvant al politiei de frontiera timisene.
Romanii fug de Ordonanta 28 ca dracu’ de tamaie
Incepand de marti seara, situatia de la punctele de frontiera a revenit la normal, iar timpul mediu de asteptare la intrarea in tara este acum de aproximativ 10 minute pentru fiecare autoturism.
De la 1 august si pana ieri, prin punctele de frontiera cu Ungaria, din judetul Arad, au intrat 26.200 de persoane, in timp ce prin judetul Timis au intrat, in aceeasi perioada, 3.926 de cetateni romani.
"S-a revenit la normal in punctele de frontiera aradene, fata de primele zile din luna august. Nu se mai lucreaza cu efective sporite, iar intrarea se face doar pe sensurile consacrate. Valorile de trafic sunt acum cele obisnuite pentru aceasta perioada din an", ne-a declarat inspectorul principal Robert Iudt, purtatorul de cuvant al politistilor de frontiera aradeni.
Sute de "refugiati" in Ungaria
Cateva sute de cetateni romani, care au depasit termenul legal de sedere in strainatate, se afla pe teritoriul Ungariei, dupa ce s-au intors din punctele de frontiera atunci cand au aflat ca a intrat in vigoare Ordonanta 28.
"Autoritatile de frontiera maghiare ne-au informat ca aproximativ 450-500 de cetateni romani se afla pe teritoriul tarii vecine si nu-si manifesta intentia de a intra in Romania. Majoritatea s-au intors din vami inainte de a solicita partii romane verificarea documentelor de calatorie", ne-a declarat comisarul Gheorghe Ciobanu, seful Punctului de Frontiera Cenad, judetul Timis.
In ultimele 24 de ore, numarul pasapoartelor retinute pentru depasirea termenului de sedere a fost mult sub valorile din primele trei zile de la aplicarea Ordonantei 28. 
La Cenad au fost retinute ieri pasapoartele a doar 22 de persoane, in timp ce la punctele de frontiera aradene numarul acestora a fost de 160, dupa ce in primele trei zile, la aceleasi locatii, au fost retinute 1.400 de pasapoarte.
"Au aflat de la rude"
De la 1 august si pana acum, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea au fost retinute 330 de pasapoarte, cele mai multe dintre ele in primele doua zile. Comisarul Dorel Sabau, cel care asigura in aceasta perioada comanda PCTF Petea, ne-a declarat ca numarul a inceput sa scada. 
"Cred ca au aflat de la rude sau de la cei carora li s-au retinut documentele ca nu e bine sa vina acasa daca nu au toate actele in regula. Unii dintre ei s-au intors din drum de la vama maghiara. Aveau in strainatate lucruri, chiar copii pe care i-au lasat la prieteni, si au aflat ca daca apuca sa treaca nu se vor mai putea intoarce", a declarat Sabau. (Stefania Luca)
Afland de noua lege multi dintre romani s-au intors de la vama maghiaraPacaleala romaneasca
Romanii inventivi au gasit o solutie pentru a scapa de noile prevederi legislative. 
Astfel, multi dintre cei care depasesc perioada legala de sedere in spatiul Schengen isi declara pierdute documentele de calatorie la misiunile diplomatice ale Romaniei din statele vest-europene. 
Mai mult, in declaratie sustin ca au intrat de numai cateva zile in tara respectiva si si-au pierdut pasapoartele. 
Drept urmare, pentru a se putea reintoarce in tara, reprezentantii ambasadelor sau consulatelor sunt obligati sa le elibereze un titlu de calatorie.
Odata ajunsi la frontiera, ei sunt indrumati catre serviciile comunitare de pasapoarte, unde le sunt eliberate documente noi, ne-au declarat surse din cadrul Politiei de Frontiera.
PASAPOARTE. Autoritatile au explicat de ce, in numai 52 de ore, peste 3.000 de romani au ramas fara documente de calatorie
In 52 de ore, 3.114 romani intorsi in tara din spatiul Schengen au ramas fara pasapoarte. 
Chestorul Neculai Burnichi, adjunctul sefului Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, a apreciat ieri drept "redus" procentul celor carora le-au fost ridicate documentele de calatorie la intrarea in tara, adica 4,5% din cei aproximativ 68.000 de romani reveniti din state vest-europene de la 1 august, ora 00.00, pana pe 3 august, ora 4.30.  
(Raluca Dan)
Ordonanta 28/2005 prevede ca "masura suspendarii dreptului de folosinta a pasaportului poate fi luata si impotriva persoanei care a savarsit in strainatate fapta de cersetorie, constatata potrivit legii, precum si impotriva persoanei returnate in baza acordurilor de readmisie incheiate de Romania cu alte state si impotriva cetatenilor romani care au depasit, in mod nejustificat, termenele de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit".
Chestorul Burnechi explica: "Daca politistii de frontiera constata ca un cetatean roman a depasit termenul legal de sedere in statele in care a calatorit, ii ridica documentul de calatorie. Exceptie fac persoanele care detin permise de sedere sau de munca valabile sau care aduc dovezi ca au obtinut o viza de munca de la reprezentanta diplomatica din Romania a statului respectiv"
Chestorul a adaugat ca persoanei caruia i se ridica pasaportul i se elibereaza un "talon", in care sunt precizate, daca este cazul, documentele pe care aceasta le detine pentru a-si justifica sederea prelungita. 
Acest talon este trimis apoi, impreuna cu pasaportul, serviciului comunitar de pasapoarte.
Multi si-ar putea recupera pasapoartele
Mai mult de jumatate din cei ramasi fara documente de calatorie au completat la punctele de frontiera un talon in care au precizat ca detin acte in baza carora isi pot justifica "sejurul prelungit", a precizat chestorul Neculai Burnichi.
Cu toate acestea, pasapoartele au fost ridicate si trimise serviciilor publice comunitare care le-au emis. 
Astfel, cei care sustin ca pot demonstra cu documente depasirea termenului de 90 de zile, in interval de sase luni, in spatiul Schengen, trebuie sa se justifice in fata angajatilor de la Serviciul Pasapoarte. 
"Daca demonstreaza ca au avut motive intemeiate sa ramana in strainatate mai mult decat trebuia, isi vor primi inapoi documentele de calatorie. Daca nu, pasaportul le va fi suspendat pentru o perioada cuprinsa intre unu si cinci ani, de la caz la caz", a adaugat Burnichi. 
Potrivit acestuia, reprezentantii serviciilor publice comunitare sunt obligati sa le returneze pasapoartele celor care au "documente justificative" in maximum 30 de zile.
Ultimele zile traficul in vama s-a redus simtitorNorme aplicate de mult
Reprezentantii Politiei de Frontiera sustin ca aceste masuri restrictive nu sunt noi, ele fiind aplicate inca din 2001. 
"Nou este numai faptul ca pasapoartele sunt ridicate din punctele de frontiera. Si pana acum, oricarui roman care savarsea infractiuni in strainatate, era returnat sau depasea termenul legal de sedere i se suspenda dreptul de folosinta a pasaportului, tot de la unu la cinci ani. Pe de alta parte, din 2001 pana acum, romanii ar fi trebuit sa stie ca risca sa ramana fara pasaport, pentru o perioada, daca depasesc cele 90 de zile, in interval de sase luni, in spatiul Schengen", ne-au declarat surse din cadrul Politiei de Frontiera.
"Aceste prevederi sunt in total acord cu cele ale Conventiei de aplicare a acordului Schengen, adoptata de Romania in 19 iunie 1990. Trebuie sa invatam sa respectam legea", a punctat chestorul Neculai Burnichi.
Europa ne-a somat sa rezolvam problema
Oficialii europeni nu au ezitat sa atraga atentia Bucurestiului asupra numarului mare de romani care trec granitele tarii fara sa indeplineasca conditiile legale. 
Anul trecut, ministrul de interne  de la Paris, Nicolas Sarkozy, s-a declarat nemultumit de numarul mare de infractori romani din orasele franceze.
Sarkozy a apreciat ca cel putin cateva mii de romani sunt implicati in acte de prostitutie, cersetorie agresiva si imigratie ilegala, si a anuntat o inmultire a controalelor si a expulzarilor.
Dupa scandalul vizelor de anul trecut, cu ocazia caruia s-a dovedit ca romanii intrau linistiti in Marea Britanie fara a indeplini conditiile necesare primirii vizelor, Londra a devenit tot mai critica. 
Acum mai putin de doua luni, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la numarul mare al imigrantilor ilegali romani in Anglia. 
Mai mult, Quayle a apreciat ca o rata ridicata a imigratiei ilegale ar putea chiar sa blocheze integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. 
Opinia ambasadorului britanic fusese, de altfel, exprimata si la Viena. 
Oficialii austrieci au precizat, in urma cu cateva luni, ca esecul Bucurestiului in combaterea migratiei ilegale ar putea sa puna obstacole in calea integrarii.
Legislatia europeana, mult mai aspra
Cetatenii romani care nu respecta termenul legal de sedere in statele vest-europene, adica 90 de zile in interval de sase luni, risca sa suporte rigorile legislatiei europene, care este mult mai aspra si prevede returnarea in tara de origine si aplicarea unei interdictii de intrare in spatiul Schengen de maximum zece ani. 
Acest termen de 90 de zile se refera strict la cei care merg in spatiul Schengen ca turisti sau pentru a-si vizita rudele.
Printre persoanele care fac exceptie de la aceste prevederi se numara romanii care merg la studii in strainatate, oamenii de afaceri sau cei care au obtinut un permis de munca, in baza unui contract de munca incheiat legal. 

Sergiu Miat & Raluca Dan Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Aradenii, fata in fata cu reprezentanti ai Guvernului

Aradul a fost gazda unui seminar organizat de Guvernul RomanieiAradul a fost ieri gazda unui seminar organizat de catre Guvernul Romaniei, Comisia Nationala de Prognoza si Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad
Dezbaterea avand ca tema "Politicile economice sectoriale prevazute in Programul Economic de Preaderare 2005", ce s-a desfasurat la Expo Arad International, i-a adus fata in fata pe mai multi aradeni - oameni de afaceri, reprezentanti ai administratiei publice locale - cu cativa reprezentanti ai Guvernului. 
Ii amintim aici pe Gheorghe Seculici, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, Adrian Nitu, consilier de stat al acestuia, Dorin Mantescu, consilier al ministrului Finantelor Publice, Daniel Lica, director in cadrul Ministerul Agriculturii.
Despre prioritatile in domeniul economic in perspectiva integrarii Romaniei a vorbit Gheorghe Seculici, care a subliniat ca programul realizat de Guvern e un model recunoscut de UE
Mantescu a vorbit despre politica fiscala si alte angajamente pe care Romania trebuie sa le indeplineasca in vederea aderarii (cresterea veniturilor bugetare, imbunatatirea nivelului de colectare a veniturilor, absorbirea fondurilor europene, diminuarea deficitului bugetar, recorelarea pensiilor).
Reprezentantii Guvernului au mentionat faptul ca, incepand cu 2007, contributia Romaniei la bugetul UE este de circa 900 milioane euro, iar cofinnatarea transferurilor de la UE ne va costa inca vreo 1,2 miliarde euro

G. Knap - Adevarul

  • O noua repartizare pentru clasa a 9-a 

Absolventii nerepartizati sunt asteptati la Grupul Scolar "Aurel Vlaicu" - Virtual Arad News (c)2005Absolventii de clasa a 8-a care nu s-au inscris, inca in nici o unitate de invatamant sunt asteptati astazi, la grupul scolar Aurel Vlaicu pentru a fi repartizati.
Repartitia se face in functie de locurile ramase libere in licee si scoli de arte si meserii. 
Absolventii de clasa a opta trebuie sa aduca obligatoriu cu ei o adeverinta cu media generala pe cei 4 ani de studii. 
Sedinta de repartizare incepe astazi dimineata la ora 10. 
In acelasi timp, absolventii clasei a 12-a care au ramas corigenti anul acesta pot sustine examenele in urmatoarele saptamani. 
Daca le promoveaza se pot inscrie la cea de a doua sesiune de bacalaureat, de la sfarsitul lunii august. 
Absolventii care au dat probele in prima sesiune dar nu le-au trecut s-au inscris deja la cea de a doua sesiune. 
Pana acum, pe liste sunt aproximativ 200 de candidati. 
Ei vor sustine bacalaureatul la liceul pedagogic Dimitrie Tichindeal, iar lucrarile vor fi corectate la grupul scolar industrial Aurel Vlaicu. 

Nicoleta Belean  - Televiziunea Arad

  • Parcul Reconcilierii - inaugurat in aceasta luna?!

Cu mare intarziere ultimii revolutionari a grupului statuar au ajuns la AradUltima piesa de sculptura menita sa completeze ansamblul din Parcul Reconcilierii a sosit luni la amiaza la Arad, dupa o serie intreaga de promisiuni neonorate ale artistului bucurestean. 
Ieri, parcul a devenit dintr-o data aglomerat, muncitorii demarand actiunea de instalare a grupului statuar (mai multe statui de revolutionari romani). 
In paralel, alta echipa incerca sa indrepte gafele facute odata cu reamenajarea pietei, gafe pentru care firma executanta a fost taxata, prin faptul ca Primaria a retinut garantia pentru lucrari, pana la remedierea problemelor. 
Daca administratia locala poate sarbatori pentru ca, in sfarsit, statuia romaneasca e completa, arhitectii aradeni (si nu doar ei) pot sa inceapa sa-si puna intrebari estetice, pentru ca noua piesa, sosita de la Bucuresti, nu va sta lipita de arcul romanesc, ci la distanta. 
Voci importante din Primarie si-au aratat dezamagirea vizavi de executia lucrarii (aspectul piesei romanesti) si de aspectul global al pietei, odata cu instalarea ultimei piese si au punctat faptul ca sculptura nu va cadra cu celelalte elemente din parc.
Viceprimarul Levente Bognar ne-a declarat ieri ca, odata cu piesa venita luni, ansamblul sculptural a fost finalizat si ca, dupa retusurile care mai trebuie facute in zona, se va putea vorbi de inaugurarea oficiala a intregului parc al Reconcilierii romano-maghiare. 
Vicele crede ca inaugurarea ar putea avea loc chiar in aceasta luna. 
Dupa eveniment, oficialitatile locale se pot gandi la extinderea proiectului prin reamenajarea intregii zone, pana la Turnul de apa. 
Proiectul Reabilitarea centrului vechi al Aradului este o solutie potrivita, mai ales daca tinem cont de faptul ca acesta se afla deja la Bucuresti pentru selectia nationala pentru fondurile europene.

Adriana Barbu - Observator

  • Clinica Oncologica, un proiect uitat de birocratie si lipsa de implicare

Desi Aradul a fost ales pentru constructia centrului oncologic, cei in drept se misca prea lentDezinteres fata de cea mai mare investitie din domeniul medical
Ani la rand ne-am plans ca in favoarea Timisoarei am pierdut o gramada de institutii. Una dupa alta, din lipsa de coeziune a politicienilor locali care nu au stiut sa se "bata" pentru ele, aceste institutii si-au mutat sediile, iar la Arad au ramas simple birouri. A venit apoi randul nostru sa jubilam. Desi orasul vecin este cunoscut drept centru universitar, iar cadrele medicale de acolo sunt unanim apreciate in zona de vest a tarii, la Arad urma sa se constmiasca cea mai mare Clinica Oncologica din sud estul Europei. A fost un succes care este pe cale sa se spulbere...
Clinica de Oncologie reprezinta una dintre cele mai mari investitii din judetul Arad, valoarea acesteia ridicandu-se la 30 de milioane de euro. 
Cei care au initiat acest proiect spun ca pentru construirea acestei unitati medicale s-a ales Aradul in detrimentul altor orase precum Szeged (Ungaria) sau Timisoara. 
Din pacate, proiectul risca sa nu se mai realizeze datorita birocratiei si neimplicarii factorilor de decizie in materializarea acestuia.
Alegerea Aradului pentru a oferi o locatie de constructie a acestui obiectiv ar fi trebuit sa devina o prioritate pentru autoritatile locale. 
De patru ani de zile, insa, proiectul este blocat. 
Nu a fost alocat un teren pentru constructia obiectivului. 
De asemenea, proiectul zece la Ministerul Sanatatii in asteptarea unor aprobari si avize. 
Asta poate si din cauza ca nici un factor local de decizie nu face lobby pentru obtinerea avizelor necesare demararii proiectului. 
Clinica de Oncologie ar respecta standardele Uniunii Europene si ar putea acoperi toata zona Euroregiunii Dunare - Mures - Tisa.
In urma cu doi ani, la Ministerul Sanatatii a avut loc o intalnire intre investitorii italieni, societatea "Advanced Medicine Group", principalul finantator al proiectului si secretari de stat pentru obtinerea acordului in privinta inceperii lucrarilor la clinica. 
Cu toate ca s-au analizat atunci toate documentele depuse, s-a dat doar acordul de principiu, astfel ca lucrarile de constructie care ar fi trebuit sa demareze in luna februarie a anului 2004 nu au inceput inca, in conditiile in care la mijlocul acestui an era prevazuta finalizarea lor.
Investitia se ridica la suma de 30 de milioane de euro, dintre care 27 de milioane sunt din partea investitorilor italieni, iar trei milioane reprezinta contributia Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad, partener in proiect.
Tratamentul pacientilor a fost prevazut a fi gratuit pentru cei care sunt asigurati, toate cheltuielile fiind suportate de Casa de Asigurari de Sanatate.
Printr-un acord cu casele de sanatate din tarile vecine, la Clinica de Oncologie de la Arad puteau fi tratati nu doar pacienti din tara noastra, ci si din Ungaria si Serbia.

Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]