Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 4 aprilie 2005

  Stirile TVA aici

  • Contemporani cu sfantul

Papa Ioan Paul al II-lea a plecat pe ultimul drumA plecat bland, asa cum a trait. 
Cronicarii se grabesc sa scrie multe cuvinte alese despre el; daca le-ar citi, sunt sigur ca ar da din mana a lehamite, fiindca i-au placut mereu mai mult faptele decat vorbele mestesugite.
S-a departat putin de problemele lumesti. Dar si-a lasat in urma spiritul, pe care s-a ingrijit sa il cultive printre noi: bunatatea aceea si ingaduinta care l-au caracterizat, iertarea si toleranta despre care ne-a spus ca sunt filosofii de viata.
Omenirea, cea pe care a vegheat-o 84 de ani asa cum numai la capataiul copilului tau bolnav veghezi, renuntand la tot, cu implicare, sinceritate, emotie si pasiune, ramane cu amprenta sa. 
Acum, cand a urcat nitel mai sus, nu ar trebui sa ne plangem de mila, ci sa privim dupa el cu drag. 
E un mare egoism ca in acest moment sa vorbim despre noi, despre pierderea sau suferinta noastra. 
Nu e adevarat - nu am pierdut! 
Am aflat de la el ce inseamna dragostea adevarata, altruista, am invatat ca nu e neghiobie sa iti oferi sufletul pe tava, ci dovada de noblete, naturalete si bun-simt. 
Ne-a impartasit taina si esenta vietii, dar nu prin fraze seci ci prin exemplul propriu, intarit de renuntare, sange si efort.
Lumea s-a lasat imbratisata de el fiindca prea era ahtiata dupa sinceritate; iar el a strans-o la piept cu drag si a educat-o, cu rabdare, sa isi deschida sufletul si sa faca astfel incat sa nu se rusineze cand se priveste in oglinda. 
Nu va fi usor fara el, dar am fost privilegiati sa il cunoastem si sa ne invete ca nu conteaza cine te nasti ci cum traiesti.
Bucurati-va: am fost contemporani cu un sfant! 
Manualele de istorie ii vor retine numele, biserica il va slavi, milioane de oameni se vor visa ca el. 
Peste cativa ani, cand cei prea mici acum sa isi aminteasca vor avea curiozitatea sa intrebe, le vom povesti ca a existat un barbat blajin, cu privire sincera si inima mare, un barbat bun care ne-a aratat ce trebuie sa insemne, cum trebuie sa fie Omul.
A plecat bland, asa cum a trait.
Ascult cum bat in urma sa clopotele la catedrala romano-catolica: El... nu... a... fost... El... este... El... nu... a... fost... El... este...

Andrei Ando - Observator

  • La instalarea in fruntea IPJ Arad, Ioan Dascalu promite: "Politia - o institutie eficienta si credibila"

Ioan Dascal este noul sef al IPJ AradDupa cum se stie, in urma concursului organizat la Bucuresti de Ministerul Administratiei si Internelor, subcomisarul Ioan Dascalu a castigat sefia Inspectoratului de Politie al Judetului Arad. 
Sambata, la doua zile dupa oficializarea rezultatului, a venit si instalarea in functie. 
Scurta ceremonie a avut loc la orele diminetii, intr-un cadru restrans si asta pentru ca purtatorul deciziei date de ministrul MAI, Vasile Blaga, insusi adjunctul acestuia, chestorul Stefan Iancu, s-a grabit sa ajunga si la "ungerea" sefului IPJ Hunedoara. 
"In doua cuvinte, in aceasta dimineata a avut loc trecerea in rezerva a subcomisarului Nicolae Gudiu, premiat cu o diploma si o placheta in semn de apreciere pentru activitatea depusa in fruntea IPJ Arad, dupa care mi-a fost predata sefia Politiei aradene." - si-a inceput subcomisarul Ioan Dascalu discursul de la conferinta de presa la care a participat alaturi de subinspectorul Camelia Tuduce Berar, purtatorul de cuvant al IPJ Arad.
Sef la 35 de ani
Pentru a evita intrebarile referitoare la cariera sa profesionala si viata personala, Ioan Dascalu a pus la dispozitia mass-media un curriculum vitae complet. 
La o prima vedere, ceea ce-ti sare in ochi este varsta destul de "frageda" pentru un comandant de Politie. 
Parcurgand, insa, randurile ce prezinta calificarea profesionala si experienta acumulata in diferite functii si misiuni, realizezi ca la cei 35 de ani impliniti, Ioan Dascalu merita sa stea pe scaunul rezervat sefului institutiei aradene. 
Ofiter principal II la Biroul Judiciar din cadrul IPJ Arad, ofiter de politie (patrula) la sectia 4 - Pristina, sef de formatiune (schimb) in sectia 4 - Pristina (avand in subordine 70 de politisti internationali, locali si translatori), sef al Biroului de Informatii in sectia 4 - Pristina (avand in subordine 350 de politisti internationali, locali si translatori), comandant adjunct al Contingentului de politisti romani din Kosovo, participant la Misiunea de mentinere a pacii in Kosovo, ca ofiter de politie, ofiter specialist II in cadrul Serviciului Judiciar Arad si in cele din urma, sef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul IPJ Arad - sunt functiile pe care Ioan Dascalu le-a ocupat in ultimii zece ani. 
De asemenea, studiile si cursurile de calificare (printre care si unul la Academia F.B.I. Quantico, din SUA) sunt impresionante. 
Celelalte date din fisa sa sunt: 
- vorbitor fluent al limbii engleze si bine cunoscator al limbii franceze, membru I.P.A. (International Police Association) din anul 1997 
- Membru F.B.I.N.A. (Federal Bureau of Investigation National Acadamey Associates) din anul 2004 
- permis de conducere A si B din anul 1991 
- aptitudini calculator (Microsoft Word, Excell, Power Point). 
- Ioan Dascalu este casatorit, are doi copii, o fata de 9 ani si un baietel in varsta de o luna si este mare amator de fitness, sah, fotbal si pescuit.
"O mare onoare si responsabilitate"
Intrebat ce simte la putine momente de la numirea in fruntea IPJ Arad, subcomisarul Ioan Dascalu a spus: 
"Sunt onorat si in acelasi timp simt ca pe umerii mei apasa o mare responsabilitate. Vreau si trebuie sa ma ridic la inaltimea asteptarilor. Nu voi candida vreodata la un premiu de popularitate, ci, poate, la unul de eficienta in munca. Astfel, imi propun sa recastig incerederea aradenilor in Inspectoratul de Politie al Judetului Arad."

Fara politisti corupti
Chiar daca a fost - oarecum - prematur sa aflam pasii pe care noul sef IPJ Arad doreste sa-i urmeze, curioziotatea a fost mare. 
Raspunsul, insa, a fost la obiect: 
"Inainte de toate, vreau sa verific toate reclamatiile primite pe adresa unor politisti banuiti ca ar fi corupti. Nu voi tolera astfel de oameni in institutie! Pornind de aici, vreau ca aradeanul de rand sa se simta protejat de omul legii. In mod cert, siguranta civica va creste in urmatoarea perioada." 
"Institutia nu va fi angrenata politic"
In continuare, Ioan Dascalu s-a supus tirurilor de intrebari venite din partea ziaristilor aradeni. Iata si raspunsurile: 
"Prin lege, Politia este o institutie apolitica si asa va ramane atata timp cat voi fi eu la conducere." 
"Aveti rabdare, peste cateva zile ii veti cunoaste si pe adjunctii mei." 
"Postul ramas vacant la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog va fi ocupat prin concurs." 
"Stiu ca exista probleme si la posturile de Politie din judet. Saptamana viitoare ma voi deplasa personal in teritoriu, pentru a cunoaste cat mai bine fiecare situatie inainte de a lua deciziile ce se impun."

Calin Mnerie - Adevarul

  • Gavril Popescu - Exclus din Consiliul Judetean de Conducerea al Aliantei

Gavril Popescu a fost exclus din Consiliul Judetean de Conducere al AlianteiGavril Popescu, vicepresedintele organizatiei judetene a PNL, a fost exclus din Consiliul Judetean de Conducere al Aliantei "DA" si sanctionat cu avertisment, dupa ce a candidat pentru sefia Consiliului Judetean Arad, incalcand astfel protocolul semnat intre cele doua partide. 
Acesta este rezultatul amplelor dezbateri de la sfarsitul saptamanii atat din sanul PNL, cat si al Aliantei. 
Potrivit presedintelui PNL, Titu Gheorghiof, masura este una dintre cele mai grave care se puteau lua. 
Prin aceasta, Popescu nu va mai avea dreptul sa candideze pe listele PNL sau ale Aliantei la alegerile locale ori generale si nici pentru presedintia filialei liberale, asa cum si-ar fi dorit. 
Cu toate acestea insa, desi s-a sustinut contrariul, Popescu isi va pastra (ca beneficiu al legii administratiei publice locale) postul de vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad
In plus, Biroul Teritorial al PNL a decis ca Popescu sa nu fie suspendat ori exclus din partid, chiar daca mai multe voci din cadrul filialei locale, indeosebi cea a deputatului Mihai Calimente - care a precizat ca "in timpul razboiului, cei care tradeaza sfarsesc in fata plutonului de executie"- au cerut excluderea din randul liberalilor.
In urma excluderii lui Gavril Popescu, liberalii urmeaza sa-si desemneze o alta persoana in Consiliul Judetean de conducere al Aliantei "DA"

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Musca si-a inceput mandatul cu un discurs dur: gruparea Popa va fi exclusa din PSD!

Dimitrie Musca este hotarat sa faca ordine in PSDProaspat ales in functia de presedinte al PSD, Dimitrie Musca a tinut sa precizeze ca principala sa grija va fi aceea de a face curatenie in partid.
Pana la aceasta data, Dimitrie Musca a evitat sa se pronunte, fatis, contra fostei echipe de conducere. 
Acesta a declarat de mai multe ori, ca nu doreste sa comenteze situatia din organizatie, pentru a nu crea si mai multe probleme decat cele care existau.
Imediat dupa ce a primit votul de investire, presedintele a avut un discurs dur, care insa a fost primit cu ropote de aplauze din partea celor prezenti in sala, la conferinta. 
"Voi fi drept si aspru, voi lua decizii care au trecut la votul colegilor. Astfel, cei care au facut aceste mizerii vor fi exclusi din partid, pentru ca, in campania electorala, nu am fost improscati cu noroi de contracandidati, ci de colegi si este momentul ca aceasta atitudine sa inceteze". „
"Nu Musca a hotarat excluderea lor din partid, ci membrii conferintei municipale au propus acest lucru organizatiilor de cartier din care ei fac parte. Conducerea organizatiei municipale a PSD va purta discutii cu organizatiile din care provin Dorel Popa si Rodica Borza si dupa Congresul national al partidului se vor semna deciziile de excludere".
Dimitrie Musca a declarat ca, de asemenea se va analiza si situatia revolutionarilor Attila Duka si Gheorghe Curta. 
"Ei nu au semnate adeziuni de intrare in PSD, prin urmare ei pot sa faca ce doresc. Organizatia nr. 21, din care cei doi fac parte nu este a partidului ci a revolutionarilor. Ei ni s-au alaturat pentru a sustine partidul la alegeri si au primit locuri pe listele electorale. Daca vor sa plece, nici o problema", a sustinut Musca.
Acesta le-a cerut colegilor sa nu se gandeasca la faptul ca toate aceste plecari sau excluderi vor subtia partidul. 
"Nu se subtiaza partidul, ci se intareste, pentru ca pleaca gunoaiele. Va dau un exemplu: Tiberiu Rancu, un betivan care atat a putut sa faca pentru partid: sa lupte contra colegului sau, care era candidat la Lipova. Greseala a fost ca l-am primit in partid, nu ca a plecat. Am primit un betivan, care la sedinte venea cu sticla dupa el".

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Un cioban a descoperit ca este mort cu acte in regula

Ciobanul Caplat si-a vizitat propriul mormantPovestea ciobanului Mihai Caplat (34 de ani) din satul Laza, judetul Vaslui, este halucinanta. 
El a plecat de acasa in urma cu 10 ani, alungat de saracie. Drumurile l-au purtat prin Ardeal. 
In tot acest timp, Mihai Caplat a muncit cu ziua pe la diferiti proprietari de turme. 
In cautarea unui salariu mai bun, el si-a incercat norocul prin judetele Arad, Brasov si Sibiu. 
Pana in urma cu o saptamana era un om sarman. 
De cateva zile, Mihai Caplat nu mai are nici acest statut. El a descoperit ca este mort. Mort cu acte in regula.
Intr-adevar, Mihai a murit. I s-a intocmit certificat de deces, familia l-a ingropat dupa datina, rudele l-au jelit, iar satul l-a pomenit o vreme, dupa care s-a lasat linistea.
Pana acum cateva zile, cand "mortul" a aparut in Laza viu si nevatamat. 
Rudele si-au facut cruce, ca-n fata unui strigoi, vecinii spun pe la colturi ca n-ar fi lucru curat, iar autoritatile, de la care a pornit toata tarasenia, ridica din umeri si regreta ca Mihai Caplat n-a murit a doua oara in drum spre casa, de data asta de-a binelea.
"Baltagul", in varianta anchetatorului Garcea
"In 1995 am plecat la munca prin alte parti. Am lucrat si am umblat prin mai multe judete din Ardeal. In anul 1999 am fost prins de politisti la Sibiu si am stat inchis 10 zile, pentru o amenda de 100.000 de lei pe care nu o platisem. Cand am iesit, nu stiu ce am facut cu actele, dar le-am pierdut. Si buletinul, si certificatul de nastere", spune "mortul". 
Timp de alti patru ani, Mihai Caplat a haladuit prin judetele Sibiu si Arad, fiind angajat cioban.
In urma cu o saptamana, a fost oprit de politie tot in Sibiu; era o razie. 
Cum nu avea acte, Mihai Caplat a fost amprentat si intrebat cu ce se ocupa. 
El a raspuns ca lucreaza ca oier la un patron din Arad, din satul Taut
Politistii sibieni l-au lasat in plata Domnului si Mihai s-a intors la Taut.
Peste trei zile s-a pomenit la stana cu doi politisti. 
"Au venit, seful de post din satul respectiv si un alt politist mi-au pus catuse si m-au dus la postul de politie. Era cam douaspe, douaspe-jumate. M-au legat cu catusele de o usa din postul de politie si m-au interogat opt ore."
- "Ba, cum te cheama pa tine?" Caplat Mihai, zic. 
- "Ba, tu minti, nu te cheama Caplat Mihai. Pa tine te cheama Vasile si-nu-mai-stiu-cum; Caplat Mihai il cheama pa ciobanu’ ala care l-ai omorat tu la Sibiu." 
- "Eu le-am spus ca n-am omorat pe nimeni si ca nu ma cheama Vasile si-nu-mai-stiu-cum, ca eu sunt Caplat Mihai. M-au batut de m-au capiat. Eu, nu si nu. M-au batut pana seara. Pe la opt-jumate au obosit si m-au lasat in pace. M-au tinut inchis pina a doua zi, cand au venit doi ofiteri de la Sibiu. Astia mi-au spus ca sunt acuzat de o crima, ca Mihai Caplat este mort si ingropat in satul Laza, la care le-am spus sa verifice. Asa se face ca luni m-au adus cu politistii de la Sibiu la Laza", ne-a spus adevaratul Mihai Caplat.
Eroul acestei intimplari incredibile a fost salvat de marturia unui om din Salistea Sibiului. 
Acesta este proprietarul turmei la care au fost angajati mortul si adevaratul criminal. 
Ei bine, "patronul" din Salistea a declarat, la confruntarea cu Mihai Caplat, ca vasluianul nu a fost niciodata angajatul lui. Evident, asasinul este liber.
Politistii sibieni au facut-o de oaie
Ce se intamplase de fapt? Conform documentelor de la medicul legist, in data de 24 octombrie 2004 un cioban din satul Salistea a murit, in circumstante inca necunoscute. El a fost descoperit o luna si ceva mai tarziu, dar, neavand acte asupra lui, politistii sibieni au ajuns la concluzia ca ciobanul mort ar fi  Caplat Mihai, care fusese amprentat in 2000, cand ajunsese la inchisoare pentru neplata amenzii de 100.000 de lei.
Politistii sibieni, care in acest caz incurcat vor avea de dat niste explicatii, au anuntat primaria din Laza-Vaslui sa vina la Morga, sa vada daca il recunosc pe mort.
Dupa cinci saptamani de la deces, trupul ciobanului mort intrase in descompunere, asa ca nimeni nu s-a obosit sa intreprinda verificari mai amanuntite sa descopere identitatea celui decedat. 
Asa se face ca rudele lui Caplat au vandut tot ce au avut in gospodarii, s-au imprumutat la tot satul si si-au adus acasa "baietul".
Pe 1 decembrie 2004, Mihai Caplat a fost inmormantat de autoritatile statului roman, de niste politisti indolenti si de niste functionari superficiali.
"Plangea mama lui de se rupea crucea. Mi-a spus sa am grija de mormant, sa-l mai ingrijesc. Va inchipuiti ce a fost pe noi cand am auzit ca baietul a fost gasit la Arad, ca a inviat din morti. Noi il stiam mort aici, iar el era teafar la Arad. Ne-a cam luat cu fiori pe sira spinarii!", ne-a spus Simion Galu, clopotar la biserica din Laza.
Strigoiul din Laza
Familia Caplat este in stare de soc. 
De luni incoace, toti se intreaba cum de a fost posibil ca niste politisti, medici legisti si procurori sa faca o asemenea gafa, sa le trimita acasa un mort care nu este al lor. 
Mama lui Mihai Caplat, Fanica Chipcea, s-a imbolnavit grav dupa ce si-a inmormantat copilul. 
Tine in mana actul de deces al fiului si spune ca nu stie cui sa-i ceara socoteala pentru incurcatura care a indatorat-o la tot satul.
"L-am ingropat pe un alt baietan in locul copilului meu. Cum s-a putut petrece asa ceva? M-am dus pierduta la Sibiu, nu am stiut ce e cu mine pana ce l-am inmormantat", spune mama ciobanului vasluian.
Femeia s-a imprumutat pentru inmormantare, are datorii de peste 20 de milioane de lei in sat, iar oamenii vorbesc pe la colturi vrute si nevrute. 
Tatal vitreg al lui Mihai, Miluta Hurmuzache, a fost mai curajos.
L-am intrebat cum de nu si-au dat seama ca nu este mortul lor. 
"Nu aveam ce sa recunoastem pentru ca era numai un craniu descompus, iar restul trupului era acoperit de o piele negricioasa. In plus, cand am fost la Morga, am fost dusi in fata unui cadavru care scria pe eticheta Mihai Caplat, iar trupul era de nerecunoscut. L-am adus acasa, l-am ingropat, iar acum ne-am trezit ca e in viata", spune Hurmuzache.
Tanarul de 34 de ani este privit de sateni ca un strigoi. 
Mama sa ne-a spus ca este de-a dreptul inspaimantata pentru ca ea stie ca si-a ingropat copilul in cimitirul de la Laza.
"M-am speriat de tot cand l-am vazut la fata. Tremur si acum ca varga cand il vad. Mi-am zis ca e strigoi", spune plangand femeia. 
Cei din familia Caplat ar dori sa dea in judecata statul roman, dar nu au bani de tribunale. 
Deocamdata, nici Mihai Caplat nu e in apele sale, dimpotriva, el se simte stingher printre ai lui.

Teo Popescu - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]