Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 4 ianuarie 2005

Stirile TVA aici

  • Iluzia marilor inceputuri

In noaptea de Anul Nou se fauresc numeroase planuri de viitorCand schimbam anul, oamenii se gandesc la un nou inceput. 
Cei mai multi vad in venirea lui ianuarie sansa unor schimbari radicale. Sansa unui nou drum. 
Cei saraci sa-si amelioreze (macar!) traiul, cei fara serviciu sa gaseasca, in sfarsit, locul de munca bun, caldut, de unde sa poata iesi la pensie. Fumatorii isi promit sa se lase de fumat, bautorii sa nu se mai apropie de pahar, elevii lenesi, ca si studentii delasatori, de altfel, sa se apuce de invatat, familistii care s-au abatut din drumul drept al casniciei sa revina pe fagas. 
Mai toti oamenii vor sa se schimbe si viata sa se schimbe odata cu ei. 
Toti vor sa fie altfel. Sa aiba parte de un nou inceput.
In realitate insa, acest nou inceput este pentru cei mai multi o iluzie. 
Nu o poti lua de la inceput. Nu poti anula ceea ce-ai fost, ce esti, ceea ce ai lasat in urma ta - bun sau rau. 
Nu s-a nascut nimeni a doua oara, ca s-o ia de la inceput. Cel mult oamenii pot spera intr-o schimbare de directie. Intr-o recorectare a parcursului, a traiectoriei, precum la sateliti si la navetele spatiale. 
Pe de alta parte, a intoarce spatele la tot ce-a fost, a porni pe drumul invers, a renunta la vicii, la pacate, la placeri, la lene, la dulcea delasare, toate acestea presupun vointa - o vointa care in anii trecuti a lipsit de la casa multora. 
Este greu de crezut ca Anul Nou, la urma urmei, o banala si qvasi-eterna revenire a Pamantului intr-un anumit punct al drumului sau neobosit prin spatiu, va putea mobiliza atata vointa. 
De aceea, cred ca Anul Nou nu a insemnat si nu va insemna un nou inceput, ci, pentru cei mai multi o cadere si mai adanca in prizonieratul firii. 
Asa cum s-a intamplat cu fiecare inceput (iluzoriu). 
De ce? Pentru ca, de regula, omul este ceea ce este si greu, foarte greu, poate fi altul decat a fost.
Curios, fiindca nimeni n-a mai avut aceasta pretentie, de la zero absolut vrea s-o apuce si noua putere. 
Auzim vorbindu-se de o schimbare totala, de o intoarcere cu 180 de grade. 
Abia acum incepe democratia! Traian Basescu, omul comun de ieri, cu virtuti si vicii destule, ne apare si ne este aratat ca un Mesia - un drept, un virtuos, un aducator de fericire si bunastare. 
Cum? Putini se intreaba, fiindca iluziile nu trebuie destabilizate cu indoieli. Si echipa guvernamentala are pretentia ca incepe o alta era. 
S-o vedem. Deocamdata a inceput precum tandemul Iliescu-Roman in '90, cadorisindu-i pe romani. 
Atunci, s-au restituit partile sociale, s-a interzis munca pe timpul zilei de sambata, s-a dat fiecaruia ce a cerut. 
Acum, s-a introdus cota unica de impozitare, se trece imediat la recalcularea pensiilor... 
Se da, nu se stie de unde, fiindca nu s-a schimbat nimic nici in felul nostru de a munci, nici in ce priveste rezultatele muncii noastre. 
E pretentia unui nou drum.
De fapt, noi, romanii, apucam mereu pe "drumuri noi". Un nou drum, un nou inceput au fost si 1848, si 1859, si 1877, si 1918, si 1945, si 1989. Drumurile au fost mereu altele, am luat-o mereu de la capat, cum pretindem ca o luam si acum. 
Doar noi am ramas aceiasi, in esenta noastra, in felul nostru de a fi. De ce ar fi si de ce am fi acum, in sfarsit, altfel?

Tristan Mihuta - Adevarul

  • Investitii la gaz

Distrigaz isi va continua investitiile si in acest anAradenii nu trebuie sa isi mai faca probleme din cauza gazelor naturale. 
Distrigaz Nord Targu Mures - Sucursala Arad sustine ca orasul nostru nu mai are probleme cu alimentarea consumatorilor casnici sau industriali.  
Si asta dupa ce s-au realizat investitii de peste 100 de miliarde de lei in magistrale de gaz sau instalatii de ultima generatie. 
Pana acum, an de an, sute de aradeni reclamau faptul ca in perioada iernii ramaneau fara gaz metan.
In acest an, Distrigaz a reusit sa finalizeze dubla alimentare cu gaz a orasului. 
In acelasi timp, mai multe zone din cartierul Bujac si Micalaca au fost racordate la conducta de gaz, crescand in acest fel confortul aradenilor.  
Investitii au fost realizate si in zonele industriale din Arad, Chisineu Cris si chiar la Horea.
Conducerea distrigaz le cere aradenilor sa verifice atent instalatiile de incalzire. 
Pentru  atentiona asupra pericolelor care se pot produce, distrigaz a distribuit fluturasi tuturor abonatilor prin care le cere sa verifice instalatiile de evacuare a monoxidului de carbon rezultat in urma arderii gazului.
Investitiile Ditrigaz vor continua si in anul 2005, cand cand va fi urmarit si confortul aradenilor care locuiesc in alte localitati din jurul orasului.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Nu uitati: exista 10 puncte de frontiera la granita cu Ungaria!

Au fost luate masuri pentru a se preintampina aglomeratia in vamiPentru ca foarte multi romani care lucreaza in strainatate, dar si-au petrecut Sarbatorile in tara, se vor reintoarce in "tara adoptiva", politia de frontiera ofera cateva sfaturi utile. 
Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF) recomanda participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita cu Ungaria, pentru a preintampina aglomeratia. 
Pe raza judetului Timis este recomandat PCTF Cenad; pe raza judetului Arad - PCTF Turnu, Varsand si Nadlac; pe raza judetului Oradea - PCTF Episcopia Bihor, Bors, Salonta, Valea lui Mihai; pe raza judetului Satu Mare - PCTF Petea si Urziceni. 
Pentru fluidizarea traficului, IGPF ia toate masurile necesare derularii unui control "operativ si civilizat", fiind marit numarul angajatilor din aceste puncte de granita, pe sensul de iesire din tara. 
IGPF reaminteste tuturor conducatorilor auto care vin sau pleaca din Romania ca, in situatia in care vor fi nemultumiti de modul in care se efectueaza controlul la trecerea frontierei, pot suna la numarul de telefon 959 pentru teritoriu si 9590 pentru Bucuresti.

G.A. - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Reconstructie pentru Piata Fortuna - gherete noi, apa si extindere

Piata Fortuna va fi reconstruita si modernizata - Virtual Arad News (c)2004Incendiul produs in Ajunul Craciunului in Piata Fortuna isi face simtite urmarile chiar si astazi. 
Problema a fost etichetata ieri drept prioritara de catre executivul local, care a dispus luarea de masuri urgente.
Gherete noi la Fortuna
Potrivit viceprimarului Tiberiu Dekany, dupa incheierea anchetei demarate de Politie si Pompieri, trebuie stabiliti clar urmatorii pasi care trebuie facuti pentru remedierea avariilor produse si pentru redeschiderea partii din piata care a fost inchisa. 
Viceprimarul a sustinut ca astazi va avea loc o intrunire intre conducerea TOP (Targuri, Oboare, Piete), agenjii economici care au fost afectati de incendiu, arhitectul sef si Directia tehnica din cadrul Primariei, pentru ca problemele din zona sa fie puse la punct. 
In plus, pentru executarea de lucrari este nevoie de eliberarea de autorizatii, fapt care impune prezenta reprezentantilor Primariei.
"Arhitectul sef trebuie sa regandeasca acele gherete distruse de foc (in numar de 24 - n.r.), chiar de la zero", a punctat Tiberiu Dekany.
Incendiul merge mana in mana cu modernizarea
La intrunirea de astazi pe tema au fost convocati si reprezentantii Regiei autonome apa-canal, in conditiile in care incendiul produs in Ajun a scos in evidenta faptul ca piata nu este dotata cu racord suficient in caz de incendiu, in vederea functionarii in bune conditii a hidrantului. 
Marea majoritate a gheretelor din Fortuna sunt racordate la blocurile din jur, pentru ca in piata nu exista instalatie suficient de puternica. 
Viceprimarul a declarat ieri ca executivul local a considerat oportun, daca tot se intervine cu lucrari in piata, sa dispuna realizarea unei lucrari pe tema de catre RAAC. 
Intervenjia celor abilitati se doreste realizata cat mai repede si pe motiv ca zona arata acum destul de urat.
O singura ghereta asigurata
Desigur, cei mai afectati de incendiul produs sunt comerciantii, parte din acestia neputandu-si relua activitatea nici pana in prezent. 
In plus, din cele 24 de gherete care au avut de suferit de pe urma incendiului - doar una singura a fost asigurata, asa ca ceilalti patroni vor trebui, in mare, sa suporte paguba din propriul buzunar. 
Primaria a primit, chiar in aceasta perioada, o serie de cereri din partea comerciantilor, pana si de la cei care vindeau pe mesele din zona afectata, care cereau dreptul de a-si vinde produsele in parcare. 
Problema Pietei Fortuna a fost etichetata una urgenta, Primaria tinand cont de faptul ca pentru multi dintre comerciantii de aici activitatea din piata reprezinta singura sursa de venit.
Extinderea - singura salvare
Incendiul produs de sarbatori a readus in actualitate si intentia Primariei de a extinde Piata Fortuna, aceasta dovedindu-se neincapatoare pentru comercianti. 
Varianta extinderii spre piata privata din aceeasi zona a iesit se pare din calcul, insa potrivit viceprimarului exista in prezent inca doua variante de extindere, care vor intra si pe mai departe in calculul executivului local.
Limite pentru produse?
Situatia ar putea sta altfel in ceea ce priveste spatiul destinat pietelor daca aici s-ar vinde, asa cum impune numele, doar produse agroalimentare. 
Din pacate, ca si in celelalte piete, si la Fortuna mare parte din produsele propuse pentru vanzare sunt cosmetice sau imbracaminte, producatorii agricoli facandu-si cu greu loc printre acestia. 
Executivul local crede ca s-ar impune o regandire a pietelor pe aceasla tema, insa problema e mult mai complicata decat ar parea.
Pana atunci, consiliul de administrate de la TOP va trebui sa se reuneasca pentru a stabili cuantumul iavestitiilor ce se impun in Piata Fortuna.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Doi aradeni au scapat cu noroc de tsunami

O familie de aradeni a scapat ca prin minune de tsunamiO familie din Arad a scapat ca prin minune cu viata, dupa dezastrul din Sri Lanka. 
Cu doar o zi inainte de catastrofa sotii Neamtu s-au mutat intr-un hotel din centrul insulei, care nu a fost afectat de tsunami. 
Aveau sa afle abia la aeroport ca localitatea in care se cazasera initial, Hikaduwa, fusese rasa de pe suprafata pamantului.
"A fost o minune dumnezeiasca" isi aduce aminte Teodor Neamtu, care atunci nu a cedat rugamintilor sotiei, care nu dorea sub nici un chip sa plece.
Daca ar fi intarziat 24 de ore nu se stie daca astazi ar mai fi fost in viata. 
De altfel, familia Neamtu se poate considera de doua ori norocoasa. 
Planurile  de vacanta includeau initial Thailanda, mai exact regiunea cea mai afectata PUKE. 
Din cauza formalitatilor si a vizei obligatorii, aradenii si-au schimbat pe ultima suta de metri planurile. 
Asa ca au plecat spre Sri Lanka, unde urmau sa-si petreaca in liniste Craciunul. 
S-au cazat intial intr-un hotel situat in sudul insulei.
Teodor Neamtu povesteste : « E vorba de aproximativ 200 de kilometri de-a lungul coastei, numai cu sate si buticuri. Acolo nu ai unde sa fugi din calea valurilor. Cred ca a fost un dezastru. »
Sri Lanka este un paradis pentru turisti. 
S-au simtit atat de bine, incat Octavia Neamtu a incercat sa-si convinga sotul sa nu se mute mai spre centru, chiar in ajun de Craciun. 
Doar o minune a facut ca Teodor Neamtu sa nu cedeze insistentelor sotiei sale - dorea neaparat sa viziteze si cealalta parte de insula. 
Asa se face ca au plecat cu o seara inainte de catastrofa spre o alta localitate.
"Nimeni nu ne-a avertizat ca ar putea sa se intample ceva. Toata lumea era linistita. Oamenii faceau plaja, la malul oaceanului. Primul val a fost la 9 dimineata iar al doilea pe la ora 13" spune aradeanul.
"Nu se stie daca guvernul srilankez avea date despre un posibil cutremur, dar a preferat sa taca pentru a nu alunga turistii. 
Cert este ca in acele zile toti au avut parte de o confuzie generala. Vestile au venit intai, povesteste Teodor Neamtu, de la televiziunile locale. 
Noi nu intelegeam limba, iar imaginile nu aratau nici pe departe dezastrul."

Abia in aeroport, la o zi dupa tragedie, sotii Neamtu aveau sa descopere ce s-a intamplat de fapt pe insula. "Noi am venit cu Austrian Airlines, iar avionul era gol pe trei sferturi. Initial am crezut ca organizarea era proasta. Apoi am realizat ca cei care lipseau de fapt nu mai erau in viata." 
Ajunsi acasa, cei doi aradeni si-au sunat imediat prietenii care nu stiau nimic de ei de zile bune. 
Gandindu-se la rece, au realizat ca au scapat cu viata printr-o minune.

Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]