Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 3 septembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Toamna se numara...disponibilizarile

IMAR va concedia peste 350 de angajati in aceasta toamna - Virtual Arad News (c)2005Peste 900 de aradeni raman fara slujbe
Perioada concedierilor se face simtita si in orasul de pe Mures. 
Peste 900 de oameni vor ramane fara slujba care le asigura banii necesari pentru painea de toate zilele. 
Mai multe societati din judetul Arad au ajuns in pragul falimentului. 
Pentru a-si salva cat de cat afacerea, au trebuit sa recurga daca la reduceri importante de personal. 
Doar astfel se explica numarul mare de muncitori ce raman fara loc de munca in aceasta toamna. 
Potrivit legii, in cazul unor restructurari ale activitatii care pot conduce la modificari substantiate ale numarului si structurii profesionale a personalului, angajatorii au obligatia sa instiinfeze Agenda Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad in vederea adoptarii unor masuri pentru combaterea somajului si prevenirea efectelor sociale nefavorabile. 
Astfel, angajatorii sunt obligati sa acorde preaviz angajatilor ce urmeaza a fi disponibilizati. 
Cu 30 de zile inaintea acordarii preavizelor, agentii economici trebuie sa anunte Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad ca intentioneaza sa efectueze concedieri colective. 
In perioada preavizului, angajatii vor participa la serviciile de preconcediere realizate de catre Agenda pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad. 
In cazul in care, concediatii nu isi vor gasi un alt loc de munca, imediat dupa disponibilizare vor intra in somaj. 
"Conform proiectelor de concediere colectiva depuse la sediul institutiei noastre, aproximativ 900 de persoane vor ramane fara loc de munca. 
In perioada august-septembrie vor fi disponibilizati 250 de angajati, in timp ce in lunile octombrie-noiembrie vor fi inregistrate peste 650 de concedieri"
- a declarat Alexandra Lincar, purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad. 
Cea mai masiva concediere se produce la SC IMAR, care va disponibiliza 350 de muncitori, oameni care se vor trezi in situatia de a nu mai avea cu ce sa-si asigure traiul de zi cu zi. 

Simona Valan - Agenda zilei

  • Fostul comisar sef, scos de sub acuzare

Fostul comisar sef al Garzii Financiare - Dan Cancel a fost scos de sub acuzareFostul comisar sef al Garzii Financiare Arad, Dan Cancel, a primit decizia de neincepere a urmaririi penale dupa mai bine de un an de la cercetarile declansate de PNA care l-a acuzat de favorizarea firmelor unui important om de afaceri.
"Le-a trebuit mai mult de un an sa ia aceasta decizie", ne-a declarat fostul functionar public, destituit din functie in urma scandalului.
La vremea respectiva, Cancel a fost acuzat si ca si-ar fi construit o vila din banii obtinuti de la patronul Emil Siegmeth si ca ar fi circulat cu autoturismul pe care acesta i l-ar fi pus la dispozitie.
Fostul comisar sef a demonstrat insa ca imobilul in cauza, de fapt o casa situata la marginea Aradului, a fost ridicata din banii surorii sale, casatorita in Italia.
De asemenea, Cancel a aratat ca a imprumutat masina o singura data, pentru un drum la Szeged cu sotia sa, care era insarcinata, la un control medical de urgenta.
PNA aude numai ce vrea
Firmele lui Siegmeth au fost verificate in repretate randuri e organele de control, una dintre ele, care lucra in lohn, fiind chiar controlata lunar pentru restituiri de TVA.
Altele nu mai aveau activitate de ani intregi, iar societatea care gestiona parcarile din Arad a fost verificata si de Curtea de Conturi.
Cancel s-a aflat in concediu legal de crestere a copiilor sai, doi gemeni care vor implini in curand varsta de doi ani.
El urmeaza sa opteze pe viitor intre a-si pastra locul de munca sau a demisiona din structurile Garzii Financiare Centrale.
Procurorii anticoruptie, extrem de prompti atunci cand au fost sesizati impotriva lui Cancel, nu au reactionat deloc la rapoartele pe care acesta si un subordonat al sau le-au formulat, rapoarte vizand mafia lemnului din vestul tarii.
PNA a avut aceeasi atitudine ca si in cazul acuzelor aduse de un om de afaceri la adresa unui politist bucurestean, caruia i-ar fi construit doua vile drept "taxa de protectie", acuze care s-au soldat doar cu iesirea acestuia din Politie.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Targuri la Hala expozitionala 

De saptamana viitoare Expo Arad va gazdui targurile "Agromalim" si "Smartpack"Expo Arad International gazduieste doua targuri de mare amploare saptamana viitoare. 
Este vorba de AGROMALIM si SMARTPACK, aflate deja la cea de a 16-a, respectiv a 7-a editie. 
Cu acest prilej va fi inaugurata cea de a doua hala a complexului expozitional. 
Cele doua targuri reunesc 136 de firme, care vor expune pe o suprafata de aproape 10.000 de metri patrati. 
Targurile sunt organizate de Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad in perioada 8-11 septembrie. 
AGROMALIM este un targ international de agricultura si industrie alimentara, iar SMARTPACK–targ de ambalaje, papetarie, tiparituri si sisteme de etichetare. 
Un punct de mare atractie pentru vizitatorii targurilor il constituie expozitia de animale –taurine, cabaline, ovine, animale si pasari de curte si struti. Organizatorii au pregatit pentru vizitatori premii constand in doua sejururi la Moneasa. 
Transportul pana la halele EXPO INTERNATIONAL este gratuit si se desfasoara cu autobuzele de la Podgoria, din ora in ora.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • "O casa din Arad la standarde normale o recunosti dintr-o mie!"

Interviu cu domnul Bujor Buda initiatorul Asociatiei "Milos Cristea"Interviu cu domnul Bujor Buda initiatorul Asociatiei "Milos Cristea"
Luni va fi fondata Asociatia "Milos Cristea", care are ca scop protejarea si reabilitarea monumentelor istorice din Arad. Membrii fondatori ai asociatiei sunt peste 40 de personalitati ale Aradului, care au ca numitor comun, in opinia initiatorului acestui proiect, domnul Bujor Buda, dragostea pentru Arad.
- Domnule Bujor Buda, de ce este nevoie de o asociatie care sa contribuie la protejarea si reabilitarea cladirilor si monumentelor din Arad?
- Orasul Arad este un oras insemnat, care se deosebeste foarte mult de alte orase prin faptul ca reprezinta un stil. Stilul 1900 din constructii, din 1850 si pana astazi, este un stil aparte.
Uitati-va pe Bulevard, o sa vedeti o frumusete si o cochetarie a acestui oras care ar trebui pastrate.
Nu dorim sa inchistam orasul in epocile trecute, dar un anumit perimetru, pe care l-au gandit cativa inaintasi ilustrii - sa il amintesc pe Oteteleseanu, care a trasat un perimetru al orasului si a spus "de acest perimetru nu se va atinge nimeni" - trebuie pastrat.
De acest perimetru, nici Ceausescu nu s-a atins!
Asta este secretul ca Aradul nostru este asa cum l-au gandit parintii si bunicii nostri.
Stilul in care au fost decorate cladirile, cu fatade inflorate sau porti cu fier forjat, a insemnat o cheltuiala, dar o cheltuiala pentru rangul si pretentiile proprietarului.
Ei au vrut astfel sa-si arate personalitatea.
De atata timp nu s-a mai pus un leu pentru aceste cladiri - au saracit proprietarii, interventia intreprinderilor de stat ILA sau RECONS, care niciodata nu au avut bani pentru reabilitari, plus o apatie a celor care puteau sa le remedieze dar nu au facut-o.
O fatada se strica de la o streasina nelipita, care se intinde mai apoi ca o maladie.
Doresc sa cream o asociatie, inregistrata la Tribunal, compusa din personalitati eterogene dar cunoscute din toate mediile, care sa ne unim fortele si sa convingem administratia ca acest patrimoniu trebuie pastrat si ca demnitatea noastra se bazeaza pe trecut.
- Nu este momentul sa prezentam toti membrii fondatori ai asociatiei, dar spuneti-ne, din ce medii provin?
- Sunt ingineri constructori, arhitecti mai ales, medici, ziaristi, profesori.
Toti sunt personalitati cunoscute care, mi s-a parut mie atunci cand le-am trecut pe lista, ca au o trasatura comuna, indiferent de provenienta: o dragoste comuna pentru orasul asta.
Fostul arhitect sef Milos Cristea a fost un impatimit sustinator al frumusetilor Aradului Si atunci, toti impreuna sper sa convingem administratia in primul si in primul rand sa stopam degringolada.
- Cum poate asociatia sa protejeze monumentele Aradului, ce mijloace are la dispozitie?
- Daca mergeti prin centru Aradului, vedeti buna intentie a unui proprietar de a-si renova sau repara fatada.
A pus termopan, a ras peretele drept perfect la poloboc, dar au disparut stocaturile, ornamentele care dadeau un specific cladirii.
Casa asta nu mai este o casa din Arad, poate fi de oriunde, dar nu din Arad!
Or, o casa mentinuta la standardele normale o vei recunoaste dintr-o mie, ca este o casa din Arad!
Uitati-va, trecand prin Oradea sau Timisoara, rivalele noastre, ca nu exista constructii ca si la Arad!
Trebuie sa promovam dialogul cu autoritatile pentru a pastra acest specific.
Ca si asociatie, putem cere dreptul de a participa la sedinte de comisie de specialitate din primarie sau judet, putem aproba sau dezaproba ceea ce se face.
Prin constructia eterogena a asociatiei, dar cu multi oameni de specialitate, putem sa venim cu solutii.
Putem sa propunem, luand fiecare cartier in parte, cum sa fie modernizat.
Putem sa intervenim in problema mult-discutatelor statui, putem apara bicicleta cu care se circula odinioara.
Putem sa eliminam praful acesta din oras care distruge si macina tocmai prin faptul ca vom putea interveni pentru lucrari de calitate, putem semnala abateri de la omenie, atunci cand se repara un drum, o casa.
Putem sa sfatuim persoane particulare ca orice dezastru la fatade incepe cu o picatura, si se extinde ca o harta a nepasarii, dar care se poate repara cu bani putini.
Dorim sa promovam participarea municipalitatii, atunci cand se reface estetica exterioara a cladirilor.
Este important ca nimeni nu a refuzat invitatia de a face parte din Asociatia care nu se numeste intamplator "Milos Cristea".
II stiti, neobosit, cu alura de sportiv, parcurgea toate cartierele si mangaia cladirile cu privirea si care era primul care sustinea valorile estetice ale orasului.
Participarea nu este restrictiva, asteptam cat mai multi aradeni la sedinta de constituire a Asociatiei "Milos Cristea" luni, de la ora 13, in Sala 63 a Palatului Administrativ.

Flavius Ghender - Observator

  • Dupa un an financiar slab, speculatiile privind majorarea TVA provoaca frisoane turismului

Vicepresedinta FIHR - Sanda Kern considera ca Statul ar trebui sa sprijine turismul romanescDupa un an financiar slab din punctul de vedere al incasarilor, ar putea veni unul si mai dezastruos daca TVA-ul aplicat activitatilor din turism se va majora, asa cum suna unele dintre recentele declaratii ale unor lideri ai puterii.
Pana acum, pentru cazari se aplica un TVA redus de 9%, iar pentru restaurante - cota standard de 19%.
In cazul majorarii TVA pentru cazare la 22%, preturile s-ar majora cu 13%, apreciaza Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism.
Cresterea cu alte trei procente a TVA-ului pentru restaurante si alte servicii conexe ar duce si ele la scumpirea "pachetelor" oferite de tour-operatori.
Intrucat pana acum hotelierii nu au habar care va fi decizia finala a Guvernului, ei nu-si pot finaliza ofertele si nici semna contracte pentru 2006 cu agentiile de turism.
Problema nu este insa doar incertitudinea.
Daca se va decide majorarea TVA, urmata apoi de cresterea pretului cu 13-15% a pachetelor de turism, pur si simplu acestea vor ramane fara cumparatori, intrucat decalajul in calitatea serviciilor oferite de turismul romanesc va fi dublat si de preturile usturatoare peste cele medii practicate in zona noastra.
Bulgarii care au o cota standard de 20%, aplica serviciilor hoteliere un TVA de 7%, deja cu 2% mai mic decat al nostru.
Diferenta s-ar amplifica la 15% in cazul majorarii TVA.
ANAT consdera ca, in contextul actual in care concurenta e din ce in ce mai mare, iar tendinta este de scadere a preturilor.
Guvernul ar trebui sa acorde facilitati industriei turismului.
"Dupa o lupta indelungata, am reusit pe vremea fostului ministru al turismului, Dan Matei Agathon, sa coboram TVA macar la cazare, la 9%", spune vicepresedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) Sanda Maria Kern.
Acum in loc ca statul sa sprijine dezvoltarea turismului, asteptam stupefiati ca TVA sa se mareasca din nou.
Cu o suprafata cat un sfert de Romanie, Croatia a incasat de peste 6 ori mai multi bani din turism - Virtual Arad News (c)2005 In consecinta, va trebui sa marim tarifele.
Dar noi nu suntem in situatia de a ne permite sa aruncam preturile in aer, avand in vedere concurenta pe care ne-o fac vecinii, cu servicii si preturi mai bune.
Vicepresedintele FIHR si managerul Moneasa S. A., ne-a declarat ca acum "nici macar tarifele pentru Revelionul nostru nu indraznesc sa spun ca sunt batute in cuie. Firesc ar fi ca statul sa sprijine turismul intr-o forma sau alta. La noi TVA redus la cazare era singura forma".
Politica naucitoare in domeniu explica de ce incasarile Romaniei din turism nu ating miliardul de euro, in vreme ce Bulgaria isi acopera 5% din PIB din turism, Croatia, o tara de patru ori mai mica decat Romania, a incasat 6 miliarde, iar Polonia 8 miliarde.
Incertitudinea loveste si tour-operatorii.
"Inca din iulie ar fi fost normal sa cunoastem oferta de preturi pentru urmatorul sezon estival, iar hotelierii nu stiu nici acum cu ce oferta de preturi vor iesi la Bursa de turism din 18 septembrie de la Mamaia", spune Tone Onu, administrator la Romania Travel & Vacances.
Cresterea TVA va duce la majorarea preturilor la serviciile hoteliere, apoi, automat, si la tour-operatori.
Consecinta va fi scaderea si mai mare a interesului pentru turismul intern pentru ca acesta nu va rezista concurentei facute de turismul extern.
Sa nu uitam ca in acest an cei mai mari consumatori de servicii turistice pe litoral au fost sindicatele mari, dar si acestea au un plafon limitat de plati.
Pachetele turistice mai scumpe vor ajunge pentru mai putini.
Dupa 15 ani de politica bramburista in domeniul turismului, de privatizari dubioase si tentative esuate de a revigora aceasta industrie, bajbaiala acutala in legatura cu majorarea TVA risca sa compromita definitiv un sector care abia isi mai duce zilele.

Doru Sava - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]