Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 2 decembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Zi de doliu pentru UDMR.- Frig, ploaie si incidente, de Ziua Nationala a Romaniei

Militarii au dat onorul si coriseilor disparutiLa Arad, manifestarile dedicate Zilei Nationale au inceput cu depuneri de coroane de flori la mormintele corifeilor Marii Uniri, in Cimitirul "Etemitatea"
Oficialitati locale, militari si cateva sute de aradeni au asistat la slujba de pomenire dedicata lui Vasile Goldis, Stefan Cicio Pop si Ioan Suciu - cei care au condus miscarea unionista din Transilvania si au pus bazele Marii Uniri din 1918.
Manifestarile au continuat in Parcul "Eminescu", la Crucea Martirilor, unde pe fundalul muzical asigurat de Fanfara Militara, au fost depuse coroane de flori si rostite discursuri omagiale. 
Vremea inchisa si ploaia "mocaneasca" nu au impiedicat aradenii sa participe la actiunea din parc, impresionant fiind numarul mare de copii si tineri cu baloane si steguleje tricolore. 
Cu tot entuziasmul lor, Ziua Nationala nu a fost tocmai sarbatoarea la care ne asteptam...
Unul din evenimentele care a dezamagit s-a consumat in Parcul "Eminescu"
In multimea de coroane omagiale depuse la Crucea Martirilor, se putea zari o coroana funerara, cu panglici negre - in totala discordanta cu semnificatia zilei. 
Coroana "controversata" a fost depusa de reprezentanjii filialei aradene a Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, in frunte cu presedintele acesteia, si poarta inscriptia "Cinste eroilor -UDMR Arad".
In contextul in care maghiarii sustin ca s-a comis o eroare, e greu de aratat contrariul. 
Cert este insa ca o astfel de coroana, impreuna cu inscriptia aferenta, se putea depune mai degraba la monumentul celor 13 generali, unde reprezentantii UDMR au preferat insa drapelul Ungariei. 
"Daca a avut o panglica neagra este absolut intamplator fiindca inscriptia este clara: Cinste eroilor. La monumentul lui Vasile Goldis am depus o coroana cu inscriptia «Cinste corifeilor Marii Uniri». Deci absolut neintentionat, dintr-o neatentie sau din cauza celor care ne-au livrat coroana. Deci, nu a fost nici o intentie", a declarat Kiraly Andrasz.
Presedintele PRM Arad - Aurel Ardelean a criticat incidentul produs de UDMR U.D.M.R. participa insa, conform deputatului Kiraly Andrasz de 16 ani la astfel de manifestari, "fiind constienti de importanta evenimentului si de sensibilitatea unora".
Protest P.S.D.
Iritati - poate pe buna dreptate - reprezentantii Partidului Social Democrat au intocmit ad-hoc un protest pe care l-au remis presei, condamnand "eroarea" fostilor aliati din U.D.M.R. 
"Organizatia judeteana a PSD Arad protesteaza fata de gestul UDMR de a depune la manifestarile organizate in municipiul Arad in cinstea Zilei Nationale a Romaniei, coroane cu panglica neagra in locul tricolorului romanesc. Consideram aceasta un afront si o jignire fata de sarbatoarea noastra nationala, un sacrilegiu la adresa celor care au infaptuit Romania Mare, o impietate fata de sentimentele care le traim cu totii in ziua care omagiaza Marea Unire de la 1918", se arata in documentul social-democratilor.
Alexandra Braica, purtatorul de cuvant al PSD Arad a declarat ca gestul celor de la U.D.M.R. este un afront si o jignire adusa romanilor chiar cu ocazia sarbatorii nationale a Romaniei: 
"Pentru exponent UDMR, aceasta zi probabil nu are nici o semnificatie, probabil o privesc cu ostilitate sau probabil ca le creeaza resentimente. La Arad, avem de a face cu o adevarata restaurare a simbolurilor maghiare, aici se pregatesc alte fapte care amintesc de vremuri revolute, aici insasi sarbatoarea orasului omagiaza momente care nu cinstesc evenimente dragi romanilor. (...) Este prea mult si prea deranjant pentru majoritatea covarsitoare a acestui oras In care s-a pregatit Marea Unire de la 1918."
PRM: UDMR demonstreaza lipsa profunda de respect pentru populatia majoritara
La randul lor, peremistii, prin vocea presedintelui Aurel Ardelean, se declara indignati de gestul "incalificabil" al UDMR Arad de a depune coroane de flori cu panglica neagra in loc de tricolor, la Mormantul lui Vasile Goldis si la Crucea Martirilor din spatele Primariei. 
"De ziua nationala, cand sarbatorim faptele politice si istorice de o deosebita importanta ale Corifeilor Marii Uniri, nu este permis asa ceva. Este - un gest care, incalca atat normele constitutionale, cat si ale bunului simt. Momentul ales pentru aceasta provocare la adresa intregii natiuni romane a survenit exact cand sarbatorim importanta istoriei noastre. Prin acest gest, UDMR Arad nu face altceva decat sa contribuie la destabilizarea climatului local si demonstreaza inca o data lipsa profunda de respect pentru populatia majoritara a acestei tari. PRM Arad condamna in mod categoric asemenea iesiri iredentiste soviniste pe care le considera un atentat la siguranta nationala."

Calin Ghinaciu & Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Soarta Monumentului Marii Uniri o decide Ministerul Culturii si Primaria

Primaria doreste sa se implice in stabilirea locului unde va fi amplasat Monumentul UniriiConsiliul director a hotarat ca lucrarea lui Ioan Tolan, care a castigat concursul desfasurat în prezenta unei comisii aprobate de catre Ministerul Culturii, sa fie recunoscuta ca atare de catre comisia de for public din cadrul ministerului. 
Totodata a fost aprobat si un memorandum adresat Consiliului Judetean si CLM, în care sunt punctate cinci doleante, pentru ca lucrarile monumentului sa fie demarate la începutul anului 2006. Prin acest memorandum, membrii Asociatiei subliniaza ca: "CJA si CLM au responsabilitatea si trebuie sa sprijine demersurile Asociatiei pentru amplasarea monumentului în centrul civic al Aradului, într-o alta locatie, pe axa centrala a orasului, între noua Catedrala Ortodoxa, Sfanta Treime si Palatul Administrativ". 
Acestia mai cer ca pana la sfarsitul anului în curs, cu sprijinul specialistilor, sa se hotarasca locatia în care se va ridica Monumentul Marii Uniri de la 1918, si sa se prevada toate masurile tehnice care trebuie luate în plan urbanistic. 
Referitor la acest memorandum, primarul Gheorghe Falca ne-a declarat: "Primaria este în relatii directe cu Ministerul Culturii. Aceste probleme legate de locatie, legiferarea sculptorului Ion Tolan se vor decide în parteneriat cu ministerul. Nu pot sa spun daca pana la sfarsitul anului se vor rezolva". 

A. R. B. - Observator

  • Avansari si premieri, la I.P.J. Arad

Evidentieri si avansari in grad la PolitieCu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, la Inspectoratul de Politie Judetean Arad au fost avansati în grad, înainte de termen, doi ofiteri si zece agenti de politie. 
Astfel, comisarul de politie Petru Sabo a devenit comisar sef, iar inspectorul de politie Nicolae Jurca a devenit inspector principal; în acelasi context, agentii sefi de politie Ioan Dehelean, Gheorghe Goilean, Valentin Miclea, Gheorghe Otlacan, Nicolae Popovici, Marin Stancu si Mircea Suciu au devenit agenti sefi principali de politie, iar agentii principali de politie Laurentiu Marius Draghici, Lucian Hadade si Eugen Marcel Mihut au devenit agenti sefi adjuncti de politie.
Tot în cadrul manifestarii care a avut loc în sala festiva a I.P.J. Arad, au fost premiati si politistii care au obtinut rezultate la competitiile sportive organizate sub egida Cupei 1 Decembrie. 
Au primit diplome si cupe echipa de fotbal a Biroului de Ordine Publica din cadrul Politiei municipiului, urmata de echipa Serviciului de Investigatii Criminale; agentul principal de politie Consuela Costea s-a remarcat la atletism, iar la înot a urcat pe prima treapta a podiumului agentul sef Carol Birta. 
De asemenea, primele locuri la Judo au fost revendicate de comisarul-sef Lazar Loghin, agentul sef Liviu Coreniuc, agentul Daniel Hortopan si inspectorul de politie Marian Ghita. 
La tenis de masa (sectiunea feminin), locul I a fost ocupat de subinspectorul Camelia Tuduce, iar cel de-al doilea de subinspectorul Daniela Malutan; la barbati, locul I la tenis de masa a fost ocupat de inspectorul principal de politie Ioan Trifa, urmat de agentul sef Ioan Vidican. 
Nu în ultimul rand, la tir feminin au castigat comisarul Adriana Guler, subinspectorul Anca Soare si agentul sef Tatiana Unguras; la masculin s-a remarcat subcomisarul Ioan Dascalu (seful I.P.J. Arad), urmat de agentul sef adjunct Emeric Erdei si agentul sef Stefan Balog.
La începutul întalnirii festive a politistilor, a fost citit un mesaj, adresat tuturor, din partea chestorului de politie Dan Valentin Fatuloiu, iar directorul Arhivelor Nationale - Filiala Arad, a marcat, la randul sau, însemnatatea momentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

E. Pantea - Adevarul

  • "Consider colindul primul cantec al acestei natii", spune cantaretul

Stefan Hrusca a scos un nou album de colinde romanesti"Iarasi flori dalbe", ultimul album de colinde al lui Stefan Hrusca, s-a vandut intr-o saptamana in peste 30.000 de albume. 
Artistul, venit in Romania pentru a-si promova noul album, va primi Discul de Aur din partea Casei de productie Cat Music.
Evenimentul zilei: De ce "Iarasi flori dalbe"?
Stefan Hrusca: 
Am dorit sa fiu din nou in casa romanilor de Craciun, asa cum am facut-o din 1990 incoace. 
Am revenit cu refrenul colindului stramosesc, cu "Florile dalbe". 
Acest album este o veriga dintr-un lant, am mai scos cinci albume de colinde pana acum. 
Pentru fiecare am adunat mai multe variante, din mai multe regiuni. Am colindat tara la propriu, am inceput sa culeg colindele, sa le prelucrez si sa le dau amprenta Hrusca.  
Intr-o saptamana, de cand a aparut pe piata  albumul "Iarasi flori dalbe", s-au vandut peste 30.000 de exemplare.  
Albumul va primi Discul de Aur.
Aceste colinde apar pe un album pentru prima data?
Sunt colinde in prima auditie. Le cant la chitara, orga, cu elemente de percutie, cu talangi, tilinca, tobe, tot felul de bete, clopotei, tobe intr-o orchestratie speciala. 
Patrund in alta lume cand incep sa cant aceste colinde, ma transpun total. 
Consider colindul primul cantec al acestei natii. 
In cantecul colindului e duiosie, e durere, e dramatism, e zbucium. 
Sunt sase colinde din zona Bihor, din partea confluentei dintre Hunedoara si Arad.
V-ati stabilit cu familia in Canada. Unde este acum "acasa" pentru dv.?
Am o sotie si doi copii sanatosi si frumosi. 
Andra are 4 ani, iar Stefan e in clasa a VIII-a. 
Amandoi copiii s-au nascut in Canada. 
Andra a avut norocul sa fie botezata in Romania. 
Copiii sunt vorbitori de limba romana. 
Cu sotia mea, Gianina, sunt casatorit de 15 ani. 
Am facut casatoria intr-o biserica micuta, langa Toronto, intr-un oras cu o comunitate romaneasca mare. 
In Canada traiesc din muzica. 
Fac turnee pentru comunitatile romanesti, care pot dura de la o luna si jumatate la doua luni. 
Faptul ca m-am stabilit in Canada e mai putin important. 
Important e locul in care esti cu sufletul. Iar sufletul meu a ramas acasa, langa voi.
M-as simti strain in Canada daca as fi singur. 
Dar sunt cu familia, si cant comunitatii mele. Imi place sa cant romanilor. Ei au nevoie de cantecul meu. Nu as putea sa cant in alta limba.
Concerte in aer liber
Stefan Hrusca va concerta in 12 orase: la Timisoara, Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca, Targu-Mures, Sibiu, Brasov, Suceava, Iasi, Galati, Zalau, Bacau. Pe 8 decembrie, de ziua lui nastere, va canta la Brasov alaturi de Sofia Vicoveanca.
Concertele se vor desfasura in aer liber, iar intrarea este gratuita.
Albumul "Iarasi flori dalbe" costa 20 RON. Caseta, 10 RON.
In martie, la Cat Music va aparea un nou album de Stefan Hrusca: "Balade Speciale".

Simona Chitan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Turismul aradean - Multe posibilitati, dar si multa munca

Strainii sunt indragostiti de peisajele din Romania - Virtual Arad News (c)2005Aradul a gazduit, saptamana aceasta, un seminar international cu tema "Cooperare europeana privind dezvoltarea turismului".
A fost o întalnire interregionala organizata în cadrul proiectului "Retea europeana de turism în spatiul rural" care face parte din programul european INTERREG III-C. "Retea europeana de turism în spatiul rural» este un produs care are la baza identitatea spatiului traditional, urmarind valorificarea la un nivel superior a mostenirii culturale, în contextul unui contact direct cu locuitorii si cu mediul înconjurator" - precizeaza Etelka Nagy, director al Directiei de Dezvoltare si Asistenta Comunitara Arad - institutie care reprezinta Romania în acest program. Proiectul a fost initiat de Portugalia (regiunea Alentejo-Evora) si se deruleaza în parteneriat cu Italia (Trentino), Finlanda (Laponia), Polonia (Lomza) si Romania (Arad).
Întalnirea de la Arad a oferit posibilitatea oaspetilor din cele patru tari sa interactioneze cu traditiile si cultura romaneasca si sa cunoasca realitatile din zona. 
A fost, totodata, un schimb de experienta în ceea ce priveste turismul si dezvoltarea sa prin cooperare. 
"Obiectivul principal al proiectului este promovarea unei retele europene de turism, care are menirea de a prezenta bogatia culturala, traditiile, obiceiurile si legendele locurilor. Turismul în spatiul rural este un concept relativ nou în turismul romanesc. Tocmai de aceea, experienta partenerilor din Europa de Vest este un real sprijin în acest domeniu" - subliniaza Etelka Nagy.
Am încercat si noi sa aflam ce cred "partenerii din Europa de Vest" despre potentialul turistic al Aradului - ca regiune - si ce ne mai lipseste pentru a putea intra în circuitul turistic european.
Remarcile interlocutorilor nostri sunt de luat în seama pentru ca ele reprezinta, de fapt, ceea ce si-ar dori turistul strain sa vada la noi. 
Cu siguranta, ochiul strain este mult mai perspicace în observarea realitatii pe care noi suntem obisnuiti sa o traim, cam nepasator, în fiecare zi. 
Privind si noi prin ochii strainilor, poate vom întelege ca turismul este un domeniu ce trebuie abordat într-un mod cat mai profesionist.

Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]