Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 2 august 2005
Stirile TVA aici
  • In 24 ore, ca urmare a unei noi reglementari: Peste 500 de romani au ramas fara pasapoarte

La controlul pasapoartelor peste 500 au fost retinute din cauza unor nereguliIntr-un interval de aproximativ 24 ore, politistii de frontiera de la Nadlac au ridicat in vederea trimiterii catre serviciul comunitar de pasapoarte emitent, un numar de peste 500 de pasapoarte ce apartin cetatenilor romani care nu au respectat termenul legal de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit. 
Cei in cauza s-au prezentat la intrarea in tara, majoritatea intorcandu-se din statele Schengen, dupa miezul noptii de duminica spre luni (1 august), data de la care au intrat in vigoare noile prevederi legislative. 
Astfel, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 28/2005 pentru modificarea si completarea unor acte normative, masura suspendarii dreptului de folosinta a pasaportului ".. poate fi luata si impotriva persoanei care a savarsit in strainatate fapte de cersetorie, precum si impotriva persoanei returnate in baza acordurilor de readmisie incheiate de Romania cu alte state si impotriva cetatenilor romani care au depasit, in mod nejustificat, termenele de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit".
Asa ca, pentru peste 500 de romani, bucuria intoarcerii acasa dupa luni bune de munca in strainatate s-a transformat intr-o adevarata drama. 
Pentru acestia posibilitatea intoarcerii la vechile locuri de munca este aproape nula, asa ca n-ar fi de mirare sa asistam la inmultirea tentativelor de trecere a frontierei prin zona verde sau a numarului de persoane care va apela la pasapoarte falsificate.
Intrucat noile prevederi sunt foarte putin cunoscute, precizam ca in situatia in care politistii de frontiera constata ca un cetatean roman, la intoarcerea in tara, a depasit termenul legal de sedere, indiferent daca a avut nevoie sau nu de viza de intrare, procedeaza la ridicarea documentului de calatorie si eliberarea unui document doveditor in acest sens. 
Exceptie fac persoanele care sunt posesoare de permise de sedere/munca valabile sau care prezinta dovezi privind aprobarea obtinerii vizei de munca de la reprezentanta diplomatica din Romania a statului respectiv. 
Vama Nadlac este deosebit de aglomerata in aceste zile Totodata, persoanei in cauza i se intocmeste un act de constatare (talon), in care sunt precizate, daca este cazul, inscrisuri justificative ale depasirii termenului de sedere, talonul fiind trimis, alaturi de pasaport, serviciului comunitar de pasapoarte emitent, institutie competenta sa stabileasca si sa dispuna, potrivit legii, masura de suspendare a dreptului de folosinta al pasaportului, pe o perioada cuprinsa intre unu si cinci ani.
Pana de curent la Nadlac
In alta ordine de idei, vama Nadlac este, in continuare, deosebit de aglomerata ca urmare a faptului ca o mare parte a cetatenilor romani se intorc acasa pentru a-si petrece concediile.
Politistii de frontiera au fost nevoiti sa ia masuri speciale pentru fluidizarea traficului: "s-au dispus masuri de suplimentare a personalului si marirea arterelor de control pentru sensul de intrare prin dirijarea traficului pe benzile de iesire din tara, asa incat calatoria participantilor la trafic sa nu fie afectata", a declarat inspectorul principal Robert Iudt, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera.
Timpii de asteptare nu s-au diminuat, inca se sta mai bine de doua ore la intrarea in tara, iar sirurile de masini se intind pana in vama maghiara. 
De parca nu ar fi fost suficient, ieri dimineata o furtuna cu descarcari electrice, ce s-a abatut asupra Nadlacului, i-a "sabotat" pe frontieristi, lasandu-i fara reteua de calculatoare. 
Defectiunea a fost remediata pe la orele amiezii, timp in care n-a fost chip sa se controleze nici macar o masina, spre disperarea turistilor.
Situatia a fost deblocata, cat de cat, ieri dupa-amiaza, dar traficul a ramas infernal. 
Pentru a evita astfel de situatii neplacute, politia de frontiera romana a luat legatura cu omologii maghiari pentru a dirija traficul si spre punctele de frontiera Turnu si Cenad.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Aradenii lesina de caldura

Din cauza caniculei statia de salvare a primit peste 700 de apeluri intr-o ziZeci de aradeni, in majoritate varstnici, au lesinat pe strada in ultimele zile din cauza caldurii, relateaza Mediafax. 
La sfarsitul saptamanii, cand s-au inregistrat temperaturi de pana la 38 de grade Celsius la umbra, Serviciul de Ambulanta a primit aproape 700 de apeluri telefonice. 
Echipajele au intervenit in cel putin 450 de cazuri, in timp ce restul pacientilor au primit sfaturi prin telefon. 
Cele mai multe interventii au fost pentru afectiuni agravate pe fondul caldurii. 
Din cele 23 de persoane care au fost asistate medical pe strada, 11 au ajuns la Spitalul Judetean. 
"Au fost in special varstnici cu probleme cardiace, de respiratie, persoane care prezentau semne de deshidratare, dar si tineri cu spasmofilie si insolatii", a precizat doctorita Florentina Cartojan de la Serviciul de Urgente. 
Sambata, un barbat in varsta de 40 de ani a fost gasit mort intr-un parc din centrul Aradului. 
Medicii ambulantei sosite la scurt timp la fata locului au constatat ca victima a decedat dupa ce a suferit un infarct, probabil din cauza temperaturilor ridicate.

Sabin Orcan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Consiliul Judetean a aprobat Strategia de Dezvoltare DKMT

Asa vor arata punctele de granita DKMTRealizata de expertii din cele trei tari componente ale Euroregiunii Dunare - Cris - Mures - Tisa (DKMT), Strategia de Dezvoltare raspunde misiunii asumate inca din 1997, privind organizarea cooperarii transfrontaliere intre Romania, Ungaria si Serbia - Muntenegru.
Obiectivul primordial il constituie cresterea coeziunii economice si sociale in contextul integrarii europene.
Hotararea de realizare a acestui document a fost luata in anul 2004, cu prilejul Adunarii Generale din luna mai a Euroregiunii DKMT, avandu-se in vedere necesitatea armonizarii strategiilor judetene si regionale existente in fiecare tara, precum si realizarea unei politici de dezvoltare care sa corespunda cerintelor Uniunii Europene, in scopul atragerii finantarilor pentru realizarea proiectelor de interes comun.
Conform documentului insusit de Consiliul Judetean in sedinta de la finele saptamanii trecute, misiunea euroregiunii de concretizeaza pe trei directii principale: crearea unui cadru de cooperare care sa tina cont de interesele membrilor sai, de valorile democratice, pe baza principiilor europene de dezvoltare a teritoriului; folosirea resurselor Euroregiunii in vederea realizarii cooperarii; sporirea rolului Euroregiunii ca centru de dezvoltare economica, culturala si stiintifica in Europa de Sud-Est, pentru a raspunde provocarilor globalizarii.
Pentru realizarea acestor obiective, Euroregiunea va aciona in scopul cresterii competivitaii si capacitatii de absortie a fondurilor locale, nationale si europene pentru intensificarea relatiilor transfrontaliere, va sprijini realizarea programelor al caror scop este cresterea bunastarii locuitorilor Euroregiunii si va contribui la democratizarea zonei prin consolidarea legaturilor interumane prin implementarea unor mecanisme democratice menite sa lichideze prejudecati si antipatii latente care inca mai exista in randul populatiei celor trei state.
Realizarea Strategiei a revenit unui numar de noua specialisti, cate trei din fiecare tara, care au definit Euroregiunea ca regiune tinta pentru politicile de dezvoltare teritoriala.
Procesul s-a desfasurat pe durata unui an, iar noutatea consta in aceea ca pentru prima data, acest spatiu a fost tratat ca un tot unitar.

C. V. - Agenda zilei

  • Telefon gratuit

In Spitalul Judetean bolnavii vor putea fi apelati gratuit la telefonPacientii din spitalul clinic judetean vor putea fi sunati gratuit de catre familiile lor.
Ideea introducerii unei linii telefonice gratuite apartine conducerii spitalului care s-a gandit ca acest sistem va fi mai eficient decat biroul de informatii, care se afla la intrarea in spital.
Acesta a fost deschis de fosta conducere a spitalului ca urmare a numarului mare de furturi care aveau loc in saloane.
Prin intermediul biroului de informatii se puteau trimite pachete in spital dar din cauza solicitatilor foarte multe lucratoarele biroului abia faceau fata.
Directorul spitalului clinic judetean, doctor Mirandolina Prisca, a avut deja o intrevedere cu conducerea Romtelecom, pentru a gasi o solutie de sponsorizare in asa fel incat aradenii sa nu plateasca nimic pentru convorbiri.

Paul Altman - Televiziunea Arad

  • Un sediu de peste 19 miliarde, doar pentru Consiliul Judetean

Imobilul din Padurice ar putea deveni un sediu de invidiatAngajatii din beciul Palatului Administrativ nu protesteaza si nu vor alta locatie?!
Consilierii judeteni au votat, la finele saptamanii trecute, preluarea in patrimoniul public al judetului a cladirii situate pe strada Corneliu Coposu (la Padurice), cladire a Bancii Agricole care trebuia sa devina sediul SRI.
Cu alte cuvinte, prin bunavointa Guvernului, CJA s-a ales cu un imobil de 730 mp, ce valoreaza, conform unei reevaluari facute in 2003, nu mai putin de 19,6 miliarde lei.
Totodata, alesii municipiului au aprobat destinatia pe care o va avea pe viitor cladirea si anume sediu pentru Consiliul Judetean.
O parte din consilieri (in special Iosif Duka) si-au pus deja problema banilor necesari pentru reabilitarea imobilului (conditie sine-qua-non pentru mutarea sediului) si au cerut presedintelui CJA, Iosif Matula, sa urgenteze mutarea pentru a elimina situatia ridicola a angajatilor institutiei care muncesc in beciul Palatului Administrativ.
Iosif Matula a punctat faptul ca inca nu s-au repartizat fonduri pentru renovarea imobilului, dar ca problema angajatilor care lucreaza in subsolul Primariei nu e atat de tragica pe cum o prezinta unii.
Presedintele a sustinut ca a purtat discutii cu angajatii care au lost mutati la subsol pentru a afla daca sunt nemultumiti de birouri si le-a propus sa se mute in alta cladire, insa angajati au refuzat aceasta mutare.
"Angajatii nu au venit direct sa se planga. Eu am purtat discutii cu acestia, i-am intrebat daca doresc o alta locatie in municipiu si mi s-a raspuns ca nu. Unii dintre dansii nici nu doresc sa urce le etaj", a punctat Matula.
O modificare va avea totusi loc la subsol, unde se va monta un sistem suplimentar de introducere a aerului in interior, pentru ca, momentan, in locatia respectiva "nu este decat o instalatie de scos aerul".
Cat despre viitorul sediu al CJA, lucrurile incep sa prinda contur:
"Inca nu stiu de unde, dar vom face rost de bani pentru amenajarea cladirii. Asa cum am obtinut acest sediu, asa cum au venit banii pentru inundatii sau alte investitii, tot asa speram sa primim bani pentru renovarea imobilului. Este mai mult ca sigur ca vom face o solicitare la Guvern, dar vom aloca bani si din surse proprii".
Hotararea de Guvern prin care imobilul trecea la CJA indica si faptul ca odata cu cladirea va fi preluat si proiectul.
Dupa reactualizarea lui, CJA va sti exact de cati bani e nevoie pentru renovare.
Potrivit presedintelui CJA, intr-un an, un an si jumatate, sediul va fi finalizat.
Angajatii CJA vor fi singurii stapani pe imobilul din Padurice, intrucat SRI se muta in imobilul Politiei, cel mai probabil in locul Evidentei Populatiei, care va primi si ea, alaturi de alte servicii publice comunitare, un imobil in municipiu.

Adriana Barbu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]