Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 1 octombrie 2005
Stirile TVA aici
  • Şeful parchetelor militare il ancheteaza pe Ion Iliescu la Arad

Armata fata in fata cu revolutionarii aradeniGeneralul Dan Voinea se afla in orasul de pe Mures pentru a verifica daca exista o legatura penala intre fostul sef al statului si actualul sef al Marelui Stat Major, Eugen Badalan, acuzat de represalii dure impotriva revolutionarilor aradeni, in decembrie 1989!
Unul dintre cei mai apreciati, dar si temuti anchetatori din Romania postrevolutionara, totodata seful Parchetelor Militare, generalul Dan Voinea, este la Arad.
Vizita reprezinta o etapa a anchetei cu care procurorul militar a fost insarcinat, a carei scop este stabilirea gradului de vinovatie a fostului sef al statului, actualul senator PSD Ion Iliescu, fata de acuzatiile care i s-au adus dupa ce a pierdut puterea – respectiv implicarea sa directa in masacrul colectiv din decembrie 1989. 
Majoritatea covarsitoare a revolutionarilor aradeni care au participat efectiv la inlaturarea dictaturii comuniste il acuza, intr-un glas, pe fostul maior Eugen Badalan, comandant de regiment acum 15 ani si jumatate, actualmente seful de Stat Major al intregii armate romane, de complicitate cu regimul Ceausescu si, mai ales, de actiuni criminale impotriva cetatenilor civili. 
De o gravitate uriasa, dezvaluirile privind acest aspect au mai facut obiectul unor articole de presa aparute la noi sau in alta parte, generalul Badalan reusind, totusi, aproape miraculos sa-si pastreze functia de comandant al Armatei Romane – fapt care nu are cum sa nu provoace suspiciuni si indignare motivate de banuiala ca Ion Iliescu, cel care i-a semnat numirea, a fost fie inconstient, fie santajabil!…
Am tinut sa discutam despre complexa situatie cu doi dintre cei mai respectati revolutionari aradeni, actorul Valentin Voicila, liderul miscarii de masa din insangeratul decembrie si colonelul (r) Ioan Micu, la momentul Revolutiei maior, subordonat al lui Badalan.
Valentin Voicila isi aminteste de zilele fierbinti din Revolutia '89Valentin Voicila: 
"Relatia mea cu domnul general Voinea e una de apreciere neconditionata. Il apreciez, deci, ca pe un profesionist obiectiv. In urma cu cateva luni, de altfel, i-am dat o declaratie ampla pe tema respectiva, decupaje din presa si o caseta video filmata in acele momente fierbinti, lucruri care dovedesc legatura dintre cea mai mare parte a armatei, care a solidarizat cu noi si, implicit, ii acuza pe maiorii Marcu, Iercosan si Badalan – toti, actualmente, generali. In alte doua randuri am trimis, la cererea domniei sale, declaratii la Parchetul Militar Bucuresti. L-as intreba pe Ion Iliescu multe: cat de vinovat se simte de executarea cuplului Ceausescu? Cati dintre cei cu certificate de revolutionar au fost, de fapt, in decembrie ’89, teroristi? Cum si-a permis obraznicia numirii lui Badalan in fruntea Armatei Romane?… Mi se pare ciudat inclusiv faptul ca actualul presedinte, Traian Basescu, il mentine, in continuare, in functie, desi, in calitatea sa de sef al CSAT si cu dovezile pe care le detine, il poate destitui oricand?!"
Colonelul in rezerva Ioan Micu este, inca, si mai dur: 
"Daca Tribunalul International il judeca pe generalul sarb Mladin pentru crime de razboi doar pentru vina de a fi fost comandantul armatei yugoslave, cum de un ofiter ca Badalan, care a ordonat personal masacre poate sa se sustraga?!… In duminica de 17 decembrie 1989, la Timisoara, l-am vazut personal cum s-a intalnit cu doi ofiteri ai fostei securitati!… La Arad, dupa 20 decembrie, cand armata deja fraternizase cu demonstrantii, Badalan a scos unitati intregi in strada – niciodata nu a explicat asta! De ce pe perioada Revolutiei nu a fost tinut un Jurnal de Lupta, asa cum cer regulamentele militare, ulterior abia lucrandu-se 3 luni la intocmirea unuia fictiv?! De ce Regimentul 19, comandat de Badalan, a fost declarat «Regiment rebel», deci necitat ca erou, prin rebel intelegandu-se antirevolutionar! Şi, sigur, Ion Iliescu nu poate fi strain de acestea!"

Lucian Valeriu - Observator

  • Colaborare romano - maghiara

Proiect comun la Camera de Comert pentru obtinerea fondurilor PhareCursuri, seminarii si prezentari pentru intreprinzatorii aradeni din domeniul comertului, serviciilor si al turismului! 
Toate platite din fonduri PHARE, printr-un parteneriat romano-maghiar, dintre Camerele de Comert din judetele ARAD si BEKES! 
Intreprinzatorii vor afla cum pot primi finantari, cum se intocmesc proiectele in acest sens si cum isi pot extinde activitatea, insa... dupa regulile impuse de UE! 
Cursurile vor fi sustinute la centrul de formare si perfectionare profesioanla din Bekescsaba. 
Acesta a fost construit din banii proveniti din proiectul Phare CBC. 
Peste 400.000 de Euro au fost investiti de cele doua camere de comert partenere in proiect pentru construirea Centrului si organizarea seminariilor si conferintelor de perfectionare. 
Proiectul comun al celor doua Camere de comert dureaza 18 luni, iar cursurile sunt de 20 pana la 40 de ore.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Pentru cei care vor sa fie tratati regeste... Castelul de la Savarsin, o destinatie turistica atractiva

Castelul de la Savarsin a intrat recent in circuitul turistic aradeanCastelul regal de la Savarsin a intrat in circuital turistic al judetului si a inceput sa primeasca vizitatori. 
Cei care vor sa se rupa de agitatia cotidiana pentru a se refugia in magia anilor '40, pot opta pentru o mini excursie in castelul in care obisnuia familia regala sa se retraga. 
Intentia administratorului domeniului regal a fost aceea de a oferi ceva celor care s-au saturat de oras, de elemente hi-tech, beton si sticla.
Fiecare incapere a Castelului Savarsin este zugravita intr-o alta culoare. 
Mobilierul este cel comandat de familia regala, iar pozitionarea fiecarui element este aproximativ aceeasi de acum 60 de ani, data cand a fost redecorat ultima data castelul. 
Doar mobila din apartamentul central - cel preferat de Nicolae Ceausescu - este mai noua. 
Asta pentru ca inainte de a fi retrocedat imobilul, au fost furate toate obiectele, inclusiv lampile din tavan!
Inaugurat recent pentru public, Castelul a devenit deja un obiect turistic pentru multe persoane, in special pentru tineri casatoriti. 
"Am gasit o atmosfera de basm, am vrut sa fim tratati regeste in luna noastra de miere si este tot ce poate fi mai frumos", ne spune Nicoleta Nicula, o tanara proaspat casatorita. 
Si sotul este de aceeasi parere: "Ne-am casatorit de o luna de zile. Suntem proaspat casatoriti si m-am gandit sa-i fac sotiei mele un cadou special sa o aduc aici, la castel." 
Asadar, daca vreti sa va simtiti rege (sau regina) pentru o zi, puteti opta pentru vacanta la Castelul Savarsin.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Lideri maghiari asteptati la comemorare

Piata Reconcilierii va fi plina de cei care vor comemora pe cei 13 martiriMai multi lideri politici de la Budapesta si-au anuntat prezenta la comemorarea celor 13 eroi ai Revolutiei de la 1848-1849. 
Este vorba de generalii executati acum 156 de ani, in memoria carora a fost reamplasata in 2004 Statuia Libertatii, pentru care comunitatea maghiara a cheltuit o jumatate de milion de euro. 
Monumentul este vizitat zilnic de sute de turisti din Ungaria. 
Printre invitatii din tara vecina se numara ministrul Culturii, Hiller Istvan, vicepresedintele Parlamentului, David Ibolya, si reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe. 
Presedintele UDMR Arad, Kiraly Andras, a declarat ieri ca, in acest an, festivitatile dedicate zilei de 6 septembrie vor dura toata saptamana.
Manifestarile se vor incheia joi cu slujbe religioase la Catedrala Romano-Catolica, depuneri de coroane la Mormantul celor 13 generali si discursuri ale liderilor maghiari in Parcul Reconcilierii.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • La o ceasca de cafea cu Zoltan Lovasz: "Meseria de actor inseamna sa te cunosti pe tine insuti"

Discutie cu Zoltan Lovas actualul director al Teatrului de Stat AradMulti aradeni il cunosc. El cunoaste multi aradeni. E o persoana deschisa, un actor apreciat, iubit, un prezentator carismatic, si, mai nou, director de teatru, teatrul unde joaca de cand a terminat facultatea si pe care nu l-a parasit pentru alte teatre ravnite de orice actor.
- Cand si cum ti-ai dat seama ca vrei sa fii actor?
- Stiu exact momentul in care am vrut sa ma fac actor. Aveam cinci ani, eram in fata unui televizor si mergea ceva piesa de teatru si am zis ca eu vreau sa ma fac actor. Dar problema mea era cum o sa invat textul. Ceea ce acum e o banalitate, evident.
- De atunci ai avut confirmari ca esti pe drumul cel bun?
- Nu o sa spun nicidecum ca meseria asta m-a ales pe mine si nu eu pe ea, desi exista un adevar in asta. Si nici nu o sa spun ca daca tradezi meseria asta, ea te tradeaza de o suta de ori. Pana acum aveam impresia ca nu pot trai fara meseria asta. Acum pot sa spun ca nu pot sa traiesc fara meseria asta dar pot face si altceva. Asta pot sa spun in clipa de fata, la varsta de 34 de ani, la cautarile mele ca actor si ca om in primul rand. Ca eu cred ca meseria de actor inseamna de fapt sa te cunosti pe tine insuti si sa iti motivezi existenta in fiecare zi.
- Ai avut momente in care sa vrei sa lasi meseria de actor?
- Da, sigur, nu o data. Prima oara eram in anul 3 cand am vrut sa ma las de facultate. Apoi in anul 4, era plictisitor si banal in ultimul an. Si acum am asa, periodic, pornirea si atunci gasesc eu in mine resurse sa continui. Eu ma bucur foarte tare ca un an de zile nu am jucat foarte mult, am jucat inainte foarte mult. Deja ma plictiseam de mine jucand, de mijloacele mele, nu aveam bucuria si frisonul acela - sa ma bucur ca sunt pe scena.
- Ai avut sau ai modele?
- Asta e foarte interesant, eu nu am modele. Nu stiu de ce. Toti actorii imi plac, de la fiecare inveti cum sa faci sau sa nu faci. Profesionalismul este un model in general.
- Traim vremuri prielnice pentru teatru?
- Da, dar pentru un alt tip de teatru. Nu poti sa joci ca in 1930, cand jucau excelent pentru perioada respectiva, dar nu poti sa ignori ca traim in secolul vitezei, intr-o epoca in care se fac videoclipuri care spun o poveste in trei minute.
- Si ce inseamna acest nou tip de teatru pentru tine?
- E cu foarte multa smerenie si apropiere fata de public, un public care e nerabdator si care nu stie ce asteapta de la tine si tu trebuie sa fii pe faza.
- Care sunt temerile tale ca actor?
- Ma intreb tot timpul - oare maine voi mai fi bun? Mai pot sa fac meseria asta maine, poimaine? Gata, a trecut azi. Maine cum e? Nu sa traiesc din trecut, fereasca Dumnezeu. Mai bine imi schimb meseria dacat sa traiesc din trecut.
Zoltan Lovasz face confidente Presei- Daca nu ai fi fost actor, ce ai fi fost?
- Medic, chirurg. E fascinant. Sa ii fac pe oameni bine, sa se trezeasca din operatie si dupa 3, 4, 5 zile sa fie bine.
- Ce iti doresti de la partenerii tai de scena?
- Profesionalism, rigoare, punctualitate, incredere. Fara "lasa ca merge si asa", sa vina cu placere la repetitii, sa ma surprinda in sensul bun al cuvantului, sa stim sa ne jucam. Sa respectam ceea ce facem, sa nu uitam de ce ne-am facut actori. Cate stele au cazut imi puneam dorinta sa ma fac actor. Si m-am facut actor.
- Din postura de director, ce ai descoperit nou despre teatru?
- Nou nu am decoperit, am unele dezamagiri in relatiile interumane. Ma doare foarte tare ca oamenii s-au distantat unii de altii, sunt straini unii cu altii, cu toate ca suntem aici impreuna, fiecare o ia pe drumul lui si e trist acest lucru. Atunci va fi bine in teatru cand vom fi o echipa.
- Ce ai descoperit nou despre tine de cand esti director?
- Ca trebuie sa te bazezi pe propriile tale forte, sa iti asumi lucruri si sa mergi cu ele pana la capat, responsabil. Cred ca e mai cinstit asa. Dorm mai linistit. Si fara jumatati de masura. Nu mai tine, in nici un domeniu.
- Din tot ce faci reiese ca esti un mare aradean; te implici in evenimente aradene, cunosti oameni, si, mai ales, nu ai plecat de aici desi au fost ocazii serioase si tentante. Cum iti explici acest atasament incapatanat fata de Arad?
- Pentru ca sunt incapatanat, pentru ca exista o energie in Arad. Eu aici ma simt bine, aici cred in oameni. Si nu cred in teatrul de provincie. Aici imi place, aici ma bucura. Nici nu m-am intrebat de ce. Poate ca fug de intrebarea asta. Pur si simplu imi place aici.
- Te simti bine in tramvai, pe strada...
- Cu bicicleta, da, imi place.
- Te saluta lumea din zece in zece metri...
- Nu, nu asta imi place. Imi place ca eu sa-i salut. Ca am pe cine saluta. Imi place ca eu stiu multa lume. Eu strig oamenii de pe bicicleta, chiar daca ei nu ma vad. Si in magazin, intru, imi fac prieteni. Imi plac oamenii. Cu toate ca sunt un singuratic. Aici e paradoxul.
- Cum te relaxezi, ce faci in timpul liber?
- Am invatat de la cineva ca o jumatate de ora pe zi sa iti iei timpul tau liber. Acum ca e cald ma duc cu bicicleta. Cand ma simt tensionat, ma opresc, iau lucrurile mai usor, imi spun ca nu suntem nemuritori. Asta trebuie sa iti amintesti cand ti-e greu sau cand ti-e foarte bine. Imi fac mici bucurii. Imi cumpar o carte, o haina, dau un telefon cand mi-e dor de cineva, de doamna Emilia Dima Jurca de exemplu, profesoara mea. Ma mai relaxeaza si gandul urmatoarelor proiecte.
- Cum privesti spre viitor? Ce iti doresti sa ti se intample?
- Eu cred intr-o vorba - nu-i cere lui Dumnezeu ca-ti da.
- Ce ai cere?
- Sunt in masura sa spun lucrul asta. Multumesc lui Dumnezeu ca sunt sanatos. Acum un an ieseam din spital si mi-am dat seama ca viata e atat de fragila, ca nu ai dreptul sa iti bati joc de ea. Sanatate imi doresc. Daca o ai, ai de toate. E atat de adevarata vorba asta.

Catalina Latu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]