Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 1 iunie 2005

Stirile TVA aici

  • Ziua Copilului anima intregul Arad

Concurs de biciclete pe CartodromDistractie si concursuri la Cartodrom
Ca in fiecare an, de Ziua copiilor, Inspectoratul Scolar Judetean organizeaza manifestari specifice acestei sarbatori. 
In luna iunie a acestui an organizatorii vin cu ceva nou.
Astfel, miercuri, 1 iunie 2005, pe Cartrodromul din Padurice, Inspectoratul Scolar al Judetului Arad, cu sprijinul Consiliului Judetean, al Primariei Municipiului, al Inspectoratului Judetean de Politie si al Palatului Copiilor, incepand cu ora 9, se vor desfasura numeroase activitati de creatie, relaxare, vor avea loc concursuri diverse, iar castigatorii vor fi premiati. Toate aceste activitati se desfasoara sub indemnul.
"Hai cu noi pentru o zi, sa fim cu totii copii".
Actiunea debuteaza cu "Concursul de biciclete, triciclete, trotinete, role" - pentru copii prescolari si clasele I - IV; urmat de Concursul de desene pe asfalt, avand ca tema "Circulatia rutiera si pietonala" si concursul de desene pe baloane. 
La ora 10 are loc recitalul de muzica usoara "Voi fi o stea". "Miss Barby" este un concurs pentru fetitele cu cele mai frumoase papusi. 
Copiii iubitori de animale, care doresc sa se mandreasca cu animalele pe care le ingrijesc, pot participa la concursul "Miss Bubico"
Activitatile dedicate zilei de 1 iunie, se vor incheia cu jocuri distractive si demonstratii hipice.
De asemenea, tot de Ziua copiilor, se va organiza si festivalul sportului scolar, in mai multe unitati scolare din judetul Arad. 
Cu aceasta ocazie vor avea loc intreceri sportive la: baschet, handbal, volei, fotbal si atletism.
Concursuri. cadouri si petreceri pentru copiii asistati din judetul Arad
Cu ocazia Zilei de 1 Iunie, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad (DGASPC Arad) organizeaza o serie de manifestari dedicate celor mici, manifestari care vor avea loc in centrele DGASPC din municipiu si din judet. 
Unele dintre ele se vor  desfasura pe parcursul intregii zile, copiii asistati in aceste centre manifetandu-si dorinta ca de ziua lor sa se bucure de o libertate deplina. Astfel in centrul de tineret vor fi organizate competitii sportive (tenis de masa si fotbal), iar seara va fi inceiata printr-o petrecere. Copiii de la serviciul de evaluare si ingrijire a copilului care savarsesc fapte penale si nu raspund penal vor iesi in natura, unde se vor juca in voie, la fel ca si copiii de la Adapostul de zi si noapte pentru copiii strazii. 
De 1 Iunie copiii aradeni si-au sarbatorit ziua Intreceri sportive, activitati artistice si alte activitati cu caracter educativ vor avea loc si in celelalte centre, servicii si in casele de tip familial din judetul Arad. 
Directorul executiv al DGASPC Arad, dr. Edita Iuhasz, precizeaza ca toti copiii vor beneficia, in aceasta zi speciala pentru ei, de mici cadouri.
Saptamana micului pieton
Sub genericul "Saptamana micului pieton", Politia Rutiera Arad, Omniasig SA si Editura Concordia incep astazi, de Ziua International a Copilului, o actiune menita sa-i invete pe cei mai tineri dintre noi cum sa se fereasca de accidentele de circulatie. 
O trista statistica arata ca, in 2004, pe raza judetului nostru au fost implicati in 19 accidente nu mai putin de 20 de copii. 9 au murit, 8 au fost raniti grav, iar 3 au scapat cu rani usoare. 
Principalele cauze ale accidentelor sunt/ au fost traversarile neregulamentare, joaca pe partea carosabila, copiii nesupravegheati si biciclistii neatenti.
Purtatorul de cuvant al Politiei Rutiere, subcomisarul Adrian Lile, garanteaza ca "pe perioada 1 -5 iunie se vor derula actiuni in care joaca sa se impleteasca cu invatatura. Vom merge in scoli, spre a le vorbi copiilor, pe intelesul lor, despre pericolele nerespectarii regulilor de circulatie, vom organiza concursuri de desene pe asfalt, iar la finalul Saptamanii micului pieton vom organiza un concurs, pe cartodrom, de carturi si role." 
Din nou la scoala
Senatorul PPRM Aurel Ardelean isi va indrepta pasii, astazi, spre scoala. De ziua copilului, 1 Iunie, va merge cu cadouri la elevii clasei speciale step-by-step a scolii generale nr. 13 Aron Cotrus. 
Cei 28 de elevi i-au scris senatorului, rugandu-l sa ii ajute cu ceea ii sta in posibilitati, asa ca parlamentarul a decis sa le raspunda personal.
Protectia copilului analizata de PSD
Organizatia judeteana a TSD, alaturi de seniorii partidului, a organizat un seminar masa_rotunda cu tema "Social-democratia si protectia copilului", actiunea desfasurata cu ocazia silei de 1 iunie. 
La discutii au participat Elena Robotyin, sociolog in domeniul protectiei copilului, Crenguta Paveloiu, asistent social, Augustina Purda, psihopedagog, Alin Vesa, consilier juridic, alaturi de membri ai PSD.
Discutiile s-au axat pe problemele copilului aflat in dificultate, copiii strazii, adoptii, legislatia romaneasca dupa 1989 in domeniul drepturilor copilului, accesul familiilor la serviciile comunitare de asistenta, sustinere si protectie, problemele specifice ale comunitatii romilor insuficienta facilitatorilor comunitari pe problemele drepturilor copilului. 
Concluziile au subliniat faptul ca nu exista fonduri suficiente pentru derularea activitatilor care au ca subiect copilul si familia in dificultate, ca nu exista personal suficient si instruit pentru problemele care sunt in familiile cu dificultati sociale. 
De ziua lor - "1 Iunie" -, copiii se stiu distra pe cinste"Vorbitorii au scos in evidenta faptul ca nu exista o informare completa a cetatenilor despre drepturile care le au si modalitatile in care isi pot cere aceste drepturi, cat si despre institutiile si serviciile pe care le pot accesa. A mai fost reliefata ideea unui cadru de colaborare intre comunitatea locala, autoritatile centrale, societatea civila, biserica si institutiile de educatie", ne-a declarat Alexandra Braica, purtatorul de cuvant al PSD. 
Lectie pentru adulti
In organizarea Scolii Populare de Arte Arad si a Fundatiei Noris Aradoris, azi are loc un spectatol muzical coregrafic, oferit de copii si adolescenti, spectacol intitulat "Lectie pentru adulti"
Acesta se va desfasura in sala mare a Teatrului "Ioan Slavici", incepand cu ora 18, iar intrarea este libera.
Spectacolul, al carui regizor este prof. Ioan Hategan, are un program foarte amplu, copiii si adolescentii dorind sa le dea celor mari o adevarata "Lectie"
Astfel, pe parcursul serii vor putea fi vizionate momente realizate de elevi din grupa mijlocie (dans ritmic), grupa mica pregatitoare ("Vis de copii"), grupa mijlocie (Compozitie clasica - Cleiderman). 
Lor li se vor mai alatura Ana si Maria Jula - laureate ale Festivalului Mamaia Copiilor, precum si mici instrumentisti ce studiaza la Scoala Populara de Arte din Arad.
Concurs de desene pe asfalt pentru copiii de la Generala 11
Ziua de 1 iunie este o sarbatoare pentru toti copiii din lume. 
Din dorinta de a face o bucurie copiilor, Filiala de Cruce Rosie Arad si Asociatia studentilor medicinisti de la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" s-au gandit sa organizeze actiuni recreative pentru copii. 
Astfel, 50 de copii de la Scoala Generala nr. 11 din Arad si cei din Complexul multicultural Casa "Curcubeu" vor participa la un concurs de desene cu creta in curtea scolii si pe malul Muresului. 
Desenele vor avea teme umanitare, copilarie fericita pentru toti, iubirea fata de semeni si ajutorarea celor care au nevoie de un sprijin. 
Jurizarea desenelor se va realiza prin voluntarii filialei si se vor asigura premii si diplome tuturor participantilor. 
La sprijinirea actiunii au contribuit si cadrele medico-sanitare ale Spitalului Matern 

Observator

  • Consilierii municipali au revenit asupra deciziei de la Recons

Opozitia a solicitat amanarea votuluiIn urma sedintelor de consiliu din ultima perioada, a devenit tot mai clar faptul ca Dorel Popa, Rodica Borza, Emanoil Voicu, Edeleni Coloman si Gheorghe Curta, constituie elemente "firave" ale unei opozitii pe cale de disparitie. 
"Ne-au votat peste 16.000 de aradeni carora le cerem scuze ca nu ii putem reprezenta. (...) Mi-e rusine ca sunt consilier!", a afirmat Edeleni Coloman, dezamagit de modul in care a decurs sedinta de ieri a Consiliului Local Municipal.
Schimbarea Ordinii de zi
In timp ce aradenii toropiti de caldura visau ploaia anuntata pentru dupa amiaza zilei de ieri, sedinta Consiliului Local Municipal Arad era de asteptat sa incinga si mai mult atmosfera din sala 70 a Palatului Administrativ. 
Desi Ordinea de zi nu trebuia sa dea batai de cap, fiind prevazute spre aprobare trei proiecte, au mai aparut inca doua aduse la cunostinta inainte de inceperea sedintei. 
Includerea in discutii a unor hotarari legate de Recons, a dus la inflamarea Opozitiei, care, in frunte cu Dorel Popa, a dat startul unui tir de acuze, reprosuri si interpelari pe adresa primarului si directorului Damian.
Aprobarea executiei bugetului municipiului Arad pe anul 2004 si aprobarea listelor cu beneficiarii gratuitatii la transportul in comun au trecut aproape "instant" prin consiliu, obtinand unanimitate de voturi. 
La fel si hotararea prin care se parceleaza si apartamenteaza un imobil din Arad, aflat in proprietatea statului. 
Cand s-a ajuns la subiectul Recons, cu greu a mai reusit Ovidiu Marian, in calitate de presedinte de sedinta, sa gestioneze conflictele iscate.
Proiecte "suspecte"
Pe ordinea de zi au fost introduse la inceputul sedintei doua proiecte, ambele avand legatura cu "Recons"
Primul se referea la acordarea unui mandat special consilierilor care fac parte din AGA societatii, in vederea revocarii deciziei de majorare a capitalului. 
Al doilea proiect a fost conceput in ideea eliminarii din contractul cadru privind mandatarea reprezentantilor CLM in adunarile generale ale societatilor din subordine, a prevederilor care le permit aprobarea in numele CLM a majorarilor de capital. 
Consilierii puterii au acceptat includerea in discutii a hotararii Recons Practic, proiectul prevede anularea capacitatii consilierilor mandatati, de a vota in cadrul adunarilor generale hotarari privind capitalul social al societatilor respective.
Opozitia se aprinde spontan
Dorel Popa a solicitat amanarea votului, acuzand faptul ca hotararile le-au fost inmanate la intrarea in sala dar si haosul care s-a creat in jurul acestui subiect. 
Fostul primar a subliniat ca o asemenea hotarare are doua laturi de interpretare: prima o reprezinta aducerea lucrurilor la normal, prin revocarea deciziei de majorare a capitalului social, dar pe de alta parte, Consiliul Local Municipal si-ar insusi decizia consilierilor mandatati si ar "recunoaste o vina". 
In opinia lui, CLM nu poate reveni asupra unei decizii pe care practic nu a luat-o. 
Dorel Popa a atras atentia asupra faptului ca articolul 3 din contractul cadru privind mandatarea reprezentantilor consiliului local in adunarile generale ale societatilor comerciale din subordine, invocat de primarul Falca, este valabil in cazul majorarii de capital, iar pentru reducerea capitalului, edilul sef solicita aplicarea prevederilor de la articolul 4, adica acordarea unui mandat special celor trei consilieri.
Emanoil Voicu solicita revocarea celor trei consilieri
Consilierul Voicu a solicitat supunerea la vot a unui amendament prin care cei trei consilieri mandatati - Corneliu Padurean, Florin Manta si Gyorgy Tokay -sa fie revocati din adunarea generala de la Recons. 
Propunerea nu a fost acceptata, ambele hotarari fiind supuse votului si aprobate de majoritatea consilierilor in formele initiate. 
Singura "victorie" a Opozitiei a fost includerea in textul hotararii, a specificatiei ca majorarea de capital de la Recons a fost aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor, pentru a nu se interpreta ca decizia apartine Consiliului Local. 
Fara vreun rezultat notabil, incercarile actualei si fostilor pesedisti au luat sfarsit dupa aproape doua ore, cand presedintcle Marian si primarul Falca, au reusit sa puna punct uneia din cele mai animate sedinte a CLM Arad

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Taxe majorate

Consilierii CJA au aprobat noi taxe si impoziteTarife si taxe noi, aprobate de consilierii judeteni!
Astfel, scoala populara de arta, biblioteca judeteana, complexul muzeal vor practica noi taxe pentru serviciile lor, iar de anul viitor taxele pentru eliberarea avizelor si autorizatiilor de transport, a celor de construire, dar si cele pentru certificatele de urbanism vor fi mai mari cu 5%. 
Certificatele de urbanism pentru un teren de pana la 150 de metri patrati vor costa din 2006, 4,6 lei noi, taxa pentru eliberarea autorizatiei de foraj sau excavari 6,4 lei noi pentru racorduri sau bransamente 9 lei noi. 
Taxele pentru vizitarea muzeului vor fi, de la 1 ianuarie 2006 de 1 leu nou pentru prescolari, elevi, studenti si militari, iar cele pentru adulti 2 lei noi cu o serie de facilitati in functie de solicitari.
Taxele pentru Scoala de arte cresc si ele cu 7 %. 
Cele mai scumpe cursuri devin cele de canto, pian si chitara. 
Si la Biblioteca judeteana au crecut taxele pentru o serie de servicii, incepand cu cele de inscriere, imprumuturi si pana traduceri sau copieri xerox.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Cetatea Soimos, pe punctul de a fi concesionata de Primaria Lipova

Cetatea Soimos este pe punctul de a fi concesionata de primaria Lipova - Virtual Arad News (c)2005Un proiect de anvergura initiat de mai multi oameni pasionati de turism si de conservarea monumentelor de patrimoniu este pe punctul de a face din orasul Lipova, probabil, cea mai atractiva zona in materie de turism din Arad si de tot ceea ce tine de acesta. 
Totul a pomit de la un proiect de intentie semnat de mai multi oameni de afaceri inmanat Primariei orasului Lipova, prin care cer "exploatarea turistica si reabilitarea & istorico-arheologica a cetatii Soimos. 
Chiar daca majoritatea dintre datele (viitorului) contract ne scapa - inca nu se stie daca va fi vorba de concesiune - intentiile investitorilorpar laudabile, oricum le-am lua...
Grupul Astra face toti banii...
La inceput, investitori principali au fost Fabrica de Vagoane Arad si mai multi asociati din grupul Astra, dar, din motive necunoscute, s-a renuntat la "Vagoane"
Asa ca, grupul Astra se bazeaza, cel putin deocamdata, in realizarea obiectivelor, pe Muzeul Judetean Arad - filiala Lipova (colaborare in sustinere stiintifica); pe proiecte Phare; pe Primaria Lipova (Radna), Xedox Exim sau Atlas. 
Ca initiator de proiect il amintim aici pe dipl. ing. Hegyi Arpad. 
La nivel declarativ, proiectul suna bine si se bazeaza pe mai multe puncte de lucru, cum ar fi "tinte turistice", "recreare sport", "tinte istorice, etnografice si religioase", "ecologice - conservarea mediului", "artistice", "investitii, dotari constructii" si "exploatare comerciala".
Se va face surf la Lipova?
Dar sa le luam la "puricat"
Sunt atat de multe objective, atat de multe atractii aflate in vizorul grupului de initiativa, incat am crede ca, in zece ani, zona Lipova va deveni cel putin asemenea unei statiuni elvetiene. 
Cetatea Soimos reprezinta un important punct de atractie pentru investitori - Virtual Arad News (c)2005 Ce se doreste: concursuri sportive, pescuit, surfing (?!?), schiat, alpinism... apoi: programe cu circuit intre punctele turistice ale zonei (Muzeul din Minis, Muzeul de arta si etnografie Savarsin si Castelul regal, Muzeul "Ioan Slavici" si Emil Montia si Cetatea din Siria, Ruinele Cetatii din Varadia, Castelul Huniazilor si Cetatea Devei); pelerinaje in asociere cu Manastirea din Radna... apoi: schiat, program terapeutic hipo, vanatoare, duel cu sabii tip medieval, prezentare lucrari artizanale taranesti.
Conservarea patrimoniului
Proiectul de intentie nu se opreste doar asupra activitatilor de agrement, ci are si o alta componenta, stiintifica, poate, din punct de vedere al conservarii patrimoniului, mult mai importanta. 
Se urmareste conservarea mediului inconjurator, fie ca este vorba de rezervatia de soimi de la Lipova sau de Balta Soimos. 
Se mai urmareste: "Conservarea mediului si a monumentului istoric, exploatarea terenului din privinta sarcinii arheologice, colectarea si expozitionarea unor arme medievale, expozitie de unelte si utilaje vechi; reconstruirea/restaurarea cetatii, restaurarea cladirii vechii primariei de la poalele muntelui, drum de acces la cetate, hipodrom, magazin de suveniruri si cate si mai cate".
Expertixa ne costa cat... o cetate noua
Ceea ce este cat de cat sigur in toata aceasta intentie de a exploata cetatea Soimos "pe toate fetele" este ca, se pare, consilierii si-au dat deja acordul, sau cel putin, la nivel declarativ ar sustine aceasta propunere acceptata de primarul Viorel Popina. 
Cat priveste suma investita, dipl. ing. Hegyi Arpad ne-a declarat: "Va dati seama ca o astfel de cifra, chiar daca as cunoaste-o, nu o voi face, momentan, publica. Ceea ce stiu cu siguranta este ca din banii pe care ii dam doar pentru expertiza arheologica am putea construi o cetate noua, cu materialele si preturile de acum"
Ramane sa vedem daca aceasta cetate, de patrimoniu international, de interes A cum ii spun specialistii, va deveni o atractie cu adevarat pentru turistii din intreaga lume si daca grupul de initiativa, investitorii, vor sti sa imbrace in haine noi cetatea, a carei origine este geto-dacica.

Dacian Don - Agenda zilei

  • De ieri, gaz metan la Zerind si Iermata Neagra

A fost taiata panglica inaugurala la reteaua de gaz de la Zerind si Iermata NeagraPresedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, a taiat, ieri, panglica inaugurala la lucrarea de introducerea a retelei de gaz metan la Zerind si Iermata Neagra
La eveniment au mai participat primarul localitatii - Alexandru Simandi si Eugen Mocan - directorul general al Gaz Vest Arad.
Valoarea totala a investitiei se ridica la cinci miliarde de lei si reteaua se intinde pe 16 kilometri. 
Echipamentul de distributie este de ultima generatie, iar capacitatea statiei permite instalarea gazului la 1.800 de familii.
Deocamdata, 60 de familii au depus cereri pentru introducerea gazului, dintre care zece beneficiaza deja de aceasta utilitate. 
Pretul de racordare se ridica la aproximativ 23 de milioane de lei.
"Acest eveniment va conduce, automat, la atragerea de investitori in zona, pentru ca firmele sunt interesate de o locatie in care sa beneficieze de toate utilitatile. Este un exemplu demn de urmat si de catre edilii altor localitati care nu beneficiaza, inca, de gaz metan", a precizat Iosif Matula.
Primele institutii ce vor fi racordate la retea sunt Primaria, gradinita, dispensarul si scolile.

S.A. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]