Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 1 martie 2005

 

 Stirile TVA aici

  • Martisoarele "cu greutate" - prietenele femeilor

Oferta de martisoare si cu preturi in leul greuAn de an, de 1 Martie ne recapatam speranta, optimismul, credinta in mai bine si sporul in toate.
Martie este momentul in care oamenii incep sa caute primul ghiocel, ca semn al venirii primaverii cu adevarat.
Frigul incepe, acum, sa se impleteasca cu razele soarelui, intunericul cu lumina, iar dupa o iarna grea, invinge viata, primavara, soarele.
Acest triumf al regenerarii este invocat prin Martisorul pe care-l daruim celor dragi, ca mic semn ce ne dorim sa le aduca fericire si noroc.
De-a lungul timpului, semnificatia martisorului a ramas aceeasi: este un simbol al primaverii, al revenirii la viata.
El ne aduce optimism si credinta. In timp insa, forma acestuia s-a schimbat.
La inceput, martisorul era simbolizat printr-o moneda. Mai tarziu, aparea sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, insirate pe o ata.
Acum, margelele frumos colorate, ceramica si florile le-au luat locul.
"Febra" martisorului a inceput, la Arad, in urma cu doua saptamani.
In piete, in fata unor magazine din oras, in diverse alte locuri, au inceput sa se vanda nu doar martisoare, ci si diverse obiecte pe care barbatii le cumpara, impreuna cu martisoarele, pentru a le oferi iubitelor, prietenelor, colegelor lor.
La ora aceasta, de snurul rosu si alb poate atarna aproape orice, iar cu cat cadoul care-l insoteste este mai scump, mai rafinat, cu atat este mai apreciat.
Martisoarele nu mai sunt ce-au fost odata. Banutii, cosarii sau trifoiul nu mai multumesc pe toata lumea.
In "traditia" celor de la oras stau acum, la loc de cinste, toate celelalte obiecte sau atentii, oferite si cu alte ocazii: cosmetice, bijuterii, flori sau chiar "jucarii" mai scumpe.
Noul si vechiul, simbolicul si materialul s-au imbinat si s-au amestecat, ca si in cazul celorlalte sarbatori.
Unii nu-i mai dau martisorului importanta, altii, dimpotriva, fac tot ce le sta in putinta pentru a aduce zambetul si multumirea pe buzele fetelor si femeilor.
Se pot cumpara, astfel, tot soiul de martisoare, de la pretul de 9.000 de lei, pana la pretul de 150.000 de lei.
Dar numai cand este vorba de martisoare confectionate din pene, scoici, lemn, margele sau metal ieftin, in forme ca trifoiul cu patru foi, zaruri, cosari, fluturasi, floricele, inimioare, potcoave sau diverse animale.
Pe tarabe insa isi mai fac loc si martisoare cu diverse personaje din desene animate, dar si, ciudat!, cu portretul lui Van Damme.
Pietele gem de oameni care vand martisoare din gentile diplomat sau de pe tarabe construite ad-hoc.
Printre ei roiesc politistii, dau amenzi, insa nimic nu se schimba.
Chiar si parfumurile fine pot fi oferite in dar de MartisorMagazinele isi scot si ele, cu mare tam-tam, ofertele speciale de martisor, ademenind oamenii sa cumpere aproape orice, pentru darurile de 1 Martie.
Martisoarele "cu greutate" iau, in general, forma bijuteriilor, parfumurilor sau obiectelor de marochinarie.
Bijuteriile, totusi, raman pe primul loc in topul preferintelor femeilor, dar si al celor care doresc sa seduca ferm, platind, astfel, pretul succesului.
Chiar daca "diamantele sunt cele mai bune prietene ale femeilor", cei care deschid cel mai des usile magazinelor de bijuterii in perioada 1-8 Martie sunt barbatii.
De aici se pot cumpara martisoare delicate, din aur, la preturi cuprinse intre 600.000 de lei si 1.800.000 de lei.
Reprezinta inimioare sau flori, dar cele mai cautate sunt semnele zodiacale.
Martisoarele din aur insa, fiind scumpe, nu vor putea fi atarnate in primul pom inflorit pe care-l vede anul acesta cea care-l poarta.
De altfel, nici celelalte martisoare nu mai sunt "tratate" conform vreunei traditii.
Implacabil, ajung intr-o cutie, de unde nu se stie daca vor mai fi scoase vreodata...
Cert este insa ca Martisorul este o sarbatoare numai a romanilor, care ar putea, daca s-ar exploata foarte bine, sa "bata", de la distanta, celebra Valentine’s Day. Dar...

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Vor sa elimine monopolul !

Gavril Popescu vrea sa instituie licitatie pentru reabilitarea drumurilorLicitatie pentru reabilitarea drumurilor judetene
Modalitatea de reabilitare a drumurior judetene va cunoaste, in cel mai scurt timp, o schimbare radicala, in baza deciziei conducerii Consiliului Judetean. In urma cu o luna, vicepresedintele Gavril Popescu a anuntat faptul ca institutia vrea sa elimine monopolul care s-a creat de-a lungul anilor in privinta lucrarilor de reabilitare a drumurilor judetene si ca, de aceea, s-a decis impartirea judetului in cinci zone de interes. Ieri, viceprimarul a facut cunoscut faptul ca cele cinci zone sunt: zona Sebis, Chisineu Cris, Arad, Lipova si Ineu si ca licitatia pe aceste tronsoane pentru firmele care vor dori sa reabiliteze pe viitor drumurile Aradului va avea loc in perioada 3-4 martie.
"Vor fi cel putin doua firme care se vor ocupa de lucrarile de pe drumurile judetene. Asa vom avea garantia calitatii lucrarilor de reparatii, care in trecut - datorita faptului ca era vorba de o singura firma care se ocupa de tot acest sector - lasau uneori de dorit",
a punctat Gavril Popescu.
Din pacate, chiar si pornind de la aceasta noua formula de abordare a reabilitarii (mult mai occidentala), drumurile judetene nu vor avea parte de lucrari decat in mica masura, pentru ca nevoia financiara este extrem de mare, iar alocarile bugetare infime. 
Pentru reabilitarea drumurilor judetene distruse ar fi nevoie de nu mai putin de 1.526 de mii de miliarde, suma care e aproape imposibil de imaginat, asa ca singura solute pentru reabilitarea tronsoanelor ar fi accesarea de fonduri europene, solutie vizavi de care Consiliul Judetean pregateste o serie de studii de fezabilitate.
In perioada imediat urmatoare, dupa licitatia din 3-4 martie, cele 86,5 miliarde alocate din bugetul CJA si din cel al Ministerului Finantelor vor urma sa fie cheltuite pe reabilitari: 64.7 miliarde pe intretinerea si reparatia drumurilor judetene, iar 21.8 miliarde pe lucrari de reabilitare.
Pentru o imagine cat mai exacta a modului in care se prezinta drumurile judetene ar trebui poate mentionat faptul ca din 1990 incoace nici macar un kilometru de drum nu a fost reabilitat in totalitate.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Lei vechi, lei noi

Leul greu este afisat si pentru varza murata la piataDe astazi, toate produsele din magazine trebuie sa aiba preturile atat in leul greu cat si in moneda actuala. 
Decizia Bancii Nationale a Romaniei a pus pe jar zeci de comercianti.
In toate magazinele se lucreaza de dimineata pana seara pentru pregatirea preturilor.
Majoritatea aradenilor spera ca odata cu intrarea leului nou pe piata sa scape de calcule si mai ales de volumul banilor pe care ii au in buzunare.
Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului atrage atentia ca afisarea preturilor atat in leul normal cat si in leul nou este obligatorie.
Chiar de astazi, mai multe echipe de inspectori vor iesi pe teren pentru a verifica daca comerciantii pun in aplicare decizia Bancii Nationale.
Agentii economici care nu afiseaza pretul produselor cu cele doua valori risca amenzi cuprinse intre 2 si 20 de milioane de lei.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Doar 11% din scolile aradene dispun de cabinete medicale

Cabinet medical scolarUnitatile de invatamant gimnaziale si liceale de pe raza judetului nostru ce dispun de cabinete medicale care sa le asigure elevilor in caz de nevoie primul ajutor sunt foarte putine la numar. Astfel, din cele 154 de scoli generale si licee, numai 17 pot asigura asistenta medicala. Cabinetele stomatologice sunt si mai putine, pe intreg teritoriul judetului existand doar 7.
Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar, din cele 17 cabinete, 11 sunt in municipiu si sase in judet, respectiv la Curtici, Santana, Sebis, Lipova, Ineu si Chisineu Cris.
Pe langa faptul ca sunt putine la numar, la aceste cabinete se poate apela doar pentru asistenta medicala de urgenta nu si pentru tratamente, fiindca intre Spitalul Judetean de care apartin si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate nu s-a incheiat un contract cadru in numele cabinetelor medicale, prin care se prevede eliberarea retetelor medicale si de catre cabinetele medicale scolare.
"Intampinam probleme din aceasta cauza. In aceste conditii, elevii care invata la scoli din municipiu dar sunt din judet sunt nevoiti sa mearga multi kilometri daca au nevoie de un consult medical. Cei mai multi prefera sa vina la noi sa le prescriem un tratament si sa-si cumpere singuri medicamentele", declara Ioana Matei, medic scolar.
Probleme la cabinetele din judet
Unele dintre cabinetele medicale, in special cele din judet, trec printr-o criza financiara.
Nu dispun nici macar de strictul necesar, medicamente sau ace de seringi.
In municipiu situatia este mai buna pentru ca in dotarea cabinetelor s-au implicat atat conducerile scolilor cat si Consiliul Reprezentativ al Parintilor.
"Noi avem grija sa nu lipseasca nimic din ceea ce este necesar asigurarii asistentei medicale pentru elevii din scoala noastra", marturiseste directorul Colegiului Economic.
Dorin Lazar, directorul Directiei de Sanatate Publica Arad, spune ca, trimestrial, cabinetele scolare sunt aprovizionat.
"Depinde de fiecare in parte cum reuseste sa se gospodareasca. Periodic cadrele medicale de la fiecare cabinet trebuie sa ne trimita noi cereri pentru a sti ce au nevoie", afirma directorul.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean afirma ca potrivit unei noi reglementari, scolile din judet care nu dispun de astfel de cabinete sunt arondate unor centre sau dispensare medicale.

Diana Rotar - Observator

  • Aradul – muzeu in aer liber

Aradul va fi promovat ca oras turistic - Virtual Arad News (c)2005Promovarea municipiului ca oras turistic este una dintre preocuparile esentiale ale conducerii primariei. 
Aradul detine un bogat patrimoniu cultural-istoric, oferind vizitatorilor un adevarat muzeu in aer liber al stilurilor arhitectonice specifice secolelor XVIII, XIX si XX, monumente de arta si istorie, unde s-au organizat spectacole de teatru, concerte ale filarmonicii, expozitii de arta plastica, expozitii muzeale de istorie, arta si stiinte ale naturii, festivaluri si sarbatori.
 Iubitorii de arhitectura pot admira cladiri construite in stil baroc, renascentist, eclectic, clasic, neogotic sau secession. 
Cum insa despre bogata oferta turistica a municipiului nostru nu se stiu prea multe peste hotare, municipalitatea a demarat un amplu program de promovare a tuturor valorilor orasului, atat prin editarea de brosuri si harti in mai multe limbi straine, prin propunerea chiar a unor trasee turistice pentru vizitarea orasului, evidentierea unor obiective deosebite fie prin valoarea si vechimea lor, fie prin originalitate.
Cea mai veche casa dateaza din 1725
Una dintre rutele turistice propuse cuprinde Aradul Nou. In circa o ora si jumatate, turistii au posibilitatea de a vedea cea mai veche casa din municipiu. 
Cea mai veche cladire din Aradul Nou - Virtual Arad News (c)2005 Este vorba de casa parohiala de langa Biserica Catolica din Aradul nou, ajunsa si ea la o vechime impresionanta fiind construita in anul 1821. 
Casa parohiala dateaza din 1725. In primele sale decade, a fost administrata de calugari franciscani.
Ruta propusa de municipalitate pentru vizitarea cartierului Aradul Nou porneste din Piata Romana (Boul Rosu), Podul Traian, construit la inceputul secolului XX in stil Secession, si cuprinde o vizita la casa in stil baroc construita in 1800. 
In peretii exteriori ai casei sunt incorporate ghiulele trase in jurul Cetatii Aradului in timpul Revolutiei de la 1848-1849. 
Vizita in cartier se sfarseste la Monumentul Sfanta Treime, construit in 1746, in comemorarea celor rapusi de ciuma intre 1738-1740.
"Gemenii" nostri
Desi este unul dintre cele mai interesante aspecte ale Bulevardului, prea putini dintre noi cunosc ca in centrul orasului avem cladiri gemene! 
Cladirile sunt construite in stil neoclasic in 1821 si 1871. La inceput, ele gazduiau administratia locala, respectiv, Tribunalul. 
Acum, una dintre ele este ocupata de Directia generala a finantelor publice, cealalta fiind sediul administrativ al rectoratelor celor doua Universitati aradene si gazduind redactiile celor mai importante ziare aradene. 
In micul parc ce-i desparte pe "Gemeni" se gasesc trei sculpturi, reprezentand Dansul, Muzica si Poezia.
Toate drumurile duc spre strand...
Municipalitatea propune doua trasee turistice prin centrul orasului. 
De remarcat, ambele cuprind unul dintre cele mai importante obiective turistice aradene: strandul. 
Colegiul "Moise Nicoara" - adevarat palat al invatamantului aradean - Virtual Arad News (c)2005 Turismul de agrement nu a fost lasat deoparte, desi bijuteriile arhitectonice din municipiu sunt nenumarate. 
Caracteristicile geografice ale zonei in care este situat municipiul Arad, au favorizat existenta unor variate zone de agrement. 
Strandul Neptun, unul dintre cele mai frumoase locuri de agrement de acest gen din tara, ocupa o suprafata de peste 20 hectare de verdeata, incluzand bazine de inot, terenuri de sport, locuri de joaca pentru copii,  cluburi, discoteci. 
Nu exista turist care sa nu ramana impresionat de ce gaseste aici. 
Trebuie amintita, in acelasi context, Faleza Muresului, unde se afla Parcul Copiilor si Parcul Eminescu, concepute la sfarsitul sec XIX, Parcul Europa, unde au fost saditi mai multi arbori de primarii unor orase infratite cu Aradul si unde au loc festivitati cu ocazia Zilei Europei. 
Desi pe cale de disparitie, Paduricea, situata in apropierea Pietei Podgoria inca mai este declarata obiectiv turistic. 
La sfarsitul secolului al XIX-lea, zona verde era mult mai intinsa, lacul natural de aici fiind inconjurat de o mica padure, reminiscenta a padurii Ceala. 
Nu in ultimul rand, Padurea Ceala, situata la 2 kilometri de marginea vestica a orasului pe o suprafata de 1560 hectare, este unul din locurile preferate ale aradenilor pentru petrecerea timpului liber. 
In padure se afla si un lac natural, Lacul Maltaret. 
Un loc deosebit de pitoresc este Insula Mures, situata la marginea sudica a padurii.
Kilometrul zero
De departe unul dintre cele mai importante puncte demne de vizitat din Arad este zona de la kilometrul zero. 
Palatul Administrativ, construit in 1876 in stil neorenascentist adaposteste acum trei institutii importante: Primaria, Consiliul Judetean si Prefectura. 
Strandul din Arad - un loc cautat de turisti - Virtual Arad News (c)2005 In mijlocul pietei se afla Monumentul Eroilor cazuti la Revolutia din 1989. 
De o parte si de alta a Palatului Administrativ se gasesc Palatul Cenad, fostul sediu al Societatii de cale ferata Arad-Cenad. 
A fost construit in 1894 in stil eclectic cu elemente neoclasice. 
Fosta administratie financiara a judetului, in prezent cladire ocupata de Universitatea Aurel Vlaicu, a fost contruita in 1896. 
Palatul Bancii Nationale isi mentine aceeasi destinatie de cand a fost construit, in 1906.
Bulevardul Invatamantului
Bulevardul Dragalina a fost denumit generic de catre municipalitate Bulevardul Invatamantului. 
De-a lungul sau se afla cele mai multe dintre cele mai impunatoare si mai vechi cladiri care adapostesc cele mai bine cotate institutii de invatamant din municipiu. 
Liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal" se afla intr-o cladire construita in anul 1895. 
Colegiul National "Moise Nicoara" functioneaza intr-o cladire construita in 1873, fiind urmasul primului gimnaziu fondat in Arad in 1745. 
Colegiul Teoretic "Elena Ghiba Birta" se afla intr-o cladire ce dateaza din 1888, si este fostul liceu de fete din Arad. 
Liceul Economic este intr-o cladire construita in 1891, si este urmasul fostei scoli comerciale pentru baieti.

Simona Mazare - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]