Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 1 februarie 2005

Stirile TVA aici

  • Iarna a pus stapanire pe judet

Deplasarile pe drumurile aradene a fost ingreunat de vremeDupa ninsorile din aceste zile, circulatia pe strazile din municipiu a mult ingreunata. 
Pentru a respecta contractul, firma Polaris care se ocupa de deszapezire a intervenit cu prioritate pe poduri si la intrarile in municipiu cu sase utilaje de imprastiat materiale antiderapante. "S-a aruncat nisip si sare in zonele de urgenta. Urmeaza sa mai intervenim si pe Bulevardul Revolutiei si strazile adiacente", ne-a declarat Gheorghe Jefrea - directorul de productie al societatii Polaris.
Intarzieri mari
Pe Bulevardul Revolutiei circulatia a fost ingerunata din cauza zapezii, dar nu au existat probleme deosebite, in sensul ca nu s-au produs accidente.
Probabil si conducatorii auto au fost mai preventivi, circuland cu viteza redusa. 
Asa ca Politia Rutiera nu a avut prea mult de lucru cu busiturile "de sezon". 
Nici medicii ortopezi nu s-au confruntat cu cazuri speciale. 
De la Ambulanta am aflat ca pana in dupa amiaza zilei de ieri a ajuns la spital doar un singur pacient cu o fractura. 
Pe agentii economici nu i-a dat "harnicia" afara din birouri nici ieri. 
Prea putini dintre acestia s-au ostenit sa-si faca curatenie in jurul unitatilor comerciale. 
De aceea, multi au primit "premii", sub forma de procese verbale de cate 500 de mii de lei, din partea gardienilor publici. 
Cam putin, dar poate totusi data viitoare se vor invata sa-si faca curatenie in ograda.
Pe Aeroportul Arad, avioanele au aterizat fara nici un fel de problema. 
In ciuda ninsorilor abundente, cursele au circulat in mod regulat, cel putin asa am fost informati de la Aeroportul Arad. 
Nu acelasi lucru il putem spune insa despre circulatia trenurilor. 
Cele nationale au avut intarzieri numai de cate 10-15 minute. Insa calatorii care au vrut sa circule cu trenurile internationale au avut de asteptat zeci de minute. 
De exemplu, un tren care venea de la Budapesta a ajuns la Arad cu intarziere de o ora. 
Pana de curent la Prunisor
In judet, circulatia a fost destul de ingreunata pentru ca pe majoritatea drumurilor nu s-a intervenit asa cum ar fi trebuit. 
Insa nu au existat accidente deosebite. Asta pentru ca soferii au fost atenti la drum, adaptand viteza la conditiile de trafic. 
In localitatile situate in zonele cu probleme primariile au intervenit la timp, asa ca nici aici nu au existat situatii deosebite. 
La Halmagel stratul de zapada a ajuns la 20 de centimetri, dar zapada a fost inlaturata de pe drum. 
"La noi nu a mai nins de sambata. Azi a inceput si deja am si iesit pe drum cu utilajele noastre...", ne-a declarat primarul comunei - Mihai Tonta. 
Desi ne-am obisnuit ca la Varfurile caderile de zapada sa fie mult mai abundente, nu a fost asa de aceasta data. 
Stratul de zapada a ajuns la 25 de centimetri. "Avem sectie de drumuri in comuna. Desi avem o ruta destul de grea, cea care ne leaga de judetul Bihor, circulatia nu a fost intrerupta. Si acum (ieri, orele 15,30 n.n.) ninge destul de tare, dar s-a intervenit cu plugurile si nu a fost intrerupta deloc circulatia. Speram sa nu fie probleme nici de acum...", ne-a declarat viceprimarul Nicolae Petrisor.
La Gurahont, stratul de zapada nu a ajuns la 15 centimetri. Primarul comunei - Ioan Florea - ne-a declarat ca si pe rutele care duc la satele apartinatoare comunei s-a putut circula destul de bine: "Desi aici de obicei sunt probleme, am intervenit cu plugurile si am curatat zapada. Se poate circula..."
Printre putinele asezari cu probleme a fost si localitatea Prunisor pentru ca, din cauza caderilor masive de zapada, s-au rupt firele electrice. 
Plt. maj. Cosmin Hada din cadrul Inspectoratului Judetean al Protectiei Civile ne-a spus ca linia electrica defecta s-a remediat ieri dupa-masa.
Vreme geroasa
De la Serviciul Regional de Prognoza a Vremii Banat-Crisana aflam ca in urmatoarele 24 de ore vremea se va mentine rece. 
Cerul va fi temporar noros, iar pe alocuri va ninge slab. Vantul va sufla slab la moderat din sector nordic. 
Dimineata izolat va fi ceata cu depunere de chiciura. 
Temperaturile maxime se vor situa intre -3 grade Celsius si 0 grade Celsius, iar cele minime intre -10 grade Celsius si -6 grade Celsius.
Nici in urmatoarele trei zile frigul nu ne va lasa in pace. 
Din contra, vremea se va mentine rece, chiar geroasa noaptea si dimineata. 
Cerul va fi temporar noros, iar pe alocuri va ninge. 
In zonele de campie, ceata va fi asociata cu depunere de chiciura. 
Temperaturile maxime vor oscila intre -5 grade Celsius si 0 grade Celsius, iar minimele intre -13 grade Celsius si - 8 grade Celsius.

Nadia Bodran - Adevarul

  • Caderile de zapada au inghetat relatiile dintre prefect si vicepresedintele Consiliului Judetean

Din cauza zapezii cazute si transportul in comun are de suferitCaderile de zapada din ultimele zile au adus nu doar blocarea circulatiei, ci si a relatiilor intre doi dintre cei mai importanti reprezentanti ai PNL Arad: prefectul Cristian Stragea si vicepresedintele Consiliului Judetean, Gavril Popescu. 
La mijloc "a cazut" primarul localitatii Semlac, Letitia Stoian, in ograda careia s-au inzapezit sambata noaptea spre duminica trei autobuze si mai multe autoturisme.
Prefectul Cristian Stragea a organizat ad-hoc o intalnire cu mass-media, pentru a aduce la cunostinta opiniei publice faptul ca vicepresedintele Consiliului Judetean, Gavril Popescu, a asistat pasiv la  situatia disperata cu care s-au confruntat mai multi oameni din localitatea Semlac, prinsi de mormanele de zapada. 
In speta, Stragea reprosa vicelui faptul ca nu a intervenit prin Regia Drumurilor Judetene, aflata in subordinea sa, pentru ajutarea celor care au fost nevoiti sa astepte in frig si zapada timp de mai multe ore.
"Am fost sunat si informat ca drumurile judetene nu au intervenit decat cu intarziere pentru curatarea portiunii de drum. In aceste conditii, am contactat Regia de drumuri nationale, aflata in subordinea prefectului si care, in jumatate de ora, a intervenit pe o portiune care nu-i intra in atributii. Mi se parea optim sa fiu informat despre aceasta problema de domnul Popescu, nu sa-l informez eu. Domnia sa se pare ca nici macar nu stia despre situatie, asa ca am colaborat cu cei care stiu cum trebuie sa se lucreze si pe al caror cuvant ma pot baza", a declarat Cristian Stragea. 
Pentru a fi mai elocvent, acesta a format numarul de mobil al primarului de la Semlac, Letitia Stoian, cu care a avut o convorbire in direct, in fata reprezentantilor mass-media. 
Primarul a declarat ca utilajul de la drumuri judetene a ajuns cu intarziere si ca a primit ajutor cu prioritate la interventia prefectului, din partea drumurilor nationale.
Vicepresedintele Gavril Popescu a dorit insa sa aduca si el o serie de precizari vizavi de acest aspect, considerat un "atac politic". 
Acesta a organizat, la randul sau, o conferinta de presa, in care au fost prezenti primarul Letitia Stoian, directorul regiei de drumuri judetene si firma care a obtinut contractul de deszapezire a judetului. 
Fiecare dintre acestia a explicat, pe larg, situatia. "Eu nu am apelat la prefect, nici la Consiliul Judetean. Am incercat sa ma descurc prin propriile forte, insa, la un moment dat, am fost depasita de evenimente. Cineva dintre cei ramasi in pana, vanatori care se indreptau spre munte, l-a sunat pe prefect. Acesta a intervenit si am primit, cei drept, cu prioritate, utilajul salvator", a spus Letitia Stoian.
La randul sau, directorul tehnic al SC Constructii Rutiere a declarat ca intarzierea s-a datorat unei pene de motor suferita de utilajul care a fost trimis la fata locului. 
A urmat apoi, un al doilea utilaj trimis, care a ajuns la aproximativ o ora si jumatate de la solicitare. 
Vicepresedintele Consiliului Judetean, Gavril Popescu, a declarat ca problema, dat fiind faptul ca a fost rezolvata in termen util, nici macar nu a mai fost raportata de catre Comitetul judetean pentru situatii de urgenta, desi s-a intalnit cu membrii lui chiar in dimineata imediat urmatoare. 
"Prefectul Aradului, daca a constatat aceste aspecte, trebuia sa informeze conducerea Consiliului Judetean, sa stam de vorba si sa vedem ce se poate face. In schimb, el a discutat doar cu consilierul presedintelui, Ciprian Luca, nicidecum cu presedintele sau cu mine. Atacul sau la adresa mea este venit din interiorul partidului, deoarece eu, impreuna cu alti colegi am sustinut la Bucuresti, pentru functia de prefect, alte persoane, care au fost votate democratic, de catre Biroul de conducere. Administratia trebuie facuta in sprijinul oamenilor, nu in interes personal, pentru ca asa s-a intamplat. A avut interesul de a ma denigra, pentru ca nu am facut parte dintre cei care l-au sustinut. Nu este o atitudine corecta. Guvernul l-a numit prefect sa-si indeplineasca functia fara razbunari politice personale", a conchis Gavril Popescu.
Domnul Popescu nu a aratat insa care ar fi putut sa fie "interesele personale" ale prefectului in legatura cu drumul inzapezit de la Semlac....

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Si-a aruncat copilul la gunoi

Prefectul Cristian Stragea a fost solicitat sa se implice in rezolvarea deszapeziriiO tanara aradeanca de numai 18 ani si-a omorit propriul copil si l-a aruncat la gunoi. 
Ancuta Mariana P., de 18 ani, s-a internat la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Arad spunand ca a avortat acum cateva zile. 
Medicii au sesizat politistii care au gasit fatul intr-un tomberon din curtea imobilului unde locuieste proaspata mama. 
Cadavrul prezenta o plaga in zona capului si escoriatii pe piept. 
In urma necropsiei, medicii legisti au stabilit ca fatul a fost nascut viu, iar moartea a fost violenta si s-a datorat asfixiei mecanice

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei - (Editia de Vest)

  • Tamandul este... pe tren si in carciumi!

Copilul ucis de mama dupa nastere a fost aruncat in pubela din imagineDirectia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului - noul "stapan" al centrelor de asistenta si ingrijire
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad (fosta Directie Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Arad) este acum prinsa intr-un amplu proces de reorganizare. Din acest an, institutia are in ingrijire si adulti, fapt ce o obliga sa preia toate centrele de asistenta si ingrijire din municipiu si judet. Vestea i-a cam speriat pe beneficiarii centrelor, dar "noul stapan" tine sa-i linisteasca spunandu-le ca nu vor fi aruncati in strada. .
Adultii, o noua responsabilitate
Noua sarcina a institutiei nu este un tocmai floare la ureche, caci pana nu demult conducerea institutiei a lucrat doar cu copii, nicidecum cu adultii. "Stim ca nu va fi usor, adultii sunt mai dificili" -. a spus Edita Iuhasz, directorul Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad.
Municipiul Arad are un centru de ingrijire si asistenta pe Calea Bodrogului. Aici isi duc viata, sau mai bine zis batranetile, 66 de varstnici.
Cei mai multi provin din categoria "renegatilor".
Persoane care din cauza unei boli incurabile au ajuns sa nu mai fie acceptati in sanul propriilor familii.
Pe de alta parte, in judet functioneaza patru asemenea centre. Este vorba despre Lipova si Pecica, fiecare cu cate 53 de "cazati", si nu in ultimul rand Tamand care, conform directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad, este special: "Toata lumea stie, Tamandul e pe tren si in carciumi. Conform unei informari, aici exista 41 de beneficiari. Adulti care au probleme cu alcoolul. Va fi mult mai dificil de lucrat cu adultii, decat cu copii. Din cauza varstei, adultii au probleme de comportament, dar suntem optimisti".
Directoarea Edita Iuhasz cauta surse de finantare pentru cazarea varstnicilorCentrele de asistenta vor avea o alta fata
Acum se efectueaza evaluari peste evaluari, au loc intruniri, totul pentru ca preluarea centrelor de asistenta si ingrijire sa nu-i afecteze exact pe pacienti.
"Deocamdata, ne confruntam cu doua probleme. Pe de o parte, nu am identificat sursele de finantare, exista o neconcordanta in legislatie. Pe de alta parte, este vorba despre- legalitatea preluarii. Beneficiarii nu au motive de ingrijorare, centrele vor fi preluate cu tot cu ei. Nici personalul nu va fi dat afara. Procedura va fi accelerata, caci, ulterior va trebuie sa punem la punct un plan pentru un complex de servicii finantat de un program PHARE. Printr-un proiect putem accesa 600 de mii de euro, bani care, intr-adevar, nu sunt suficienti, dar ne-am adresat si organizatiilor neguvernamentale care pot sa ne ajute. Vom oferi servicii mai bune decat cele de care au avut parte pana in prezent. Vom face tot posibilul sa raspundem pretentiilor si nevoilor adultilor din aceste centre. Marea majoritate a adultilor din centre sunt persoane in varsta. Pe parcursul evaluarilor am, putut sa observ ca unii beneficiari isi duc viata in aceste centre ca si cum ar fi internati in spital.
Mai ca nu cobor din pat. Ei ar trebui sa duca o viata normala, sa iasa, sa se plimbe, sa vada un film, o piesa de teatru. Nu trebuie sa se comporte ca si cand ar fi in spital. In plus, nu putem sa-i lasam liberi, fara sa stim unde sunt, asa cum se intampla acum la Tamand. Avem o responsabilitate asupra acestor beneficiari"
- a declarat Iudita Iuhasz, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Muzica Eclesiastica, la Filarmonica

Filarmonica a gazduit un concert de muzica ecleziasticaDirijorul timisorean Damian Vulpe a propus aradenilor un concert vocal-simfonic care a cuprins doua lucrari religioase.
"Stabat Mater"de Antonio Bononcini (compozitor contemporan cu Bach si Haendel), a carei scriitura solistica se apropie de stilul operistic al veacului al XVII-lea, a deschis manifesatarea.
Astfel, soprana Teodora Ciucur a redat tristetea si zbuciumul Nascatoarei lui Christos la vederea patimirilor Fiului, in aria "Cat de trista si mahnita", rostul acestor patimiri in "Fa sa fiu pazit prin cruce", cea de-a doua intarind cele afirmate in legătura cu stilul, prin prezenta unor bogate inflorituri.
Aceeasi distinsă solista si-a adus contributia si la duetul cu altista "Cine nu ar plange oare?" si in ansamblul de solisti si cor "Dragostea, ce Fiului o port".
Mihaela Ispan, interpreta de opera si vocal-simfonic - ce-si sustine masteratul la Academia de Muzica din Cluj – a fost la inaltime in aria "Maica plina de iubire" plina de ornamente, in "Vreau sa plang si eu cu tine", ca si in duetul amintit.
Tenorul Zsolt Barabasi, din ultimul an al Facultatii de Muzica din Timisoara, a avut parte de acelasi stil ornamentat in "Plang suferinta Fiului".
Baritonul Cristian Ardelean, cunosut deja aradenilor, si-a adus contributia cu: "Sufletu-mi te insoteste", "Intarit prin moartea lui Christos", plus amintitul ansamblu al solistilor.
Corul, element de asemenea important in constructia lucrarii, a cantat cu finete "Stabat Mater Dolorosa", cu intrarile ei succesive, ca si tesatura complexa omofona din "Pentru a lumii mari pacate", si "Sancta Mater", redand energie in "Rastignit cu el pe cruce".
De la "God is our Refuge", motet din 1765, cand compozitorul avea doar noua ani si jumatate, W.A.Mozart a compus 88 de lucrari religioase din totalul de 626 de creatii cuprinse in catalogul Koechel.
In sirul acestora a aparut in 1779 si "Kronungsmesse", compusa pentru incoronarea anuala a icoanei Fecioarei Maria, lucrare interpretata si la incoronarea regelui Boemiei in 1791, messa care va fi cea mai cunoscuta si cantata dintre lucrararile lui de acest gen.
Desi exista asemanari ale acestei Mise cu opera "Cosi fan tutte" (dovada a unitatii stilistice a lucrarilor mozartiene) sau poate tocmai de aceea, Mozart va fi deplans intr-o scrisoare catre tatal sau din 1783 schimbarea gustului pentru muzica religioasa de-a lungul timpului.
Acelasi grup de solisti: Teodora Ciucur, Mihaela Ispan, Zsolt Barabasi, Cristian Ardelean,  au patruns tesatura vocala a "Misei Incoronarii", alaturi de corul tratat ca partener egal, incadrati intr-un flux simfonic.
Aceasta sudura, soli, cor, orchestra a fost bine realizata in cinci din cele sase parti ale lucrarii, ca in "Sanctus", corul si instrumerntistii sa realizeze un discurs omofon bine legat, cu sectiunea "Osana" mai miscata, energica, bine marcata.
Desi lucrarea s-a mai cantat la Arad, ea a fost primita cu caldura de catre public, ca si prima auditie a lucrarii lui A. Bononcici din prima parte a concertului.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]