Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 25 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Congres de ortopedie la Arad

Profesor dr. Alexandru Pop se declara nemultumit de dotarea spitalelor din provinciePeste 350 medici specializati in ortopedie si traumatologie din 11 tari participa, in aceste zile, la Arad, la al zecelea congres national de ortopedie si traumatologie.
La Arad se aniverseaza, in acest an,trei decenii de la prima interventie chirurgicala pentru implantul unei proteze totale de sold efectuata in Romania, care a avut loc in anul 1973.
Presedintele Societatii Romane de Ortopedie si Traumatologie, medicul aradean prof. dr. Alexandru Pop, a amintit ieri despre faptul ca, in urma cu trei decenii, efectuarea unei protezari de sold era o experienta speciala pentru un ortopezi.
De-a lungul anilor, operatia a devenit una de rutina, care se executa la ora actuala in majoritatea clinicilor de specialitate din tara.
Doar la Spitalul Judetean Arad s-au realizat, in 30 de ani, peste 3.600 protezari de sold. Una dintre temele abordate la acest congres a fost cea referitoare la calificarea profesionala a ortopezilor romani.
Acestia sunt extrem de bine pregatiti teoretic, dar nu dispun de toate facilitatile si dotarile moderne.
"Exista clinici in tara, mai ales la Bucuresti, care sunt dotate la cel mai inalt nivel. Din pacate, nu acelasi lucru se poate spune despre spitalele din provincie", a declarat dr. Alexandru Pop.
Cu toate acestea, ortopezii romani sunt foarte interesati de noutatile in domeniu. La congresul mondial desfasurat la Helsinki au participat 112 medici din Romania, practic o cincime din totalul ortopezilor romani.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Anul universitar 2003-2004, anul calitatii academice totale

Interviu cu rectorul UVVG - Aurel ArdeleanInterviu cu prof. univ. dr. Aurel Ardelean - rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis"
- Domnule rector, faptul ca in mod declarat considerati anul universitar 2003-2004 un an al calitatii totale la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" se cere a fi explicitat pentru cititorii nostri. 
- Acum, la inceputul anului universitar 2003-2004, al 14-lea din tanara istorie a institutiei noastre, doresc sa precizez pentru cititori ca aceasta "calitate totala" nu este la noi un simplu concept, ci promovam un management si chiar o filosofie a calitatii.
Suntem posesorii Certificatului IQNet, recunoscut in 33 tari, iar in cele 9 facultati, 7 colegii si 42 de specializari am reusit ca acei peste 10.000 de studenti sa devina, atat la Arad cat si in filiale, partenerii nostri de Management al Calitatii Academice.
Am elaborat un manual al calitatii, avem o structura manageriala a calitatii la toate nivelele si, fapt important, suntem universitate pilot la nivel national privind calitatea academica prin ordin al ministrului.
In plus, in ultimul timp am fost inclusi in programele nationale si internationale privind calitatea MATRA si CALISRO alaturi de universitati de traditie.
- Pentru studenti, partenerii dvs. dar si beneficiarii serviciilor educationale, pregatiti an de an o oferta tot mai generoasa. Care ar fi noutatile anului universitar 2003-2004?
- Intreaga infrastructura didactica si de cercetare a fost completata la nivelul spatiului educatiei academice europene spre care aspiram.
Oferta sociala este acum completa, alaturi de camine, cantine, cabinete medicale, baza sportiva, club, Complexul Macea si Izoi, studentii au la dispozitie si noul Birou de consultanta si plasament in serviciu, cat si Biroul de consultanta si integrare europeana.
- Este unanim recunoscuta vocatia institutiei dvs. spre multiplicarea conexiunilor internationale. Care sunt realizarile ultimei perioade?
- Am reusit ca pe langa spatiul european sa realizam parteneriate cu universitati din Brazilia si Australia: Bennett, Mackenzie, Botucatu, Ballarat.
Ma bucur sa subliniez ca de aceste parteneriate vor beneficia studentii, existand un numar de burse oferite deja de aceste institutii de prestigiu. 
- La inceputul noului an universitar 2003-2004 dorim sa consemnam in ce mod ati diversificat functiile antreprenoriale ale Universitatii, stiut fiind ca acesta este un obiectiv de management strategic in Universitatea pe care o conduceti? 
- Am diversificat functiile antreprenoriale ale Universitatii noastre prin: 
* cercetare stiintifica de tip antreprenorial pe baza de contracte si programe europene (PIN Matra, ARCHIMEDES, Secal, Life); 
Biblioteca UVVG s-a imbogatit cu numeroase carti si documente * proiectul Clinicii de Oncologie a carei constructie incepe in februarie 2004; 
* scoli de vara traditionale la Castelul Macea (biologie, istoria ideilor); 
* organizarea in parteneriat cu Camera de Comert Arad a Targului ECO-MEDIU 4-6.09.2003; 
* participarea la EXPO SCUOLA-PADOVA (Italia) 23-25.10.2003; 
* inaugurarea in luna octombrie a Incubatorului de Afaceri romano-australian, cu sprijinul logistic al Universitatii Ballarat - statul Victoria; 
* Centrul de Studii romano-brazilian, unde vom avea prilejul sa lansam in prezenta Excelentei Sale Ion Iliescu, volumul "Romania - renasterea sperantei" scris de domnia sa, aparut in limba portugheza sub egida Universitatii Mackenzie din Sao Paolo si Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad. 
- In Universitatea "Vasile Goldis", Biblioteca centrala "Tudor Arghezi" si editura proprie sunt puncte de referinta. Cu ce noutati se prezinta acestea la inceputul noului an universitar? 
– Biblioteca Centrala Universitara "Tudor Arghezi" si-a imbogatit numarul de titluri si documente bibliografice la 850.000, iar in editura proprie "Vasile Goldis University Press" au aparut noi monografii si cursuri universitare. De asemenea, am lansat noi reviste profesionale: "Ecologia Mileniului III" , "Practicum-Ecologicum". 
- Cu ce completeaza Universitatea dumneavoastra, in mod repetat declarata universitate comunitara, oferta educationala? 
- Pentru ca dorim sa nu fim doar o institutie care genereaza si transmite cunostinte, ne-am implicat in promovarea imaginii Romaniei in lume cu prilejul unor delegatii academice: 
* am organizat actiuni promotionale si de sarbatorire a "Zilei Nationale a Romaniei" in Brazilia si Australia; 
* am fost membrii ai delegatiei prezidentiale care a efectuat recenta vizita in Ungaria; 
* detinem vicepresedintia Federatiei Europene a Scolilor Superioare. 
- Intreaga comunitate aradeana cunoaste faptul ca sunteti promotorul construirii Monumentului Marii Uniri la Arad. Va rugam sa ne oferiti amanunte despre acest demers. 
- Adevarat, Universitatea noastra a pus bazele Asociatiei care va ridica acest monument. Ne-am implicat in acest demers cu convingerea ca generatia noastra are obligatia patriotica si sufleteasca sa indeplineasca si acest ideal nerealizat la vremea sa din pricina razboiului de patronul nostru spiritual Vasile Goldis. 
Sunt deosebit de fericit sa constat audienta de care s-a bucurat pe plan local initiativa noastra. In premiera, va rog sa consemnati pentru cotidianul "Adevarul" ca vom avea prilejul ca piatra de temelie a monumentului sa fie asezata de Excelenta sa Presedintele Ion Iliescu in cursul vizitei pe care o va face la Arad in 29.11.a.c., o vizita istorica pentru universitatea noastra. 
- Domnule rector, transmitem intregii comunitati academice de la U.V.V.G. mult succes in noul an universitar pe care il deschideti duminica, 28 septembrie a.c., orele 10,00, la sala mare a Teatrului de Stat. 
- Va multumesc!

Vasile Filip - Adevarul

  • Vom merge la Timisoara pe autostrada

Presedintele CJA - Caius Parpala a anuntat ca Aradul va fi legat de Timisoara prin autostradaConstructia acesteia va incepe in 2005, in calcul intrand si un pod peste Mures
Aradul va fi legat de Timisoara printr-o autostrada, lucrarile de constructie urmand sa demareze in a doua parte a anului 2005.
Costurile acestei lucrari se vor ridica la aproximativ 200 milioane euro, iar tronsonul care va lega orasul nostru de Timisoara este prima etapa a autostrazii Nadlac - Bucuresti.
Aceste detalii, extrem de importante, au fost puse la punct ieri, cand presedintele Consiliului Judetean Arad, Caius Parpala, s-a intalnit cu o delegatie a Bancii Europene de Investitii (BEI) si a Agentiei Nationale a Drumurilor (AND).
In plus, in aceasta prima faza a proiectului ar putea intra si o sosea de centura, care sa ocoleasca Aradul, dar si un pod peste raul Mures, construit in zona cartierului Alfa.
"Se va face un studiu, in urma caruia se va stabili daca centura si podul vor fi incluse in prima faza a proiectului, sau vor ramane pentru cea de-a doua faza. Cel mai important pas care trebuie facut este semnarea memorandumului de finantare intre BEI si Ministerul Transporturilor, care va avea loc, probabil la sfarsitul lunii noiembrie. Dupa semnarea memorandumului de finantare, vor urma celelalte faze, licitatiile si in 2005 pot incepe lucrarile" spune Caius Parpala, presedintele Consiliului Judetean Arad.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Razboi de varsta a treia

Pensionarii se acuza reciprocPensionarii se acuza
Unii pensionari sunt mai privilegiati decat altii, ba unii pensionari sunt mai privilegiati chiar decat multi dintre salariatii tineri. Si asta, mai ales daca sunt grupati in ligi, case, organizatii de tot felul – doar aparent apolitice… nonguvernamentale… "reprezentand doar interesele omului care a muncit o viata"… baliverne.
In Arad exista doua astfel de grupari: Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) si Liga Pensionarilor (LIGA). 
Actualmente, ele sunt in razboi – erau si pana acum, dar mai "cu manusi".
Anul trecut, de ziua oamenilor de varsta a treia
(1 octombrie), Guvernul Romaniei, grijuliu cum il stim la adresa electoratului de o anume etate, a scos din saculetul cu daruri Ordonanta nr. 115/25 septembrie. Prin aceasta, din bugetul Ministerului Muncii, a alocat diverse sume pentru finantarea activitatilor organizate de sarbatorirea in Romania a zilei mai sus pomenite.
CARP Arad a primit 40 de milioane de lei, iar LIGA – mult mai putin numeroasa, dar mai aproape de partidul de guvernamant – 60. O imensa disproportie numerica exista intre membrii cotizanti ai celor doua organizatii: la CARP sunt inscrisi  23.065 de pensionari, la LIGA… nu vrem sa jignim pe nimeni, dar nu ni s-au dat cifre exacte – e secret?!
Care-i destinatia?!
In ordonanta respectiva este clar specificata destinatia banilor. Numai ca, "din sesizarile unor pensionare rezulta ca cei din conducerea Ligii s-au premiat, intai, pe ei, cu sume destul de frumoase, ba, mai mult, au fost premiate persoane fictive, incalcandu-se in mod flagrant articolul 2, alineatul a) din ordonanta, mai precis cel care prevede ca sumele alocate, in proportie de cel putin 90%, trebuie sa fie destinate ajutoarelor materiale pentru varstnicii care se afla in situatii de dificultate" – ni se arata intr-un comunicat semnat de Nicolae Bretoteanu, cenzor la CARP.
La !
Comunicatul, desigur, nu a ajuns doar la noi, ci si la cei mult mai indreptatiti sa verifice asemenea acuzatii, sa le spunem pe sleau, penale, cu directa trimitere la infractiunile de deturnare de fonduri, fals, uz de fals etc. 
La inceputul lunii trecute, Curtea de Conturi – Camera Arad i-a trimis domnului Bretoteanu o adresa, semnata de directorul Titus Aslau, care arata ca petitia sa s-a inregistrat si ca "aspectele… au fost retinute spre examinare si verificare, cu ocazia unui control si audit financiar ce se va programa ulterior, conform prevederilor Legilor 94/’92 si 77/2000."
De asemenea, Parchetul de pe langa Tribunalul Arad certifica, prin cel mai autorizat condei, prim-procurorul Simeon Murgu, ca sesizarea ii sta in atentie si ca insusi Ministerul Public a remis Curtii de conturi plangerea.
"Sunt rai si calomniatori!"
Presedintele pe municipiu al Ligii, Vasile Veghes, n-ar prea dori sa discute despre problema, "Pana vine domnul Cerna. Ce pot sa va zic e ca il cunosc pe acest domn Bretoteanu si stiu si cine e in spatele lui – numai ca aici nu e nici o ilegalitate: sunt rai, si gata!"
Intors dintr-o delegatie pe teme specifice, presedintele pe judet al Ligii, Ilie Cerna a fost ceva mai generos cu declaratiile: "Noi va garantam ca am respectat intocmai prevederile ordonantei. 90% din suma totala, de 62 de milioane, a fost folosita pentru ajutorarea persoanelor nevoiase, iar restul, pentru cheltuieli administrative – conferinte de presa, simpozioane. Circa 300 de persoane au primit intre 200 si 400 de mii de lei, alte 300, pachete cu alimente. Nu a venit nici o Curte de Conturi sa ne verifice – astea-s fleacuri pentru un asemenea organ. Ceea ce ni se imputa e o defaimare, o calomnie ordinara, si ii vom da in judecata pe cei de la CARP, caci e sigur ca in spatele nonagenarului Bretoteanu sta cineva din conducerea concurentilor nostri! Noi am infiintat o casa de credit, o alternativa la CARP, ei se tem de concurenta si de faptul ca multi membri ai lor emigreaza la noi"…
Sa mai spunem, pentru a fi corecti, ca, desi am cerut sa vedem tabelele, pentru a verifica oarece identitati, listele nu ni s-au dat, fiind "pasati" cu abilitate diplomatica, lucru care, la CARP, nu s-a intamplat.
Iata ce stim noi!
Am discutat cu un pensionar, care a fost chemat, recent, la politie, la sectia "economic", pentru a i se confrunta semnatura cu cea de pe tabelul pe care domnul Cerna nu ni l-a aratat. "Semnatura mea nu avea nici o legatura cu cea de pe tabel, seria de buletin nu corespundea, pe tabel scria ca am primit 400.000, cand eu primisem  doar 200.000".
Bogatul CARP a impartit saracia
"Vreau sa insistati pe faptul ca nu avem, nici eu si nimeni din conducerea acestei institutii, nimic de impartit cu Liga, mai mult, daca au nevoie de noi, le stam la dispozitie cu specialisti! Noi avem in spate o traditie de 51 de ani, avem peste 23.000 de membri, din care, e adevarat, unii se mai retrag, mai emigreaza – nu ma priveste unde, dar de cand CARP a infiintat creditul, n-au plecat decat 14 oameni, mai putini ca niciodata. Avem un rulaj, pe anul acesta, de 17 miliarde de lei, pana pe 30 august, iar ceea ce va prezentam dumneavoastra vom arata, cu exactitate, si Curtii de conturi. Daca cei de la Liga au gresit, asta nu e treaba noastra, ci a lor, si cine a gresit, sa plateasca" – a punctat Vasile Neagu, presedintele CARP.
Am fost informati ca, in ciuda faptului ca pensionarii care sunt inscrisi la CARP au primit bani mai putini, acestia au fost, spre deosebire de ceea ce se banuieste a se fi intamplat la Liga, distribuiti in mod relativ egal. 
Astfel, de cele 40 de milioane au beneficiat – exista tabele care certifica acest lucru, pe care le-am si consultat – 200 de pensionari: 200.000 de lei nu e o suma, dar gestul inseamna mult pentru un pensionar sarac.
"Am vrut sa ne unim, la un moment dat, cu CARP, dar ei ne-au refuzat, umilindu-ne: ne-au facut sarantoci, ne-au balacarit in presa, ne-au refuzat ajutorul. Acum recurg la arme neortodoxe, ca sa ne discrediteze". a declarat Ilie Cerna, presedintele Ligii Pensionarilor

Lucian Valeriu - Observator

  • Afacere si arta la Arad

Onisim Colta a avut cuvinte de apreciere la adresa pictorului Vasile VargaGaleria Delta din Arad gazduieste, pana in 10 octombrie, picturile artistului Vasile Varga.
Lucrarile sale sunt impresionate, la fel ca si personalitatea omului ce le-a creat.
Vasile Varga, ajuns acum la senectute, este genul de om modest, care nu alearga dupa recunoastere si distinctii.
Reusind sa se fereasca de perioadele tulburi ale istoriei, acesta marturiseste acum, fara nici o rezerva, ca nu a primit niciodata premii si nici nu le-a dorit.
"Detest ideea de concursuri si premii", spune pictorul Varga.
Destinul sau a inceput in orasul de astazi Lipova, si a continuat mai apoi in Bucuresti.
Intre aceste doua repere, apare si Aradul, care si-a pus amprenta asupra unui timp important din viata sa.
"Datorez mult acestui oras, mai mult decat Lipovei sau satului natal Ususau. Asta pentru ca, in afara de nasterea biologica, mult mai valoroasa este nasterea intru spirit", declara artistul Vasile Varga.
Expozitia, in fapt un cadou facut de sucursala Arad a companiei Allianz Tiriac Asigurari, a adunat multa lume la vernisaj.
Numeroase personalitati din lumea artei au vorbit laudativ despre un om care "a pictat mereu cu libertatea cu care respira".
Onisim Colta l-a caracterizat pe colegul sau drept "o persoana dezinteresata de moda in arta", promotor al unei picturi "sincere, solide".
Aprecierile la adresa pictorului Varga au abundat la vernisaj, insa ele nu au ajuns direct la maestru.
Absenta sa de la manifestare a fost pusa pe seama starii fragile de sanatate.
Din marturisirile cuprinse in caietul de sala razbate insa o forta si un optimism de invidiat.
"Din pacate, resursele fizice nu sunt inepuizabile. Desi drumul meu se apropie de sfarsit, acesta nu este pentru mine incheiat. El continua", afirma cu incredere pictorul Varga.
Sentinta batranetii este dura si impotriva ei nu se poate face niciodata recurs.
La aceasta concluzie a ajuns si artistul lipovean, care, citandu-l pe Delacroix, constata cu resemnare: "Atunci cand esti tanar nu poti, pentru ca nu stii, iar cand esti batran stii, dar nu mai poti".
Directorul Allianz Tiriac Asigurari Arad, Sabin Iustinian, nu a avut o sarcina deloc usoara cand s-a angajat sa organizeze expozitia.
Pictorul a incuviintat cu greu sa se desparta de anumite lucrari. Modelul artistului care creeaza pentru sine insusi se poate contura si din propriile marturisiri. "Lucrarile care mi-au placut cel mai mult au disparut si se afla azi la adrese necunoscute. M-ar fi interesat sa le expun la acest bilant de viata", a declarat Vasile Varga.
Gestul firmei romano-germane face parte din campania "Allianz Tiriac Asigurari - prietena artei si a culturii", o actiune interesanta menita sa incurajeze valoarea si nu impostura.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]