Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 23 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Autoritatile Aradului au stat la coada pentru a depune coroane de flori. S-au comemorat eroii Revolutiei

Ieri dimineata au fost depuse coroane la Monumentul Eroilor MartiriOficialitatile Aradului au continuat, ieri, marsul de comemorare a victimelor Revolutiei din 1989. Incepand cu ora 10.00 dimineata, s-au depus coroane la Monumentul Eroilor Martiri. Au urmat apoi slujbe religioase la troita din fata Politiei si in subcetate. Numarul aradenilor prezenti la ceremonii s-a imputinat pe masura ce se facea trecerea dintre centru spre periferie. Oficialitatile au preferat, pentru a fi mai operativi, deplasarea cu autoturismele spre punctele cuprinse in program.
Asemanarea dintre decembrie 1989 si decembrie 2003 a fost una pur calendaristica. Atunci, ca si acum, era iarna, si poate ca nici aceasta stare a vremii nu corespundea, pentru ca revolutia din '89 a fost incarcata de zapada, in vreme ce ieri, la comemorare, ploaia a vrut sa se reverse din plin pe obrajii acelora care nici nu mai au lacrimi pentru a plange. 
Peste amintirea evenimentelor de acum 14 ani s-a asternut blazarea. Singure, familiile celor disparuti, jelesc in taina, de cele mai multe ori la biserica, pe cei care si-au dat viata pentru a scapa Romania de dictatura. Autoritatile locale se mai chinuiesc, odata pe an, poate de ochii lumii, sa reaprinda flacara acelor timpuri.
In Piata  Revolutiei, in fata monumentului Eroilor Martiri, reprezentanti ai partidelor politice, ai diferitelor institutii publice, s-au ingramadit pentru a depune coroane de flori. s-a stat la coada pentru a ajunge sa asezi jerbele si sa te inchini, simbolic, in fata celor care s-au jertfit. S-a stat la coada asa cum se statea pe vremea lui Ceausescu, cu singura diferenta ca acum, la rand, se aflau doar vip-uri ale politicii aradene. Cetatenii simpli straluceau prin absenta. Totusi, pe la colturi, unii dintre ei, mai curiosi sau cu mai mult timp la dispozitie, se stransesera in mici bisericute, comentand uneori ironic: "E bine ca stiu sa vorbeasca. In discursuri nu-i intrece nimeni".
Dupa salutul de onoare si marsul de defilare, in sunetele fanfarei, marea majoritate a autoritatilor  s-a urcat in masini, pentru a se deplasa la Politie.
Lacrimile vaduvei unuia dintre politistii cazuti la Revolutie i-au impresionat pe multi dintre cei care se aflau acolo. Partea organizatorica a stricat insa toata atmosfera. Peste tot se auzeau indicatii. "Nu parca masina acolo! Lasa liber pentru defilare!". Chiar si prefectul s-a facut remarcat printr-un racnet grozav catre sofer, care a luat masina si a disparut imediat.

***Astazi se vor incheia actiunile prilejuite de comemorarea a 14 ani de la Revolutie. Punctul central va fi lansarea volumului II al cartii "Intrebatorul din Agora". E bine ca se mai scriu carti, pentru ca macar ele pastreaza nealterat sentimentul de atunci. Cat despre festivitati si festivisme…

Mihaela Iancu - Observator

  • Gospodarirea Comunala a realizat cel mai mare profit din toate timpurile

Directorul GCA - Coloman Edeleni are motive sa fie satisfacutColoman Edeleni, directorul Gospodarii Comunale, a prezentat ieri bilantul activitatii institutiei, pe care o conduce, la finele anului, afirmand din start ca profitul obtinut este cel mai mare din toata istoria institutiei: 
Gospodarirea Comunala a realizat venituri de peste 13 miliarde de lei, din care a investit 10 miliarde si a ramas cu uu profit de 3 miliarde de lei, in conditiile in care anul trecut profitul societatii s-a ridicat la doar 500 de milioane. 
"A fost un an bun, atat din punctul de vedere al investitiei, cat si din cel al actiunilor intreprinse. Acum am realizat cel mai mare profit, de peste 3 miliarde de lei, cu o investitie de 10 miliarde", a deschis discutia Coloman Edeleni. 
Acesta a sustinut ca, in continuare, banii obtinuti din activitatile de pe Strandul Neptun si cei din cimitirele administrate de Gospodarire vor fi investiti tot pentru aradeni, unele dintre proiectele anului viitor fiind deja anuntate. 
Este vorba de cele doua pasarele de peste Mures (care vor fi astfel gandite incat aradenii sa poata admira Muresul si orasul - vor avea deschidere de 5 metri, o arhitectura speciala, si vor fi construite din materiale usoare), de canalizarea de pe strand care va fi finalizata in totalitate inainte de deschiderea sezonului estival. de asfaltarea cimitirelor sau de filtrarea si dezinfectarea apei din bazinele de pe strand. 
Coloman Edeleni a facut si referiri la afirmatia lui Mihai Calimente potrivit caruia strandul va fi vandut unor firme sustinand: "Eu cred ca strandul trebuie sa ramana al aradenilor, in formula in care este acum. Vinzi o afacere atunci cand ea e in pragul falimentului, nu cand iti aduce profit, iar noi am demonstrat ca daca faci un management bun, poti sa scoti profit. Eu nu cred in zvonuri de genul acesta si nici in privatizare de dragul privatizarii". In final, Coloman Edeleni a tinut sa le transmita tuturor aradenilor Sarbatori fericite si multa sanatate

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Contor ZENNER - un partener serios, de inalt profesionalism!

Interviu cu Doru Campan - directorul general ARTERM S.A.Interviu cu dl. Doru Campan, directorul general al S.C. ARTERM S.A.
- In ultima perioada, in presa centrala au aparut o serie de articole critice privind situatia contorizarii energiei termice pentru populatie. Din cate am inteles una din sursele de informatii a fost recentul raport al Fondului Monetar intitulat "Enigma sistemului energiei termice in Romania". Care este din acest punct de vedere situatia Aradului?
- Eu zic ca una nu buna, ci foarte buna, introducerea sistemelor de contorizare atat pentru apa calda menajera cat si pentru incalzire fiind mai mult decat favorabila in Arad, municipiul nostru fiind in aceasta privinta cel mai avansat din Romania. Mai mult, in Arad sunt in prezent peste 400 de blocuri in care asociatiile de proprietari au trecut la faza de evidentiere a consumurilor de energie termica prin montarea de repartitoare si robineti termostatati pe caloriferele din apartamente.
- S-a facut mare caz de asa numitele debransari. Care este de fapt situatia reala d-le Doru Campan, este ea chiar atat de alarmanta cum se vorbeste?
- Judecati si dvs.: s-au inregistrat circa 2000 de debransari de la sistemul centralizat de caldura, majoritatea acestora fiind insa debransari partiale, respectiv o camera sau un calorifer - ele reprezentand circa 6,5% din totalul suprafetei termice a Aradului! Mai are rost sa comentez acest procent?
- Eu zic ca nu. Sa revenim insa. Spuneti-ne, d-le director, cum se impaca sistemul centralizat de incalzire cu repartizarea cheltuielilor de incalzire pe baza repartitoarelor de costuri?
- Foarte bine! De ce? Pentru ca montatul repartitoarele reprezinta cea mai buna solutie pentru a face importante economii de energie, pentru stoparea valului de debransari cu care se confrunta numeroase localitati din Romania, dar si o cale de trecere la microcentrale de apartament. Apropo de aceasta: stiati ca in ultimul an circa 10% dintre aradenii debransati s-au rebransat la sistemul centralizat de termoficare dupa ce au acceptat solutia repartizarii individuale a cheltuielilor de incalzire pe apartamente prin montaj de repartitoare si robineti termostatati? Si in acest sens marele noroc este existenta in Arad a cunoscutei firme Contor ZENNER Romania, firma de inalt profesionalism si de mare anvergura mondiala, cu ajutorul careia am redus debransarile si am salvat CET-ul.
- Montatul repartitoarelor este conditionat - dupa cate cunoastem noi - de participarea tuturor locatarilor unui imobil. Totusi sunt firme care accepta abateri de la aceasta regula. Este corect?
- Evident ca nu, dar din dorinta de a castiga clienti cu orice pret si de a patrunde pe piata, unele firme de servicii energetice au incalcat principiile corectitudinii promovand sistemul si pentru doar 50% din membrii unei asociatii! Este anormal si oamenii trebuie sa inteleaga ca repartizarea corecta a cheltuielilor de incalzire pe apartamente se obtine doar prin dotarea cu repartitoare si robineti termostatati a tuturor caloriferelor dintr-o cladire, exact ceea ce face Contor ZENNER - Servito. De ce? Pentru ca acesta este modelul european folosit in toate statele occidentale, colaborare cu Contor ZENNER insemnand pentru Arad si Romania un castig. Este motivul pentru care am preferat parteneriatul cu aceasta firma cand am infiintat impreuna MPC (Managementul Parcului de Contoare), firma specializata pentru prestarea de servicii energetice. Iar grija acesteia de a elimina decontarea pausala a consumurilor de energie termica si multumirea clientilor vis-a-vis de colaborarea dintre ARTERM si o firma privata este cea mai buna dovada eficacitatii demersului nostru.
- Ce le transmiteti celor care inca nu s-au decis pentru una din variantele: repartitoare sau microcentrala termica de apartament? 
- Inainte de a va raspunde as dori sa punctez cateva elemente pe care le consider de maxima importanta. Si o sa incep prin a spune ca folosirea repartitoarelor si robinetilor termostatati imbina doua mari avantaje si anume: permite aceleasi posibilitati de economisire cu o investitie initiala mult mai mica si reprezinta o solutie mult mai ieftina pe termen lung, daca tinem cont de pretul in continua crestere a gazului metan. In al doilea rand, repartitoarele reprezinta in prezent singura modalitate de individualizare a consumului de energie termica in ciuda legilor care promoveaza inca sistemul pausal. Recomandarea noastra este insa ca investitiile pe care o asociatie de proprietari le face in montatul repartitoarelor si robinetilor termostatati sa fie dublate de reabilitarea retelelor pentru obtinerea unui spor de siguranta si confort si independent de aceasta, de echilibrarea hidraulica a retelei.
- Va rog, detaliati acest aspect.
Contor Zenner este lider in tara si Europa Centrala - Virtual Arad News (c)2003- Reabilitarea retelelor nu necesita lamuriri, aici fiind vorba de inlocuirea tronsoanelor de conducte vechi si deteriorate cu altele noi din materiale moderne si avantajoase ca grad de izolare si eficienta a transferului termic. Mai complicata este echilibrarea hidraulica unde datorita modificarilor de structura din interiorul retelelor (inlocuiri de conducte si radiatoare in mod izolat, in interiorul apartamentelor), ca si colmatarilor inerente, retelele sufera un proces de dezechilibrare. In consecinta, apar diferente intre caldura de care beneficiaza consumatorii in interiorul asociatiei de proprietari si in lungul unei retele, consumatorii situati departe de sursa de caldura (punctul termic), respectiv de bransamentul de bloc, fiind evident, dezavantajati in sensul ca ei vor beneficia de caldura mai putina din cauza acestui fenomen, probleme care sunt rezolvate prin echilibrarea hidraulica a retelei.
- Banuiesc ca toate acestea nu se fac pe gratis... 
- Fireste, dar efortul financiar facut merita! Mai mult, legislatia europeana spre care tindem nu permite autorizarea unei noi constructii daca nu sunt respectate la sange norme foarte stricte privind gradul de izolare termica a cladirii si eficienta retelei de termoficare. De altfel si legislatia romaneasca a inceput sa se alinieze la aceste standarde daca ne gandim la noile prevederi prin care sunt stimulate montarea de ferestre si usi din tamplarie de aluminiu tocmai pentru gradul ridicat de izolare termica pe care acestea il asigura. In paranteza fie spus, in urma cu cativa ani vecinii nostri din Ungaria au fost obligati prin lege sa renunte la microcentrale de apartament pe gaz pentru ca aceste instalatii nu satisfaceau normele de protectie a mediului valabile la nivel european. In fine, preocupari serioase exista in aceasta privinta si la nivel national date fiind fondurile europene care au fost puse la dispozitia Romaniei prin intermediul Programelor Phare. De remarcat ca, prima licitatie organizata in acest sens in Romania a fost castigata de SWS (Stadwerke Saarbrucken - Germania), avand ca principal subcontractor Contor ZENNER, Romania. Licitatia a fost organizata de Unitatea de Contractare si Finantare Centrala si Ministerul Finantelor Publice, iar parteneriatul SWS - Contor ZENNER a fost desemnat castigator pentru "Furnizarea de echipamente pentru masurarea eficienta a energiei in cladiri conectate la reteaua de distributie a energiei termice", pentru aproximativ 400 de blocuri cu 12.000 de apartamente din Bucuresti, Fagaras, Oltenita, Pascani, contravaloarea acestei sectiuni a licitatiei ridicandu-se la peste 2,2 milioane euro.
- Deci Contor ZENNER Romania isi extinde sfera serviciilor la nivelul intregii tari?
- Contor ZENNER este de zece ani lider in Romania si Europa Centrala si de Est in masurarea si monitorizarea consumurilor energetice. Sa nu uitam ca aceasta firma a vandut peste 3,5 milioane contoare de apa si energie termica in lume, iar in ultimii ani a introdus sistemul de repartizare a cheltuielilor de incalzire pe apartamente folosind repartitoare si robineti termostatici in zeci de mii de apartamente din tara si din Balcani. Si din informatiile pe care le detin piata Contor ZENNER urmeaza sa se extinda pana in Asia si Orientul Mijlociu, ceea ce vorbeste de la sine despre forta, profesionalismul si seriozitatea acestei societati.

Mircea Dorgosan - Adevarul

  • Sef peste bodyguarzii europeni

Constantin Buzatu - un aradean sef peste bodyguarzii europeniUn aradean in conducerea IBSSA
Inginerul aradean Constantin Buzatu a fost ales prim-vicepresedinte al uneia dintre cele mai importante asociatii internationale de protectie si paza. International Bodyguard&Security Services Association (IBSSA) este o organizatie internationala cu reprezentare in aproape o suta de tari. 
IBSSA colaboreaza, printre altele, cu academiile de politie din Ungaria si Italia si cu Academia FBI. 
Constantin Buzatu, directorul unei firme aradene de paza si protectie, este presedintele IBSSA Romania. 
La recentul congres de la Budapesta, Constantin Buzatu a fost numit prim-vicepresedinte al IBSSA. 
Printre domeniile de activitate acoperite de aceasta organizatie se afla pregatirea fortelor speciale din mai multe tari, in domeniul diferitelor tehnici de lupta, al tirului de mare precizie in conditii de lupta asemanatoare celor reale, al condusului autoturismelor. 
O ramura speciala este cea sportiva, IBSSA organizand competitii de nivel mondial de arte martiale. 
In paralel cu congresul de la Budapesta s-au desfasurat si sesiuni de antrenament pentru fortele speciale ungare si de pregatire sportiva in domeniul artelor martiale. 
IBSSA organizeaza stagii de pregatire pentru tarile membre, unul dintre acestea avand loc si la Arad, la inceputul acestui an. 
Instructorii sunt personalitati importante in domeniile lor de activitate, cum ar fi Rony Kluger, din Israel, instructor al fortelor speciale israeliene si specialist in tehnici Krav Maga, Vlado Schmidt, specialist in jiu-jitsu, sau Roberto Gobbi, specialist in trageri din Italia. 
Constantin Buzatu ne-a declarat ca intentioneaza sa mai organizeze stagii de pregatire patronate de IBSSA, la care vor participa, alaturi de agenti de paza din firmele private, si luptatori din serviciile speciale ale Politiei, SRI sau Directiei Penitenciarelor. 
"Vom cauta sa realizam si in Romania o colaborare intre IBSSA si structurile statului implicate in combaterea terorismului si asigurarea ordinii publice, asa cum se intampla in tarile avansate din lume", spune Buzatu. 
Un prim pas a fost deja facut saptamana trecuta, IBSSA Romania semnand deja un prim protocol de colaborare cu Inspectoratul General al Politiei.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • "Vreau sa intru in politica..."

Revolutionarul Valentin Voicila vrea sa intre in politica - Virtual Arad News (c)2003Expresia ii apartine lui Valentin Voicila si a cazut ca un trasnet; pentru ca timp de 14 ani, cel care a fost capul Revotutiei din Arad s-a tinut departe de fenomenul politic. 
"In acesti 14 ani am luptat cu mine insumi ! foarte mult", s-a explicat Voicila. 
Argumentele sale sunt extrem de simple: "Constientizarea actului patriotic la o dimensiune superioara, prin cunoasterea lui Dumnezeu, dorinta de a sluji si mai putin de a fi slujit si puterea de a Implini idealul din '89 cu maturitatea oferita de cei 14 ani care s-au scurs". 
In prezent, Voicila are trei oferte, de la PSD, PNL si PUR, venite in intampinarea celui care vrea in politica. 
"Ne-am intalnit undeva la jumatatea drumului! Eu le prezint un om trecut prin focul lui decembrie '89 si zalat in perioada tranzitiei", a incheiat Valentin Voicila.

Teofil Gradinaru - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]