Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 22 februarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Sarbu a fost demis, ministrul va preda la Arad

Ministrul Ecaterina Andronescu a vizitat Aradul Ministrul Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu,  a anuntat ieri demiterea inspectorului scolar general aradean, Pavel Sarbu, ne-au declarat surse universitare.
Doamna Andronescu a subliniat inainte de intalnirea cu studentii celor doua universitati:  "Sunt un om sensibil la argumente. Acestea vor fi cele care ma vor determina sa iau o decizie sau alta". Se pare ca organizatia de partid  a avut mai multe argumente, de vreme ce inspectorul scolar general va fi schimbat... La inchiderea editiei, la sediul PSD Arad, se analiza oportunitatea demiterii lui Pavel Sarbu.
Ministrul Educatiei a avut ieri intalniri cu rectorii si studentii celor doua universitati, a facut un popas la Liceul Moise Nicoara si s-a intalnit cu organizatia PSD.
La consfatuirea inspectorilor generali din 15 judete, doamna ministru a declarat ca proiectul de lege cu privire la obligativitatea invatamantului de la sase ani a fost demarat pentru a da sanse egale copiilor din Romania cu cei din Uniunea Europeana, astfel incat cei dintai sa fie pe piata muncii la aceeasi varsta cu cei din occident. Interesant de remarcat este si faptul ca  Ecaterina Andronescu a acceptat sa predea la Institutul European care va fi infiintat la Arad, pe langa Universitatea Aurel Vlaicu.

Adriana Barbu - Observator

  • Salonul de Gemologie si Simpozionul "Natura si Arta", la Complexul Muzeal Arad

La Muzeul Arad s-a deschis expozitia de gemeExpozitia de geme este deschisa publicului timp de o luna
Ieri a fost vernisat la Arad cel de-al IX-lea Salon de Gemologie, "Natura si Arta" (deschis publicului timp de o luna), in paralel cu acesta avand loc si Simpozionul National de Gemologie al carui titlu este acelasi cu cel al salonului. Organizatorii manifestarilor sunt specialistii de la Complexul Muzeal Arad, Angela Tigan si George Iuga. La Simpozionul National de Gemologie care se incheie astazi au raspuns invitatiei de a participa specialisti de la Universitatea "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca, Institutul de Fizica Atomica Cluj-Napoca, de la muzee din Cluj, Bucuresti, Caransebes, Brad si Arad.
Alaturi de acesti specialisti au fost invitati si colectionari din diferite orase ale tarii. In cadrul lucrarilor sustinute la simpozion au fost prezentate teme referitoare la domeniul gemelor. Dintre lucrarile sustinute amintim: Istoricul Gemologiei in Romania (Virgil Ghiurca Universitatea Babes Bolyai Cluj), Centrii de culoare ai gemelor (Diana Bogdan Jnstitutul de Fizica Atomica, Cluj), Agatele de la Meziad (Angela Tigan Complexul Muzeal Arad), Obiecte de podoaba din secolele II - III descoperite la Romula, jud. Olt (Paul Lica Caracal), Gliptica, maiestrie artistica multimilenara, scurta retrospectiva istorica (Constantin Dinu Pop Muzeul Transilvaniei Cluj), Modalitati de valorificare gemologica in muzeele europene (Grigore Verdes, Ana Ursoi Muzeul Aurului Brad). "Natura si arta" prezinta pentru publicul amator si bijuterii executate de adevarati maestri: Mihail Nacu si Marian Nacu, ambii membri ai Uniunii Artistilor Plastici Bucuresti. Referindu-se la simpozionul organizat de Complexul Muzeal Arad, prof. univ. dr. Virgil Ghiurca spune: "Complexul Muzeal Arad prin Sectia de Stiintele Naturii este singurul muzeu din tara care prin stradaniile proprii a reusit sa organizeze o manifestare cultural-educativa care sa aiba durata de o luna. La aceste saloane sunt expuse, de obicei, cele mai noi realizari din domeniul gemologiei romanesti, la care s-au adaugat in timp obiecte laice si de cult din zestrea unor muzee sau biserici, precum si tablouri de epoca cu tema gemologica. Publicul aradean iubitor de frumos frecventeaza aceasta expozitie devenita cunoscuta si consacrata. Pentru succesul repurtat pana in prezent pe plan judetean si national, Salonul gemologic de la Arad se bucura de o inalta apreciere. Simpozioanele si mesele rotunde, in care prin lucrari stiintifice sunt comunicate ultimele noutati din domeniul gemologiei teoretice si practice, s-au concretizat in publicatia Armonii naturale a Sectiei de Stiintele Naturii. Ca unul care a pus bazele gemologiei teoretice si practice in fara, recomand calduros sustinerea acestei manifestari culturale".

Mihaela Cerna - Agenda zilei

  • Transport mai scump, demisii acceptate, taxe in euro

Tarifele la transportul cu autobuzele vor fi majorateConsilierii judeteni aradeni au spus ieri "da" la toate proiectele de hotarari aflate pe ordinea de zi a sedintei ordinare, abtinerile si voturile impotriva avand doar rolul de a destinde atmosfera. Cele 12 proiecte propuse initial au fost completate de presedintele Caius Parpala, in deschiderea sedintei, cu inca trei. Dintre aceste ultime proiecte, cele doua demisii supuse votului, cea a lui Ioan Mocuta - directorul de la Protectia Plantelor, si a directorului Constructiilor Rutiere - Nicolae Popovici, au trecut fara probleme de votul alesilor. S-a mai hotarat ca, incepand cu 1 martie, tarifele la transportul public de calatori, cu autobuzele, vor fi majorate. Tot ieri, a fost fixat si pretul in valuta al taxei de ecologizare (de la 2 la 15 euro), aceasta urmand a fi actualizata, in lei, dupa fluctuatiile cursului valutar. Sugestia Comisiei VI, de reducere a tarifelor percepute in vami, nu a avut trecere nici de aceasta data.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • La Curtici, strutii au scos capul din nisip

La Curtici s-a infiintat o crescatorie de strutiPana nu demult, in Romania strutul avea conotatii... politice, in sensul ascunderii capului in nisip. De cativa ani, cea mai mare pasare din lume este pusa sa aduca profit, chiar si in Romania. Vasile Stetcu a luat in concesiune de la fosta Baza de receptie Curtici un teren. Pe acesta a amenajat cinci boxe pentru adapostirea strutilor. Pasarile au fost cumparate din Ungaria in 2001. La aceasta ora, ferma are 15 struti, dintre care 10 femele, o familie fiind compusa din 3 exemplare. Pana in prezent, au rezultat 60 de pui care au fost vanduti in tara la alti crescatori. "Cativa i-am dat si in Republica Moldova", spune Stetcu. Mancarea se pregateste la ferma, in "meniu" intrand orz, ovaz, porumb, grau, mazare furajera, floarea-soarelui, lucerna tocata. Puii de pana la 3 luni sunt hraniti cu concentrate. Fermierul a invatat din mers modul de crestere si intretinere al acestor pasari, dar si de la Centrul de Consultanta Agricola Curtici. Inginerul Viorel Motica, seful Centrului din localitate, precizeaza: "Aceasta activitate fiind una noua in Romania, nu-mi era familiara nici mie. Intre timp, au aparut diverse reviste si alte materiale specializate in aceasta ramura". La un strut procentul de valorificare este foarte mare. Practic, se poate exploata totul: ouale, carnea, penele, pielea. O femela produce 70-80 de oua pe an, timp de mai bine de 30 de ani. Carnea se aseamana cu cea de vita, dar nu contine colesterol. Unele restaurante bucurestene au in meniu specialitati din carne de strut. Pielea de strut este si ea bine cotata si exploatata in marochinarie. Pana acum, Stetcu nu a sacrificat vreo pasare, insa pe viitor aceasta varianta poate fi luata in calcul. Ferma sa, avand 15 exemplare intruneste conditiile unei exploatatii. Din acest an, Ministerul Agriculturii va aloca 14 miliarde de lei pentru subventionarea cresterii strutilor. Cererile de acordare de subventii se vor depune la Directiile Agricole Judetene, prin intermediul carora se va derula acest program. Strutul a scos capul din nisip si in Romania. Cel putin la Curtici, unde aceasta... "politica" nu e una paguboasa. Din contra.

G. Constantinescu - Adevarul

  • La Seitin, cu toate ca scoala este modernizata, profesorii nu se inghesuie sa vina

Scolile din Seitin au fost modernizate - Virtual Arad News (c)2003La scoala generala  din Seitin invata aproape 180 de elevi in ciclul primar si 170 in cel gimnazial. Cladirile in care se desfasoara procesul educativ sunt de cateva sute de ani. Din acest motiv, primaria, impreuna cu conducerea scolii, au inceput un amplu proiect de reparare a localurilor. Astfel, la cladirea unde functioneaza ciclul primar s-au facut igienizari, reparatii, zugraveli interioare, vopsirea tuturor bancilor, usilor, geamurilor si dusumelelor. De asemenea, au fost curatate, varuite si igienizate grupurile sanitare din curte. Lucrarile s-au realizat cu bani din fondurile alocate de primarie. In schimb, cladirea unde invata elevii din ciclul gimnazial  a avut nevoie de reparatii majore. S-au facut subzidiri, tencuieli, a fost schimbat acoperisul si jgheaburile. Cu aceeasi ocazie au fost inlocuite instalatiile electrice, s-au amenajat grupurile sanitare de incinta cu gresie, faianta, instalatii sanitare de ultimul tip. Si la capitolul incalzire s-au facut modernizari. Astfel, clasele au incalzire centrala, scoala avand punct termic propriu pe combustibil solid. "Am prins un program de reparatii capitale, la cinci scoli din judet. Banii erau trimisi de Banca Mondiala pentru acest scop. Acum am o scoala cu care ma mandresc. Are incalzire centrala, banci noi, WC de incinta. Daca se va introduce gazul, dorim sa montam o termoteca si la scoala mica. Cu toate ca sunt conditii foarte bune la scoli, avem si o mare problema – cadrele didactice. Nu avem profesori calificati la toate materiile. Seitinul era renumit prin cadrele didactice. Acum nimeni nu se mai inghesuie sa vina aici", spune primarul Remus Pacurar.

Corina Olariu - Observator

  • FILMELE SAPTAMANII

Dacia - 21 februarie - 28 februarie 2003  Pe jumatate mort - (SUA)
Muresul - 21 februarie - 28 februarie 2003  Triplu X - (SUA)
Arta - 21 februarie - 28 februarie 2003 - Sala A  Omul paianjen - (SUA)
Arta - 21 februarie - 28 februarie 2003 - Sala B  Pagube colaterale - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]