Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 21 martie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • I. P. S. Nicolae, Mitropolit al Banatului, Doctor Honoris Causa al Universitatii "Aurel Vlaicu"

Primarul Aradului l-a felicitat pe IPS Nicolae cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa la UAVComunitatea academica a Universitatii "Aurel Vlaicu" a trait, ieri, in Aula Magna, momente de inaltare spirituala, prin prezenta in mijlocul ei a unei personalitati de varf a stiintei sacre: I. P. S. Nicolae, Mitropolit al Banatului, caruia Senatul Universitatii i-a decernat prestigiosul titlu Doctor Honoris Causa.
In cuvantul de deschidere, prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", a evocat personalitatea eruditului care este I.P.S. Nicolae, la 26 de ani doctor in teologie, autor a 17 carti religioase, de mai bine de 40 de ani Mitropolit al Banatului, filozof al ortodoxiei. 
Aula Magna a fost ieri mai neincapatoare ca oricand, datorita tuturor studentilor, profesorilor, teologilor, decanilor universitatii, personalitatilor aradene care au dorit sa fie in preajma inaltei fete bisericesti, sa il asculte. Si oficialitatile locale au fost reprezentate pentru a rosti un bun-venit, prin cuvantul primarului Dorel Popa, care si-a exprimat admiratia pentru ceea ce inseamna I.P.S. Nicolae, pentru romanii de pretutindeni - "un stalp al credintei, in vremuri mai bune sau mai rele."
Traditionalul Laudatio a fost rostit de parintele conf. univ. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultatii de Teologie din cadrul UAV. Pe parcursul alocutiunii sale, pr. dr. Ioan Tulcan a punctat reperele vastei activitati teologice, academice, a I.P.S. Nicolae, cel care, timp de un an (1961-1962) a fost Episcop al Aradului, urmand ca din 1962 pana in ziua de astazi sa pastoreasca Mitropolia Banatului. Autorul Laudatio-ului a subliniat "bogata experienta arhipastoreasca", deschiderea spre problemele lumii contemporane, vocatia de dascal, dar si de savant, "deschiderea ecumenica", "exigenta si rigurozitatea in invatamantul teologic", toate acestea fiind insusiri cu totul speciale care indreptatesc conferirea titlului de Doctor Honoris Causa I.P.S. Nicolae. 
In dizertatia sa, I.P.S. Nicolae a vorbit despre spiritul ecumenic, facand o incursiune in istoria crestinismului, de la primele disensiuni din vremea apostolatului, pana la Marea Schisma din 1054, continuand apoi cu aparitia protestantismului si neoprotestantismului. Toate aceste referiri au fost integrate in contextul zilei de azi, amenintate de razboi si de dezbinare. Dizertatia I.P.S. Nicolae a constituit o graitoare pledoarie pentru unitate in sanul crestinatatii. Desfasurarea ceremoniei de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa a fost punctata de interventiile corului Facultatii de Teologie, condus de drd. Mircea Buta, care a intonat "Gaudeamus", "Tatal Nostru", "Cu noi este Dumnezeu" si imnul arhieresc asa cum se cuvine la o intalnire de o asemenea forta spirituala.

Vasile Filip, Catalina Latu - Adevarul

  • Sute de elevi au manifestat la Arad impotriva razboiului

Elevii aradeni au protestat impotriva razboiuluiCateva sute de elevi aradeni au participat la un mars al tacerii in fata Palatului administrativ. Ei au asteptat ora 15.00, pentru ca sa nu se spuna ca au chiulit de la scoala ca sa mearga la miting, apoi s-au adunat in fata Liceului "Moise Nicoara" si au pornit pe jos, cu pancarte in maini. Tinerii au participat la acest miting pentru pace, considerand ca initiativa lor va fi luata in seama. "Noi luptam pentru pace. Noi vrem sa imbatranim. Nu vrem razboi si nu vrem sa murim in razboi", a declarat Roxana M., o tanara din ultimul an de liceu. "Poate exemplul nostru va fi luat de elevii din alte orase. Sunt constient ca nu noi vom opri razboiul, dar nici nu pot sta sa vad cum se declanseaza al treilea razboi mondial", a spus Paul A., un elev din clasa a IX-a.
La mitingul organizat de elevii de la Liceul "Moise Nicoara" au participat si elevi de la Liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal" Liceul "Sabin Dragoi", Liceul "Elena Ghiba Birta" si de la Liceul Baptist.
Alaturi de elevi, au venit si profesori si chiar bunici. Insa, din partea autoritatilor locale, nimeni nu a venit la miting.

Liliana Brad - Romania libera

  • Prefectul a prezentat alternativa germana la Centurymarc

Prefectul Dan Ungureanu militeaza pentru alternativa la CenturymarcDan Ungureanu a fost prezent al Bucuresti pentru a milita, in fata presedintiei si a reprezentantilor Ministerului Administratiei Publice,  pentru o noua strategie energetica a judetului. Prefectul a fost insotit in acest periplu de reprezentantii firmei germane SWS - Saarbrucken, pe care primarul Dorel Popa i-a adus in Arad, dar care sustin ca nu mai au trecere la Primarie, Arterm sau CET. "Intrucat nu s-a primit nici un semnal pe aceasta tema din partea municipiului, oaspetii germani s-au adresat prefectului, care i-a insotit la Bucuresti", se justifica institutia prefectului.
SWS a prezentat, ca atare, ministerului, o alternativa la Centurymarc, desi prefectul sustine ca este mai degraba vorba de complementaritate. Noua strategie presupune un sistem centralizat de incalzire, nemtii contribuind la elaborarea pasilor in conceptualizarea sistemului. Securitatea energetica  cu  costuri rezonabile pentru aradean va depinde, potrivit prefectului, tot de CLM si CJA si ar presupune fara doar si poate fuziune Arterm si CET.
Ungureanu sustine ca la Bucuresti fost discutata si problema americanilor de la Centurymarc si ca Guvernul asteapta ca firma sa convinga, fapt pentru care s-ar putea sa acorde prelungirea termenului impus de lege. "Exista in discutiile Guvernului si alte variante pentru centrala, dar toate vor depinde de seriozitatea ofertei, care va atrage si acordarea fondurilor guvernamentale". Ungureanu afirma ca, daca vor fi acceptati de autoritati,  nemtii vor face o analiza critica  gratuita a datelor sistemului energetic aradean si ca mentinerea acestuia la autoritatile locale si modernizarea lui – varianta propusa – ar rezolva problema pierderilor de pe retea si a facturilor prea mari. Germanii sustin ca vor sprijini  Aradul in fata BEI pentru accesarea de fonduri necesare modernizarii sistemului si ca problemele ar putea fi rezolvate in 4-5 ani. 
In tot acest timp, primaria militeaza pentru prelungirea termenului impus de Guvern in problema CET-Centurymarc.

Adriana Barbu - Observator

  • A demarat targul constructorilor

A fost deschisa o noua editie a targului "Confort Construct"Constructori din toata tara se aduna, zilele acestea, la Arad, pentru a participa la "Confort Construct", targul international de tehnologii si materiale de constructii, care are loc in orasul nostru. Dintre personalitatile prezente la deschiderea editiei de anul acesta a targului si-au facut remarcata prezenta: Dan Ungureanu, prefectul judetului, Nicolae Bacanu, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad, si Emanoil Voicu, unul dintre viceprimarii municipiului Arad. "Targul de astazi marcheaza un pas inainte pentru noi. Aceasta expozitie functioneaza ca un barometru pentru piata locala. Plusul de imagine obtinut de o firma este direct proportional cu numarul participantilor la acest targ. Viitorul va face ca toate firmele respectabile din Arad sa participe la targurile dedicate domeniilor lor de activitate. Sigur ca nimeni nu va putea monitoriza rezultatele prezentei unei firme la targ, dar castigurile unei astfel de participari se impart in trei categorii, castiguri imediate, castiguri indirecte si castiguri care vor aparea in timp", a declarat Nicolae Bacanu. Referindu-se la numarul relativ mic de participanti (n.r. - la ora 11, cand s-a deschis targul, majoritatea celor prezenti fiind ziaristi sau... organizatori), presedintele Camerei de Comert a spus: "Abia dupa orele 15-16, cand se termina programul de lucru, numarul vizitatorilor va creste. Dimineata este segmentul orar preferat de reprezentantii firmelor de specialitate, care vin aici sa se intalneasca si sa negocieze cu cei din standuri". Loredan Mormoie este reprezentantul unei firme distribuitoare de geamuri termopan. "La nici 10 minute de la deschidere am si primit o comanda. Este primul targ la care particip, dar, din cate am inteles de la colegii mei, anul trecut s-au prins cateva comenzi bune", a declarat Mormoie. Conform spuselor lui Cimi Enache, managerul de proiect al Confort Construct Arad 2003, anul acesta numarul firmelor prezente este mai mare cu 15-20% fata de anul trecut, fiind prezente 65 de societati comerciale, printre firmele romanesti "ratacindu-se" si cativa expozanti din Italia si fosta Iugoslavie. "Desi suprafata expozitiei a crescut cu 30% fata de 2002, promitem ca pe viitor aceasta sa fie marita, prin extinderea suprafetei exterioare. Trebuie spus ca anul acesta am intocmit un program conex pentru vizitatori, cei interesati avand posibilitatea sa afle amanunte despre un program de finantare pentru IMM-uri, precum si despre institutia creditului ipotecar", a afirmat Enache. 

Lucian Serban - Agenda zilei

  • 21 martie, Ziua Mondiala a Teatrului de Animatie

  • Astazi se sarbatoreste Ziua Mondiala a MarionetistilorAlaturi de cartile de povesti, teatrul de marionete sta la temelia educatiei estetice a oricarui copil, care invata de pe scena ce este frumosul si cum sa ocoleasca prostul gust care ne invadeaza, astazi, cu agresivitate. Din acest an, ziua de 21 martie devine Ziua Mondiala a Teatrului de Animatie.
    In data de 7 mai a anului 1951, cortina Teatrului de Marionete aradean se ridica pentru prima oara, intr-un spectacol de animatie pentru copii. De la acea data incoace, Teatrul de Marionete devine un reper al copiilor aradeni si al vietii culturale din orasul nostru. Am fost si noi la Teatrul de Marionete aradean, de unde v-am adus gandul bun al artistilor marionetisti. si o poveste… spusa de actorul Dan Antoci, directorul Teatrului de Marionete din Arad.

    Pe cand mustele erau cat galustele… si le prindeau vanatorii cu pustele
    "«A fost odata ca niciodata. A fost odata in vremea veche. In vremea veche»…
    Anul era 1929. Orasul era Praga. Valerian Sesan, profesor doctor in dreptul bisericesc la Universitatea din Cernauti, participa la congresul de infiintare a Uniunii Mondiale a
    Marionetistilor, reprezentand Romania care a devenit astfel una din cele sapte tari fondatoare ale acestei organizatii internationale.
    Arta papusarilor desfasurata pe o «scena de aer» pentru ca ele, papusile, spune Kleist au «avantajul ca sunt antigravitationale. Ele nu cunosc inertia materiei pentru ca forta care le ridica in aer este mai mare decat cea care le tine legate de pamant!».
    Stim ca in spatele paravanului, sau in spatele marionetei sta el, actorul manuitor, cu toate acestea ni se pare ca ele, papusile, se inalta din golul unei scene imaginare, imponderabile, in aparenta fara puncte de sprijin, pentru a dispare in vid…
    Si toate astea pentru ca ea, Arta animatiei, se adreseaza tuturor.
    Spectacolul de animatie este o judecata etica indreptata spre eveniment. El a luat nastere din nevoia unui «zgomot social». El corespunde unei fuziuni si miscari pe plan afectiv, precum si nevoii de a da expresie acestora. Premisa e oferita de o anumita stare de tihna agreabila, asa cum o ofera un foc de tabara, sau focul din camin.
    De asta cred ca toti copiii de la 2-la 92 de ani au nevoie de Teatru de Animatie – papusi, marionete, umbre, siluete, obiecte etc.…
    Basmul, istoric vorbind, este una din cele dintai forme literare, ce presupune deja fictiunea constienta ca si deplina desfatare a imaginarului, tematizeaza contrariul, verosimilului, a realitatii cotidiene si istorice, printr-o idealizare a spatiului, a timpului, a personajelor si a moralei, care impreuna cu imaginarul, pune constant in joc atributele unei existente perfecte, sustrasa omului in mod regulat de viata de zi de zi.
    Spectacolul de animatie nu este numai o «evadare in imaginar». El ne vorbeste despre lumea in care traim, fiind o reprezentare metaforica a ei si este orientat spre societate. Este un model al realitatii cu ajutorul caruia intelegem mai bine lumea din punctul de vedere al relatiilor interumane si ofera modele de comportament si mai ales un cod moral.
    Incepand din acest 21 martie 2003, slujitorii Thaliei care se ocupa de Arta Animatiei au o zi a lor. O zi de primavara. O zi in care sarbatoresc Hramul Breslei lor.
    Noi cei de la Teatrul de Marionete Arad vom sarbatori 21 martie jucand Cenusareasa.
    Doriti sa va amintiti ce trebuie sa facem ca din cel mai mic, cel mai urat, cel mai persecutat, cel mai umil si sarac, sa deveniti regi, imparati sau chiar… baroni locali?
    Directorul Teatrului de Marionete din Arad - Dan Antoci este un preten bun al copiilor Vreti sa va aduceti aminte ca nu e bine sa te increzi in aparente, si ca cea mai umila si respingatoare fiinta poate avea calitati deosebite, si ceea ce pare bun si frumos ascunde de fapt o primejdie mare sau un caracter urat? Fiti alaturi de noi!
    Vrem sa ne descoperiti. Vrem sa ne cunoastem. Vrem sa participati. Vrem sa vorbim despre vremea cand se potcoveau purecii, pe cand mustele erau cat galustele si le prindeau vanatorii cu pustele”.

    Marionetele, o lume ce are inocenta, puritatea, prospetimea unui copil, dar intelepciunea unui adult
    Consiliul General Unima, care s-a reunit la Atlanta in iunie 2002, a hotarat ca Ziua internationala a teatrului de animatie sa fie sarbatorita in fiecare an pe 21 martie. Ziua mondiala a teatrelor de papusi este celebrata pentru prima data, anul acesta, in India. Aceasta zi se doreste a fi un moment special pentru intarirea obiectivelor "Unima", momentul de a face un compromis cu idealurile de pace, solidaritate si progres ale umanitatii in spiritul unui schimb cultural si al unei noi contributii aduse culturii si civilizatiei. Aceasta zi festiva este o ocazie de a focaliza atentia comunitatii artistice internationale, a tuturor institutiilor si a publicului in general, asupra marionetei, a creativitatii si inventivitatii ei.
    Prima aniversare va avea loc in New-Delhi. Mesajul international ii apartine Kapilei Vatsyayan, interpreta, autor, cercetator, editor. Indemnurile adresate de papusari si marionetisti intregii lumi sunt puternice si clare: Sa-i facem sa ne descopere! Sa-i facem sa ne cunoasca! Sa-i facem sa participe! Sa-i facem sa vorbeasca despre marionete! Kapila Vatsyayan spune in al sau mesaj international ca lumea teatrului de papusi are inocenta, puritatea si prospetimea unui copil, dar intelepciunea unui adult. "Pentru mine a reprezentat intotdeauna o fascinatie speciala, a fost o manifestare artistica unica in care am descoperit drumul de la simplu la complex, drumul catre spatiul initial al misteriosului si al imaginativului. Diversitatea teatrului de papusi, patrunderea lui in toate culturile si civilizatiile, in diferite perioade istorice ale umanitatii, inca din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre de avangarda, il face cel mai puternic mijloc de comunicare multidimensionala".
    "Intr-o lume in care comunicarea devine cruciala, este foarte importanta sustinerea numeroaselor forme ale acestei arte - care a fost amenintata, uneori, cu disparitia, spune Kapila Vatsyayan. Sunt cu atat mai fericita cu cat prima Zi Mondiala a Teatrului de Papusi este organizata in India, casa acestei arte inca din timpuri imemoriale. Sunt fericita si pentru faptul ca Unima dedica o conferinta speciala memoriei unei figuri culturale de seama: raposata Kamaladevi Chattopadhyaya". (Kamaladevi Chattopadhyaya a "reintinerit" multe forme ale artei indiene, in special cea a teatrului de papusi). "Doresc sa-i felicit pe toti membrii Unima pentru ca ne imbogatesc viata intr-un mod atat de inaltator si ne ofera motive de bucurie", a transmis Kapila Vatsyayan. Aceasta si-a dedicat intreaga energie pentru expertizarea si cercetarea modalitatilor de pastrare si restaurare a patrimoniului cultural in Asia si in special in India. Arta papusareasca a beneficiat de angajamentul, de cunostintele, de sprijinul ei. A gandit si infiintat Copiii umplu salile Teatrului de Marionete Centrul National de Arta "Indira Gandhi", al carui director academic a fost. Consultant al Guvernului indian de mai bine de 30 de ani, este recunoscuta de numeroase academii (Sangect Natak Academy, Academia Nationala pentru Arte Vizuale si Arte Frumoase, Academia Franceza pentru Studierea Civilizatiei Asiatice). A scris si a publicat peste 15 carti, unele recunoscute pe plan international. Zonele ei de interes sunt: arta scenica, literatura, filozofia, antropologia. La randul sau, Margareta Niculescu, presedinte Unima, a spus: "In anul 2000, la Magdeburg, la cel de al XVIII-lea Congres Unima Djavad Zolfagari a propus, in numele Centrului National din Iran, o zi mondiala a teatrelor de papusi. Discutiile, pline de umor, au incercat sa rezolve problema «alegerii». In emisfera nordica, in emisfera sudica? In ce perioada a anului soarele invaluie Pamantul cu o caldura dulce care sa priasca unor evenimente artistice de nivel mondial? Prietenul nostru Dadi Pudumjee, vicepresedinte Unima, presedintele Comisiei Asia-Pacific, a propus la reuniunea Consiliului de la Atlanta (iunie 2002) ziua de 21 martie, insotindu-si propunerea si cu o invitatie la New Delhi in 2003. Propunerea lui a fost votata si invitatia acceptata".
    Marionetele aradene se pregatesc de EUROMARIONETE
    *
    Teatrul de Marionete numara zilele care i-au mai ramas pana la inceperea celei de-a VI- a editii a EUROMARIONETELOR, festival care va coincide cu aniversarea teatrului, la 7 mai. 
    * Festivalul va incepe in 3, 4 sau 5 mai, in functie de "cum vom reusi sa infrangem teama de superstitii. Adica inceputul sa nu fie marti. Exista o vorba in traditia orala, ne-a edificat Dan Antoci, marti – 3 ceasuri rele!" 
    * Festivalul EUROMARIONETE de la Arad este singurul pe harta festivalelor de teatru de animatie din tara, care are un caracter international. 
    * EUROMARIONETE are un caracter necompetitiv si aduce la Arad teatre din Bucuresti, Targu-Mures, Craiova, Cehoslovacia, Franta, Macedonia, Iasi, Croatia, Serbia. 
    * Teatrul "Tandarica" din capitala, teatrul fanion al miscarii de animatie, si-a anuntat prezenta la Arad, prezentand o stagiune intr-o zi. 
    * Cristina si Cristian Pepino vor fi prezenti la Arad pentru a monta un spectacol-surpriza, care sa ne bucure si sa ne aminteasca de lumea miraculoasa a povestilor.
    *** Slujitorii Teatrului de Marionete aradean  sunt niste oameni aparte. Lucrand tot timpul cu basme si cu copii ei reusesc sa ne vrajeasca cu povestea ca intotdeauna binele invinge raul. Ii felicitam de ziua lor si le dorim sa ne bucure in continuare cu spectacole de calitate si bun-gust.

    Carmen Neamtu - Occident


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]