Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 20 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Aradul - a doilea oras al Revolutiei din decembrie '89

Dupa Timisoara Revolutia a ajuns la Arad"In Revolutia din decembrie 1989 din Romaniaau fost secerati de gloante 1104 persoane de toate varstele, in special tineri.
Dintre acestea, 24 sunt aradeni, din care 19 au fost impuscati la Arad, 5 la Timisoara, Bucuresti si Turda. Dintre tinerii care si-au pierdut viata in Revolutie la Arad, patru erau originari din alte localitati ale tarii. Celor 1104 decedati li se mai aduga 3352 raniti, intre care si 38 de aradeni. Desi au trecut 14 ani de la Revolutie, o sumedenie de rani inca sangereaza, multe dintre ele nu se vor mai putea cicatriza niciodata."

(Emil Simandan Intrebatorul din Agora - in amintirea eroilor martiri ai Revolutiei de la Arad, vol al II-lea)
Acum 14 ani ne-am fixat ora exacta dupa cea a Timisoarei
Sfarsitul anilor '80 a adus in Europa de Est valul schimbarilor. Acest val a cuprins, pe rand, Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, fosta Republica Democrata Germana iar mai pe urma Bulgaria.
In acest context european, schimbarea aparea ca inevitabila si pentru Romania. Numai ca regimul comunist nu era dispus sa cedeze prea usor, si cu atat mai putin, Nicolae Ceausescu era dispus sa renunte la putere.
Dar, mersul istoriei este cu totul altul decat cel pe care ni-l imaginam noi, indiferent pe ce loc ne aflam pe scara sociala, si, in plus, romanul are o vorba: Nu aduce anul ce aduce ceasul!
Pentru Romania, ceasul a insemnat, in - acel Decembrie al anului 1989, Timisoara. Era pentru prima oara cand ora exacta nu se mai dadea de la Bucuresti, ci din inima Banatului, din orasul de pe Bega, primul care a decis ca este cazul sa spuna "Adio!" dictatorului si regimului comunist.
Scanteia s-a aprins in dupa amiaza zilei de 16 decembrie 1989, cand in jurul locuintei pastorului reformat Laszlo Tokes din Timisoara s-au strans zeci de oameni care se impotriveau evacuarii acestuia din oras.
Ce a urmat stie toata lumea. Zecile de oameni s-au transformat in mii, zeci de mii, lozincile anticomuniste si anticeausiste au primit drept raspuns gloantele.
Vietile unora au fost curmate brusc. Ale altora s-au schimbat. Dar schimbarea nu poate fi niciodata la el de dureroasa ca si moartea.
Alarma la Militie si Securitate
Era firesc ca imediat dupa Timisoara, Aradul sa isi spuna cuvantul. Dar inainte ca zecile de mii de aradeni sa iasa in strada, lucrurile s-au precipitat la nivelul conducerii de partid si de stat. In data de 17 decembrie, militia si securitatea din Arad a primit alarma.
In urma unei teleconferinte convocate la Comitetul judetean de partid a fost convocat intreg efectivul de militie si securitate din Arad, caruia i s-a comunicat ca la Timisoara sunt manifestari de tulburare a ordinii publice, pornite de la refuzul unor cetateni de a aplica o hotarare judecatoreasca (aceea de evacuare a pastorului Laszlo Tokes).
Seful Inspectoratului judetean Arad al Ministerului de Interne (care avea in subordine Militia si Securitatea) a comunicat si ca, din cauza situatiei create, comandantul suprem a dat ordin sa se traga.
Conform declaratiilor facute de unii dintre participantii la Revolutia aradeana (consemnate de jurnalistul Emil Simandan in cartea sa "Intrebatorul din Agora"), in data de 17 decembrie s-a transmis catre toate posturile de militie din judetul nostru ordinul
"Nimeni nu foloseste munitie, indiferent de tulburarile ce vor avea loc in urmatoarele zile!", ordin dat fara stirea inspectorului sef al Inspectoratului judetean al MI.
In 18 decembrie, la Timisoara soseste Ion Coman reprezentant al conducerii superioare de partid si de stat, insotit de mai multi generali.
In aceeasi zi, la Arad s-a primit ordinul de blocare a circulatiei rutiere spre Timisoara si de deviere a traficului spre Valea Muresului, deoarece Timisoara urma sa fie blocata si asediata!
Garzile Patriotice nu vor sa traga
In paralel cu aceste masuri, la Statul Major al Garzilor Patriotice s-a primit ordinul organizare in vederea executarii pazei si apararii sediilor Comitetului judetean si municipal de partd si Consiliului Popular Judetean.
Pentru indeplinirea acestui ordin au fost mobilizate patru plutoane, pe trei schimburi a cate 12 ore fiecare.
Inca din 18 decembrie, in sediul Consiliului judetean de partid (actualul Palat Administrativ) era harababura iar dezinformarea isi arata coltii.
In dimineata zilei de 21 decembrie mai vine un ordin bulversant: comandantilor Garzilor Patriotice din consiliu li s-a cerut sa execute o schita de aparare, conform careia fiecare dintre membrii garzilor sa se afle la cate un geam al cladirii.
In dimineata aceleiasi zile, in cladire au intrat membri ai Securitatii care s-au raspandit pretutindeni.
Schita de aparare a consiliului a fost realizata la cererea comandamentului judetean, condus de prim-secretarul de partid.
Comandantul unui pluton al garzilor patriotice a luat atitudine, fata de un superior: "Nu voi executa ordin de tragere daca mi se ordona s-o fac
Armata a fraternizat cu demonstrantiiAlarma de lupta la UM Cetate
In aceleasi zile, si armata este mobilizata. In seara zilei de 16 decembrie, la unitatea militara din Cetate se primeste ordinul de pregatire pentru o interventie in caz de necesitate.
Unitatea a fost organizata in cursul noptii de 16 spre 17 decembrie, fara sa li se spuna comandantilor felul exact al interventiei. In jurul orei 14,00 a zilei de 17 decembrie 1989, la unitate se primeste alarma de lupta, prcum si ordinul de deplasare la Timisoara cu un detasament.
Din unitate au iesit 15 TAB-uri, camioane cu soldati si munitie in lazi. Comandantilor li s-a spus ca Timisoara e atacata, dar fara sa se precizeze de cine.
Detasamentul din Arad trebuia sa intre in subordinea Diviziei 18 Mecanizata din Timisoara.
Ajuns in Timisoara, detasamentul a fost indrumat spre Intreprinderea Textila unde a ramas pana in data de 20 decembrie.
Soldatilor plecati din unitatea din Cetate nu li s-a repartizat munitie.
Militarii din unitatea aradeana au fost integrati, intre 18 si 20 decembrie, in cadrul unor unitati militare din Timisoara in Calea Girocului, Piata Libertatii, Spitalul Militar, Piata Marasesti, Piata 700, Piata Maria si Intreprinderea Textila.
Soldatilor aradeni nu li s-a repartizat munitie.
Tinerii de la Orologerie aprind scanteia
In Arad, spiritul Revolutiei porneste de la Intreprinderea de Orologerie Industriala (IOI), unitate unde media de varsta a angajatilor era, la vremea respectiva, de numai 21 - 22 de ani. Vestile despre tragedia Timisoarei au ajuns foarte repede in Arad, iar tinerii de la Orologerie nu au putut sta cu mainile in san.
In dimineata zilei de 19 decembrie, la ora 8,00, a fost oprit lucrul, pentru cinci minute, in totalitate in sectiile uzinaj, scularie, mecanic sef.
Partial, lucrul a fost oprit si in alte compartimente ale fabricii. A fost felul in care tinerii de la IOI au decis sa protesteze fata de moartea protestatarilor de la Timisoara.
Pana la ora 12,00, a mai avut loc inca trei astfel de intreruperi a lucrului, fara sa se inregistreze nici o violenta. A doua zi, in 20 decembrie, chiar la ora 7,00 se intrerupe curentul electric, acesta este luat din nou pana la ora 8,30.
Intre timp, muncitorii se aduna in grupuri si discuta intre ei despre cele petrecute la Timisoara.
In IOI este liniste. Linistea dinaintea furtunii.
Joi, 21 decembrie. Muncitorii de la sectia scularie a IOI refuza sa inceapa lucrul.
In urma unei scurte discutii purtate cu conducerea fabricii, muncitorii ies in curte. Lor li se alatura si sectiile uzinaj, mecanic sef, montaj, automate si TESA, curtea fiind umpluta cu doua sute de oameni.
Nu se mai putea da inapoi si nici nu se dorea acest lucru: oamenii ies in strada si pornesc in mars spre cea mai apropiata fabrica, cea de strunguri.
Aici nu li se penmite accesul in curte, iar muncitorii (carora li s-au alaturat vreo 30 de angajati de la "Strungul") pleaca inspre fabrica UTA.
Si aici portile sunt inchise.
Protestatarii pleaca mai departe, oprindu-se la Uzina de Vagoane. Aici li se permite accesul in curte, iar vagonarii se alatura celor de la IOI.
Tavalugul s-a pornit. Nimic nu a mai putut sa-i stea in cale. Aradul a devenit cel de-al doilea oras liber al Romaniei. Iar acest lucru este demonstrat de Istorie.
Panoul cu revolutionarii aradeni care au platit cu jertfa suprema in decembrie 1989Si ei au fost in linia intai.
Pentru cei care au fost in primele randuri la evenimentele din 21 decembrie de la Arad, amintirile sunt de neuitat. O parte din cei prezenti in acele zile au fost ucisi, altii au primit pentru eroismul lor un certificat de revolutionar, iar altii au ramas cu amintirea. Printre cei care detin acasa un certificat de revolutionar se numara si o serie de parlamentari si cunoscuti oameni politici aradeni.
Ii putem aminti aici pe primarul Dorel Popa, senatorul PS Sergiu Nicolaescu, deputatul PNL, Titus Ghiorgheof, deputatul independent Dorel Zavoianu, deputatul PS Dan Ionescu etc.
Alti politicieni locali nu a certificat de revolutionar desi au participat la evenimentele din 1989. Parte din acestia sustin ca nu au vrut sa profite de pe urma revolutiei, alti ca nu i-a interesat sa intre in posesia actului, multumindu-se doar sa rememoreze pentru el si ai lui evenimentele din decembrie.
In aceste ultime cazuri ii pute aminti pe deputat Mihaela Muraru-Mandrea (care afirma ca desi a fost la revolutie si ar fi putut primi carnetul, nu a facut aces gest din respect pentru cei care au murit in acele zile), vicepresedintele Consiliului Judetean, Claudiu Cristea (care crede ca este o rusine sa profiti de pe urma certificatului), presedintele PRM Gheorghe Feies (care a refuzat carnetul sustinand ca au fost oameni care au contribuit la revolutie mai mult decat el si pentru ca a facut parte din fosta nomenclatura), sau deputatii Nicoara Cret si Nicu Cojocaru (care nu s-a aratat interesati de certificat). Alte personalitati ale vietii politice aradene au participat si ele din multime la evenimente (viceprimarul Levente Bognar, presedintele PD Gheorghe seculici, deputatul UDMR Tokay Gyorgy, consilierul Hoszu Zoltan si altii). Unele dintre povestile consilierilor locali si judeteni sunt adevarate carti despre revolutie - cum este cazul celei traite de Adrian Nitu, de Adrian Muresan si de multi altii. Cateva din personalitatile locale aradene au rememorat evenimentele de atunci, punctandu-ne ce a insemnat Revolutia atunci si cum o vad acum, dupa 14 ani:
Duka Atilla, presedinte executiv al Blocului National al Revolutionarilor '89, aflat atunci sub focul armelor, ne-a declarat: "Am avut un sentiment magnific, care - daca il analizez acum pot spune ca a fost un lucru extraordinar, dar atunci nu am simtit decat nevoia de a elimina dictatura, de a castiga dreptul la libera exprimare, la libera circulatie. Bineinteles ca, in acele momente, nu mi-am dat seaina ca, daca iesim in strada, facem istorie, eu si colegii mei, care au participat la evenimente in acele zile zbuciumate. Vreau insa sa subliniez ca noi nu am fi facut nimic, fara marea masa de oameni care a iesit atunci in strada. Revolutia nu mi-a apartinut - nu ma consider mai erou decat altii -, ci este a tuturor si trebuie sa fim mandri de ea. Vreau sa va spun, insa, ca rareori se intampla ca cei care fac o astfel de schimbare sa ajunga sa povesteasca despre aceasta dupa atatia ani. Datoria noastra acum este sa pastram vie amintirea celor 14 ani scursi si amnintirea celor care au cazut ca Revolutia sa poata exista. Pe cei care au uitat ce ce inseamna dictatura ii invit sa se uite in aceste zile la televizor sa-l vada pe "domnul" Sadam Husein, a carei privire blanda iti poate provoca sentimente de mila, o blandete, insa, in spatele careia se ascund mii de cadavre. Paralela dintre el si Ceausescu mi se pare binevenita pentru nostalgici"
Aradul a devenit al doilea oras liber din RomaniaDorel Popa, primarul Aradului, care a fost prezent in fata Palatului Administrativ in timpul Revolutiei aradene, a rememorat pe scurt o parte din istoria acelor zile: "am fost prezent si eu in piata in data de 21 decembrie. Atunci am dus, ca o varianta de rezerva, o statie de mplificare, de la care se vorbea oamenilor de pe platforma. In 22 ecembrie, m-am inors inapoi in multime si am intrat in actualul Palat Administrativ, ramanand peste noapte acolo, impreuna cu cativa jurnalisti straini, ce transmiteau revolutia aradeana la ei acasa. Imi amintesc ce satisfactie enorma am avut atunci cand am vazut ca se retrage armata. Nimeni dintre cei care au trait din plin acele zile, nu ar trebui sa le uite. Si nimeni nu ar trebui sa profite de beneficiile revolutiei".
Gheorghe Curta, vicepresedinte al Blocului National al Revolutionarilor '89, prezent la fata locului in zilele Revolutiei: "Imi pare rau ca in 14 ani societatea noastra nu s-a cristalizat si ma refer aici in primul rand la clasa politica, care ar fi putut face mai multe pentru popor, caci poporul a trebuit - in toata istoria lui -, pentru orice eveniment important, sa verse sange si sa faca sacrificii. In acele momente, nu am visat sa decat sa fim liberi, sa putem circula in Europa si in lume, sa ne spunem punctele vedere liber. As vrea ca tara noastra sa fie privita cum a fost privita de mass-media in lume in acele zile ale Revolutiei cu simpatie. Acea euforie nu a durat, din pacate, decat 6 luni, dupa care a inceput politica sa-si spuna cuvantul in felul ei. Eu consider vinovata politica de toate intamplarile de dupa 1989 si pana in prezent. Sa speram ca in al 12-lea ceas s-a ajuns la concluzia ca dezvoltarea tarii se poate face doar pe baze democratice, iar felul in care Guvernul a inceput in acesti patru ani este un semn ca implinirea idealurilor revolutionare nu e departe"
Livius Ruji, membru in Consiliul de conducere a Federatiei Revolutionarilor, isi aminteste: "In 1989 am visat mult mai mult decat ceea ce s-a intamplat. Nu pot sa spun ca nu se vede o schimbare substantiala, un pas spre viitor, pentru ca suntem liberi sa vorbim, sa circulam. Acesta a fost de fapt un vis al meu inca inainte de 1989. Eu zic ca timpul le va rezolva pe toate, insa avem nevoie de rabdare si intelegere".
Caius Parpala, presedintele Consiliului Judetean, ne-a declarat: "Am fost si eu ca tot aradeanul in mijlocul multimii cu ocazia Revolutiei. Cred ca in acele zile cel mai greu era sa stai in casa. Nu am certificat de revolutionar, dar imi amintesc foarte bine acele zile. Nu sunt eu insa cel mai in masura sa amintesc care sunt castigurile Revolutiei din decembrie si care au fost sacrificiile. Pot doar sa spun ca acelea au fost momente de neuitat".
Consilierul judetean Adrian Nitu, unul dintre cei care a luptat in linia intai isi aminteste ca "Orologeria, unde am lucrat in acea perioada, a fost principalul loc de unde a pornit Revolutia in Arad. Am iesit in strada, cu colegii mei, in noapte de 21 decembrie, cand toti ne doream sa daramam regimul, sa instauram democratia. Am luptat fata in fata cu trupele si singura mea bucurie a fost ca am recunoscut printre ei fete familiare. Atunci ne era frica ca cei de la Bucuresti nu vor urma linia Timisoarei si ne-am bucurat cand Capitala a iesit in strada. Din pacate, atunci, in 1990-1991, credeam ca vom lua avant, dar nu a fost sa fie asa. Vechile mentalitati ne-au tras inapoi. De la ultima mineriada, care este o ultima relicva majora a comunismului, nu au trecut decat cinci ani!  Sper, insa, ca lumea o sa inteleaga, ca trebuie sa mergem inainte, sa scapam de mentalitati invechite, si ca acest fapt se va vedea la alegeri".
Consilierul judetean Cziszter Kalman, afirma: "Pentru mine si pentru copii mei a fost atunci un moment de euforie, explozie, extaz, in urma caderii regimului comunist. A fost ca o mare speranta si - ca si pentru marea majoritate a oamenilor - as putea zice ca am privit momentul cu un optimism nejustificat in ceea ce priveste viitorul. In acele momente, am considerat ca pentru mine a sosit momentul sa ma inrolez in viata politica, ca sa contribui la realizarea unei societati democratice. Facand acum insa un bilant, pot spune despre democratie ca in mare s-a realizat ceea ce s-a propus (avem o structura politica pluripartita, avem separarea puterilor in stat). O mare nerealizare este, din pacate, ceea ce s-a produs pe plan economic, caci am inregistrat o cadere libera, din care abia in ultimii ani am reusit sa ne scoatem capul, sa marcam un progres. Eu insa imi pastrez o doza de optimism prudent"
Ovidiu Marian, consilier local, ne-a declarat; "parerea mea este ca evenimentele din decembrie au inceput ca o adevarata Revolutie, oamenii au iesit in strada, in Timisoara, in 17 decembrie, pentru ca au vrut sa doboare regimul, sa-l opreasca. Atunci nu a fost nici un fel de manipulare. Dupa 20 decembrie, insa, Revolutia a fost confiscata de cei care sunt si acum la putere, iar valorile Revolutiei s-au pierdut in cei 14 ani de tranzitie nesfarsita" .
Claudiu Cristea, vicepresedinte CJA: "Imi aduc aminte mai ales anul 1990. Revolutia si anul 1990 au fost o experienta unica. Nimic din ceea ce am trait pana atunci nu se repeta. La Revolutie am participat din data de 21 decembrie pana cand s-a terminat teatrul cu teroristii. In cei 14 ani, batalia pentru o Romanie europeana a fost pierduta ".
Nicu Cojocaru, parlamentar: "Revolutia a adus adevarata libertate. Egalitatea intre mine si ceilalti indivizi. E foarte greu sa explici acum acest lucru. Egalitatea in cadrul relatiilor interumane e un lucru formidabil. Imi aduc aminte ca in anii 80, la un meci de handbal, am vazut un general, unul dintre fratii Ceausescu. Am ajuns acasa si am ramas impresionat. Pana atunci nu mai vazusem nici un general. Ei bine, acum orice general sau parlamentar este egal cu restul oamenilor."

Mihaela Cerna & Adriana Barbu & Cristian Titca - Agenda zilei

  • Consiliul Judetean a impartit bugetul pe anul 2004

Mos Craciun a poposit si la sedinta CJATarifele la apa si canalizare au fost majorate.
Dezinfectia in vami se plateste in euro
Consilierii judeteni s-au intrunit, ieri, la orele amiezii, intr-o sedinta ordinara cu 16 puncte pe ordinea de zi, dintre care cele mai arzatoare s-au referit la impartirea, catre localitati, a bugetului pe anul 2004. 
Dupa cum va informam saptamana trecuta, bugetul pentru anul viitor este extrem de generos, aproape de doua ori mai mare fata de cel pentru anul in curs. 
Astfel, la capitolul sume defalcate din impozitul pe venitul global si a cotei de 17%, s-au impartit 258 de miliarde de lei, pentru protectie sociala - 208 miliarde de lei, iar din totalul sumelor defalcate din TVA inspre localitati s-au indreptat 759 de miliarde de lei. 
Desi sumele sunt destul de mari, au existat si primari nemultumiti. 
Au solicitat suplimentari de fonduri municipiul Arad si primaria Lipova - ambele respinse. 
Doar primariile din Dieci, Moneasa si Covasant au beneficiat de bunavointa conducerii judetului, principalul motiv fiind sumele destul de modeste solicitate. 
In alta ordine de idei, consilierii au mai votat si majorarea preturilor la apa potabila si a tarifelor de canalizare-epurare, practicate de Regia Autonoma de Apa-Canal. 
"Pentru populatie, apa potabila va costa 9.063 lei metru cub, iar pentru restul utilizatorilor pretul este de 7.616 lei metru cub. 
La canalizare-epurare biologica populatia va plati 4.194 lei pe metru cub, iar la canalizarea-epurarea mecanica - 1.941 de lei metru cub"
, se precizeaza in referatul intocmit de catre Directia Economica a CJA. 
In medie, cresterile nu depasesc o mie de lei. Consilierii judeteni au mai aprobat, de asemenea, si instituirea unor taxe unice ce urmeaza a fi aplicate pentru dezinfectia mijloacelor de transport in punctele de frontiera Nadlac si Varsand. 
"Modificarea consta in faptul ca pana acum taxele erau stabilite in lei sau valuta, iar de acum inainte, pentru simplificarea activitatii de incasare, se considera oportuna stabilirea acestora numai in Euro. Plata se va putea efectua si in lei, prin actualizarea trimestriala la cursul BNR din prima zi a fiecarui trimestru", a explicat directorul economic Petru Has. 
In functie de tipul masinilor, taxele se incadreaza intre doi si 15 Euro. De asemenea, consilierii au mai aprobat bugetele rectificate la cateva dintre unitatile subordonate, preturile medii ale produselor agricole practicate in judetul Arad si care vor fi luate in calcul in stabilirea arendei in natura, planul urbanistic zonal pentru o incinta industriala in satul Cherelus etc.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Politia de Proximitate face cadouri

Politia de Proximitate a facut daruri aradenilorMembrii Politiei de Proximitate au avut o idee extrem de originala. Pentru a-si face cunoscuta activitatea, acestia au editat 1.000 de calendare si pliante, care au fost impartite ieri dimineata, celor care au trecut prin fata Primariei. 
"Am editat aceste materiale cu Politia de Proximitate, prezentand prin intermediul lor imagini care reliefeaza activitatea zilnica a celor noua persoane care lucreaza in cadrul acesteia. De fapt, aceasta actiune constituie un cadou pentru aradeni, prin care vrem sa le multumim, tinand cont ca linistea si ordinea din municipiul Arad li se datoreaza intr-o mare masura si lor", ne-a declarat Camelia Tuduce Berar, subinspector sef la compartimentul Politia de Proximitate. 
Costurile implicate de realizarea acestor materiale au depasit suma de 10 milioane de lei, insa "nu acest lucru este relevant, ci impactul pe care il vor avea asupra populatiei", ne-a mai spus C.T. Berar. 
Materialele au mai fost distribuite si scolilor, comerciantilor din piete si magazine, la Camera de Comert, precum si la targul "Daruri de Craciun".
Prin activitatea politistilor de proximitate se doreste identificarea si dezamorsarea starilor conflictuale intrafamiliale, intre grupuri de infractori sau gasti de cartier, aspecte de santaj, taxe de protectie, proxenetism si prostitutie, cunoasterea mediilor si zonelor frecventate de infractori. 
In atentia acestor politisti va sta si cunoasterea fenomenelor de deviatie comportamentala, cum sunt: abandonul scolar, vagabondajul, cersetoria si criminalitatea.

Razvan Balaban - Observator

  • Inselaciune la pompa

Garda Financiara a controlat si benzinariileGarda Financiara din Arad a demarat, pornind de la cazul unor firme din Arad, un control la scara nationala la rafinariile care comercializeaza substituti de motorina, pagubind bugetul de stat cu sume imense. 
Mecanismul este simplu: din rafinarie pleaca anumite produse rafinate catre diferite firme. 
Produsele, cu caracteristici asemanatoare benzinelor si motorinelor, ajung sa fie comercializate in statiile de carburanti pe post de carburanti auto.
Bulgarul care a pornit avalansa
In perioada 16 septembrie – 11 decembrie, firma SC Petrotour SRL din Chisineu Cris a achizitionat de la Rafinaria "Steaua Romana" Campina produse petroliere neaccizate, comercializate ulterior catre diferiti beneficiari. 
Din analiza documentelor furnizate de Petrotour SRL, a reiesit ca aceste produse au fost comercializate pe post de substituti de carburanti. 
Firma din Chisineu Cris a cumparat 1,24 milioane de kilograme ulei neemulsionabil pentru prelucrari metalice si 129.700 kg Solvexol 150. 
Ambele produse au in componenta hidrocarburi ciclice de tipul benzen, toluen, xilen, amestecuri ale acestora si amestecuri de izomeri ai benzenului, toluenului si xilenului. 
Conform Legii 523/2002 si Legii 247/2003, rafinaria "Steaua Romana" Campina avea obligatia sa utilizeze pentru toate livrarile si transferurile de produse facturi speciale sau avize speciale de insotire a marfii. 
In lipsa acestor documente, se considera ca marfa are provenienta ilicita. 
Comisarii Gazii Financiare au aplicat o amenda de doua miliarde de lei, iar ca masura complementara au dispus varsarea la bugetul de stat a sumei de 17,25 miliarde de lei reprezentand vanzarile de combustibili pentru care nu s-au intocmit documente speciale conform legii.
Rafinaria Vega a livrat mii de tone de substituti
Alt furnizor pentru firma Petrotour SRL din Chisineu Cris este Rafinaria Vega din Ploiesti, apartinand SC Rompetrol SA. 
In perioada 16 iulie – 31 octombrie, de la Rafinaria Vega au fost livrate firmei aradene mai multe transporturi de produse petroliere neacizate, fara ca din documente sa rezulte necesitatea utilizarii industriale a acestora. 
Conform verificarilor de la Petrotour SRL, au fost livrate in perioada respectiva 977,5 milioane de kilograme de ulei nerafinat tip P3, 34.820 kg solvent usor tip I si 50.310 kg benzina de extractie. 
Nici in aceste cazuri de livrari nu s-au folosit facturile si documentele speciale prevazute de legislatie pentru produsele petroliere accizabile. 
Toate produsele livrate au caracteristici asemanatoare carburantilor. 
Si Statia OMV a fost amendata de Garda Financiara Ele au fost vandute fara plata accizelor, fiind ulterior comercializate pe post de carburanti, fara a ingloba in pret accizele datoate statului de catre consumatorii finali si realizand un profit mai mare prin scoaterea pe piata a unui volum mai mare de produse, la preturi fara concurenta. 
In acest caz a fost aplicata o amenda de doua miliarde de lei, fiind confiscata suma de 13,9 miliarde de lei, reprezentind contravaloarea veniturilor realizate din vanzarea produselor petroliere mentionate. 
Garda Financiara Arad considera ca, pentru folosirea in scopuri industriale, nu este nevoie de produse petroliere cu caracteristici apropiate de ale carburantilor. 
In urma controalelor facute, peste 99 la suta din produsele respective livrate de rafinariile amintite au ca destinatie finala rezervoarele autoturismelor sau cazanele de incalzire, nu industria.
Amenda de zece miliarde pentru OMV
Garda Financiara din Arad a aplicat o amenda de zece miliarde de lei statiei de distributie carburanti OMV din Arad. 
Comisarii Garzii Financiare Arad au efectuat un control la statia respectiva, pornind de la alte verificari facute la SC Giolantin Imperial Oil SRL din Sambateni si Rompetrol Rafinare SA Constanta. 
Comisari ai Garzii si inspectori OPC au prelevat probe de motorina Euro 3 si Euro 4, pentru a determina daca motorina are caracteristici ce se incadreaza in normele legale. 
La data controlului, in rezervoare se aflau 41.964 litri de motorina Euro 3 si 19.189 litri de motorina Euro 4. 
Pentru ca existau suspiciuni privind calitatea acestor produse achizitionate de la Rompetrol Rafinare Constanta, s-au prelevat probe din ambele produse, care au fost trimise spre analiza Laboratorului Larex. 
In urma analizei a reiesit ca ambele produse nu corespund normelor SR EN 510/2002. 
A fost aplicata o amenda de zece miliarde de lei si s-a dispus virarea la buget a sumei de 1,4 miliarde de lei, reprezentand contravaloarea motorinei Euro 3 si Euro 4 care nu corespunde normelor.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Alerta chimica la Vladimirescu

Organele abilitate cerceteaza locul poluarii terenului cu clorMiercuri seara, inspectorii de la Inspectoratul de Aparare Civila au fost alertati de un miros intepator care invaluise localitatea Vladimirescu. 
Desi acestia au incercat sa depisteze sursa de provenienta a acestuia, nu au reusit din cauza intunericului. 
A doua zi, la fata locului s-au deplasat nu mai putin de patru institutii, fara a mai lua in calcul si autoritatile locale. 
Astfel, Garda de Mediu, Politia, Inspectoratul de Aparare Civila si Jandarmeria au incercat sa dea de urma sursei mirosului care invaluise comuna cu o seara inainte. 
Pana la urma, pe o tarla apartinand societatii Vladilact, a fost descoperit un recipient in care se transporta clorul. 
Din primele cercetsri a rezultat ca acesta provine din incinta fostului Combinat Chimic, desi firmele de acolo nu folosesc clor. 
In aceste conditii, cea mai plauzibila explicatie este aceea ca recipientul (greu de cateva sute de kilograme) a fost gasit pe undeva prin incinta combinatului de catre persoane care se ocupa de colectarea fierului vechi. Cel putin asta reiese din informatiile pe care le detinem. 
Recipientul a fost transportat de persoanele respective cu caruta, iar undeva in camp a fost golit pentru a deveni mai usor. 
Mirosul intepator al clorului i-a alungat insa pe faptasi, care au abandonat recipientul. 
"Noi ne asteptam ca oamenii sa fie afectati, dar se pare ca nu s-a intamplat acest lucru" a spus Dorin Sarbu, comisarul sef al Garzii de Mediu. 
Cu toate acestea, zvonurile indica cel putin o persoana intoxicata cu clor. 
Politia cerceteaza cazul si din informatiile noastre, a dat de urma celor care au transportat recipientul din incinta fostului Combinat Chimic.

Orlando Toader - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]