Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 15 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Vacanta de iarna bate la usa

Doar cateva zile ii mai asteapta pe elevi pana la vacanta de iarnaCei 76.000 de elevi din municipiul si judetul Arad au un motiv serios de bucurie. 
Saptamana care incepe astazi este ultima din semestrul I  in care elevii mai trebuie sa mearga la scoala in acest an calendaristic. 
Peste cateva zile, mai precis in data de 19 decembrie, acestia vor intra in mult asteptata vacanta de iarna. 
Astfel, pana in data de 4 ianuarie 2004, cand va incepe din nou scoala, elevii se vor putea bucura in liniste de Sarbatorile de Iarna si se vor relaxa, pentru a se intoarce pe bancile scolii cu forte proaspete. 
Data de 19 decembrie marcheaza nu numai inceperea vacantei de iarna, dar si incheierea primului semestru, pentru ca anul scolar 2003/ 2004 are 36 de saptamani de scoala, structurate pe doua semestre. 
Semestrul I a inceput pe data de 15 septembrie si se va incheia, asa cum am mai spus, zilele urmatoare. 
In aceasta perioada, doar elevii din clasele primare au avut o saptamana de vacanta, in perioada 3-9 noiembrie. 
Semestrul al II-lea va incepe in data de 4 ianuarie si se va incheia in 18 iunie 2004. 
In cel de-al doilea semestru, elevii vor avea vacanta in perioada 3-18 aprilie. 
Vacanta de vara va incepe in data de 19 iunie 2004 si se va termina in 12 septembrie 2004. 
In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii (invatamant special, scoli cu populatie majoritar de alta confesiune decat cea ortodoxa), inspectoratul scolar poate aproba scolilor, la cererea acestora, modificari ale structurii anului scolar. 
Astfel de aprobari vor avea in vedere asigurarea posibilitatii ca toti elevii sa participe, fara restrictii, la examenele de bacalaureat si de absolvire.

Maria Mos - Ziarul Transilvania

  • Multi pensionari vor sarbatori pe bani imprumutati

In ajun de sarbatori la Billa se aduna numerosi cumparatori - Virtual Arad News (c)2003Venirea Craciunului este un motiv de bucurie pentru tot crestinul sau, cel putin, asa ar trebui sa fie. Sunt insa si oameni care n-au ce pune pe masa. Pentru o pregatire modesta de Sarbatori, o persoana ar trebui sa scoata din buzunar in jur de un milion de lei.  Multi aradeni, din pacate, nu au acel milion.
Apropierea sarbatorilor de iarna ii scoate din case pe aradeni. Peste tot - agitatie, aglomeratie si munti de marfuri. Unii doar testeaza piata pentru a-si face calculele, iar altii isi fac deja cumparaturile, pentru a evita aglomeratia din ajunul Craciunului.
Pentru o masa modesta de Craciun, o persoana ar trebui sa scoata din buzunar cel putin un milion de lei pentru a-si cumpara cateva sute de grame din fiecare preparat traditional.
In hala agroalimentara din Piata Mihai Viteazu, carnea de porc se vindea cu 110.000 de lei kilogramul, ficatul de porc cu 55.000 de lei kilogramul, iar intestinele cu 40.000 - 50.000 lei/kg. 
Cine nu are bani de friptura sau de sarmale poate cumpara cateva oase pentru o ciorba de porc. Acestea erau cele mai ieftine produse din galantarele macelarilor: 10.000 de lei kilogramul.
Preturile din magazinele alimentare sunt cu cateva zeci de mii de lei mai mari decat cele din hala. Muschiul de porc ajunge si la 200.000 de lei, iar carnea tocata se vinde si cu 100.000 de lei. Preparatele din porc traditionale - caltabos, burta, lebar - au preturi cuprinse intre 70.000 si 100.000 de lei, in functie de adaosul comercial. 
Pretul orezului a sarit in aer; orezul romanesc nu prea e de gasit, iar cel de import, din Thailanda sau Polonia (prefiert, vandut in special la alimentarele mari, este intre 45-55 000 lei/punga).
In aceste zile este aglomeratie mare la supermagazine. Billa si Profi sunt asaltate de cumparatori. La Billa, ca niciodata, functioneaza aproape toate casele, insa si asa se asteapta cate o jumatate de ora pentru a plati produsele. 
Unii ies cu cosurile pline ochi, altii, mai modesti, abia daca cumpara o caserola de carne si un plic de mirodenii, care dau gustul mancarii de sarbatori.
Cozonacul si vinul sunt deliciul unei mese de Craciun
Tot omul stie ca, pe langa sarmale si friptura de porc, de pe masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca vinul, cozonacul si prajiturile.
Nuca se vinde cu 80.000-100.000 de lei kilogramul, ouale ajung la cinci mii de lei bucata; stafidele si rahatul au preturi cuprinse intre 10.000 de lei si 35.000 de lei; faina costa 17.000 - 20.000 de lei. 
Cozonaci foarte gustosi si frumosi se pot cumpara si gata preparati in cofetarii. In functie de ingredientele folosite si de greutate, cozonacii costa intre 50.000 si 200.000 de lei.
Vinul, daca il cumparati de la crama, costa mai putin (20.000 de lei litrul), iar daca il luati gata imbuteliat, in functie de soi, poate costa si 100.000 de lei sticla de 0,75 litri.
Pensionarii se imprumuta la CARP ca sa aiba bani de sarbatoriBuzunarul va dicta meniul
Sunt oameni pentru care un milion de lei reprezinta venitul lunar. Si cand primesc pensia sau salariul, se intreaba ce sa faca mai intai: sa isi achite facturile la curent si intretinere sau sa sacrifice toti banii pentru o singura masa, aceea din ziua sfanta de Craciun? 
Teama de restante ii determina pe multi sa plateasca datoriile decat sa cheltuiasca banii pe mancare.
Este si cazul Georgetei Stoica, de 78 de ani, care are o pensie de numai 800.000 de lei. "Am imprumutat bani pentru ca pensia imi vine dupa 26 decembrie si trebuie sa cumpar ceva mancare. Nu pentru Craciun, ci sa am ce baga in oala in fiecare zi. De regula, multe legume. Am imprumutat deja aproape toata pensia pentru ca nu mai aveam nici un ban. Probabil ca o sa ma imprumut iar de bani sa pot pune pe masa ceva. Sa vedem cat o sa imi permit, a spus femeia", retinandu-si cu greu lacrimile.
Unii batrani cauta ca putinul pe care il au sa il imparta cu altii. Smarandache Valceanu, de 79 de ani, cauta cu disperare sambata dimineata un comerciant din piata Catedralei care sa-i vanda o cutie de intestine de porc: "Nu am bani de mai mult si vreau sa pun pe colacei si o bucata de caltabos. Am pensie de 1.300.000 de lei si de multe ori nu mai stiu care sunt prioritatile la plata. Acum am sa ma gandesc la ziua de Craciun, dupa aia vad eu ce fac."
Pensionarii se inghesuie la imprumuturi
In aceste zile, a crescut spectaculos numarul varstnicilor care fac imprumuturi financiare de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor – un organism care poate reprezenta o solutie de moment pentru cei lipsiti de lichiditati. CARP ofera membrilor sai posibilitatea sa imprumute sume de bani, nefiind nevoiti sa stea luni intregi pana sa ajunga in posesia lor. Presedintele Casei, Vasile Neagu, spune ca in fiecare luna vin multi oameni sa solicite imprumuturi, dar acum in prag de sarbatori numarul acestora a crescut considerabil. 
"In perioada sarbatorilor oamenii au nevoie de mai multi bani, pentru ca au cheltuieli suplimentare. In general, solicita bani pentru nevoile gospodaresti, reparatii, sa-si achite datoriile la intretinere, la satelit sau sa cumpere cate ceva prin casa", afirma Neagu.  In luna noiembrie s-au acordat imprumuturi in valoare de 1,8 miliarde lei. Pensionarii ridica de obicei sume mici, pana la cinci milioane de lei. 
"Celor care vor bani putin si sunt presati le dam pe loc. Procedura nu este complicata nici pentru ceilalti, care vor sume mai mari. Au nevoie doar sa faca o cerere si sa prezinte cuponul de pensie".
Aradenii primesc imprumuturile pe care le solicita in cel mult o saptamana.

Andrei Ando - Observator

  • Mars pentru bolnavii de SIDA

Mars pentru sustinerea bolnavilor de SIDAZeci de aradeni, in majoritate copii, au organizat, vineri, un mars pentru sustinerea persoanelor bolnave de SIDA si pentru sensibilizarea populatiei cu privire la izolarea celor afectati de aceasta maladie, transmite Mediafax. 
Initiativa apartine Crucii Rosii din Arad, aproximativ 80 de persoane parcurgand un traseu care a cuprins centrul orasului. 
"Actiunea face parte dintr-o campanie mai mare de mediatizare a problemelor acestor bolnavi, care sunt cel mai adesea izolati de societate. Cunoastem foarte bine cazurile copiilor din Centrul HIV Arad, care nu au fost acceptati in scoli normale", a declarat presedintele Crucii Rosii, Iudita Cuvineanu. 
In urma cu doua saptamini, conducerea Centrulului "Izvor", unde sunt internati 24 de copii infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA, semnala ca micutii sint izolati complet de societate, directorii de scoli refuzand sa-i primeasca alaturi de copiii sanatosi. 
Copiii nu beneficiau de educatie decat prin intermediul a doi invatatori care le-au predau materii pentru clasele primare. 
Inspectoratul Scolar Judetean a aprobat, in cele din urma, posturi de profesori pentru Centrul HIV.

Evenimentul Zilei  (Editia de Vest)

  • Patru sali de sport isi deschid portile

Constructiile salilor de sport se apropie de finalizareReceptia lucrarilor la patru sali de sport din cele zece cuprinse de judet in programul guvernamental "Sali de sport scolare" va avea loc inainte de 24 decembrie, adica cu doua luni mai devreme de termenul fixat in contractul semnat de constructor. 
Este vorba de salile de la Scoala Generala nr. 12 si Scoala Generala nr. 18 din Arad si de salile de sport din Chisineu Cris si Pancota, unde lucrarile la sala sunt finalizate, ramanand de evecutat doar finisajele la anexe. 
Intr-un stadiu fizic apropiat sunt si lucrarile de la sala din Curtici, unde constructorul si-a propus receptia lucrarii la o data apropiata cu cea a celor patru sali de mai sus. 
Salile din Pecica si Lipova ar putea fi si ele finalizate in termenul impus de contract, adica in primavara, cu conditia ca iarna sa nu fie una grea, o situatie similara fiind identificata si la constructiile din Sebis si Ineu. 
Lucrarile la sala de sport a Liceului de Arta "Sabin Dragoi" au inceput cu intarziere, datorita necesitatii de schimbare a proiectului, sala fiind programata a fi finalizata doar in mai 2004. 
Daca primele patru sali vor fi dotate cu materialele necesare, elevii isi vor putea desfasura din ianuarie orele de sport aici. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Intre sublimul MADRIGALULUI si derizoriul prezentarii

Corul Madrigal a concertat la AradAfisele ce anuntau concertul corului Madrigal au fost acoperite cu altele mai importante. S-a repetat afisajul. 
Au mai circulat niste zvonuri ca s-ar fi renuntat la concert. 
Organizator Asociatia cultural-sportiva independenta Concordia Romana, sport, business & show. 
Impresarul, dl. Ivascu, a adus biletele pe care scria Caracal si spectacolul a avut loc. 
Formatia a venit de la Timisoara si dupa spectacolul de miercuri de la Palatul Cultural, au plecat mai departe catre Oradea, Cluj.
Maestrul Marin Constantin, care s-a ocupat de conducerea artistica, nu a participat la turneu, pe afis fiind numele dirijorului Lucian Bonifaciu insa a dirijat un domn care se numeste Pecingine. 
Spectacolul ar fi fost intr-adevar unul de gala daca daca ar fi avut alti organizatori. 
Membrii formatiei purtau cunoscutele costume de Renastere. 
In contrast cu aceasta aparitie foarte solemna, adecvata momentului festiv ce se contura, au aparut doua personaje ciudate. 
Un domn intr-un costum deschis, cu camasa descheiata la gat si care, cu un limbaj destul de impiedicat, a anuntat sala ca va asista la un spectacol de exceptie. 
De parca cei veniti in sala n-ar fi stiut pentru ce se gaseau acolo. Dupa aceea sotia domnului, coorganizatoare, a prezentat, cu o voce contrastand dezagreabil cu cele ale ansamblul, biografia maestrului Marin Constantin, poticnindu-se frecvent in redarea textului. 
Spectacolul a avut darul de a-i face repede uitati pe intrusi. 
Bineinteles si concertul a beneficiat de propria-i prezentare adecvata, in ton cu muzica. Au fost multe colinde, majoritatea traditionale romanesti, intr-o interpretare pe care ne-am obisnuit s-o recunoastem drept maiastra. 
Desigur aceasta formatie e cu ceva diferita de aceea intrata in legenda, pentru ca in timp vocile se mai inlocuiesc. 
Acum sunt foarte multe persoane tinere, asigurand perpetuarea acestei idei de cantat cameral. 
Dar atmosfera vechiului Madrigal, a celui valoros si consacrat, se pastreaza. 
Cantatul cat se poate de minutios pus la punct, asamblarea elaborata a vocilor, echilibrul, cantul omogen, tot ceea ce tine de calitatea actului artistic. 
Toate sunt in stilul cunoscut al Madrigalului. S-au distins trei splendide voci solistice dar si in context cu corul. 
In partea a doua, din pacate, a revenit personajul masculin al prezentarii initiale si a anuntat publicul ca va asculta partea a doua a concertului, prilej cu care a multumit unui sir obositor de sponsori. 
Publicul a avut apoi sansa sa asculte o lucrare dedicata de compozitorul Serban Nichifor acestui ansamblu si care insumeaza motive ce ilustreaza melodiile Craciunului de la cantul gregorian pana la cel al africanilor americani, frumos lucrate, cu gust si echilibru. 
Intr-un moment mai spectaculos, corul s-a imprastiat prin sala cufundata in intuneric, a cantat Stielle Nacht si desi nu se vedeau, coordonarea, a fost impecabila. 
Socant pentru public a mai fost pretul biletelor pana la 500 000 de lei adica de zece ori mai mare ca un bilet la Filarmonica. 
Desigur spectacolul a meritat aceasta suma, numai ca nu oricine e pregatit pentru asa o suma.
Sala a fost aproape plina, au lipsit doar dintre aceia care au reusit sa primeasca invitatii. 
Filarmonica din Arad a renuntat la dreptul de chirie (desi i s-ar fi cuvenit vreo zece milioane) pentru ca in valoarea aceea sa poata cumpara bilete. 
Prezenta corului "Madrigal" a fost un eveniment cultural de marca, prezenta maestrului Marin Constantin se ghicea in stilul formatiei, in atmosfera si in fiecare nota.

Dana Tudor - Adevarul

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]