Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 11 ianuarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Acoperisul Pietei Fortuna s-a prabusit

Zapada a dus la prabusirea acoperisului de la Piata FortunaCopertina Pietei Fortuna s-a prabusit ieri sub greutatea zapezii. Placile metalice au cedat la imbinari si au cazut peste ultimul rand de mese. Desi la ora respectiva (in jurul pranzului) piata era aglomerata, nimeni nu a fost ranit. Inspectoratul de Stat in Constructii si TOP SA au evacuat si nchis piata, care este acum pazita de jandarmi si gardieni publici. Potrivit informatiilor noastre, nu se va declansa o ancheta care sa cerceteze cauzele producerii accidentului: versiunea oficiala este ca structura de rezistenta a  copertinei a slabit din cauza improvizatiilor comerciantilor care cauta sa se fereasca de precipitatii.
Pagubele materiale depasesc 20 de milioane de lei. Directorul TOP, Romulus Gherman ne-a declarat ca reparatiile vor dura pana la mijlocul saptamanii viitoare, iar comerciantii de la Fortuna vor fi dirijati, incepand de astazi, la hala agroalimentara din spatele postei Vlaicu.
Copertina care a cedat a fost construita in 1993. Nu este asigurata. La intrebarea ziarului Observator, Gherman a declarat ca in celelalte piete nu au fost si nu se preconizeaza probleme.
Lucia Balas (gestionara la ghereta de langa acoperisul care s-a prabusit), ne-a relatat: "Am auzit un zgomot puternic, apoi am auzit ca striga vreo doua-trei femei. Cand am iesi afara am vazut ca acoperisul era cazut… A cazut tot dintr-o data, de la un capat la altul. Lumea era destul de speriata, dar s-a iesit in ordine…Sub acoperis nu a fost nimeni, altfel cred ca ar fi patit ceva."
Duca Iosif, seful pietei este de parere ca scheletul metalic a cedat din cauza zapezii. "Norocul nostru este ca nu a fost nimeni ranit. Oamenii au inteles ce s-a intamplat si au evacuat in liniste piata."
Tot ieri, s-a surpat acoperisul unei fabrici de mobila particulare de pe Calea 6 Vanatori, iar o hala de la Feroneria a fost afectata.

Andrei Ando & Flavius Ghender - Observator

  • Lanturile antiderapante, obligatorii in Ungaria

Masinilor fara lanturi li s-a interzis intrarea in UngariaOrganele de frontiera maghiare au instiintat Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Arad ca Ministerul Administratiei Publice si Transporturilor Ungaria a luat masura obligativitatii dotarii autoturismelor cu lanturi antiderapante pe teritoriul tarii, din cauza caderii masive de zapada. "Masura se va pune in aplicare in punctele de trecere a frontierei rutiere din judetul Arad si la punctul Bors (Bihor). Vor fi montate indicatoare care semnifica faptul ca autovehiculele care intra in Ungaria au obligativitatea de a detine lanturi antiderapante pe cel putin un ax" - ne-a declarat subinspector Robert Iudt. Ieri, autoritatile ungare nu au permis intrarea pe teritoriul statului vecin a autoturismelor venite din Romania, intre orele 8-13, din cauza unor ambuteiaje provocate la Gyula de masini romanesti care circulau pe zapada fara lanturi pe cauciuc.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Minisel si Brusnic, primele localitati izolate pe harta judetului

Zapada a facut anevoioasa deplasarea spre unele localitatiSituatia s-ar putea agrava zilele urmatoare
Caderile masive de zapada din ultimele zile, care continua si in prezent, incep, incet- incet, sa-si arate coltii. Astfel, o serie de localitati din zona deluroasa si montana a judetului, care au mai ramas izolate din pricina zapezii si in anii trecuti, sunt pe punctul de a se confrunta si acum cu aceeasi situatie. Prima localitate care n-a mai facut fata zapezii este Miniselul, care apartine de comuna Taut. Localitatea a ramas partial izolata dupa ce autobuzul nu a mai putut circula din pricina drumului impracticabil. Localnicii, care lucreaza in alte localitati (Taut, Tarnova), sunt nevoiti, astfel, sa mearga sase kilometri pe jos, pana la Nadas, de unde iau autobuzul mai departe. "Totul se datoreaza unei pante, pe care autobuzul nu o poate urca. Ar trebui sa fie aruncat acolo antiderapant, de catre cei de la drumuri. Au fost ieri seara (n.r. miercuri) la Taut, cu o masina, dar aveau putin material antiderapant" ne-a declarat Vasile Matei, secretarul primariei. In cursul zilei de joi, microbuzul care duce elevii la scoala a izbutit, totusi, sa parcurga respectivul drum, insa nu este sigur daca si astazi va putea repeta isprava. Cu alte cuvinte, Miniselul, cu peste 200 de persoane, a devenit prima localitate izolata din pricina zapezii. Pe punctul de a ajunge in aceeasi situatie se mai afla, insa, destule localitati. De exemplu, o parte din satele apartinatoare comunei Halmagiu, ca Brusturi, Talagiu, Dragasesti sau Tulesti, sunt amenintate de izolare, lucru recunoscut si de Emil Marin Iorga, primarul comunei. "Daca va contiaua sa ninga tot asa s-ar putea sa avem probleme" ne-a declarat,  acesta. Mai departe, daca drumul national care trece prin Silindia este aproximativ in regula, nu acelasi lucru se poate spune despre legaturile telefonice ale localitatii cu restul judetului. "De doua zile nu merge telefonul si cred ca este din cauza zapezii. Cei de la Romtelecom lucreaza, dar se pare ca n-au gasit defectiunea" a precizat Scrob Cornel, primarul comunei. Brusnic (situata pe Valea Muresului) a devenit a doua localitate care a ramas partial izolata, dupa ce autobuzul Companiei de Transport Public n-a mai putut parcurge drumul din cauza unei pante care a facut imposibila deplasarea autovehiculului. Alexandru Cuvineanu, directorul tehnic al Companiei de Transport Public Arad, ne-a declarat insa ca, in rest, nu s-au inregistrat probleme grave, doar autobuzele care aveau de strabatut trasee mai lungi sosind la destinatie cu intarzieri de 10-15 minute. Acesta si-a exprimat insa temerea ca, daca va continua sa ninga abundent, si alte localitati vor ramane izolate din punct de vedere al transportului in comun. De remarcat ca, din informatiile noastre, autoritatile judetene nu erau la curent cu informatiile prezentate mai sus.

Orlando Toader - Agenda zilei

  • Aeroportul din Arad, inchis traficului aerian

Deszapezirea aeroportului se face cu utilaje performanteAeroportul din Arad a fost inchis traficului aerian, in cursul dupa-amiezii de vineri, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, pista fiind acoperita cu un strat de zapada de zece milimetri, aceasta afectand conditiile de franare a aeronavelor, informeaza un comunicat al Comandamentului Central de Iarna din cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Tansporturilor si Locuintei.
De asemenea, activitatea pe o pista a aeroportului Bucuresti Otopeni, precum si cea a aeroporturilor Craiova, Oradea, Satu-Mare si Tirgu Mures se desfasura cu dificultate ca urmare a acoperirii cu gheata si zapada, operarea fiind executata in functie de nivelul de autorizare a companiilor aeriene. Cursa Tarom Otopeni-Oradea-Baia Mare, de vineri, a fost anulata din cauza vremii nefavorabile.

Romania Libera

  • Patinaj pe patru roti
Sanius noaptea la remorca masinilorSport extrem in occidentul Romaniei
Intre inconstienta si curaj nebun, tinerii Aradului sfideaza iarna mergand cu saniile tractate de masini. Din cauza caderilor masive de zapada, strazile din municipiul Arad au devenit peste noapte derdelusuri. Numai ca tinerii s-au modernizat si pleaca la sanius cu masina. Astfel, sapte-opt sanii, legate in sir indian de o masina, pe care se afla zeci de nebunatici, se plimba, dupa caderea intunericului, pe strazile din apropierea Padurii Ceala. Insa, de cele mai multe ori, plimbarea se termina cu o tavaleala in zapada pentru ca masinile se impotmolesc. Aradenii spun ca asemenea zapezi nu au vazut de mai mult de o jumatate de secol.
Ca-n povestile din Siberia
Dupa caderea intunericului, in cartierul aradean Parneava pornesc saniile legate de masini care "inoata" prin zapada. Pe sanii, copii, bunici, tineri. "Eu nu-mi aduc aminte de asemenea ninsori. Tata, care a fost prizonier la rusi, povestea despre zapezile siberiene. Acum imi plimb nepotelul cu sania, ca asa ceva nu o sa mai vad. In seara asta am cazut numai de vreo cinci ori, dar asa-i la sanius", spune  Ioan Muntean. Nepotelul rade cand aude de cazut in zapada:  "Bunului meu ii este putin teama ca-si rupe piciorul sau mana, si atunci ajunge la doctor". Bunicul rade, rad si tinerii de pe celelate sanii. Masina se impotmoleste. Saniile se rastoarna in zapada si toti sunt fericiti. "E minunat ca e zapada. Ne distram si noi putin, doar sintem tineri", spune Adina, o fata in virsta de 18 ani.
Sute de mii pentru o seara de distractie
Distractia, ca orice distractie, costa. Tinerii ii spun "sport extrem".  Soferii care tracteaza saniile stiu ca ei sunt forta motorizata a distractiei. "Cam periculoasa, dar cu dume", zice un pici, stergindu-si nasul. "Cotizam cu totii la benzina. La discoteca, daca merg, ne costa mai mult", spune Saveta Ardelean, care isi supravegheaza cei doi copii. "Drumul de la aeroport spre Padurea Ceala sau spre cimitir este drum public. Astia se trag ca inconstientii, cu saniile. Daca imi cade unul in fata masinii il fac "hamburgher" si eu sunt vinovat, nu?",  se intreaba Florin Marta, un tanar sofer care este impotriva acestui gen de "sport extrem". "Cand am fost copil, m-am dat si eu cu sania. Dar nu printre masini. Inconstienti sunt si parintii lor, care se urca, cu ei, pe sanii", crede Mihai Nistor.
Considerat totusi un "sport" periculos, trasul cu sania de catre masini reprezinta un nou tip de distractie pentru tinerii cu bani putini.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • FILMELE SAPTAMANII

Dacia - 10 ianuarie - 16 ianuarie 2003  Harry Poter si camera secretelor - (SUA)
Muresul - 10 ianuarie - 16 ianuarie 2003  Identitatea lui Bourne - (SUA)
Arta - 10 ianuarie - 16 ianuarie 2003 - Sala A  Dl Deeds - Mostenitor fara voie - (SUA)
Arta - 10 ianuarie - 16 ianuarie 2003 - Sala B  Infidela - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]