Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 9 mai 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Prea cald pentru luna mai

Cei mai norocosi suporta bine canicula pe strandul de la Moneasa - Virtual Arad News (c)2003*Cele mai ridicate valori termice inregistrate in ultimii 50 de ani
*Ieri, 30 - 31 grade Celsius, astazi canicula: 35 grade Celsius la umbra!
Daca in lunile de iarna in judetul Arad s-a inregistrat minime de -30 de grade Celsius, un adevarat record pentru ultimii 30 de ani, iata ca si primavara a venit cu temperaturi neobisnuite pentru aceasta perioada.
Zilele acestea mercurul termometrelor a urcat pana la 32 de grade Celsius, pe raza judetului maxima inregistrandu-se in localitatea Varadia de Mures. "Sunt cele mai ridicate temperaturi inregistrate in zona noastra in prima parte a lunii mai, in decursul a 50 de ani. De-a lungul activitatii mele, si eu lucrez in domeniu de 30 de ani, nu am intalnit asemenea valori termice ridicate care sa dureze atatea zile. Totul se datoreaza unor curenti de aer tropical dinspre Africa de Nord, la fel cum in iarna am avut parte de curenti antarctici"... a declarat Petru Danut. meteorolog in cadrul Institutului de Prognozare a Vremii Banat - Crisana.
Ieri, in jurul pranzului, termometrele indicau 30 de grade la Arad si 31 de grade la Chisineu-Cris.
Astazi, sunt asteptate temperaturi de pana !a 35 de garde la umbra, ceea ce inseamna peste 40 de grade la soare.
Canicula va mai continua pana in jurul datei de 14 mai, cand temperaturile vor deveni normale pentru aceasta perioada, adica in jur de 25 de grade.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Aparatura performanta din Chicago, pentru spitalul judetean
Medicii americani au promis aparatura performanta pentru Spitalul JudeteanGrupul de medici voluntari Global Medical Foundation a ajuns la Arad.
La initiativa politiei aradene, respectiv a comisarului sef Nicolae Gudiu, o delegatie de medici din Chicago a vizitat orasul nostru avand ca tinta spitalul judetean.   "I-am cunoscut pe acesti oameni in Chicago, in urma vizitei pe care am facut-o in USA. Ne-am despartit cu promisiunea ca vor veni in vizita in Romania, la Arad, si iata ca acest gand s-a materializat" a spus Gudiu.
In mica biblioteca a Spitalului judetean, utilizata atat de medici cat si de studenti, s-a organizat o conferinta de presa la care au fost prezenti autoritati medicale aradene si invitatii acestora, delegatia Global Medical Foundation din Chicago (care este reprezentata de un grup de medici si asistenti voluntari a caror scop este ajutorarea cu tehnica, aparatura si competenta medicala in tarile sau comunitatile care au aceste nevoi).
Vizita in unitatea medicala aradeana a fost deosebit de fructuoasa pentru ambele parti, atat medicii romani cat si cei straini avand de invatat unii din experienta altora.
Iata ce declara unul dintre musafirii din Chicago, dr. Sidiqui: "Am fost foarte impresionati de nivelul de cunostinte si pregatire profesionala, abnegatia cu care desfasoara o munca foarte dificila, cea de salvare si intretinere in bune conditii a vietii pacientului. Am constatat, din pacate, marea discrepanta care exista intre aceasta solida pricepere a medicilor si slaba dotare cu tehnica si aparatura."
Dr. Chris M.Guerrero a subliniat ca "tocmai de aceea, am venit sa vedem care sunt necesitatile spitalului si, in toamna, cand ne vom intoarce pentru un timp mai indelungat, vom aduce tot ceea ce este necesar din acest punct de vedere, inclusiv medicamente, unde de asemenea sunt lipsuri destul de mari".
Delegatia medicilor voluntari a accentuat faptul ca acest ajutor va fi posibil numai prin buna colaborare si coordonare dintre autoritatile locale si cele din Chicago, adaugand ca se va apela la toti cetatenii romani din marele oras american pentru a-si ajuta conationalii din Romania.

Felicia R. Gheorghe - Observator

  • Ministerul Dezvoltarii si Prognozei vinde un pont investitorilor aradeni

Primarul Lipovei - Petru Gherman e satisfacut de raspunsul primit de la MDPDemersurile Primariei Lipova, benefice si pentru celelalte orase
Regresul economic in care a intrat Lipova ultimii ani - in primul rand in ceea ce priveste dezvoltarea industriala si atragerea de investitori a determinat autoritatile locale sa incerce o rezolvare a crizei. In acest sens, s-a apelat si la Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP), iar primariei din localitate i-a fost trimis, zilele trecute, un raspuns.
MDP face cunoscut autoritatilor locale ca pentru atragerea de investitii private in localitatile urbane, care nu sunt municipii si nu se regasesc in zonele de restructurare industriala sau in zonele defavorizate, a fost elaborat subprogramul, "Dezvoltarea oraselor prin stimularea activitatilor intreprinderilor mici si mijlocii".
Valoarea finantarii de la bugetul de stat este de 416.804.000 mii de lei, iar subprogramul se deruleaza in perioada 2003-2004.
Beneficiarii acestuia sunt societati comerciale sau persoane juridice romane cu capital integral privat, care sunt constituite inainte de 3 aprilie 2003.
MDP face precizarea ca se finanteaza achizitionarea de utilaje, instalatii, echipamente, cu exceptia autovehiculelor, precum si reabilitarea cladirilor necesare dezvoltarii productiei sau a serviciilor.
Suma minima a finantarii nerambursabile a unui proiect este de 350 de milioane de lei si cea maxima de 3,5 miliarde, neputand depasi 50 la suta din costurile eligibile totale ale proiectului.
Tipurile de activitati pentru care se acorda finantare, precum si modul de depunere, evaluare si selectie a cererilor de finantare sunt detaliate in Procedura de implementare a subprogramului "Dezvoltarea oraselor prin stimularea activitatilor intreprinderilor mici si mijlocii", care poate fi accesata pe Internet la adresa www.mdp.ro, procedura fiind intre timp transmisa si spre publicarea in Monitorul Oficial. 
"Apreciem interesul pe care il acordati stimularii activitatilor economice desfasurate de intreprinderile mici si mijlocii si va rugam sa dispuneti luarea tuturor masurilor necesare pentru promovarea Subprogramului "Dezvoltarea oraselor prin stimulnrea activitatilor intreprinderilor mici si mijlocii" in cadrul localitatii pe care o reprezentati" arata ministrul Dezvoltarii si Prognozei, Leonard Cazan, in raspunsul pe care l-a oferit primarului din Lipova, Petru Gherman.
De remarcat ca Subprogramul "Dezvoltarea oraselor prin stimularea activitatilor intreprinderilor mici si mijlocii" este valabil pentru toate orasele din judetul Arad.

Orlando Toader - Agenda zilei

  • Ministerul a uitat de propria fabrica!

Angajatii de la Sanevit au primit preavize - Virtual Arad News (c)2003Preavize pentru toti angajatii Sanevit  
Mircea Roman, directorul Sanevit, a prezentat, ieri, Comisiei de dialog social situatia incerta in care se afla societatea.
In actul de preluare a fabricii de seringi din Arad de catre Ministerul Sanatatii, aparut la sfarsitul lunii aprilie, a fost indicat si termenul de predare - primire: intre 6 si 21 mai.
Cu toate acestea, ministerul nu a facut inca nici o miscare si nu a intreprins nimic. Mircea Roman a incercat sa ia contact telefonic cu o serie de reprezentanti de la minister, dar actiunea a fost un esec.
Adevarata problema nu se axeaza pe termenul de predare-primire, ci pe faptul ca, ieri, au fost depuse la Directia muncii preavize pentru toti angajatii Sanevit (148), acestia intrand in somaj la data de 5 iunie.
Cum, in ordonanta de trecere a fabricii in proprietatea ministerului, nu exista nici o precizare vizavi de soarta angajatilor, conducerea asteapta ca ministerul sa raspunda inainte de disponibilizare.
Mircea Roman a cerut presedintelui CJA, Caius Parpala, sa intervina cu o adresa pe langa minister, pentru semnalarea situatiei de la Arad.
In prezent, Sanevit are de recuperat de la datornici 11 miliarde de lei si de platit catre furnizori 13 miliarde.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • UDMR Arad a infiintat o asociatie pentru reinstalarea Statuii Libertatii

UDMR cauta sponsori pentru reinstalarea Statuii LibertatiiOrganizatia judeteana a UDMR Arad a infiintat o asociatie pentru sprijinirea reamplasarii Statuii Libertatii in municipiu, scopul acesteia fiind de a obtine bani de la sponsori, de la comunitatea ungara si de la Guvernul Ungariei, dupa cum a anuntat, ieri, presedintele organizatiei, Andras Kiraly.
"Asociatia ofera cadrul legal pentru colectarea fondurilor, actiune care a demarat astazi (ieri - n.r.), prin trimiterea primelor scrisori catre posibilii sponsori", a precizat Kiraly.
Acesta a mai anuntat ca va incepe demersurile pentru a obtine fonduri si de la Guvernul Ungariei, pentru ca suma totala necesara pentru realizarea proiectului depaseste 300.000 de euro.
"Exista o intelegere mai veche, din 1999, intre guvernele Romaniei si Ungariei, potrivit careia reamplasarea intra in atributiile Ungariei", a mai declarat Andras Kiraly.
Totodata, UDMR a tiparit tichete valorice de 50.000 de lei, 100.000 de lei si 500.000 de lei, care pot fi cumparate de locuitori, in vederea sprijinirii proiectului.
In prezent, proiectul se afla in faza de dezafectare a unei piete centrale de vechituri, numita Piata Pompierilor, pe locul careia, pana in luna septembrie, va fi amplasat un parc, iar, in mijlocul acestuia, Statuia Libertatii, inalta de 12 metri.
Monumentul intitulat "Statuia Libertatii" a fost construit si instalat in Arad in anul 1880, la comemorarea executiei a 13 generali revolutionari anti-habsburgici de la 1848.
Monumentul a fost demontat in 1924, la ordinul Guvernului Ionel I.C. Bratianu si pastrat in Cetatea Aradului, intr-o unitate militara. 
Guvernul Radu Vasile a aprobat, la 20 septembrie 1999, o hotarare prin care Monumentul Libertatii era transferat in administrarea Ordinului Minoritilor din Arad.
Grupul statuar urma fie instalat intr-un parc al reconcilierii romano-maghiare din oras, dar proiectul a fost anulat din cauza disputelor politice si a opozitiei Consiliului Local Arad, care sutinea ca nu are unde sa amplaseze parcul.

Romania Libera


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]