Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 8 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Discutiile despre regionalizare au prins contur la Sinaia

Presedintele CJA - Caius Parpala participa la Consiliul National de Dezvoltare RegionalaCaius Parpala participa la Consiliul National de Dezvoltare Regionala
Presedintele Consiliului Judetean, Caius Parpala, a fost prezent la Sinaia, la sfarsitul saptamanii trecute, la colocviul pe tema regionalizarii organizat de catre Ministerul Administratiei Publice si Federatia Autoritatilor Locale din Romania, in colaborare cu Congresul Puterilor Locale si Regionale din Europa. 
Potrivit presedintelui CJ Arad, "la intrunirea de la Sinaia, nu s-a discutat in tenneni exacti despre cum va arata Romania in urma regionalizarii, ci s-a incercat identificarea celei mai bune solutii prin compararea cu alte tari occidentale, unde s-au constituit regiuni. Ca atare, au fost prezentate modelele francezilor, polonezilor si maghiarilor". In cadrul intalnirii s-a afirmat ca modelul regional din unele tari europene ponte sa reprezinte modele de formare a noii unitati teritoriale in Romania, dar s-a sustinut ca ar fi o greseala ca procesul de infiintare a regiunilor sa aiba loc doar pentru ca exista aceste forme de organizare in Europa. 
Intalnirea a fost onorata de prezenta unor oficiali de marca, cum ar fi presedintele Consiliului Puterilor Locale si Regionale de pe langa Strasbourg, ministrul Administratiei si Internelor, secretari de stat din Ministerul Administratiei si din cel al Dezvoltarii. Nu a fost uitata, cu aceasta ocazie, ideea dezbaterii publice privind infiintarea regiunilor in urma careia Romania sa-si constituie un model propriu, care va fi insa compatibil cu modele europene.
Ideea lansata de Adrian Nastase saptamana trecuta, legata de organizarea tarii pe 10 judete, nu a constituit, insa, subiect de discutii. 
Presedintele CJA, Caius Parpala va participa astazi la un nou eveniment "gigant", organizat de aceasta data la Bucuresti. 
Este vorba de sedinta Consiliului National de Dezvoltare Regionala, organizat de Ministerul Dezvoltarii, la care sunt invitati sa participe presedintii de euroregiuni si alte oficialitati cu atributii in domeniu. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Pe urmele lui Basescu

Theodor Stolojan este in vizita prin judetul AradLiderul PNL, Theodor Stolojan, isi urmeaza aliatul, pe Traian Basescu, la cateva saptamani distanta, la Arad. 
Stolojan a precizat ca vizitele in judete vor continua, pentru a afla direct problemele cu care se confrunta romanii. 
La Arad, printre altele, Theodor Stolojan a vizitat piete, o fabrica din zona industriala ctitorita de fostul primar liberal Paul Valentin Neamt, o biserica baptista, alta decat cea pastorita de primarul lider PSD Dorel Popa, ieri dupa-amiaza incepand si vizitele in localitati din judet.
Justitia este aservita politic
Liderul liberal Theodor Stolojan a contestat ieri decizia Curtii de Apel Bucuresti prin care a fost din nou respinsa inscrierea Aliantei Dreptate si Adevar. 
"Am luat la cunostinta despre decizia Curtii de Apel Bucuresti, care, in cele din urma, facand jocurile PSD, dovedeste ca Justitia in Romania este influentata de activitatea partidului aflat la putere", a declarat Stolojan. 
Presedintele PNL a apreciat ca nu exista argumente valabile pentru respingerea Aliantei. 
In Slovacia, a mai spus Stolojan, exista un partid care poarta aceeasi denumire si are aceleasi initiale pentru cuvantul DA in limba slovaca si care a fost inregistrat fara nici o problema. 
Referitor la reactia oficiala in fata ultimei respingeri, Theodor Stolojan a precizat ca se asteapta textul scris al respingerii, pentru a fi analizat si a se adopta o pozitie fata de acesta. 
Nu este exclusa nici reinscrierea aliantei la tribunal, eventual cu o alta denumire sau sigla. 
"Ne asteptam la o asemenea reactie a PSD, care este echivalent cu un partid stat si crede ca totul se asterne la picioarele sale, inclusiv justitia si administratia publica", a incheiat liderul liberal.
Adevarul in cazul Ino Ardelean
Presedintele PNL, Theodor Stolojan, a cerut organelor abilitate sa faca lumina in cazul agresarii ziaristului timisorean Ino Ardelean. 
Intrebat daca crede ca PSD s-ar afla in spatele agresiunii, liderul lberal a raspuns: "Categoric. Fac apel la Procuratura, la serviciile speciale, la SRI, sa nu se mai lase intimidate de puterea politica si sa scoata la lumina adevarul in acest caz de agresiune a unui ziarist"
Desi a recunoscut ca nu detine alte informatii decat cele culese din presa, Theodor Stolojan a precizat ca modul in care s-a produs agresiunea a dovedit ca nu jaful a fost scopul agresorilor, ci s-a urmarit intimidarea jurnalistului care a fost batut de profesionisti. 
"Banuielile mele, exprimate si de presa, cred ca se vor confirma", a incheiat Stolojan, lasand sa se inteleaga ca partidul de guvernamant ar sta in spatele agresiunii de la Timisoara.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Chiriile au explodat in luna cadourilor

Chiriile la locuinte au crescut substantial - Virtual Arad News (c)2003Preturile chiriilor au luat-o razna in luna decembrie. Piata imobiliara aradeana este dinamica, intr-adevar, dar si lipsita de orice scrupule. Preturile pe piata imobiliara ajung la sume astronomice in plina iarna.
Proprietarii cred ca acum este momentul sa dea lovitura: cererea este mare, iar oferta de spatii destul de mica. 
Astfel ca se ajunge la situatii si la preturi care se bat cap in cap, la sume colosale cerute absurd pentru un simplu apartament de doua camere, fara nici o imbunatatire.
Daca vreti sa inchiriati un apartament doua camere pe Calea Romanilor trebuie sa scoateti din buzunare 300 de Euro pe luna. 
Intrebat care sunt conditiile puse la dispozitie chiriasului, ni se raspunde "Nu am geam termopan sau mobila noua, dar ce are a face chiria cu termopanul, nu inteleg. Este prima data cand aud asta!" 
Tot pe Romanilor, un alt apartament de doua camere costa 100 de Euro pe luna.
Cu 250 de Euro va puteti inchiria un apartament de doua camere, fara amenajari speciale, in… Vlaicu. 
"Este la parter si, cum sa va spun, o camera deja am inchiriat-o unei firme, cu 250 de Euro. Nu mai scad din chirie daca-l golesc de mobila" 
Tot in Vlaicu, un alt apartament de trei camere este de inchiriat. Proprietarul l-a dat deja in chirie cu 100 Euro pe luna, cu tot cu garaj.
In zona "ultracentrala", un apartament cu aer conditionat si termopane. 
Proprietarul s-a incapatanat sa nu divulge chiria "Nu pot spune pretul pana nu vedeti apartamentul".
Una dintre initiativele salutare ale proprietarilor, dar din care nimeni nu intelege la ce anume se refera, ar fi urmatoarea: inchirierea apartamentelor in regim hotelier! Termenul cred ei ca suna bine si cer 300 de Euro pe luna. Tot atat costa chiria pe luna a unui apartament din zona centrala, cu doua camere, recent renovat, cu mobilier nou si amenajat ultramodern.
Inchirierea unei case din cartierul Micalaca, cu toate utilitatile si incalzire pe gaz presupune o cheltuiala lunara de 300 de Euro. 
Pe Faleza Sud, o garsoniera la parter costa de inchiriat 75 de Euro, pe cand ocuparea uneia in centru, la etaj, costa 70 de Euro.
La moda mai sunt si inchirierea cu ora sau cu ziua, pentru intalnirile discrete. 
O ora ajunge pana la 10 Euro iar o zi intre 20 si 50 de Euro. 
Un alt ofertant cauta o tanara prezentabila, fara obligatii si fara a plati chirie, contra menaj…
Criteriile stabilirii preturilor sunt aleatorii si in deficitul chiriasului. Mai ales ca majoritatea celor ce obtin venituri din inchirierea unor imobile nu-si platesc taxele catre stat sau, cei care o fac, declara valoarea minima prevazuta de lege a chiriei. 
Inchirierea unui apartament presupune cedarea dreptului de proprietate pe perioada inchirierii, chiriasului care are anumite drepturi asupra imobilului, in urma semnarii unui contract. 
Proprietarii insa fug de finante, de politie si de semnarea vreunor acte care sa le dea chiriasilor vreun drept. 
Desi acestia platesc sume enorme pentru un acoperis deasupra capului.

Lidia Bucataru - Observator

  • Adrian Paunescu - spectator la spectacolul poeziei sale

Adrian Paunescu a participat la premiera spectacolului "Din doi in doi"Cea de-a cincea premiera a Teatrului de Stat Arad a fost nu doar un spectacol inedit, ci si un eveniment cultural. 
La spectacolul de poezie "Din doi in doi", pe versurile lui Adrian Paunescu, a fost invitat insusi autorul. 
De la inceput, premiera se anunta ca "un demers inedit" - un spectacol de poezie de dragoste, care iese din tiparele recitalurilor clasice. 
Regizoarea Alexandra Gandi a realizat o adaptare scenica dupa poeziile de dragoste ale "bardului" cuprinse in volumul "Din doi in doi", aparut in primavara acestui an, creand situatii, personaje, decoruri si miscare. 
Cei care au dat glas si viata pe scena poemelor lui Adrian Paunescu sunt patru tineri actori ai Teatrului de Stat Arad: Zoltan Lovas (Ego), Costin Gavaza (Alter ego), Carmen Butariu (Eva) si Angela Petrean (Ursita). 
Scenografia poarta semnatura Oanei Varan Goia, coregrafia a fost realizata de Francisk Valkany, light-designul apartine ing. Lucian Moga, iar coloana sonora a fost aleasa de regizoarea spectacolului, Alexandra Gandi. 
La finalul premierei, poetul Adrian Paunescu a urcat pe scena si, cuprins de emotie, a felicitat echipa care a realizat spectacolul.
Cu toate aceste manifestari de sensibilitate, seara de poezie de sambata nu a fost lipsita de incidente: dupa reprezentatie, cand poetul s-a asezat pentru a acorda autografe, un domn mai in varsta a starnit o polemica, legata de subiectul uneia din emisiunile lui Adrian Paunescu de la postul Realitatea TV - presupusul antisemitism al unuia din invitatii realizatorului.
Cu calm, Paunescu l-a invitat sa se aseze alaturi de el si sa discute.
Intrebat apoi daca acest incident a daunat serii de poezie, "bardul" a replicat simplu "nu, asa e viata", explicand ca prin "multilateralitatea activitatii mele, eu insumi provoc reactii de toate felurile dintr-o parte sau alta".

Catalina Latu - Adevarul

  • Manastirea Bezdin

Manastirea Bezdin loc de refugiu pentru vechii ortodocsi - Virtual Arad News (c)2003Aparent uitata de lume, la 30 de kilometri de Arad, manastirea Bezdin este un loc de refugiu pentru vechii ortodocsi, in special pentru cei de nationalitate sarba.
Cei cinci kilometri care despart manastirea de satul Munar - in hotarul caruia se afla - par dincolo de distanta materiala, mult mai multi.
Intr-adevar, manastirea Bezdin pare si este desprinsa din alta lume!
Manastirea are o vechime mult mai mare decat ceea ce ne spun analele istoriei.
Daca prima atestare documentara a satului Munar este din 1334, se presupune ca manastirea este mai veche, cam din secolul XI.
De atunci si pana acum, manastirea a suferit multe modificari de forma.
Spiritul insa a ramas acelasi, fie ca pe aici au domnit austro-ungarii, fie turcii, fie comunistii.
Au existat oprelisti, presiuni, izolari, dar drumul spre Dumnezeu n-a putut fi oprit.
Un loc uitat de lume...
Spiritul fiecarui credincios se cufunda in sanctitate pe masura ce zidurile vechii manastiri se maresc la orizont.
Drumul cu masina este greu, fiecare dintre noi respirand parca in soapta, pentru a nu deranja linistea ce inconjoara lacasul sfant.
In locul unde alta data trona o mandrete de padure, acum doar smarcurile si-au mai facut loc, Chiar daca nu se poate vorbi prea mult despre modernism, acesta isi face simtita prezenta in manastire. Un aparat de radio sau o masina nu mai sunt privite cu atata mirare.
Si din punct de vedere al regulamentului intern, manastirea a suferit unele modificari.
Daca pana in1992 a fost o manastire de calugari, acum este una de maici, chiar daca doar o maica este acum in manastire.
Conacul manastirii este format din 18 camere la parter si 19 la etaj, situate in aripa de sud (frantala) si o parte din aripa de est. In aceasta din urma se afla capela, sufrageria, antreul si bucataria cu inca trei incaperi.
Aripa de nord are numai parter (12 incaperi). Capela a fost construita in anul 1775 si este destinata sarbatorii "Schimbarea la fata".
In curtea manastirii se afla biserica. Construita in stil bizantin, in forma de trefla, cu trei abside, ea este asemanatoare bisericilor sarbesti ridicate in secolul al XVI-lea, in Austro-Ungaria.
Biserica este inchisa de cele trei aripi ale ansamblului manastirii (sud si vest, etajate, nord parter), construite in special, in secolul al XVIII- lea si care adapostesc chiliile calugarilor, paraclisul, staretia, sufrageria etc.
In incaperile staretei, din aripa de sud, a locuit arhimandritul Gherasim Adamovici (1783-1789) devenit apoi mitropolit de Sibiu (1789-1796), unul dintre proinotorii revendicarilor romanesti expuse in "Supplex Libellus Valachorum" (1791). Din pictura bisericii se remarca cea de pe iconostas, realizata in 1753 de catre Stefan Tenetchi.
In apropierea manastirii, peste digul Muresului, la locul numit "Cetate" (langa sosea, la nord-vest de Munar) se afla alte pietre de hotar marcand marginile domeniului manastirii, datand si ele din 1741 sau 1746 si avand tot text latin si slavon.

Teofil Gradinaru - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]