Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 8 octombrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Scolile aradene se pregatesc de Referendum

Inspector scolar general - Zoea Rotaru este preocupata si de pregatirea scolilor pentru referendum77 de scoli din municipiu vor fi centre de votare
La inceputul acestei saptamani, prof. Zoea Rotaru, a participat la Bucuresti la intalnirea inspectorilor scolari generali. 
Reuniunea a avut ca scop discutarea problemelor de organizare si de desfasurare a activitatilor la nivelul Inspectoratelor Scolare Judetene, dai si pregatirea scolilor pentru referendumul din 19 octombrie. 
"La nivel de municipiu, din cele 85 de scoli existente, 77 vor fi centre de votare. In urmatoarea perioada, scolile se vor pregati pentru referendum. Astfel, Colegiul Tehnic si Liceul Forestier vor realiza cabinele de vot. 
De asemenea, tinand cont de faptul ca elevii claselor a XII-a vor vota pentru prima data, in cadrul orelor de dirigentie vor primi informatii despre reglementarile aduse noii constitutii."
- a declarat, Zoea Rotaru, inspector scolar general la ISJ Arad. 
O alta problema discutata in cadrul intalnirii de la Bucuresti s-a referit la evaluarea directorilor de scoli si a inspectorilor scolari, care va avea loc in aceasta luna. "S-a mai discutat problema perfectionarii activitatilor metodice la nivelul judetului. Aceasta se va concretiza prin organizarea unor cursuri de formare institutionala la care vor participa invatatorii claselor I si institutorii incadrati pe alte discipline de invatamant" - a mai spus prof. Zoea Rotaru. 

Maria Mot - Agenda zilei

  • Consilierii opozitiei s-au opus reducerii pretului abonamentelor la parcare. Aradenii - victimele jocurilor politice
Consiliul Local a dezbatut problema reducerilor de tarife la parcareAlesii locali s-au dat din nou in spectacol, sub forma unui antrenament pentru campania electorala. Fiecare a avut cate ceva de zis privind parcarile, netinand cont ca se vorbea exclusiv de reduceri la pretul abonamentelor si de introducerea cititoarelor de monede. Astfel, din diferite motive, explicate indelung de unii si de altii, noi vom plati tot atat pe abonamente Parktronic, si tot cu cardul.
Mariana Faur, initiatoare a unuia dintre proiecte, simtind, probabil, ca nu se va vota pozitiv, l-a retras din sedinta. Dorel Popa a facut o alta propunere: societatea sa primeasca dreptul de a efectua reduceri si promotii fata de preturile practicate, in anumite perioade ale anului.
Proiectul a cazut la vot, dupa mai mult de jumatate de ora de discutii sterile, pline de acuze politice.
La un moment dat, Gavril Popescu, principalul contestatar al parcarilor pe bani, era de neoprit. 
Luase cuvantul de foarte multe ori, spunand ca exista cateva decizii ale Tribunalului care trebuie respectate, ca la mijloc sunt manevre financiare care vor oferi beneficii unor persoane. 
Marcel Chiscan a spus ca "votam ipotetice povesti" si ca un vot favorabil ar fi ca si cum si-ar da girul pentru extinderea sistemului si pentru "gheara". 
Mai mult, a acuzat pesedistii ca reducerile se vor face doar in campania electorala. 
Acesta a fost sustinut de Ovidiu Marian (colegul sau de partid), care a acuzat "obraznicia Parktronic".  
Totul a degenerat intr-un murmur apasat al consilierilor puterii, dintre care Mircea Roman s-a auzit cel mai tare: "va bateti joc de noi!".
Si a venit si momentul votului… Singurul care a avut curajul sa-si arate pe fata optiunea negativa a fost Adrian Muresan. 
Consilierii PNTCD si PNL, in ciuda scandalului pe care l-au facut, au preferat, in mod rusinos, sa se abtina. Si nu au fost putini. Chiar mai mult decat suficienti pentru ca propunerea sa nu fie aprobata.
Propunerile de acordare a unor facilitati erau agreate de conducerea societatii concesionare a activitatii de parcare. 
In plus, directorul Parktronic si-a anuntat, luni speranta ca alesii locali sa accepte, in sfarsit, reducerea.

Simona Mazare - Observator

  • Alaturi de confederatii: Sindicalistii de la Finante - 5 minute de greva

Astazi finantele aradene isi vor intrerupe lucrul pentru cinci minuteConsiliul National al USFPR, intrunit in sedinta in zilele de 2-3 octombrie a. c., a hotarat sa participe la actiunile de protest organizate de confederatiile sindicale: BNS, Cartel Alfa si CSDR, sustinand revendicarile comune ale confederatiilor, la care se adauga revendicarile proprii ale USFPR, si anume:
1. cresterea salariului minim la 100 EUR, incepand cu 01.01.2004; 
2. cresterea salariala pentru functionarii publici in anul 2004 de minimum 50%; 
3. modificarea statutului functionarilor publici in ceea ce priveste interdictia unor categorii de functionari de a se afilia la organizatii sindicale; 
4. reducerea cotei minime de impunere la maxim 14% si a celei maxime la nivelul impozitului pe profit; 
5. stabilirea venitului minim garantat la nivelul cosului minim pe economie; 
6. aplicarea de masuri compensatorii unitare, la disponibilizarile colective, pentru toti salariatii din Romania; 
7. micsorarea varstei de pensionare cu cel putin 2 ani. 
In acest context, astazi, 08.10.2003, se va intrerupe activitatea timp de 5 minute, incepand cu ora 11, iar in data de 15.10.2003 se va participa la mitingul de protest organizat la Bucuresti. 
"Punctele 2 si 3 sunt revendicari proprii si cred justificate, intrucat salariul minim pentru functionarii cu studii medii este de 2,6 milioane, iar cel pentru studii superioare de 3 milioane. Ori, conform statutului nostru, nu avem posibilitatea sa desfasuram alte activitati aducatoare de venituri inafara celui de la functia de baza. Consideram deci o crestere a salariilor de min. 50% ca pe o revendicare rezonabila. Mai mult, de la 1 ianuarie trebuia sa intre in vigoare legea salarizarii functionarilor publici. Ceea ce nu se va intampla, intrucat Agentia Nationala a functionarilor publici nu a elaborat nici macar proiectul. Or, Ordonanta 192 (prin care sunt stabilite salariile) este valabila doar pentru 2003. Probabil ca guvernantii vor sa se indexeze salariile cu doar 12%, in doua transe, ceea ce este nesatisfacator" a declarat liderul sindicatului, Gabor Tudor. 
Daca greva simbolica de 5 minute probabil ca nu va avea nici un efect, mitingul programat pentru 16 octombrie va zgaltai un pic guvernul. 
Sindicatul Finante are un numar de aproape 600 de membri.

Doru Sava - Adevarul

  • Referendum cultural.  Aradenii spun DA teatrului de calitate

Teatrul din Arad gazduieste o noua editie a festivalului de teatru clasic - Virtual Arad News (c)2003De noua ani, Aradul este gazda unui eveniment de prima mana: festivalul national de teatru clasic. 
Timp de o saptamana, actori si public ofera o sansa artei de buna calitate, se descopera reciproc si evadeaza, pret de cateva ore, dintr-o Romanie trista, unde tragedia e apasatoare, prost regizata si fara margini.
Duminica, e vremea lui Romeo si Julieta, in interpretarea Teatrului "Tamasi Aron" din Sfantu Gheorghe. 
Ziua urmatoare, pe scena aradeana, actorii Nationalului din Cluj-Napoca vor juca piesa lui Gellu Naum, "Exact in acelasi timp". Regia spectacolului este semnata de Mihai Manutiu. 
Marti, o piesa cu greutate si un teatru de marca isi vor lasa amprenta asupra festivalului. Vorbim despre "A douasprezecea noapte", de William Shakespeare, avandu-i in roluri pe actorii Teatrului de Comedie din Bucuresti. In distributia regizorului Gelu Colceag apare si carismaticul Stefan Banica Jr. 
Desi festival national, evenimentul aradean gazduieste miercuri si spectacolul teatrului "Mihai Eminescu" din Chisinau, al carui titlu (Un lucru caraghios s-a-ntamplat in drum spre forul roman) starneste curiozitatea si interesul, deopotriva. 
Joi, Brasovul este reprezentat la Arad de Teatrul "Sica Alexandrescu", cu al sau "Amadeus", in regia lui Kincses Elmer. 
Vineri este seara gazdelor, care au pregatit pentru cei prezenti in sala "Matraguna", iar sambata, Teatrul "Bacovia" din Bacau va interpreta piesa "Hedda Gabler" de Henrik Ibsen, sub indrumarea lui Bogdan Ulmu. 
Gongul de incheiere va fi dat, in forta, de Teatrul National "I.L.Caragiale" Bucuresti, care intr-o seara de toamna va prezenta "Visul unei nopti de vara". Regia poarta semnatura inconfundabila a lui Felix Alexa. 
Toate spectacolele sunt programate sa inceapa la ora 19, cu exceptia celui ultim, care va debuta la ora 20.
Directorul Teatrului de Stat Arad, Ion Varan, crede ca festivalul patronat de institutia aradeana este cea mai importanta manifestare culturala locala. "Nu se mai organizeaza niciunde altundeva un asemenea festival. In programul lui se regasesc cele mai importante spectacole din ultimii doi ani realizate in tara. De data aceasta, provincia a luat-o in fata capitalei, unde s-au montat mai putine piese clasice cu rasunet", a declarat directorul Varan. 
Criticul de arta Ion Parhon, "responsabil" de valoarea pieselor invitate in festival, este laudat de directorul TSA pentru ca "intotdeauna a ales bine". 
Datorita acestuia, va exista o alternanta intre comedie si drama, asa ca "pentru toate gusturile", vorba directorului Varan.
La Arad, sunt asteptati sa joace actori-vedeta: Virgil Iantu, Stefan Banica Jr, Emilia Popescu, Tudor Chirila, George Ivascu, Marian Ralea, Monica Davidescu. 
Toti vor fi parte a unui festival mentinut cu sacrificii si ambitie, intr-o vreme cand sponsorii sunt rari si neiubitori de cultura.
Pentru ca a existat unul mare si darnic in acest an prejubiliar, merita sa il pomenim: Combinatul Agroindustrial Curtici.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Incendiu pe sosea

Masina arsa in apropiere de ZimandUn autoturism a ars in intregime, luni, pe soseaua Arad-Oradea, in urma unui carambol in care au fost implicate trei masini, langa localitatea aradeana Zimand, transmite Mediafax. 
Un autoturism marca Opel a intrat intr-o depasire si, din cauza carosabilului ud, a derapat si a acrosat un microbuz care circula din sens opus. 
Un autoturism Cielo, care mergea in urma microbuzului, a intrat si el in coliziune. 
Opelul a ajuns intr-un sant de pe marginea soselei, unde s-a izbit violent de un copac, luand foc. 
Doua persoane au fost ranite usor, in urma coliziunii, reusind sa coboare din masina inainte ca flacarile sa se extinda. 
Pompierii au ajuns la scurt timp la fata locului, dar nu au mai putut salva autoturismul incendiat. 
Valoarea pagubelor provocate in urma carambolului este de ordinul sutelor de milioane de lei.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]