Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 7 octombrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Virtual Arad din Internet - Pasiunea unei familii pentru un oras

Virtual Arad - Virtual Arad News (c)2003Articol aparut in revista franceza "Les Nouvelles de Roumanie"
Inginer informatician la Heidelberg, in Germania, Draghi Puterity, azi in varsta de 41 de ani, este preocupat de Aradul sau natal.
In urma cu 8 ani, ii telefona des tatalui sau, Gheorghe, profesor de desen tehnic la Scoala 22, pentru a afla noutati, si se supara ca nu gasea nici o informatie despre orasul sau prin intermediul Internetului. In mod ridicol, cand cauta Aradul in Internet, citea pe ecranul calculatorului ca Arad este numele unei comune din Israel.
Asadar, sunt sapte ani, de cand imaginandu-si frustrarea tuturor celor care ca si el, sunt obligati sa-si caute un rost departe de acasa, fara sa stie ce se mai intampla in Arad, a decis sa creeze un site dedicat orasului sau.
Nascut in 1997, www.virtualarad.net, este primul site despre Arad.
Limitat la inceput la o singura pagina de prezentare, numara acum 400-500, magnific ilustrate cu fotografii-video panoramice, furnizand  pe langa stiri zilnice, informatii pe  precise si practice, cum ar fi vremea actualizata periodic, mersul trenurilor, noile coduri postale ... si a devenit astfel unul dintre site-urile romanesti cele mai performante, atragand in fiecare an 2,5 milioane de vizitatori.
Tatal se ocupa de afacere, fiul aduce suportul.
Era totusi dificil pentru Draghi Puterity sa alimenteze "Virtual Arad" cu noutati cotidiene din Heidelberg si sa asigure si actualizarea acestora.
Solutia era foarte simpla: va fi sarcina "taticului" sa se ocupe de acestea. Cunoscandu-si tatal, Draghi stia ca nu va fi refuzat.
Toata viata sa tatal, Gheorghe Puterity a dovedit o deosebita curiozitate intelectuala si o disponibilitate pe care le-a pus de buna voie in slujba altora.
El mai dispune de asemenea si de un argument forte: profundul atasament pe care Gheorghe il nutreste pentru orasul sau, unde este de asemenea nascut, si pe care prin activitatea sa il va pune in valoare.
Cei doi oameni isi impart deci sarcinile: tatalui ii revine conducerea afacerii la fata locului si gasirea de informatii.
Aceasta pica bine ... profesorul tocmai iesise la pensie. Fiului ii revenea sarcina de a asigura de la distanta intretinerea tehnica si punerea in forma a paginilor. 
Totodata va asigura finantarea, gratie "salariului de occidental", "Virtual Arad"-ul nedispunand de nici o alta resursa.
Unic in Romania: fiecare din cele 292 de localitati ale judetului are pagina sa actualizata.
In fiecare dimineata, de la ora sase pana la amiaza, Gheroghe, aproape de 67 de ani, se aseaza in fata monitorului, in cele doua camere rechizitionate pentru cauza.
Se pune la zi cu presa, cautand informatii mici sau mari care intereseaza pe concitadinii sai raspanditi in intreaga lume.
El stie din mesajele pe care le primeste de pe cele cinci continente, mai ales Canada si SUA, ca noutatile din tara sunt asteptate cu nerabdare.
Din arsita verii australe, aradenii stabiliti la Sydney asteapta sa descopere, de Craciun, marele brad acoperit cu zapada instalat in fata Palatului Administrativ al orasului de pe malul Muresului.
Fostii lipoveni, azi cetateni mexicani sau argentinieni, simt o strangere de inima cand afla ca batranul preot care i-a botezat este mort.
Studenta din Chisineu-Cris, care-si termina teza de doctorat la Universitatea din Bruxelles, are o bucurie intensa recunoscandu-si casa intr-una dintre fotografii care prezinta lucrari in orasul sau.
Dupa masa, Gheorghe isi ia masina si strabate judetul. Fapt unic in Romania, el a vizitat toate cele 292 de localitati, consacrand fiecareia o pagina, mai mult sau mai putin actualizata.
"Pensionarul" care lucreaza de trei ori mai mult decat in timpul activitatii are si ajutoare. 
Al doilea sau "fiu", Florin, este student si pune umarul la partea tehnica, iar echipa este intarita prin angajarea unui "web-designer", insarcinat cu crearea de pagini si un reporter, singurii salariati. 
Remarcat prin calitatea documentelor sale, "Virtual Arad" a obtinut de asemenea contracte pentru realizarea de filme destinate intreprinderilor, ceea ce i-a permis sa-si echilibreze bugetul - 5.000 euro - cu conditia de a nu avea salariu. 
"Inainte nu vorbeam despre buget ci doar despre cheltuieli ... este un progres" glumeste Gheorghe, care si-a permis totusi o masina pentru deplasari.
Batranul profesor, care pregateste un Ghid turistic-CD despre orasul sau, tremura in fiecare seara ca un elev. Asteapta comentariile (care nu vor lipsi) de la Draghi, din Heidelberg, despre pagina zilei. Daca primeste doar un e-mail, inseamna ca este bine. Daca suna insa telefonul...

Dolores Sirbu-Ghiran - Les Nouvelles de Roumanie

  • Telenovela ieftina pe tema referendumului.  Politicienii de mana a doua si conflictele lor paguboase

Presedintele PSD - Dorel Popa a organizat o intalnire de colaborare pentru sustinerea comuna a referendumuluiO intalnire banala, ce nu anunta nimic deosebit, s-a transformat ieri intr-un circ politic. Mai multi jurnalisti au asistat la spectacolul penibil sustinut de niste persoane care vor sa conduca o tara. Amatorism, superficialitate, vendeta politica, ridicol, toate s-au regasit la o intalnire a presedintelui PSD Arad cu reprezentatii celorlalte partide. Scopul intrevederii: sustinerea comuna a referendumului.
Dorel Popa, primar si presedinte de partid, i-a chemat pe colegii sai politicieni sa semneze un parteneriat. Initiativa este laudabila, tinand cont ca PSD a fost acuzat in ultima vreme ca vrea sa politizeze plebiscitul. Dupa un sfert academic de asteptare, numai PD, PNL, PUR si socialistii lui Titel Petrescu venisera la intrevederea cu Popa. Senin, presedintele PSD Arad a declarat ca le respecta opiniile celor care au ales sa nu se prezinte si a citit imediat dupa aceea continutul protocolului de colaborare.
Mesajul principal era "sa ne sustinem reciproc pentru reusita referendumului" si viza mobilizarea membrilor de partid spre a participa la vot.
Reprezentantul PD, Adrian Nitu, a cerut un amendament, si anume eliminarea pronumelui "ne"din context, pentru ca propozitia sa contina doar "sustinem reciproc referendumul".
Presedintele Popa a agreat propunerea, iar Nitu nu a mai avut alte obiectii. Intrebat de edilul-sef daca semneaza in aceasta forma parteneriatul, Nitu a raspuns "da".
Fiind de presupus ca alta corectura nu putea fi adusa, secretarul general al PSD, Rodica Borza, a trimis noul text spre tehnoredactare.
Colegul lui Nitu de scaun si alianta, liberalul Gavril Popescu, a anuntat calm ca el nu va semna parteneriatul. Si a oferit o serie de motive pentru a se justifica. Inainte de a adopta aceasta pozitie, intre cei doi aliati s-a mimat o consultare, in fapt o disputa "de familie".
Era evident ca Popescu vrea sa se impuna, ceea ce a si reusit in final. Acesta a declarat ca "parteneriatul ar trebui semnat intre PSD si populatie", afirmatie care a starnit amuzamentul celor din sala. 
Imediat dupa interventia lui Popescu, Adrian Nitu a virat brusc la 180 de grade. Daca, in urma cu cateva minute, anuntase semnarea protocolului, in noua lumina a declaratiei colegului de alianta, DA-ul sau s-a transformat in NU. Stupefactia a fost generala. Dar circul nu s-a oprit aici.
Discursul diplomatic si de bun simt al presedintelui PUR, Lia Ardelean, a mai normalizat situatia. Aceasta a afirmat ca "atunci cand este vorba de un interes general, noi renuntam la orgolii", reprezentanta umanistilor exprimandu-si regretul ca obligativitatea la vot, pe care a cerut-o PUR, nu a fost reglementata pana acum.
Intre timp, secretarul general Rodica Borza a venit cu parteneriatul primenit. Protocolar, presedintele Popa s-a ridicat in picioare si a citit noul text... In inceputul sau, se facea referire la participanti, moment in care Gavril Popescu a intervenit. "As insista sa fiu scos de pe lista", demers sustinut de aceasta data si de colegul sau Adrian Nitu. Vizibil enervat, presedintele Popa a replicat: "Domnule Popescu, ne pare rau, ramane asa. Nu semnati parteneriatul, e clar pentru toti, dar ati participat la intrevedere, asta nu puteti nega". 
Au urmat vociferari, parasiri de sala, un gust amar si confirmarea previziunilor lui Brucan...

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Colegiul medicilor se pregateste de alegeri

Biroul executiv al Consiliului Judetean al Colegiului Medicilor Arad si-a prezentat activitateaIeri, Biroul Executiv al Consiliului Judetean al Colegiului Medicilor Arad si-a prezentat activitatea desfasurata in cei patru ani de conducere. 
"Toate actiunile intreprinse de noi au fost facute cu profesionalism, organizatia profesionala actionand discret si cu onestitate. In cei patru ani de cand am fost alesi in aceste functii de raspundere, am organizat 92 de simpozioane pentru colegii nostri. Am acordat peste 800 de acreditari pentru tot atatea cabinete medicale. De asemenea, departamentul de etica profesionala a solutionat 33 de cazuri semnalate." a spus presedintele Colegiului Medicilor Arad, dr. Maria Puschita. 
Tot ieri, in cadrul conferintei de presa au fost prezentate propunerile de principiu privind contractul cadru pentru anul 2004. 
"Principiile au in vedere necesitatea sustinerii medicinii primare prin motivarea financiara a furnizorilor de servicii medicale si mentinerea valorii minime garantate conform Codului Muncii" a mai spus dr. Maria Puschita. 
De asemenea, au fost prezentate principiile necesare functionarii Planului National de Strategie a Dezvoltarii Serviciilor Medicale. 
La nivelul judetului Arad a fost constituit un comitet strategic, coordonat de Directia de Sanatate Publica Arad care doreste repunerea Colegiului Medicilor in pozitia de partener al negocierii conditiilor de functionare a sistemului sanitar. 
Un alt obiectiv al Planului National de Strategie a Dezvoltarii Serviciilor medicale este enuntarea clara a principiilor de acreditare a unitatilor sanitare si elaborarea unui document operational pentru fiecare judet care sa contina numarul si starea socio-economica a populatiei, precum si standardele de personal medical si de tehnica medicala. 
De asemenea, Colegiul Medicilor Arad se pregateste de alegeri, in acest sens fiind constituit biroul electoral. 
"In perioada 14- 15 noiembrie 2003, vor fi organizate alegerile pentru posturile elective din cadrul Colegiului Medicilor Arad. Candidaturile se pot depune la sediul Colegiului Medicilor pana la data de 13 octombrie inclusiv" a declarat presedintele comisiei electorale - dr. Corina Sinka. 

M. M. -Agenda zilei

  • Investitie de 400 de mii de euro. Cititoare de monede la toate parcometrele
Parcomatele vor putea functiona si cu monedeToate cele 150 de parcometre de pe strazile incluse in sistemul de parcare cu plata vor putea primi si monede pentru plata parcarii.
Parktronic a anuntat, ieri, realizarea unei investitii de 400 de mii de euro, in introducerea de cititoare de monede in toate aparatele de taxat de pe cele 50 de strazi.
Dupa ce s-a incheiat perioada de proba a celor doua aparate de taxat cu cititoare de monede, directorul Adrian Pica s-a declarat multumit.
Astfel, s-a luat decizia de implementare de cititoare de monede in toate parcometrele din municipiu.
"Am promis ca in acest an nu vom mai include si alte strazi in sistemul de parcare cu plata. Vom dirija astfel investitiile spre introducerea acestei facilitati".
Societatea concesionara a activitatii de parcare a incheiat deja contractul cu furnizorul german de componente necesare modernizarii aparaturii.
Cel tarziu in luna ianuarie, spune directorul Parktronic, toate aparatele vor citi monede: "eliminam astfel speculatia ca turistii straini au dificultati in plata parcarii".
Tariful orar va putea fi platit atat cu monede, cat si cu cardurile cu care ne-am obisnuit.
Investitia a fost gandita pe termen lung.
In momentul in care se va face trecerea la euro, parcometrele vor putea primi si moneda unica.

Simona Mazare - Observator

  • Inlocuire centrala telefonica pentomat local cu centrala telefonica digitala in localitatea Vanatori

La Satul Vanatori a fost instalata o unitate distanta Ericsson cu o capacitate instalata de 240 linii telefonice - Virtual Arad News (c)2003In data de 12.09.2003 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a finalizat inlocuirea centralei telefonice pentomat local din localitatea Vanatori cu o centrala telefonica digitala - unitate distanta Ericsson cu o capacitate instalata de 240 linii telefonice.
O data cu instalarea noii centrale s-a inlocuit in totalitate vechea retea de distributie din localitate si din Satu Nou, si s-a construit retea noua in satul Zerindu Mic
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala toti cei 91 abonati existenti, iar in perioada imediat urmatoare se vor instala noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad, inclusiv cei din Satu Nou si Zerindu Mic.
Astfel abonatii din aceasta CTD vor avea acces la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la serviciile cu valoare adaugata, la toate serviciile suplimentare oferite de centralele digitale (restrictionarea cu parola a apelurilor de plecare, apel programat, redirijarea imediata a apelurilor de sosire, apel in asteptare, CLIP, CLIR, voces), la factura detaliata si la serviciul Acces Special Internet.
Abonatii care sunt conectati in aceasta unitate distanta a CTD Ericsson vor plati factura telefonica tot la Oficiile Postale din Vanatori si Satu Nou, ca si pana in prezent.
Numerotatia abonatilor din Vanatori (inclusiv Satu Nou si Zerindu Mic) este: 354500-354735./font>

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]