Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 6 februarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Capii Aradului se cearta pentru spatii

Sedinta de lucru la Comitetul Operativ-ConsultativSubprefectul Aradului, Florin Remetan, a luat la rost primaria, in cadrul Comitetului Operativ- Consultativ
"Nu este permis ca institutiile pe care le vom atrage in Arad sa nu poata functiona, deoarece nu li se atribuie spatii", a declarat subprefectul de Arad, Florin Remetan, in cadrul Comitetului Operativ-Consultativ. O problema mai veche a fost aruncata in ochii municipalitatii de catre Remetan: solicitarile Autoritatii Nationale de Reglementare in Telecomunicatii si a Autoritatii Nationale de Reglementare a Serviciilor de Gospodarie Comunala de atribuire a unor sedii au ramas fara raspuns. Acestora li se va adauga inca o cerere, a Inspectoratului Teritorial pentru Persoanele cu Handicap, ce urmeaza a se infiinta la Arad.
Vizibil iritat, viceprimarul Levente Bognar a contracarat solicitarea Prefecturii. "Nu avem spatii! Primaria a ajuns sa plateasca chirie la spatiile Centrelor pentru ajutoarele de incalzire. Avem o Hotarare de Guvern care ne obliga sa vindem spatiile comerciale, iar ONG-urile si revolutionarii solicita si ei spatii. "
Viceprimarul a acuzat faptul ca o serie de servicii au fost transferate la consiliul local - care a trebuit sa le puna spatii la dispozitie - si ca trei institutii (Prefectura, CJ Arad si Primaria) functioneaza in cladirea Primariei, care ocupa doar 33% din Palatul Administrativ.
Intr-un final, s-a stabilit ca factorii de conducere ai administratiei locale sa se intalneasca si sa discute, la rece, impartirea spatiilor, prin confruntarea bazelor de date, in 18 februarie, data la care primarul Popa se va intoarce din SUA.
"Negocierea", insa, se va desfasura in spatele usilor inchise, viceprimarul Levente Bognar nefiind de acord sa se discute de fata cu reprezentantii presei.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Inundatii in judet, pompare in municipiu

La Craiva apele au inundat terenuri agricolePrecipitatiile sub forma da lapovita si ninsoare care au cazut in ultimele 24 de ore au dus la aparitia unor situatii de criza, in special in judet. Pe langa greutatea cu care se circula pe sosele, administratiile locale si angajatii institutiilor publice se confrunta si cu pericolul inundatiilor.
Nordul judetului, inundat
De la Comandamentul Protectiei Civile Judetean Arad, mr. Marius Golea ne-a informat: "Cea mai mare problema este in zona Secaci. Drumul comunal 9 este izolat din cauza iesirii din matca a Vaii Sartici. La Craiva, primarul ne-a anuntat ca au fost inundate 40 de hectare de teren agricol, dar nu au fost semnalate pagube materiale, umane, distrugeri de locuinte sau inundari de gospodarii. La postul din Siad, cota de pericol a fost depasita cu 15 centimetri si este in continua crestere. O alta problema a fost semnalata si pe Drumul Comunal Beliu - Tagadau, unde apa este de jumatate de metru pe o distanta apreciabila. In acea zona nu se poate circula decat cu masini mari".
Hidrologia din Chisineu-Cris a informat Protectia Civila ca au cazut pana la 24 de litri de apa /metru patrat intr-un interval de 24 de ore, ceea ce inseamna foarte mult pentru aceasta perioada a anului.
Interventii in municipiu
Primaria Arad a dispus, inca de alaltaieri dimineata, interventia pe strazile Aradului a angajatilor Gospodaririi Comunale, a Salubritatii, a Regiei Autonome a Drumurilor Municipale, a Regiei Autonome Apa Canal si a Corpului Gardienilor Publici. 
Gospodarirea Comunala a intervenit cu 25 de muncitori – pentru curatat trecerile pietonale si capacele de canalizare, in zona centrala pana la Podgoria, in Piata "Mihai Viteazul" si pe strazile adiacente Bulevardului Revolutiei. "S-a intervenit cu doua pluguri pentru degajarea carosabilului in zona Aradul Nou, Romanilor – Calea Timisorii – Cetatii – Voinicilor. Salubritatea a iesit la curatat cu 30 de oameni, in zonele Micalaca si Aurel Vlaicu. Au fost folosite doua pluguri. Tot cu doua pluguri au intervenit si cei de la RADM, pentru degajarea carosabilului de pe Lacului, Banul Maracine, Intim, Saguna, Victoriei, Antonescu, Miron Costin" – ne informa viceprimarul Emanoil Voicu.
O sarcina nu tocmai usoara au avut-o angajatii de la Apa Canal, care au intervenit pentru pomparea apei pluviale la statiile din Bujac si Sega. Cei 15 muncitori care au intervenit cu patru autospeciale degajau gurile de scurgere canalizare de pe Bulevardul Revolutiei, Calea "Aurel Vlaicu", Calea Victoriei, Iuliu Maniu, Nicolae Titulescu.
Amenzi
Cu sprijinul Corpului Gardienilor Publici – Detasamentul de ordine publica – se actioneaza pentru somarea persoanelor fizice si juridice pentru curatirea zapezii si a ghetii de pe trotuare, conform HCLM 71/1997. Persoanele care incalca prevederile acestei hotarari vor fi sanctionate.
Ultima ora!
In cursul serii, Comisia Judeteana de Aparare Impotriva Dezastrelor ne-a informat ca in localitatea Avram Iancu s-au produs inundatii din ape interne, iar SNIF asigura pomparea apei in canalul Beliu – Cermei – Taut. "Cantitatile de apa provenite din precipitatii prin topirea zapezii au determinat cresteri ale nivelului pe unele cursuri de apa, cu atingere si depasirea cotelor de atentie (Valea Mare, Valea Beliu, Canalul Cermei – Taut, Valea Grosi sau Canalul Cermei Taut), fara ca acestea sa fie periculoase" – ne informa vicepresedintele Comisiei Judetene de Aparare Impotriva Dezastrelor, lt. col. Marcel Lucaciu.

Dacian Don - Observator

  • Sindicalistii de la CET au pichetat Primaria

Salariatii CET au protestat din nou la PrimarieAcestia au cerut respectarea HG105 prin care CET revine la Termoelectrica
In urma cu un an, prin HG nr. 105, CET- ul era transmis din patrimoniul Termoelectrica in domeniul public al municipiului Arad si in administrarea Consiliului Municipal, in vederea reabilitarii cu surse de finantare atrase. Cum termenul in care trebuia realizat acest lucru este aproape de a expira (in data de 14 februrie n.r.), o parte din sindicalistii de la CET au ales calea protestelor, cerand respectarea articolului 3 din respectiva Hotarare de Guvern in care ce prevede ca CET-ul revine, de drept, in situatia anterioara, in conditii tehnico-economice identice celor din momentul preluarii. 
In cursul zilei de ieri, mai putin de 50 de sindicalisti reprezentand cele doua sindicate de la CET au pichetat, timp de o ora, cladirea Primariei. "Vrem sa se respecte macar articolul trei. Daca nu se respecta, dupa data de 14 februarie vom organiza si un miting de protest. Protestam sa se aplice legea" a precizat Doru Lebada liderul sindicatului SLI Termoelectrica. Acesta a mai precizat ca "nu a intrat nici macar un leu in conturile Centralei, desi primarul a sustinut in repetate randuri contrariul. Dar noi ne putem descurca si fara ajutorul Termoelectrica. Aradenii nu sunt in pericol, vor avea caldura si curent". Sindicalistii de la CET au mai protestat si in urma cu o luna cand au cerut analizarea contactului dintre CLM si Centurymarc, dar acest lucru nu s-a realizat pana in prevent.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • "Daca te casatoresti din dragoste toate obstacolele pot fi depasite"- spune Teodor Vlad care a trait 50 de ani cu aceeasi femeie

Teodor Vlad isi sarbatoreste Nunta de AurSabina si Teodor Vlad au sarbatorit in urma cu cateva zile, 50 de ani de casatorie, eveniment sarbatorit cu fast in organizarea Ligii Judetene a Pensionarilor. 
Pentru ca in ultimii ani, rata divorturilor a crescut simtitor ni s-a parut cu atat mai potrivit sa vorbim cu cei doi soti care iata, au ajuns sa celebreze Nunta de Aur. Au impartit 50 de ani bune si rele, dar au ramas impreuna in ciuda greutatilor care nu i-au ocolit niciodata. 
Mai vorbaret din fire, dl. Vlad a acceptat sa ne povesteasca despre casnicia lor. 
- D-le Vlad, spuneti-ne in ce imprejurari ati cunoscut sotia? 
- Ne-am intalnit prima data in 1950 la Pecica. Sabina era instructoare la pionieri, iar eu activam ca secretar adjunct al UTC-ului din localitate. Tin minte si acum ca am jucat impreuna intr-o piesa de teatru in care noi doi eram o familie. Din pacate nu imi mai amintesc cum se numea piesa respectiva, dar nu pot uita ca in specatcolul acela Sabina era sotia mea. Acestea au fost imprejurarile in care ne-am vazut pentru prima data. 
- Cum a decurs mai departe prietenia dumneavoastra ? A fost cumva o dragoste la prima vedere? 
- Pentru mine nu a fost dragoste la prima vedere. Eu aveam o iubita in Pecica pe vremea aceea. Dar trebuie sa recunosc ca putin mi-a placut de Sabina de la inceput. Era tare draguta si vesela. Asa ca, dupa ce ne-am mai intalnit de cateva ori, am parasit-o pe cealalta fata la care-i faceam curte.
- Ce v-a atras cel mai mult la sotia dumneavoastra? 
- Era, dupa cum v-am spus, tare draguta. Dar cel mai mult m-a impresionat felul ei de a fi si de a se purta, educatia solida pe care a primit-o in familie. Era activa si serioasa. De altfel si acum apreciez aceste doua calitati ale ei. 
- Daca e sa facem un bilant al celor 50 de ani de casnicie, cum i-ati caracteriza in cateva cuvinte ? 
- Multe au trecut peste noi si bune si rele. Am fost o generatie de sacrificiu, am fost baza de tranzitie pentru acele vremuri. Comunistii cautau in continuu cadre si ne promiteau marea cu sarea, dar ramaneam cu promisiuniie. Dar va spun, am avut greutati insa bucuriile au fost mai multe. Am muncit impreuna si am dus o viata cat de cat indestulatoare. 
- Cum trebuie sa fie o femeie in cadrul unui cuplu, care sunt calitatile care fac dintr-o femeie o sotie buna? 
- Dupa mine, femeile reprezinta trei parti din casnicie iar noi barbatii doar o parte. Femeia este stalpul casei, iar noi suntem musafirii. La Nunta de Aur au fost invitati si alti pensionari Daca barbatii isi dau seama de acest lucru si fac tot posibilul pentru a-si ajuta sotiile, orice femeie poate sa fie o buna partenera de viata. Din pacate multi barbati nu tin cont de rolul major pe care o femeie il are in casnicie, de nenumaratele activitati pe care le desfasoara si se considera adevarati cocosi. Nimic nu-i multumeste, cred ca totul li se cuvine. Si de aici incep o serie de discutii, de certuri si conflicte. 
- Dar cum trebuie sa fie un sot model? 
-In primul rand sa-i acorde sotiei respectul cuvenit, pentru ca altfel orice intelegere devine imposibila. Eu si Sabina nu ne-am abatut niciodata de la aceasta regula. Ne-am respectat mereu si ne-am ajutat reciproc. Ea a fost mereu langa mine cand am avut nevoie, iar eu la fel. 
- Care credeti ca sunt cauzele divorturilor tot mai frecvente in ultimii ani?
-Cred ca sunt prea multe neajunsuri iar traiul de zi cu zi este tot mai greu. Tinerii nu mai au rabdare sa discute, sa se inteleaga unul pe altul si sa ajunga la un numitor comun. Si am mai constatat un lucru. In multe cazuri si parintii tinerilor sunt de vina. Li se pare mereu ca odraslele lor sunt prea bune, ca merita mai mult si la prima cearta ii indeamna sa-si paraseasca prietenele sau sotiile. Or, asa nu se poate. In orice cuplu apar certuri si momente de criza si este o lasitate sa ne luam imediat catrafusele si sa plecam. 
- Chiar asa, dumneavostra ce relatii ati avut cu parintii si socrii?
- Altele erau vremurile pe atunci. Imi aduc aminte ca aveam vreo 25 de ani si intr-o seara m-am imbatat urat de tot. In loc sa ma duc acasa, m-am dus la mama mea. M-am ales cu o palma zdravana si am fost trimis la nevasta. La fel si mama sotiei mele imi lua mereu apararea, iar pe Sabina o atentiona sa fie mai maleabila, mai buna. Am fost ginere dar niciodata nu am avut discutii cu soacra.
- Ce-i sfatuiti pe tinerii care doresc sa-si intemeieze o familie?
- Sa nu lase greutatile care se ivesc sa le umbreasca fericirea. Daca te casatoresti din dragoste toate necazurile pot fi invinse. Asta este parerea mea si asa am ajuns eu si sotia sa traim fericiti impreuna peste 50 de ani. 

Sorina Ambrus -Adevarul

  • Ouale nemarcate, in afara legii

Ouale nestampilate nu vor putea fi comercializateComerciantii de oua (magazine alimentare, agenti economici, asociatii sau fundatii, vanzatrii ambulanti) sunt obli gati sa stampileze data producerii acestora. Desi legea a intrat in vigoare in luna iunie a anului trecut, inspectorii oficiilor de protectie a consumatorilor le-au dat agentilor economici o perioada de clementa. Conform legii, comerciantii sunt obligati sa marcheze in ordine cronologica astfel: zi/ luna/an/, pe fiecare ou. In cazul comercializarii oualor peambalate sau ambalate, marcarea se face si pe ambalaj. Producatorii sunt obligati sa-si procure pe cont propriu o stampila si sa marcheze fiecare ou in parte astfel ca data recoltarii sa fie vizibila. De asemenea, temperatura maxima pentru transportul, depozitarea si expunerea spre comercializare a oualor nu trebuie sa depaseasca 14 grade Celsius. Contraventiile sunt sanctionate pentru nemarcarea datei, cu amenda cuprinsa intre 2 milioane lei si 20 milioane lei, iar pentru nerespectarea temperaturii maxime admise intre 5 milioane lei si 30 milioane lei. Gheorghe Iancu, inspector sef la Protectia Consumatorului, a precizat ca "in prezent desfasuram ample actiuni de supraveghere a pietei si efectuam controale in unitatile de patiserie si cofetarie din judet. Pe aceasta cale sfatuim consumatorii casnici sa nu cumpere decat ouale pe care se vede clar inscriptionata data recoltarii".

Fira Razman - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]