Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 4 iunie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Construirea autostrazii Nadlac-Arad-Deva ar putea fi amanata pentru alta, care trece prin Oradea

O harta care ridica semne de intrebare"Aradenii sunt exemplu la plata taxelor, dar banii care se reintorc sunt tot mai putini. Un exemplu in care judetul nostru va fi din nou ignorat este traseul autostrazii, dezvoltarea ulterioara a Aradului urmand a fi afectata" , a spus Gheorghe Seculici, presedintele PD Arad, despre intentia Guvernului de a impune in prim-planul atentiei un alt traseu de autostrada, pornind de la Bucuresti spre Brasov, autostrada care s-ar putea realiza in colaborare cu Ungaria.
Efectele se vor vedea peste 15 ani
Subiectul a fost preluat de catre vicepresedintele Gheorghe Falca. "In campania electorala, toate partidele au abordat acest subiect.
In 2001 a fost intocmit proiectul, in 2002 ar fi trebuit sa inceapa finantarea lui. Intr-o prima faza, traseul a fost stabilit pe ruta Nadlac-Arad-Deva. Desi ulterior traseul se modificase, urmand a trece prim Timisoara, varianta cu Arad a fost in cele din urma acceptata de toata lumea",
a explicat vicepresedintele democrat.
Acesta a declarat ca, saptamana trecuta, guvernul de la Bucuresti  a discutat cu cel de la Budapesta, pentru a solicita fonduri BEI (Banca Europeana de Investitii) in vederea dezvoltarii uni alt traseu de autostrada: Bucuresti-Brasov, cu iesire din tara pe la vama Bors. "In momentul de fata trebuie facut un lobby puternic pentru a se schimba situatia. Daca este vorba sa colaboram cu toate partidele, o vom face pentru ca acest traseu sa nu se modifice. Vom colabora si cu cei din Timisoara, pentru ca este si interesul lor. Mai mult decat sa sesizam situatia si sa cerem ajutorul nu putem face nimic, iar efectele pentru Arad se vor vedea in anii urmatori", a incheiat Gheorghe Falca.
Nu s-a schimbat nimic?
Presedintele Consiliului Judetean, Caius Parpala, ne-a declarat ca discutiile despre adoptarea unei noi variante de autostrada,Oradea - Cluj - Brasov - Bucuresti sunt deocamdata simple speculatii, "un traseu exprimat in vorbe, fara nimic concret".
"Nu se poate spune ca s-a schimbat ceva. Autostrada Nadlac-Arad-Deva are studiu de fezabilitate facut de patru-cinci ani, iar in momentul de fata BEI studiaza oportunitatea acordarii de fonduri pentru investitii".  
Caius Parpala a subliniat ca varianta realizarii unei autostrazi pe ruta Bucuresti-Brasov a existat de la inceput, iar realizarea ei nu va exclude materializarea tronsonului Nadlac-Deva.
L-am intrebat pe domnul Parpala cum ramane cu declaratia sa, potrivit careia a trecut de la PNL la partidul de guvernamant pentru a fi mai folositor judetului. Cum se reflecta asta in demersurile sale pentru autostrada? 
"E adevarat ca am trecut la PSD pentru realizarea obiectivelor importante ale judetului dar, deocamdata, pe acest subiect nu voi face nimic, pentru ca nu este nimic de facut. Daca situatia va lua alta turnura, vom face demersuri la Ministerul Transporturilor si la Guvern dar, repet, pentru moment, nimic nu s-a modificat", a precizat Caius Parpala.
Nu este nevoie de interventia Prefecturii
Prefectul Dan Ungureanu a declarat ca nu are cunostinte privind inceperea studiilor pentru o alta autostrada pe tronsonul Bucuresti-Brasov. 
"Este foarte bine ca se construiesc si alte autostrazi, dar acest lucru nu afecteaza cu nimic proiectul Nadlac-Arad-Deva. Nu am nici o emotie in aceasta privinta, optiunile Guvernului au fost clar exprimate. Noi am trecut de faza de studii de fezabilitate, proiectul nu se poate sa nu capete contur", a spus Dan Ungureanu. 
Acesta a precizat ca nu este nevoie de interventia Prefecturii pentru pastrarea actualei stari de lucruri, pentru ca ea se va mentine de la sine. 
"Suntem pe coridorul patru european, care este favorit si unanim acceptat de tarile occidentale. Repet, lucrurile sunt clare, limpezi, nu am nici o indoiala ca vor fi conform dorintelor noastre", a declarat Dan Ungureanu.

Mihaela Iancu - Observator

  • Premii pentru olimpici

Olimpicii aradeni au fost premiatiConducerea Inspectoratului Scolar Judetean Arad a organizat o festivitate pentru recompensarea olimpicilor aradeni care au cucerit premii la olimpiadele scolare nationale. Au fost premiati in total 69 de elevi olimpici. 
Pe scena Teatrului de Stat din Arad s-au adunat, pentru a-i onora pe elevii de top, inspectorul general al ISJ Arad, prof Zoea Rotaru, prefectul judetului, Dan Vasile Ungureanu, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Claudiu Cristea, si prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", de stat, si rectorul universitatii private "Vasile Goldis"
Cei doi elevi care au cucerit primul loc la olimpiadele nationale de istorie, respectiv discipline tehnice, au primit diplome de excelenta din partea Universitatii "Aurel Vlaicu", precum si invitatia de a urma cursurile acestei universitati in calitate de bursieri. 
Fiecare elev a primit si cate un premiu in bani, adica un milion de lei pentru premiile intii, 750.000 de lei pentru premiul II, 500.000 de lei pentru premiul III si 450.000 de lei pentru mentiunile speciale. 
Festivitatea oficiala s-a incheiat cu un program artistic sustinut de elevi ai Liceului de Arta "Sabin Dragoi" din Arad.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • O mana intinsa pentru un zambet de copil"

Astra Vagoane Calatori a facut o donatie Gradinitei nr. 2 - Virtual Arad News (c)2003S.C. ASTRA Vagoane Calatori S.A. a donat 15 milioane lei pentru copii
Conducerea Gradinitei nr. 2 cu program saptamanal de la UTA a avut ieri parte de o surpriza placuta, care a urmat unui eveniment regretabil, intrarea prin efractie in incinta imobilului, din care au fost sustrase mai multe obiecte de valoare, care au fost recuperate ulterior in cea mai mare parte. 
Cei care au adus un plus de bucurie in sufletele copiilor au fost cei de la Organizatia Centru a PSD, reprezentata prin secretarul Teofil Campean, dar si prin bunavointa sponsorului S.C. Astra Vagoane Calatori S.A, condusa de directorul general Dan Micalaceanu Tudorin. 
Cei care s-au implicat direct in acest eveniment sunt medicul Stefan Toma, Ioan Moisa, sef Birou Administrativ al Spitalului Judetean din Arad, si ing. Dorin Buftea. 
"Speram ca gestul nostru i-a bucurat pe copii si le-a insuflat sentimentul ca semenii lor sunt alaturi si de ei" a declara ing. Dorin Buftea 
Sub deviza .."O mana intinsa pentru un zambet de copil", organizatia a oferit dulciuri copiilor, care, din pacate, nu au putut avea narte de asemenea gest si de 1 Iunie, cum ar fi fost firesc. 
Iuliana Botistean, director al Gradinitei nr.2, a tinut sa multumeasca celor care le-au oferit caduuri copiilor din gradinita. 
Acest eveniment a urmat celui din 1 Iunie, derulat la Spitalul Judetean Arad. 
In total, contributia cclor de la S.C. ASTRA Vagoane Calatori S.A s-a ridicat la suma de peste 15 milioane de lei. Se pare ca a oferi, indiferent ce sau cat, ramane unul dintre gesturile care ajung direct acolo unde isi propun cei care le fac - in suflet. 
Bucuria, zambetul, satisfactia din ochii unui copil nu pot fi intelese decat atunci cand contribuiti la ele. 

Anca Sumalan - Agenda zilei

  • Pianistul care ne reprezinta la Balcaniada de matematica

Beniamin Bogosel - pianistul matematician

Beniamin Bogosel, elev in clasa a opta la Liceul de Arta "Sabin Dragoi" din Arad, va reprezenta Romania, alaturi de doar alti cinci elevi din tara, la Balcaniada de matematica organizata la finele lunii viitoare, in Turcia. 
Cu toate ca studiaza la o clasa cu profil de muzica si canta foarte bine la pian, elevul de "15 ani jumate", pregatit de profesorul de matematica Eugen Halmagean, a reusit sa exceleze la stiintele exacte, in ciuda faptului ca face naveta zilnic de la Sofronea, iar timpul de ore suplimentare este limitat.
Micul geniu este un baiat obisnuit, pasionat atat de note cat si de cifre, ai place sa joace fotbal, baschet si volei cu prietenii, sa se uite la televizor. La calculator, este specializat in jocuri de strategie sau cu masini.
Pianist din clasa I
"Pian am facut prima oara in clasa I cu o vecina. Am luat ore particulare", spune Beniamin. Mai apoi, parintii i-au cumparat un pian, inainte de a intra in clasa a V-a, dupa care,   "m-au dat la liceul de arta". In familia sa exista inclinatii spre arta, in special spre pian, atat tatal, cat si cei doi frati, mai mici, canta la acest instrument.
Si-a depasit profesorul
"Nu mai repet cu tata…", ne dezvaluie, plin de modestie, Beniamin. Cu toate ca parintele sau a fost cel de la care a invatat primii pasi in joaca cu claviatura, acum, "elevul" este cel care da sfaturi fratilor sai, alaturi de tatal lor.
"Am avut niste carti pe-acasa…"
Isi explica Beny dragostea fata de stiintele exacte. "Mi-a placut matematica de la inceput, dar mai ales din clasa a saptea. Am avut niste carti pe-acasa si am inceput sa rezolv singur exercitii".
Nota 8 la matematica - cea mai mica
Niciodata nu a avut note mici, nici la pian, nici la matematica. "In clasa a patra am avut un 8 la matematica si de atunci m-am pus sa invat. Cel mai mult imi place geometria. Cu toate ca geometria in spatiu este mai usoara, geometria plana este mai frumoasa"…
Muzica moderna e… "zgomot"!
Doar Beethoven, Mozart si Bach au loc in mintea lui Beniamin. "Nu prea-mi place muzica moderna. Prea mult zgomot… Nu am nici o preferinta in acest domeniu. Acasa ascult doar muzica crestina sau clasica."
Care este legatura dintre muzica si matematica?
Cat se poate de simplu, raspunsul oferit de Beniamin a fost dezarmant: "Cand nu fac matematica, ori cant la pian, ori ascult muzica…" Am aflat ca profesoara de pian de la liceu este un mare sprijin pentru echipa elev-prof de mate, primindu-i ori de cate ori dupa istovitoarele ore de matematica, cei doi doreau sa se relaxeze cu putina muzica.
Cariera in informatica… poate in strainatate
A evitat, pe cat posibil, sa precizeze clar ca vrea sa plece din tara. "Imi place pianul, dar nu ca si cariera. Matematica, informatica – astea-s mai cautate. Mai ales informatica. Nu m-am gandit la o meserie, dar prima oara vreau sa ajung la un anumit nivel, aici in tara, apoi poate, o specializare in strainatate…"
Elita
Din lotul de pregatire pentru concursul in cauza, pentru prima data in istoria Aradului, au facut parte trei elevi de gimnaziu: Corina Panda, de la Generala 13, pregatita de profesorul Adriana Cocos; Gabriel Bucur, de la Moise Nicoara, pregatit de profesoara Octavia Potocean si Beniamin Bogosel, care a reusit sa se califice.
Asta nu se invata la scoala…
"Ma simt pregatit. Daca am ajuns pana aici, cred ca am sanse destul de bune la Balcaniada", spune Beniamin. Problemele care se dau, insa, la acel nivel nu se fac in scoala, decat peste cativa ani. "Este un pic altfel. Avem si probleme de combinatorica, ce nu se fac la gimnaziu, la fel si teoria numerelor", ne dezvaluie elevul.
***
Silvia Demian - directoarea Liceului de Arta este mandra de elevul Bogosel
Cuvintele sunt de prisos, asa cum afirma si cadrele didactice care se ocupa de baiat. Este surprinzator modul in care Beniamin, la frageda varsta pe care o are a reusit sa-si imparta timpul, si sa atinga acest nivel de pregatire. Este insa foarte emotionant ca Aradul (prin Sofronea) are asemenea valori care nu fac decat sa trezeasca in noi toti mandria ca "e de-al nostru".
Nu pot face totul, dar…
Moto-ul institutiei poate exprima in cuvintele cele mai potrivite ceea ce reuseste genialul baiat, fiind afisat, undeva, pe un perete din sala profesorala: "Nu sunt decat un om, / Dar totusi sunt un om. / NU pot face totul, / Dar totusi pot face ceva; / Si, fiindca nu pot face totul / Nu voi refuza sa fac / Acel "ceva" la care ma pricep".
"Este o bucurie extraordinara…"
Spune Silvia Demian, directorul Liceului de arta "Sabin Dragoi". "Realizarea lui Beniamin este rezultatul firesc al seriozitatii colegului nostru de matematica. Este si sacrificiul sau, muncind cate doua ore jumatate zilnic, ori ascunsi in sali, sau chiar pe holuri"
Cat despre forma sa fizica, elevul "este sustinut permanent de sectorul cabinet medical, cu vitamine. Este intretinut in forma maxima".
Este si meritul scolii, spune directorul institutiei. Aici, fiind o scoala unde ti se cer atat de multe intr-o zi, Beniamin a invatat sa-si dramuiasca fiecare minut. Impartirea judicioasa a timpului i-a adus performanta.
"Talentul lui nativ si-a spus cuvantul"
Spune Eugen Halmagean, profesorul de matematica. "Specificul scolii este axat pe partea artistica. Timpul de pregatire este dramuit, in functie de sala, de orar… Am lucrat in pauze si inainte de plecarea sa la tren".
Profesorul spune ca ii este foarte greu sa gaseasca, pentru Beny, probleme frumoase, pentru ca a doua zi le rezolva in jumatate de ora!
"Asteptam un metal de la Balcaniada", ii spune, insa zambind, elevului sau. "Daca a ajuns la asemenea performanta la 15 ani, si continua tot asa, prinde o bursa in strainatate, probabil pe profilul informatica", o alta varianta profesionala fiind in viziunea profesorului o cariera universitara.

Simona Mazare - Occident

  • La expozitia chinologica din Germania: Exemplarele canine aradene - pe podium

Gheorghe Schill anunta rezultatele de la DortmundAsociatia Chinologica Romana - Arad a participat, zilele trecute, la Congresul Mondial al Federatiei Chinologice Internationale, care a avut loc in Germania.
Congresul s-a desfasurat timp de doua zile (26-27 mai). 
S-a dezbatut situatia chinologica din mai multe tari. Unele dintre acestea au fost pe cale de a fi eliminate din Federatia Chinologica Internationala (F.C.I.), iar alte tari (Rusia, Ucraina, Iugoslavia etc.) au cerut sa fie primite in cadrul federatiei. 
"Multe tari au fost excluse pentru ca nu au indeplinit conditiile conform regulamentului si statutului F.C.I.", declara Gheorghe Schill - presedintele Asociatiei Chinologice Romane - Arad. 
Prezenta membrilor Asociatiei Chinologice din Romania a avut ca scop prezentarea celor trei rase de caini ciobanesti: mioritic, bucovinian si carpatin de bistrita, pentru a fi omologate. "Ceea ce mai ramane de rezolvat este eliminarea raselor agresive, care sunt considerate un pericol pentru cetateni. Unele dintre rasele agresive pot fi dresate prin aducerea la expozitii, printre oameni, pentru a se familiariza cu lumea din afara perimetrului de paza. Dupa 28 de ani, in aceste zile, Rmania a reusit sa depuna documentatia completa privitoare la Asociatia Chinologica Romana. Lobyul facut de delegatia Romana a avut un efect foarte bun... ", mai adauga Schill. 
Dupa congres, in data de 29 mai, la Dortmund, a avut loc o expozitie chinologica, organizata de Asociatia Chinologica Germana - Verband für das Deutche Hundewesen, care a tinut patru zile. 
La acesta expozitie au participat 20 de mii de exemplare de caini din toata lumea. Romania s-a clasat pe locul 22, avand aduse pentru expozitie 54 de exemplare. 
Din Arad, au obtinut rezultate foarte bune un ciobanesc german si un siberian hasky. "Toate exemplarele din tara noastra, cu exceptia a doua dintre ele, s-au clasat pe primele cinci locuri. Este foarte important ca Romania, ca membra a Asociatiei Chinologice Internationale are, in mod democratic, aceleasi drepturi cu orice tara care are mii de membri in asociatie", a specificat presedintele Asociatiei Chinologice Romane - Arad.

Nadia Bodran - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]