Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 3 mai 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • "Presa aradeana e uneori prea libera!"

Astazi sarbatorim – unii, poate, comemoreaza – Ziua mondiala a libertatii presei. Dupa  unii, avem cea mai frumoasa profesie din lume; dupa altii, ar trebui sa cerem spor de munca penibila…

Cat de libera este presa din Arad? Cat este ea de dependenta de economic, de politic, de juridic? Am adresat aceste intrebari catorva dintre cele mai marcante personalitati ale judetului nostru - mai mult sau mai putin implicate in "interiorul" fenomenului media local, dar, cu siguranta, dintre cele mai mediatizate.

Prefectul Dan Ungureanu - despre PresaDan -Vasile Ungureanu, prefectul judetului: 
"In mod categoric, presa aradeana este libera.-Uneori, poate chiar prea libera! Am un deosebit respect pentru cei care scriu, dar e pacat ca inca mai exista voci care, in loc de argumente, folosesc "contondenta", pe care replica scrisa o contine"

Primarul Dorel Popa - despre PresaDorel Popa, primarul municipiului, presedintele PSD: "Nu cred ca cineva are argumente sa sustina ca presa din Arad nu ar fi libera. Nu am elemente sa ma pronunt despre (in)dependenta economica a unui organ de presa sau a altuia. Nu ca nu ar exista grupuri politice sau de societati care sa urmareasca sa-si atraga presa de partea lor - dar, in ceea ce ma priveste, cred ca fenomenul se practica doar individual - Vizavi de presiunile juridice, aradenii stiu ca nu am deschis nici un proces, nici unui ziarist, desi poate ca eram cel mai in masura sa o fac".

Gheorghe Falca - despre PresaGheorghe Falca, vicepresedinte CJA, vicepresedinte PD: "Presa este libera, la nivelul la care societatea romaneasca este libera. Deci, daca societatea este dependenta economic, presa nu are cum sa nu fie. Cred, totusi, ca spre deosebire de presa centrala, presa locala este mai dependenta de ceea ce putem numi "sprijin economic". Nu sunt putine exemplele de baroni locali care manipuleaza cetatenii prin aceea ca le ofera informatiile care vor sa apara in presa controlata de ei".

Gheorghe Feies - despre PresaGheorghe Feies, presedintele PRM, proprietar de ziar: "In general, presa locala este libera, dar se manifesta si unele situatii de influenta din punct de vedere politic. Influenta economica e, cred, clara pentru toata lumea" As vrea neaparat sa se remarce ca, in ultimul an, presa locala a evoluat ca verticalitate si echidistanta".

Claudiu Cristea - despre PresaClaudiu Cristea, vicepresedinte CJA, presedintele PNTCD: "Cred ca presa locala este libera, mai ales datorita eforturilor pe care le fac in acest sens redactorii si reporterii, si mai putin datorita consiliilor de administratie, patronilor sau conducerilor - Economicul, imbinat cu politicul, este mecanismul prin care se poate influenta media, iar juridic, cred ca presa trece printr-o perioada de regresie."

Coloman Edeleni - despre PresaColoman Edeleni, presedintele organizatiei municipale PSD: "Cred ca presa aradeana e libera din toate punctele de vedere. Ca si alte sectoare economice private, e, totusi, si ea influentata de publicitate, public tinta etc. Personal, am avut conflicte juridice cu ziaristii doar atunci cand am fost atacat in drepturile mele cetatenesti, nicidecum nu as intenta cuiva proces fata de critici la adresa prestatiei mele politice sau administrative!".

Mihai Calimente - despre PresaMihai Calimente, vicepresedinte PNL Arad: "In general, presa locala e libera, si profit sa spun ca, pentru a se limita excesele unui jurnalist, este suficient Codul penal, nefiind nevoie de ingradiri suplimentare. Noi, avand experienta lecturii, intuim imediat cand un ziarist de presa locala scrie sub presiuni politice sau economice, ori din interes personal, si stim cam de ce este capabil daca nu ar fi supus acestora. Vedem imediat un articol "comandat"

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • ASIA, Pacific, Cargo – seara grea la strand

Intr-o noua componenta, fetele de la A.S.I.A. vor da un concert la Arad - Virtual Arad News (c)2003 Spectacolul din aceasta seara de pe strand va fi un eveniment cu totul special: va culmina cu ultimul concert sustinut in Romania de formatia Cargo, in actuala formula, pentru ca solistul Ovidiu Ioncu (n.r.- binecunoscutul Kempes) va parasi tara.
Kempes, care emigreaza in Australia, va lasa "stafeta" de solist vocal colegului de trupa Adrian Igrisan.
Spectacolul incepe la ora 20. In deschidere vor evolua trupele aradene Hazard si Traffique.
Fetele de la ASIA anunta un spectacol pe cinste, evolutia lor fiind urmata de a formatiei Pacific.
O alta noutate: Pacific, in noua sa formula, sustine primul concert in aer liber.
Pretul unui bilet de intrare la concert este de 20.000 de lei. Subliniem ca intrarea pe platoul de spectacole, unde incap peste 12.000 de oameni, se face separat de intrarea pe strand.

Simona Mazare - Observator

  • Astra Trinity a "inghitit" productia si comanda unei fabrici din Cehia

Astra Trinity va prelua si comenzile unei fabrici din CehiaSocietatea Astra Vagoane Arad, detinuta de compania americana Trinity Industries, va prelua, incepand cu a doua jumatate a lunii iulie, intreaga productie si comenzile fabricii cehe Thrall Vagonka Studenka. 
Activitatea de productie de vagoane de marfa a fabricii din Republica Ceha va fi inchisa incepand cu data de 15 iulie, iar toate comenzile vor fi transferate la unitatea de la Arad. 
Aceasta operatiune va implica si relocarea in Romania a unor echipamente si utilaje aferente procesului de fabricatie a vagoanelor. Trebuie spus ca in momentul de fata Thrall Vagonka mai produce doar doua vagoane pe zi. 
Fabrica a incheiat anul 2001 cu pierderi de 23 milioane de coroane cehe (800.000 de dolari), la venituri de un miliard de coroane cehe (34,8 milioane dolari), evolutia negativa fiind continuata si in 2002 in timp ce costurile de productie din Romania sunt de trei ori mai mici decat cele din Cehia. Fabrica Vagonka Studenka a fost preluata, in martie 2000, de compania americana Thrall Car Manufacturing, al doilea mare producator mondial de vagoane. 
La acea data, unitatea ceha avea 1.800 de salariati. La sfarsitul anului 2002, Thrall Car Manufacturing Company a fuzionat cu rivalul Trinity Industries si a decis sa restructureze activitatea fabricilor detinute in Europa, implicand reducerea numarului total al angajatilor cu 2.000 de persoane. Trinity Industries a achizitionat 70 la suta din actiunile societatii Astra Vagoane Arad in luna martie a anului 1999, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la o suta de milioane de dolari, din care 50 de milioane de dolari reprezinta investitiile angajate prin contractul de vanzare-cumparare. 
Trinity mai detine 60 la suta din actiunile Institutului de Cercetare si Proiectare Vagoane - Arad (IC- PV), 70 la suta din actiunile producatorului de material rulant MEVA Drobeta Turnu Severin, precum si pachetul majoritar de actiuni al societatii Apromat Arad (baza de aprovizionare cu materiale). 

Orlando Toader - Agenda zilei

  • De la 1 Mai: A INTRAT IN VIGOARE NOUL COD POSTAL

Recent Posta a introdus noul Cod PostalIncepand cu data de 1 Mai 2003, codul postal din toata tara a fost modificat, acesta fiind format, in prezent din sase cifre. 
Prima cifra codifica cele zece regiuni postale, cu numere de la 0 la 9; a doua cifra codifica judetele componente ale unei regiuni, cu valori de la 0 la 5 (pentru judetele Giurgiu si Ilfov care sunt in componenta Directiei Regionale de Posta Bucuresti, valorile alocate sunt 7 respectiv 8; pentru Bucuresti, sectoarele sunt asimilate unui judet, avand valori de la 1 la 6), ultimele patru cifre codifica din punct de vedere postal resedintele de judet, portiunile de strazi, imobilele.
Pentru a veni in sprijinul cetatenilor, Posta Romana pune spre vanzare, incepand cu data de 2 mai, la toate oficiile postale, trei volume in care este structurat noul cod. 
Primul volum cuprinde lista localitatilor din Romania, volumul al-II-lea cuprinde codurile străzilor din Bucuresti, iar volumul al-III-lea cuprinde codurile postale ale principalelor localitati urbane. 
Pretul acestora este: vol. I - 35.000 lei, vol.II - 60.000 lei, iar vol. III - 135.000 lei. 
"Pe langa acestea, pentru societatile comerciale si nu numai, Posta Romana pune la dispozitie si un CD care cuprinde toate cele trei volume la un loc, iar pretul acestuia este de 200.000 lei", ne-a declarat d-na Erdei Magdalena, oficiant specialist in cadrul Oficiului Postal nr. 1, Arad. 
In incheiere va informam ca in localitătile importante, cum este si Aradul, fiecare strada are un cod postal, care diferă in functie de numar daca este cu sot sau fara sot. Concluzia: vrei nu vrei trebuie să-ti cumperi albumele informative.

Mihaela Gogota - Adevarul

  • La Chisineu Cris, un razboi de culise dintre stat si privat frustreaza un oras fruntas de a deveni… si mai fruntas

Primarul Gheorghe Burdan face eforturi pentru dezvoltarea orasului Chisineu CrisPornind de la un caz concret
Unul dintre sutele de – pana la urma – pagubiti de catre DISTRIGAZ, COMERA si GAZ VEST este Demse Mircea, domiciliat pe strada G.Cosbuc, nr.9. Contractul pe care acesta ni l-a pus la dispozitie, in original (un gest simbolizand extrem de transparent faptul ca nu mai da doi bani pe acest act) are nr.224 si este incheiat in luna octombrie 1999. 
Cel mai flagrant aspect este ca cetateanul onest a platit 20 la suta din valoarea contractului, la data semnarii, adica 1.085.000 lei. Nu are rost sa va mai incarcam memoria cu explicatiile oferite de SC DISTRIGAZ, filiala Arad, semnate de directorul acestei (momentan) institutii de stat, Ovidiu Nila, sau cu cele la fel de sterile si enervante etalate de directorul general al DISTRIGAZ NORD SA, Nelu Paraschiv. 
Important, din punctul nostru si din cel al cetateanului de rand este ca nici Demse si nici altii nu si-au vazut visul urban cu ochii, cel de a avea gaz pe conducta.
Parca nici nu mai are importanta – sau are, dar in cadrul altui articol – faptul ca, la un moment dat, celebra societate comerciala aradeana a fost "luxata" de chiar statul de la care a preluat actiuni si dreptul de a introduce gaz in mediul rural. 
Lupta care a dus la neonorarea contractelor dintre parti si, implicit la (semi)falimentul societatii, desigur, are profunde implicatii politice. 
Pe alocuri, in unele localitati, COMERA a reusit sa faca treaba buna – la Sofronea, de exemplu.
Chisineu Cris a avut ghinionul, deci, sa fie "victima colaterala" la un razboi care nu il interesa…
Primarul Burdan a facut tot ceea ce era ediliceste posibil
Pentru mai multa acuratete juridica, sa spicuim din memoriul pe care Gheorghe Burdan l-a inaintat ministrului Industriei si Resurselor, Dan Ioan Popescu.
"Odata cu liberalizarea activitatilor de distributie a gazelor naturale, executantul lucrarilor din orasul Chisineu Cris respectiv SC COMERA SA a devenit actionar la SC GAZ VEST SA Arad , societate comerciala licentiata pentru distributia gazelor naturale in mai multe localitati din judetele Arad, Bihor, Timis, Satu Mare.
Astfel prin Hotararea Consiliului Local Chisineu Cris nr.34/08.12. 2000 s-a aprobat concesionarea a 6,125 km de retele de gaze naturale (pe care le-a administrat SC DISTRIGAZ NORD SA) si a serviciilor de distributie a gazelor naturale pe raza orasului Chisineu Cris si satul Nadab catre SC GAZ VEST SA Arad.
SC DISTRIGAZ NORD SA Targu Mures a atacat Hotararea Consiliului Local Chisineu Cris in contencios administrativ, la Tribunalul Mures, solicitand anularea hotararii atacata pe motivul neorganizarii licitatiei publice.
Pentru a se elimina orice indoiala cu privire la obiectivitatea Consiliului Local Chisineu Cris, acesta a adoptat Hotararea nr.39/17.07.2001 prin care a  revocat precedenta si a decis acordarea concesiunii retelei de distributie si a serviciului de distributie  gaze naturale prin licitatie publica.
La licitatia publica desfasurata la Chisineu Cris, SC DISTRIGAZ NORD SA nu a participat, desi a fost informata din timp despre desfasurarea licitatiei.
Licitatia a fost castigata de catre SC GAZ VEST SA Arad, contractul avand ca obiect concesionarea retelei de distributie si a serviciului de distributie gaze naturale in oras".

"Colosul"s-a dovedit de rea credinta
Dupa data organizarii licitatiei si a incheierii contractului de concesiune, DISTRIGAZ  a fost somata sa predea reteaua pe care o exploateaza catre castigator, pentru a putea pune in functiune si retelele executate si finantate de SC GAZ VEST SA.
SC DISTRIGAZ NORD SA a dovedit rea credinta si nepasare fata de solicitarile Primariei, ale Consiliului Local si ale cetatenilor orasului Chisineu Cris, care doresc racordarea la retelele de gaze naturale executate inca din anul 2000 ( aproximativ 20 km in orasul Chisineu Cris) finantate de catre SC GAZ VEST Sa si care nu pot fi puse in functiune pana la predarea retelei executate din fondurile Consiliului Local (6,125 km) catre castigatorul licitatiei.
SC DISTRIGAZ NORD SA a atacat si hotararea cu privire la licitatie, dupa ce in iunie 2001 a atacat Hotararea nr. 34/08.12. 2000 pe motivul neorganizarii licitatiei – un artificiu juridic, sa recunoastem, destul de previzibil in cinismul lui. 
Tribunalul si Curtea de Apel Targu Mures au dat (cum, probabil, multi se asteptau) castig de cauza SC DISTRIGAZ NORD SA, dar Curtea Suprema de Justitie, prin Decizia 3301/01.11. 2001, admite cererea Consiliului Local Chisineu Cris prin care solicita stramutarea judecarii cauzei din dosarul 495/2002 al Curtii de Apel Tg. Mures.
Timpul are rabdare doar cu cei puternici
Avand in vedere solicitarile locuitorilor orasului Chisineu Cris, ale agentilor economici, ai unor investitori straini, care pot fi alimentati prin retele de gaze executate de aproape 2 ani de zile si a faptului ca licitatia de concesionare a fost avizata favorabil, primarul Burdan roaga ministerul in a-l sprijini in solutionarea mai rapida a alimentarii cu gaze naturale a intregului oras Chisineu Cris.
"In speranta ca solicitarile locuitorilor orasului Chisineu Cris vor putea fi rezolvate in perioada imediat urmatoare, va transmitem toate consideratiile noastre si invitatia de a ne vizita orasul, cand va permite timpul."
Timpul – ce sa va povestim! – are o rabdare de fier cand e vorba de asemenea solicitari si invitatii. Mai are rost sa va spunem ca, desi memoriul a fost depus in noiembrie anul trecut, inca se mai asteapta raspunsul?...

Lucian Valeriu - Occident

  • FILMELE SAPTAMANII

Dacia - 3 mai - 10 mai 2003  Quo Vadis - (POL)
Muresul - 3 mai - 10 mai 2003  Destinatie finala 2 - (SUA)
Arta - 3 mai - 10 mai 2003 - Sala A  Nasul stresat - (SUA)
Arta - 3 mai - 10 mai 2003 - Sala B  Omul fara trecut - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]