Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 3 aprilie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Universitatea, biserica si administratia locala au convingerea ca Aradul va avea un monument al Marii Uniri

La UVVG s-a constituit "Asociatia pentru ridicarea Monumentului Unirii"Dupa trei incercari nereusite, doua inainte de '89 si una cu zece ani in urma, se pare ca in curand aradenii vor avea un monument ai Marii Uniri. 
Initiativa apartine Universitatii de Vest "Vasile Goldis", care a pus bazele "Asociatiei pentru ridicarea Monumentului Unirii la Arad", din care fac parte institutii si societati culturale aradene. Asociatia lanseaza un apel catre "publicul aradean, toti fii Aradului aflati pe alte meleaguri ale tarii si in afara hotarelor ei sa se alature actiunii pe care am initiat-o, s-o sprijinim spiritual si material considerand-o ca un act de vrednicie si identitate romaneasca"
Adunarea Generala a Asociatiei s-a intrunit ieri, intr-un loc incarcat de istorie - Palatul "Romanul", locul in care a fost plamadita Marea Unire de la 1918, unde se afla biroul care a apartinut lui Vasile Goldis. 
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", a subliniat faptul ca "este o datorie de onoare pentru noi sa ne cinstim inaintasii asa cum se cuvine si cum fac toate popoarele civilizate de pe glob.", amintind ca Vasile Goldis insusi a lansat aceasta idee in 1921. 
Prefectul Dan Ungureanu s-a aratat deschis fata de aceasta initiativa, asigurandu-i pe cei prezenti de toata sustinerea din partea Prefecturii. Mai mult, Dan Ungureanu si-a exprimat convingerea ca "putem sa restituim comunitatii in mijlocul careia traim ceea ce i se cuvine." 
La acest apel a raspuns si Biserica, prin P.S. dr. Timotei Seviciu, episcop al Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei, care a facut o incursiune in istoria bisericeasca a comunitatii, concluzionand ca "Episcopia a fost din vremi in mijlocul acestor framantari pentru Unire, asa incat este firesc ca acum sa incununeze stradaniile inaintasilor."
Prof. univ. dr. Alexandru Roz, cancelar general al Senatului Universitatii si custode al Muzeului Vasile Goldis, a readus in memoria celor prezenti rolul de netagaduit al Aradului in infaptuirea Marii Uniri, subliniind astfel necesitatea ridicarii unui monument inchinat Unirii. "Insa Universitatea nu poate singura sa duca la indeplinire aceasta idee.", a apreciat Al. Roz, adaugand ca ceea ce ar putea sta in calea inaltarii unui monument pe masura evenimentului istoric care a fost Marea Unire sunt banii. 
In replica, Gavril Popescu, consilier municipal si membru al comitetului de initiativa, a spus raspicat ca "sunt bani, problema e sa se vrea", dezvaluind faptul ca aceasta propunere nu a primit inca un raspuns favorabil din partea administratiei locale. Nu acelasi lucru se poate afirma despre Consiliul Judetean, al carui vicepresedinte Claudiu Cristea si-a exprimat satisfactia de a vedea biserica, lumea academica si administratia publica locala unite in jurul unei initiative pentru comunitate. Toti vorbitorii (profesori, istorici, scriitori) au adus argumente in favoarea acestei idei. 
Ieri s-au pus bazele asociatiei care se va ocupa de ducerea la bun sfarsit a acestei idei. Unde va fi amplasat monumentul, cum va arata, cat va costa, cand va fi dezvelit, toate acestea raman de vazut. 
Speram ca se vor si realiza si ca Aradul, in anul aniversarii a 85 de ani de la Marea Unire si dupa atatea stradanii fara rezultat, va avea, in fine, un monument al Unirii pe care il merita. 

Catalina Latu - Adevarul

  • Ambasadorul Olandei, in vizita la Arad

Ambasadorul si consulul Olandei doresc colaborare cu AradulExcelenta Sa Jan Pieter Wolthers, ambasadorul regatului Olandei la Bucuresti, insotit de Marius Popa, consulul onorific al acestei tari la Timisoara, a vizitat, ieri, judetul nostru. Oficialii olandezi au fost primiti de prefectul Dan Ungureanu, vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca, si de primarul Dorel Popa, in cadrul discutiilor fiind abordate subiecte privind economia judetului, colaborari transfrontaliere, proiecte comunitare etc. Scopul vizitei a fost de a-l prezenta pe consulul Regatului Tarilor de Jos, autoritatile locale fiind invitate sa mentina o stransa colaborare cu Marius Popa, care va strange informatii despre evolutia economico-sociala a regiunii. "Sunt impresionat de amploarea relatiilor dintre tarile noastre. Exista baza solida de colaborare. Olanda are o paleta larga de programe disponibile pentru Romania", a precizat Excelenta Sa. 
In programul vizitei au fost incluse deplasari la sediul Politiei Rutiere, la Camera de Comert aradeana si la punctul de frontiera Nadlac. "Am oferit Romaniei la nivel central sprijinul in domeniul managementului frontierelor. Mai ales pentru depistarea traficului uman si de stupefiante, si in privinta import-exportului de animale si plante", a declarat ambasadorul, exprimandu-si curiozitatea fata de modul cum colaboreaza autoritatile locale cu autoritatile de frontiera. 
In privinta traficului de persoane sau de substante interzise, Excelenta Sa a subliniat ca, din presa, a luat cunostinta ca "Romania se confrunta cu o crestere a consumului de droguri. Am vazut rapoarte privind cresteri considerabile a consumului de droguri in scoli. Este o chestiune serioasa sa dam o mana de ajutor"
Cu toate ca Olanda este cunoscuta ca o tara cu o legislatie foarte permisiva in privinta consumului de droguri usoare, ambasadorul tarii a declarat ca "nu este o misiune sa vindem acest model!"
Autoritatile au prezentat aspecte privind economia judetului, in care isi desfasoara activitatea 51 de investitori olandezi, si au fost puse bazele unei colaborari viitoare, prin intalniri periodice ale autoritatilor locale cu consulul onorific al Olandei.

Simona Mazare - Observator

  • Actionarii SIF Banat-Crisana vor investitii in agricultura si IMM-uri

Presedintele SIF Banat-Crisana - Ioan Cuzman ar vrea sa investeasca si in agriculturaActionarii SIF Banat-Crisana au solicitat la Adunarea Generala a Actionarilor, care a avut loc la Arad, ca SIF-ul sa investeasca in viitor in agricultura si IMM-uri. Presedintele Consiliului de Administratie al SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman, a declarat ca i-ar placea sa investeasca in agricultura, dar deocamdata nu este deloc rentabil: "La nivelul agriculturii nu exista o strategie care sa permita investitii in conditii de siguranta. Nu exista o viziune coerenta in agricultura. Nu este dezvoltata piata cerealelor, exista probleme cu cresterea animalelor. Ne-ar placea sa putem investi in agricultura".
In strategia de dezvoltare a SIF-ului se afla majorarea capitalului investitional la 250 miliarde de lei pentru anul 2003. SIF Banat-Crisana va intra pe piata telefoniei fixe. Astfel, se va asocia cu Posta Romana pentru a infiinta un operator de telefonie fixa. Investitiile in societatile rentabile, cu un potential de crestere la bursa, vor continua. De asemenea, se va investi in industria farmaceutica si se va urmari dezvoltarea societatilor comerciale unde SIF-ul este actionar majoritar.
Actionarii SIF au fost ingrijorati ca razboiul din Irak le-ar putea aduce prejudicii. Unii dintre ei chiar au afirmat ca ar putea avea loc atacuri teroriste in firmele din portofoliul SIF sau ca din punct de vedere economic acestea vor avea de suferit. Ioan Cuzman a declarat ca intreaga economie va avea de suferit in urma acestui conflict, dar actionarii pot ramane linistiti ca se va incerca sa se evite pe cat posibil asemenea probleme.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Hoti voiajori prinsi cu casetofonul in mina

Au fost recuperate o parte din obiectele furate de hotii timiseni Doi tineri din Ortisoara, judetul Timis au fost prinsi in flagrant cand spargeau un autoturism in Arad. Ei fac parte din bandele de hoti voiajori care pentru a-si pierde urmele fura din alte judete. Narcis Manea, 23 ani si Florin Ivanescu, 21 ani au fost prinsi de catre politisti in Micalaca, zona 300 cand spargeau un autoturism. Ei foloseau chei portivite sau fortau portiera, insa daca lucrurile lasate in masini de catre proprietari erau deosebit de valoroase si primele doua metode nu reuseau, atunci spargeau geamul sau parbrizul, luau ce era de furat si dispareau. 
Politistii aradeni ii cerceteaza pe cei doi pentru savarsirea infractiunii furt calificat. Hotii risca pedepse cu inchisoarea cuprinse intre 7 si 15 ani. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Moneasa va intra in circuitul turistic european

Moneasa poate deveni o statiune de interes european - Virtual Arad News (c)2003Prefectul Dan Ungureanu s-a intalnit la sfarsitul saptamanii trecute cu omologul sau din judetul Bihor, precum si cu presedintele Consiliului Judetean Bihor.
Tema discutiilor s-a axat pe identificarea solutiilor pentru reabilitarea drumului judetean care leaga judetul Arad de Bihor, avand un rol important in dezvoltarea zonei Muntilor Apuseni, dar mai ales a statiunii Moneasa.
"A fost un moment foarte bun pentru a discuta in mod deschis problemele de interes interjudetean. Am stabilit termene de efectuare a unor activitati, cum ar fi proiectul de finantarea pentru pietruirea drumurilor judetene. Saptamana viitoare, impreuna cu prefectul de Bihor vom prezenta la Bucuresti acest proiect de reabilitare a drumurilor" a spus Ungureanu. Tot la Moneasa se vor efectua lucrari hidrografice pentru regularizarea apei din zona, cu scopul de a stimula crescatoriile de pastravi din zona.
De asemenea, prefectul a mai spus ca doreste ca statiunea Moneasa sa intre in circuitul turistic european, impreuna cu alte zone turistice din Bihor si Alba.
"Potentialul turistic al statiunii Moneasa trebuie exploatat, Aradul trebuie sa lupte pentru a realiza produse turistice specifice zonei" a mai spus prefectul.

M. Mot - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]