Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 3 ianuarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • O familie de pensionari a castigat marele premiu la Revelionul popular

In noaptea dintre ani, cerul Aradului a fost luminat de jocuri de artificiiFrigul si ploaia au reusit sa determine o mare parte dintre aradenii care vroiau sa-si petreaca noaptea de Revelion pe strand sa aleaga sa se "refugieze" in casa. In ciuda acestui fapt, chiar daca in jurul orei 23 pe strand erau foarte putini petrecareti care sa vizioneze programul organizat de Gospodarirea Comunala, la miezul noptii numarul acestora a ajuns la circa patru mii de persoane. "Numarul oamenilor care au venit la Revelionul popular a depasit asteptarile noastre. A fost surprinzator, tinand cont de timpul nefavorabil", ne-a declarat, ieri, Coloman Edeleni, directorul Gospodaririi Comunale.
Spectacolul a fost afectat, la randul sau, de ploaie. Totusi, au cantat cativa dintre solistii de muzica populara anuntati, printre acestia numarandu-se Grigorie Lese, Maria Dehelean si, ca o surpriza, Gheorghe Barlea – seful unui serviciu al GCA. Spectacolul folcloric a fost urmat de un recital al formatiei "Circa 7".
Focurile de artificii au fost de exceptie, iar focurile de tabara si tortele au fost binevenite pentru ca trecerea dintre ani sa nu fie prea friguroasa pentru participantii la Revelionul popular.
Prefectul Dan Ungureanu, primarul Dorel Popa si seful IPJ Nicolae Gudiu au urmarit corectitudinea extragerii castigatorilor premiilor oferite de organizatori. 
Marele premiu - o combina frigorifica - a fost castigat de o familie de pensionari, iar televizorul color si combina muzicala si-au gasit "stapani" in randul tinerilor.

Simona Mazare - Observator

  • Primul nou nascut din 2003 in Arad este baiat

Flavius Nicusor - primul nascut al aradului in 2003Primul aradean nascut in primele ore ale anuluil 2003 se numeste Flavius Nicusor si este al patrulea copil al familiei Pasaniuc din comuna Sagu.
Acesta s-a nascut la ora 4.50, la sectia de Neonatologie a Spitalului Matern, si este perfect sanatos. Mama, Marioara Pasaniuc de 34 de ani mai a nascut inca trei fete, Nicusor fiind cel mai tanar membru al familiei. Acesta cantareste 3,9 kg si are 52 de cm. Nasterea a fost asistata  de dr. Filimon. Tatal, Florentin Pasaniuc, electrician, considera ca acesta este cel mai frumos cadou pe care il putea primi cu ocazia Anului Nou.
Ii dorim primului nascut al anului 2003, sanatate, viata lunga si cat mai multe bucurii.
  • Liberalizarea pietei de comunicatii creeaza inghesuiala la telefonia fixa
Pe piata telefoniei fixe au aparut noi concurenti - Virtual Arad News (c)2003Peste 200 de firme vor sa intre pe piata serviciilor de comunicatii o data cu liberalizarea pietei de telefonie fixa, incepand cu 1 ianuarie 2003. E mult? E putin? Pot ei furniza servicii mai bune si la tarife mai mici decat RomTelecom?
Euforia de inceput este domolita chiar de voci din cadrul companiilor interesate care spun, la unison, ca va fi foarte greu sa se ia la tranta cu RomTelecom, ba chiar ca primele servicii de telefonie interurbana oferite de unii dintre ei vor deveni operabile, cel mai probabil, din luna februarie. In tot acest timp, RomTelecom nu va sta degeaba si probabil ca va mai ajusta niste tarife, astfel ca primul efect al liberalizarii va fi resimtit la convorbirile internationale, acolo unde se asteapta o scadere semnificativa a preturilor. In primele luni ale anului se vor purta negocieri foarte dure cu RomTelecom pe marginea tarifelor de interconectare, in functie de care vor fi stabilite tarifele celorlalti operatori care au avut curajul sa se arunce pe o piata a telefoniei fixe ce a gustat pana acum doar din fructul monopolului.
Afluenta mare de noi operatori
Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a primit, pana la 26 decembrie 2002,   235 de notificari pentru furnizare de servicii de comunicatii de la tot atatea companii. Printre acestea se numara, pe langa operatorii cunoscuti  - RomTelecom, Mobifon, Orange Romania, Telemobil, Cosmorom, ARTelecom -, noi companii cum ar fi Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), Telecomunicatii CFR, Astral Telecom, PC Net Data Network, Skytel, CableVision Romania, AT&T Global Network Services, Canad Systems Impex, Voxline Communications, Equant Romania, Hidroelectrica, Euroweb, KPNQuest Romania, Idilis, FX Internet, Romsat Cable TV, Logic Telecom, Dial Telecom, Romania Cable Systems, Romania Data Systems, Totalnet, Cable Systems. Desi ANRC a stabilit tarifele de interconectare, aproape toti acesti operatori vor trebui sa se aseze la masa negocierilor cu RomTelecom si sa stabileasca impreuna cu aceasta companie tarifele pe care vor trebui sa le plateasca operatorului national de telecomunicatii pentru ca, intr-un fel sau altul, fiecare apel telefonic al celor 235 de companii va trece prin reteaua RomTelecom. De aici si optimismul moderat afisat de multi dintre presedintii noilor operatori privind posibilitatea doborarii monopolului RomTelecom intr-un timp scurt.
SNR: "In februarie, vom oferi telefonie interurbana"
Desi are una dintre cele mai dezvoltate retele dintre toate cele 235 de firme, directorul general al SNR, Gabriel Grecu, ramane prudent cu promisiunile: "Practic, ceilalti operatori nu vor putea sa ofere servicii de telefonie interurbana incepand cu 1 ianuarie 2003. Noi ne-am interconectat cu RomTelecom intre Bucuresti si Cluj si am reusit sa facem primele teste pe 23 decembrie.  Apelurile dintre cele doua orase au functionat foarte bine". Grecu spune ca, pe 8 ianuarie, SNR va incepe discutiile cu RomTelecom privind acordul comercial de interconectare si ca societatea pe care o conduce nu va putea oferi servicii de telefonie interurbana pana ce aceste negocieri nu se vor finaliza. Dar cum vor functiona serviciile de telefonie interurbana oferite de SNR: "Serviciile oferite de noi vor functiona pe baza unei cartele preplatite. Clientul va cumpara din reteaua proprie a SNR sau de la orice sediu al Postei (n.r.  - SNR negociaza cu Posta un acord in acest sens) aceasta cartela cu o valoare de 200.000 sau 300.000 de lei care cuprinde un anumit numar de minute interurbane sau/si internationale. El se va putea duce la orice telefon public sau la telefonul sau de acasa, va forma codul de acces in reteaua SNR - 10.111 -, dupa care va forma codul PIN al cartelei, moment in care va putea sa efectueze apeluri", explica Grecu.
Directorul general al SNR spune ca, pentru inceput, liberalizarea va permite o competitie foarte mare pe traficul international, aici fiind avantajati cei doi mari operatori de telefonie mobila, Mobifon si Orange, care nu vor mai fi obligati sa imparta profitul pentru aceste convorbiri cu RomTelecom. Grecu sustine ca, cel mai probabil, la sfarsitul lunii februarie SNR va putea sa ofere in intreaga tara servicii de telefonie interurbana, daca negocierile cu RomTelecom se termina cu bine.
Este posibil ca tariful convorbirilor telefonice sa scada - Virtual Arad News (c)2003PC Net arunca manusa serviciilor "Voice over IP"
Voice over IP (VoIP) este o tehnologie alternativa la retelele traditionale de voce cu ajutorul careia legaturile telefonice se realizeaza folosind pentru transportul vocii reteaua  Internet.
Apelurile telefonice se pot efectua fie de la un telefon fix obisnuit, fie de la computer catre orice destinatie. Prima companie care si-a anuntat intentia sa ofere astfel de servicii de la 1 ianuarie este PC Net, al carei presedinte, Mihai Batraneanu, afirma ca liberalizarea se va axa, in primul rand, pe convorbirile internationale, in timp ce traficul national si local vor cunoaste o scadere a tarifelor dupa cateva luni de la liberalizare. Practic, cel care va dori sa foloseasca serviciile de VoIP va cumpara o cartela, va forma un cod de acces in reteaua operatorului (in cazul de fata 0800872638), dupa care va introduce codul PIN al cartelei si va fi liber sa apeleze pe cine doreste. Cardul este disponibil atat pentru firme, pentru Internet-Cafe, cat si pentru persoane fizice.
Batraneanu spune ca firma sa va publica, dupa 1 ianuarie tarifele pentru convorbirile internationale, urmand ca pentru tarifele interurbane sa desfasoare negocieri cu RomTelecom.
Telecomunicatii CFR: "Deocamdata doar pentru operatorii feroviari"
"Dupa 1 ianuarie vom oferi servicii complexe doar pentru operatorii de transport feroviar, urmand ca in primul trimestru al anului viitor sa analizam oportunitatea intrarii si pe piata telefoniei fixe pentru clientii persoane fizice", ne-a declarat Ion Zinca, directorul general al Telecomunicatii CFR. Intr-o prima faza, societatea va oferi servicii pe baza de cartela preplatita, la fel ca si ceilalti operatori, urmand ca dupa aceasta etapa sa implementeze o retea proprie similara cu a RomTelecom. "Din punctul de vedere al retelei suntem mult mai dezvoltati decat RomTelecom, pana in august 2003 vom adauga inca 1.000 de kilometri retelei noastre de fibra optica care  se intinde acum pe 3.530 de km. Suntem in discutii tehnice de interconectare si colocare cu RomTelecom, insa concurenta nu inseamna sa ii blochezi pe ceilalti doar pentru ca ai mostenit ceva. Pana la urma vom gasi o solutie si vom intra in aliante cu  operatorii locali sau cu cei mai mari", spune Zinca.
Operatorii de cablu se pregatesc pentru competitie
Oficialii grupului de firme Romania Cable Systems (RCS) & Romania Data Systems (RDS) au anuntat si ei ca intentioneaza sa devina, incepand cu 2003, operatori pe piata telefoniei fixe pentru a furniza servicii de telefonie pentru convorbiri locale, interurbane si internationale.
RCS a inceput, in urma cu trei ani, un program de investitii de 100 milioane dolari pentru a-si crea o retea nationala de transmisii de date si Internet, voce si imagine. Reteaua de fibra optica instalata pana in prezent masoara 2.000 de kilometri, dintr-un total de 4.000 de kilometri, care va conecta orasele Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Tirgu-Mures, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Timisoara, Craiova, Sibiu si Alba Iulia si retele metropolitane in cateva zeci de orase. RCS a primit de la Agentia Americana pentru Comert si Dezvoltare un imprumut nerambursabil in valoare de aproximativ 309.000  dolari pentru proiectarea si dezvoltarea unui proiect-pilot de telefonie fixa prin cablu in Bucuresti, Arad si Oradea.
Posta cauta parteneri pentru un operator de telefonie
Compania Nationala Posta Romana a lansat un proces de selectie a trei parteneri impreuna cu care sa participe la formarea unui nou operator de telefonie. "Reprezentantii companiei au avut, in ultimele luni, mai multe runde de negocieri pentru constituirea unui nou operator de telefonie. Discutiile se afla, in prezent, intr-un stadiu avansat, stabilindu-se ca viitorul operator sa fie o societate cu capital mixt, care va avea ca obiect principal de activitate furnizarea de servicii de voce si date", spun oficialii Postei.
Unul dintre partenerii proiectului ar putea fi o companie chineza de comunicatii, care ar furniza si solutia tehnologica. Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a anuntat ca Posta si ZTE - Zhongxing Telecommunication Equipment, unul dintre cei mai mari producatori de echipamente de telecomunicatii din China, au semnat un acord prin care cele doua companii vor incerca sa identifice un al treilea partener pentru infiintarea unui operator de comunicatii in Romania.

Stelian Negrea - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Din cauza eliminarii facilitatilor, majoritatea aradenilor s-a asigurat doar pe jumatate de an

Directorul Omniasig - Dumitru Pepici este multumit de cresterea numarului de asiguratiRomanii au avut la dispozitie doua saptamani pentru a incheia asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru anul in curs. Noile norme privind incheierea politei de asigurare obligatorie de raspundere civila auto au adus unele modificari fata de anii precedenti, una dintre acestea fiind eliminarea reducerilor, ramanand in vigoare doar reducerea de 20% in cazul persoanelor pensionate, respectiv de 50% in cazul persoanelor cu deficiente locomotorii, detinatori de motocicluri si de autoturisme adaptate infirmitatii lor.
Dublarea limitelor de raspundere si majorarea politelor, in medie cu 35% fata de anul anterior, sunt alte noutati privind RCA. Am incercat sa aflam care sunt primele evaluari ale societatilor de asigurare cu sucursale in Arad, dar nu toate isi reluasera ieri activitatea. La societatile unde s-a lucrat, inspectorii de asigurari munceau la introducerea politelor.
Oana Sabin, AGI Romania SA Asigurare-Reasigurare sucursala Arad, ne-a declarat ca, fata de anul trecut, numarul aradenilor care si-au facut asigurarea la aceasta societate a fost mai mic. "Majoritatea asiguratilor, peste 90%, a optat pentru o asigurare pe primele cinci luni ale anului. Pentru 2002, aproape toti si-au facut asigurari pentru tot anul, intrucat beneficiau de reduceri, dar acum acestea nu s-au mai acordat. Cei mai multi au venit in zilele dintre sarbatori", ne-a spus Oana Sabin.
In schimb, la Omniasig, numarul celor care au incheiat asigurarea a crescut fata de anul anterior, acestia alegand tot o asigurare pe primele cinci luni ale anului. "E prematur sa facem o evaluare, dar pot sa va spun ca au fost mult mai multi fata de 2002. Zilele de foc au fost 30 si 31 decembrie,  mai ca nu ne-au lasat sa petrecem Revelionul", ne-a declarat Dumitru Pepici, directorul sucursalei.

Marinela Barla - Observator

  • Gurahont - Uzina de apa alimenteaza noi localitati

Uzina de apa de la Gurahont va alimenta si alte localitatiInca de la darea ei in functiune, uzina de apa din Gurahont si-a justificat pe deplin existenta, datorita calitatii deosebite a apei. De la primele bransamente in casele oamenilor, solicitarile au intrecut cu mult asteptarile, astazi beneficiind de serviciile ei gospodăriile locuitorilor din Gurahont, Brazii, Iacobini, Bontesti, Cil, Radesti, Almas.
Pentru a afla si alte amănunte legate de activitatea uzinei de apa, am solicitat cateva detalii domnului Alexandru Vidinas, maistru principal la această uzină: "Din data de 15 noiembrie 2002 am dat in exploatare reteaua de apa din localitătile Iosas, Pescari din comuna Gurahont si Dieci. Comuna Dieci va beneficia de apa dupa incheierea contractului cu regia de apa si intocmirea actelor in vederea alimentării cu apa separat", ne-a spus interlocutorul nostru.
Dl. Vidinas doreste ca prin intermediul ziarului "Adevarul" sa facem cunoscut celor interesati ca se pot adresa la uzina de apa Gurahont, pentru a depune cereri in baza cărora se vor intocmi documentatii pentru bransarea intr-un timp scurt la reteaua de apa potabila.
Reteaua de apa deservita de Uzina din Gurahont are o lungime de peste 40 km. Aceasta dispune de fantani cu mari debite de apa, iar acolo unde va fi cazul vor fi forate altele noi. Panza freatica din zona este destul de mare si putem face fata cerintelor consumatorilor nostri, a conchis Vidinas.

Alexandru Herlau - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]