Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 2 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Universitatea de Vest Vasile Goldis - intr-un program al Bancii Mondiale Proiect-pilot pentru 440 de microferme

Interviu cu rectorul UVVG - Aurel ArdeleanInterviu cu dl. rector, prof. univ. dr. Aurel Ardelean
- Domnule rector, un proiect al Universitatii dumneavoastra care se bucura de finantarea Bancii Mondiale este cu siguranta de interes larg, depasind sfera strict academica. In aceasta idee, va rugam sa prezentati cititorilor nostri care este titlul proiectului si cui se adreseaza?
- Titlul proiectului pentru care am obtinut finantarea Bancii Mondiale este "Extensia in judetele Arad si Maramures a experientei omologate in tarile Uniunii Europene privind cuprinderea micilor crescatori de animale in sisteme asociative integrate." Vor beneficia pentru inceput de acest proiect pilot 440 de microferme specializate pe productia de lapte si carne si 16 unitati procesatoare din judetele Arad si Maramures.
Se stie ca Universitatea noastra are o puternica filiala la Baia Mare, iar pe de alta parte, specialistii nostri considera ca judetele Arad si Maramures sunt tipice pentru actuala structura de dezvoltare rurala a Romaniei.
- Este evident inca din titulatura ca proiectul se inscrie in sfera preocuparilor dumneavoastra de promovare a unor proiecte de impact european adresate unor comunitati locale. Care sunt obiectivele proiectului?
- Observatia dumneavoastra este corecta, proiectul este unul de tip antreprenorial, prin care Universitatea de Vest "Vasile Goldis" doreste sa-si aduca contributia la securitatea alimentara a romanilor. Principalul obiectiv al proiectului il reprezinta cuprinderea micilor fermieri si a procesatorilor interesati in asociatii integrate pe produsele carne si lapte. Vom pregati fermierii asociati in scopul adjudecarii rolurilor de operatori activi pe piata europeana a laptelui si carnii, in momentul aderarii tarii noastre la structurile U. E. Un alt obiectiv al proiectului este promovarea sistemului Smart Cart destinat inregistrarii, stocarii si transmiterii informatiilor in timp real in sistemul fermelor zootehnice. Cel de al treilea obiectiv este transferul de tehnologii specifice, aspect important in Romania, unde peste 85% din animale se cresc in exploatatii zootehnice mici, de tip familial.
- Asocierea in zootehnie este un deziderat mult mediatizat. Prin proiectul Universitatii dumneavoastra exista certitudinea ca acest deziderat sa devina realitate. Cu ce castiguri pentru beneficiari?
- Asocierea inseamna in primul rand reducerea riscurilor pentru ca asociatia din care face parte fermierul preia o parte insemnata din functiile de management si marketing si astfel veniturile asociatiilor cresc in medie cu 26%. Pe langa cresterea productiei totale se poate miza pe o reducere a riscurilor privind pierderile legate de desfacere - cu peste 50%. Proiectul nostru va promova un nou tip de relatii intre procesatori si producatori bazat pe principiul castig-castig, pe un sistem interdependent de management al calitatii de tip european si pe instituirea unui sistem de creditare a productiei. Prin aplicarea proiectului se va genera dezvoltare rurala, se vor crea noi locuri de munca in mod direct in zootehnie, agroprocesare si, indirect, in sectoarele de servire, in activitatea comerciala.
- Un proiect de o asemenea anvergura presupune pe langa finantarea Bancii Mondiale si atragerea unor parteneri. Care sunt acestia?
- Pe langa cei din Romania, dintre care amintesc in primul rand Institutul Roman de Cercetare, Extensie, Proiectare si Studii in agricultura, Agroprocesare, Agroturism si Silvoturism - IRCEPSAAA -, suntem onorati de sprijinul unor asociatii specializate din Austria (SF w-Agrotrade, N. O. Genetic Rinderzuchtverdend, Likra-Linzer Co.) In buna desfasurare a proiectului contam si pe sprijinul generos al autoritatilor locale din judetele Arad si Maramures.
- Care ar fi aportul specialistilor austrieci in proiect?
- Unul major - pentru ca vom realiza un transfer de tehnologii utilizate in Austria privind procesele de crestere si exploatare. Acesta se va realiza prin pregatirea profesionala a fermierilor in Austria, pentru formatori, cu experti austrieci. Se vor realiza demonstratii practice, sustinute de specialisti austrieci in microferme romanesti si se vor realiza loturi martor in Romania, cu tehnologii austriece.
- Domnule rector, o intrebare de final ar face referire la sansa celorlalte judete ale tarii de a fi beneficiarele formelor asociative in zootehnie.
- Proiectul nostru, unul pilot in marketing si agribusiness face parte din obiectivele de management strategic ale Senatului Universitatii de Vest "Vasile Goldis" de a dezvolta o cercetare stiintifica de tip antreprenorial, care sa faciliteze integrarea europeana a Romaniei. Contam pe sprijinul Asociatiei Generale a Crescatorilor de Pasari si Animale din Romania -AGCPA, astfel incat pana in 2007 sa putem inregistra 100.000 de ferme beneficiare ale proiectului nostru.
– Va multumim.

A consemnat,Vasile Filip - Adevarul

  • Criza de sange. Medicii de la Judetean s-au transformat in donatori

Medicii de la Spitalul Judetean au devenit donatorii de sangeCei care doneaza sange primesc bonuri de masa in valoare de 200 de mii de lei, doua zile libere de la serviciu (daca sunt bugetari) si bani.
Medicii de la centru ii asteapta pe aradeni si spera ca rezerva minima de plasma a judetului sa poata fi asigurata prin donatie.
Centrul de recoltare a sangelui are probleme in aceste zile datorita numarului mic de donatori si a solicitarilor mult prea mari.
Criza de plasma se datoreaza faptului ca in aceste zile la Centrul de transfuzii se prezinta doar 30 de donatori, cand in mod normal numarul acestora atingea 60.
Situatia este delicata mai ales la grupele B III si AB IV, unde medicii nu mai pot asigura necesarul in cazul unui accident colectiv sau a unui dezastru.
Ieri, mai multi medici de la Spitalul Judetean s-au prezentat la centrul de transfuzii ca sa doneze sange, in speranta ca exemplul lor va fi urmat si de alti aradeni.
Sangele donat a fost insa dus aproape instantaneu la Timisoara, si in orasul vecin fiind aceleasi probleme.
"Se poate vorbi de o criza segmentara de sange in Arad: in anumite zile avem sange, in altele nu. Cert este ca initiativa celor de la Judetean este bine-venita; ea are valoare in sine, caci avem acum mai multa plasma, dar are si valoare morala. Medicii ne-au spus ca sunt destule probleme in sistemul sanitar si macar pe cele pe care le putem rezolva pe plan local sa le rezolvam" declara dr. Moise, directorul Centrului de transfuzii.

Adriana Barbu - Observator

  • Campania electorala nu are voie sa tensioneze relatiile interetnice
Statuia Libertatii nu trebuie sa tensioneze relatiile interetnice Mai multe publicatii de limba maghiara considera ca sarcina de purtatori ai drapelului nationalismului antimaghiar in recent-declansata campanie electorala a PSD si-au asumat-o ministrul Culturii si al Cultelor, Razvan Theodorescu, si senatorul Adrian Paunescu. 
Sunt invocate luarile de pozitie recente, emanate de la Ministerul Culturii si Cultelor sub semnatura lui Razvan Theodorescu, privind intentia de oprire a reinstalarii grupului statuar de la Arad si finantarea continuarii sapaturilor arheologice initiate de Gheorghe Funar in Piata Libertatii din Cluj. 
Aceste doua obiective au fost invocate cu exces de zel de catre Adrian Paunescu intr-o emisiune de la postul "Realitatea TV", in care s-au rostit la adresa maghiarilor aprecieri mult mai dure decat cele folosite de C.V. Turdor la adresa PSD si a presedintelui Romaniei, aprecieri care au avut drept consecinta suspendarea postului de televiziune OTV. 
In replica, UDMR a convocat Comisia de monitorizare a colaborarii cu PSD, unde s-a pus chiar problema ruperii protocolului de colaborare intre cele doua partide.
Comisia de monitorizare a stabilit ca in cazul statuii de la Arad nu exista motive juridice sau estetice si a cerut ca grupul statuar sa fie reinstalat la locul si pana la data convenita cu organele centrale si locale competente.
In legatura cu finantarea sapaturilor arheologice din centrul Clujului, in emisiunea postului MTV2 din Budapesta, viceprimarul Clujului Boros Janos a declarat: "Situatia creata prin finantarea continuarii sapaturilor arheologice in loc de readucerea la forma initiala a Pietei Unirii din Cluj si impiedicarea remontarii Statuii Libertatii la Arad pot duce chiar si la retragerea sprijinului pe care UDMR il acorda pe baza de protocol de colaborare Guvernului Romaniei". 
Presa maghiara considera drept regretabil faptul ca inca din debutul campaniei electorale se recurge la arma nationalismului extremist.

Denes Gyula - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Fuziunea PNL - PNL Campeanu tulbura linistea liberalilor din Arad

Fuziunea PNL cu PNL-Campeanu creaza problemeVicepresedintele liberal Calin Popescu Tariceanu a anuntat semnarea protocolului de fuziune dintre Partidul National Liberal si Partidul National Liberal-Campeanu, documentul urmand sa fie aprobat de catre Delegatia Permanenta a PNL.
Radu Campeanu va fi numit presedinte fondator al PNL, iar partidul sau va avea patru membri in Biroul Executiv - doi membri plini si doi supleanti, patru reprezentanti in Delegatia Permanenta si cinci in Delegatia Reprezentantilor Nationali.
Situatia in cadrul organizatiilor judetene Arad ale celor doua formatiuni nu este nici pe departe una atat de linistita precum cea existenta la nivel national. Fostul presedinte al PNL Arad, Gheorghe Medrea, alaturi de un alt fost presedinte, Ioan Ciulica, se intorc in partidul care i-a lansat pe plan politic, pe filiera Campeanu.
Pretentiile pe care cei doi le emit nu sunt nici pe departe linistitoare pentru actualul lider liberal Titus Nicolae Gheorghiof, care a declarat din start ca organigrama filialei locale este completa, nemaifiind locuri pentru alti noi veniti.
Replica a venit foarte prompt din partea presedintelui PNL-Campeanu, Gheorghe Medrea, care a fost presedinte al PNL Arad in perioada '90-'92.
Acesta s-a prezentat la sediul liberalilor pentru a primi explicatii. Pretentiile fostului lider al PNL sunt foarte clare: functia de presedinte si vicepresedinte al organizatiei judetene si cinci locuri in Biroul Judetean, acesta subliniind ca PNL Campeanu are putere, avand inscrisi 800 de membri.
Fostul lider liberal sustine ca isi doreste presedintia filialei PNL Arad, neavand intentia de a ceda vreo pozitie din cele ce i se cuvin.

Elena Danila - Romania Libera

  • Schimbari la conducerea Directiei Silvice

Ioan Benceu este noul sef al Directiei Silvice AradIoan Benceu a fost numit director, iar Emil Toader, inginer sef
Directia Silvica Arad are, incepand de ieri, un nou director, in persoana inginerului Ioan Benceu, fostul sef al Ocolului Silvic Radna.
Benceu a fost instalat in functie in prezenta secretarului de stat Avram Craciunescu, a consilierului general din Cadrul Regiei Nationale a Padurilor, Dumitru Bunea, si a tuturor sefilor de ocoale silvice de pe raza judetului Arad.
Intre anii 1995 si 1997, Benceu a fost director general al SC Fortim SA din Timisoara (fostele IFET Arad si Timisoara), iar din 1998 lucreaza in cadrul Directiei Silvice Arad, la inceput ca sef de district, apoi ca sef de ocol la Ocolul Silvic Lipova, (n.r.-intre anii 1999 si 2001) si la Ocolul Silvic Radna (n.r.-in perioada 2001-2003).
"Printre prioritatile mele se afla finalizarea lucrarilor de fond funciar, respectiv atribuirea titlurilor de proprietate catre noii proprietari", a declarat Benceu, care a tinut sa precizeze ca are ca principala misiune "conservarea si dezvoltarea fondului forestier din judet, prin indeplinirea indicatorilor tehnici si economico-financiari, conform sarcinilor pe care le avem".
Trebuie spus ca tot ieri, a devenit oficiala si numirea lui Emil Toader in functia de inginer sef al Directiei Silvice.
Toader a mai ocupat aceasta pozitie intre anii 1990-1999, in ultima perioada aflandu-se la conducerea serviciului de fond forestier din cadrul directiei.

Lucian Serban - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]