Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 1 octombrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Ministrul Mitrea vrea sa ii bata pe nemti

Reprezentantii firmei germane si a celei romane au taiat panglica inaugurala la Astra CalatoriDe azi, la Arad se produc caroseriile pentru automotoarele "Sageata albastra".
Ieri, la Astra Vagoane Calatori, ministrul Miron Mitrea a taiat panglica inaugurala alaturi de reprezentantul companiei Siemens, revigorand astfel industria feroviara aradeana.
Prezenta inaltului demnitar s-a lasat cam mult asteptata, oaspetii germani, punctuali ca intotdeauna, fiind nevoiti sa dialogheze de complezenta in hala de primire pana la sosirea oficialului roman.
Directorul fabricii aradene, Valer Blidar, a dictat, in prezenta ministrului Mitrea, ca "la Astra trebuie sa se lucreze ca la Siemens in Germania".
Blidar a recunoscut ca transformarea nu e usoara, dar considera ca aceasta nu mai poate fi amanata nici o clipa.
"Am trimis multi angajati la instruire in Germania. Am reamenajat spatii, proiectate in urma cu 100 de ani, pentru ca sa putem fabrica la Arad caroseriile automotorului DESIRO. Folosim tehnica de ultima generatie, inventata de un roman "desigur stabilit in Germania"", a declarat directorul Blidar.
Ministrul Mitrea, intr-o tinuta extrem de degajata, care contrasta neplacut cu vestimentatia protocolara a oaspetilor germani, a remarcat importanta parteneriatului dintre Siemens si Astra Vagoane Calatori.
Facand legatura cu vremea mohorata de afara, Mitrea a spus: "Daca e adevarat ca atunci cand ploua vine bogatia, atunci sigur si acest contract va fi bun".
Oficialul guvernamental a recunoscut ca la inceput s-a aratat sceptic in privinta capacitatilor uzinei aradene de a produce vagoane bune pentru CFR, insa afirma ca acum nu mai are nici o indoiala asupra seriozitatii si priceperii lucratorilor de la Astra Calatori. 
Reprezentantul la varf al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului crede ca problema dotarii CFR-ului cu garnituri noi, moderne a fost amanata nepermis de mult.
"Inca din '95 am discutat despre necesitatea acestor automotoare. Dupa care au venit niste paranteze intre 1997-2000 (aluzie la guvernarea CDR - n.r.), cand totul a fost tras pe linie moarta. In 2001, am reluat legaturile cu Siemens si iata care sunt rezultatele", a declarat Miron Mitrea. 
De astazi caroseriile pentru "Sageata albastra" se fabrica la Arad Acesta afirma ca "Sageata albastra" este cel mai modern mijloc de transport al CFR-ului din ultimii 50 de ani.
Inainte de a intra efectiv in hala destinata construirii automotoarelor Desiro, Mitrea a mai tinut sa arate ca "dorim ca fabrica aradeana sa produca nu numai pentru intern, ci si pentru extern"
Demnitarul vrea sa creada ca, intr-un viitor nu prea indepartat, Astra Vagoane Calatori va fabrica si motoarele pentru "Sageata albastra", la o calitate superioara celor nemtesti. 
Declaratia sa a starnit un ras fin din partea reprezentantilor Siemens prezenti la inaugurare. 
In incheierea alocutiunii, Mitrea a facut si o urare. "Sa lucrati usor si bine", le-a transmis ministrul muncitorilor de la Astra Calatori.
Prefectul Aradului, Dan Vasile Ungureanu, a avut un discurs de bun simt si extrem de bine ancorat in realitatea cotidiana. 
Oficialul local a aratat ca parteneriatul dintre cele doua firme va crea noi locuri de munca, stabilitate in viata multor familii si prosperitate financiara. Alaturi de Mitrea si numeroase alte personalitati locale, Ungureanu a pasit in hala de lucru, unde invitatilor li s-a facut o adevarata demonstratie de maiestrie. 
O caroserie a fost plimbata deasupra capetelor mai multor oaspeti, folosinduse tehnica inventatorului roman stabilit in Germania.
Analiza efectuata de Autoritatea Feroviara Romana arata ca, in absenta unor modernizari rapide la CFR, exista riscul aparitiei unei crize la transportul de calatori. 
Cercetarile institutiei de control au relevat ca durata de viata a 70% dintre vagoanele romanesti este deja depasita, iar procentul devine si mai ingrijorator in cazul automotoarelor: 90% dintre acestea sunt "expirate"
Pentru a preveni un colaps in sistemul feroviar, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a contractat un credit extern, garantat de stat, care va fi utilizat de CFR Calatori pentru achizitionarea automotoarelor produse la Arad.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Palatul Copiilor si-a redeschis portile

Incepand de saptamana aceasta, Palatul Copiilor si-a deschis portile - Virtual Arad News (c)2003Peste 3000 de copii frecventeaza cercurile institutiei
Incepand cu aceasta saptamana, Palatul Copiilor din Arad si-a deschis din nou portile. 
Cercurile care isi vor desfasura activitatea in anul scolar 2003/2004 sunt foarte diversificate, de la cursuri de jurnalistica, informatica, pian, vioara, ceramica si arta fotografica, la cursuri de karate, dans modern, mecanica auto si aeromodelism.
In total avem 27 de cercuri cu profesori foarte bine pregatiti.
Cele mai solicitate cercuri sunt cele de informatica, de ceramica, de dans modern si aerobic.
Copiii sunt atrasi si de cercurile de cultura si civilizatie engleza, de karate si improvizatie teatrala.
Baietii, mai ales, sunt interesati sa invete mai multe date tehnice la cercurile de karting si aeromodelism, spune Alexa Peter, profesor coordonator la Palatul Copiilor.
Numarul copiilor care se inscriu la cercurile institutiei depaseste, in fiecare an, cifra de 3000.
Peste 3000 de copii avem inscrisi in fiecare an la cercurile noastre.
Acestia au varste cuprinse intre 5 si 18 ani. Cercurile au formate grupe de copii si, in general, o grupa are mai mult de 10-15 cursanti, spune Alexa Peter.
Orarul cercurilor este determinat de preferintele copiilor si de orarul pe care il au la scoala.
Avem elevi care au cursuri dupa-amiaza. Pentru acestia, exista cercuri si dimineata spune Alexa Peter.
Copiii care studiaza la cercurile de dansuri populare si instrumente de suflat au infiintat un ansamblu folcloric,Vidreana, care a participat la numeroase concursuri si festivaluri, nationale si internationale.Ansamblul folcloric "Vidreana" a participat recent la Tulcea la un festival, de unde s-au intors cu premiul pentru pastrarea traditiilor. 
Tot la Palatul Copiilor din Arad a fost infiintat, cu ani in urma, ansamblul "Sanzienele" care in prezent este foarte cunoscut a mai spus Alexa Peter. Cercurile de la Palatul Copiilor ofera elevilor oportunitatea de a-si descoperi si cultiva calitatile si talentele pe care le au si de a-si petrece timpul liber intrun mod placut. 
De asemenea, tot ceea ce se studiaza la fiecare dintre cercuri nu este trecator, fiecare domeniu de activitate avand aplicare si utilitate pentru viitor. 

Mot Maria - Agenda zilei

  • Mitrea confirmaAutostrada Arad-Nadlac, un lux interzis!
Miron Mitrea nu considera rentabila constructia autostrazii Arad-NadlacAradenii au avut parte de o stire nedorita in timpul vizitei ministrului transporturilor la Arad: acesta a recunoscut pentru prima data public ca autostrada Arad-Nadlac este departe de a se construi, pentru ca prognozele arata ca nu va fi rentabila. Toate celelalte trasee au  deja viitorul stabilit. 
Ministrul a descris un traseu detaliat al viitoarei autostrazi pornind de la Bucuresti si mergand pe cele doua ramuri  (de sud si de nord) spre occident. S-a putut afla ca pe segmentul Bucuresti-Pitesti se va lucra din primavara, ca centura Pitestiului este in faza de licitatie, ca pe traseul Pitesti-Sibiu prin Ramnicul Valcea (data fiind pozitia geografica) se va trece la reabilitarea drumului existent pe Valea Oltului, fiind imposibila constructia unei autostrazi.
Pentru cel de al doilea culoar, autostrada Bucuresti-Ploiesti se afla pe masa negocierilor pentru finantare, centura Ploiestiului este in lucru, drumul national Bucuresti-Comarnic va ramane pe patru benzi, tronsonul Comernic-Predeal este in negociere de finantare, segmentul Predeal – Rasnov cu centura ocolitoare a Brasovului are finalizate deja negocierile, tronsonul Brasov-Sibiu va fi finantat de BEI,  iar lucrarile la centura Sibiului primesc in scurt timp unda verde. Pentru autostrada Deva-Sibiu este facut deja studiul de fezabilitate, iar pentru Lugoj-Deva proiectul este intr-un stadiu destul de avansat.
La finalul acestui traseu, Mitrea a punctat  sumar faptul ca autostrada Arad-Timisoara va fi finantata de BEI si ca pe segmentul Arad-Nadlac nu se justifica autostrada, pentru ca nu exista un flux de circulatie de 58 de mii de masini pe zi.
"Sa  speram ca se va semna acordul de finantare ca sa demaram lucrurile  la autostrada in primavara. A fost greu, pentru ca am avut o discutie foarte serioasa cu cei de la BEI care, desi au promis initial ca vor semna in 2002 acordul de finantare, au declarat mai apoi ca in Romania autostrazile sunt un lux", a declarat ministrul transporturilor. 
In cele din urma, s-a dovedit ca doar  autostrada Arad-Nadlac e un lux.

Adriana Barbu - Observator

  • Colaborare intre jandarmi

Comandantul Jandarmeriei din Serbia a vizitat si biserica sarbeasca din AradComandantul Jandarmeriei din Serbia a vizitat ieri Aradul, unde s-a oprit pentru cateva minute la Biserica ortodoxa sarba.
Vizita de la Arad a fost ultima etapa din cadrul primei sale vizite in Romania, unde a purtat discutii cu conducerea Jandarmeriei Romane.
General locotenent Goran Radosavljenic, seful nou-infiintatei Jandarmerii din Serbia, a declarat ca vizita in Romania a fost extrem de fructuoasa, pentru ca doreste sa stranga relatiile de colaborare cu Jandarmeria Romana.
Au fost identificate posibilitati concrete de conlucrare cu jandarmii romani si a avut loc un util schimb de informatii, a precizat generalul sarb. Traditionalele relatii de prietenie dintre poporul roman si cel sarb si credinta ortodoxa comuna reprezinta cateva din garantiile succesului viitoarei colaborari dintre cele doua jandarmerii, a mai precizat comandantul Jandarmeriei din Serbia la Arad.
Generalul locotenent Goran Radosavljenic, care a aflat ca la Arad traieste o comunitate sarba care este respectata si care convietuieste in relatii de prietenie cu populatia romana, spune ca aceste relatii trebuie sa continue si in viitor pe aceleasi baze.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • De azi, la vanzare, doar motorina euro

Statiile de carburanti nu mai au voie sa vanda decat motorina euro - Virtual Arad News (c)2003Fata de cea obisnuita, aceasta e mai scumpa cu 2500 de lei
Incepand de astazi, 1 octombrie, statiile de carburanti din Romania nu mai pot vinde motorina obisnuita (cu o concentratie de sulf de 0,2%), la vanzare fiind doar motorina care respecta standardele euro. 
Hotararea de Guvern care prevede acest lucru mai spune ca cei care nu respecta termenul de 1 octombrie sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 50 si 100 de milioane de lei.
Principalul furnizor de pe piata romaneasca, SNP Petrom, a introdus spre vanzare motorina euro inca de anul trecut, in paralel comercializand si motorina obisnuita. 
Diferenta dintre cei doi carburanti se simte in special la pret, motorina obisnuita costand 19.500 lei litrul, iar cea euro, 22.000, fiind, asadar, mai scumpa cu 2500 de lei. 
Cei mai afectati de aceasta masura sunt transportatorii si proprietarii de masini mici care circula pe motorina, care sunt nevoiti, de acum, sa scoata mai multi bani pentru a-si umple rezervoarele.

Gerlinde Knap - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]