Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 31 mai 2002

Virtual Arad impreuna cu , va prezinta ultimele stiri din Arad in format Real Media.
Selectati stream-ul dorit in functie de tipul de conexiune:

Acest serviciu este in stadiu experimental. Va rugam sa ne transmiteti orice observatii la adresa florin@virtualarad.net.

 

  • Saracia a scos aradenii in strada - "Asa nu se mai poate !"

La protestul pe plan national au participat si aradeniiPeste 400 de oameni, dupa estimarile cadrelor de politie, au protestat, ieri, in fata Palatului Administrativ. Un numar extrem de redus, tinand cont ca se astepta o prezenta de circa 3.500 de persoane. Sindicatele afiliate la Blocul National Sindical si Cartel Alfa, adica cele de la CET, SC Moda, Feroneria, Posta, si chiar reprezentantii Ligii Pensionarilor au protestat impotriva guvernarii, pentru un trai decent. Numarul angajatelor de la SC  Moda SA a dominat in masa protestatarilor, acestea fiind cele care au, explicat in cel mai concludent mod actiunea de protest, prin pancarda cu inscriptia. "Vrem o Romanie noua... nu voua!"
Marii absenti 
Protestul aradenilor se inscrie intr-o ampla actiune, la nivel national, de mitinguri si pichetari impotriva Puterii. Prezenta redusa la miting a reusit sa-i surprinda pe liderii sindicali locali. Marii absenti au fost angajatii de la SC Sabina & Co, si cei de la Astra Vagoane, lucru comentat de la pupitru de Traian Deliman, liderul BNS: "Toti vor si ajunga in Rai, dar nu vor sa moara!". Vasile Darzu, liderul Cartel Alfa, a sustinut, insa, ca absenta se datoreaza unor presiuni de ordin politic. "Sa lucrat pe plan politic", a spus acesta.
"Hotii!" 
Guvernantii au fost tinta "tirului" protestatarilor, care s-au rezumat la a scanda doar "Hotii!". Liderii de sindicat au tinut sa sublinieze: "Le reamintim guvernantilor ca nu poti fi conducator fara cel condus, or ei emit acte normative pentru ei, nu pentru noi! "
Prefectul Ungureanu a fost prezent tot timpul la miting
Aradenii au protestat pentru pentru elaborarea unei strategii in scopul cresterii nivelului de trai, pentru a nu mai mari "birurile" si preturile produselor. In acest sens, a fost intocmita o lunga lista de solicitari, cu opt capitole, fiindu-i inmanata prefectului Dan Ungureanu, care, pe toata durata mitingului s-a aflat in multime! 
Traian Deliman a declarat ca "aceasta lista va fi inaintata Guvemului, iar daca nu primim raspuns favorabil, trecem la alte manifestari." 
Saracie 
"Luptam impotriva preturilor care sunt tot mai mari!", ne spune o angajata a SC Moda, "dupa ce platesc cheltuielile la bloc raman aproape fara bani" se plange un angajat al SC Feroneria, iar Traian Deliman a subliniat ca
Pentru aceasta, guvernantii trebuie sanctionati, a concluzionat acesta. 
Cu toate ca se anunta un miting exploziv, de fapt, a fost un protest "suav", numarul oamenilor de ordine mobilizati la Primarie reprezentand aproape jumatate din masa cuminte a protestatarilor. Prefectul a precizat, totusi, ca este un semn ca ceva nu merge bine, subliniind insa, ca "exista o tendinta din partea Guvernului de a solutiona problemele salariatilor". De aceasta depinde insa viitoarea "liniste stradala",desi cum si Vasile Darzu a declarat, "Urmatoarea masura de protest este un miting-maraton la Bucuresti, de cel putin 20 de zile"

Simona Mazare - Observator

  • Muzica la strand, pana la miezul noptii!

Discotecile de pe Strand vor trebui sa-si reduca decibelii...Masura se refera doar la volumul care depaseste nivelul admis al decibelilor, in cazul discotecilor si al cluburilor
Muzica de la Strandul Neptun a provocat o lunga serie de discutii si de dispute. Ieri, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului, Mihai Covic, a afirmat, in conferinta de presa desfasurata la Prefectura, ca muzica data la un volum puternic va fi permisa pana la ora 0,00. De la aceasta regula va fi exceptata noaptea de sambata spre duminica si, la propunerea prefectului, posibil si noaptea de vineri spre sambata. De asemenea, in contractele care vor fi incheiate de noul administrator Edeleni Coloman, se va include o clauza referitoare la nivelul zgomotului. Nerespectarea acestei clauze va atrage rezilierea contractului. Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Arad a demarat deja o serie de controale in incinta strandului Neptun, impreuna cu Politia. "Combaterea poluarii fonice in incinta Strandului Neptun este o problema care treneaza deja de cativa ani si care a ajuns inclusiv la Guvern. Saptamana trecuta am avut controale, cu echipe constituite peste noapte, care au intrat cu bilet, pentru a nu fi un control anuntat. Am dat avertismente si amenzi." a declarat Mihai Covic, directorul APM.. Se spune ca exista patru- cinci agenti economici care polueaza fonic la Strandul Neptun. Potrivit APM, acestia sunt Cappucino, care a fost sanctionat cu 5 milioane lei, Sfinx (2 milioane lei), Shadows (3 milioane lei) si Party Club (2 milioane + avertisment). Urmatorul pas este suspendarea activitatii de discoteci, daca respectivele localuri vor continua sa ignore avertismentele. S-a promis ca situatia va fi rezolvata intr-o saptamana. De aceasta masura vor fi afectati  doar agentii economici care au muzica ce depaseste nivelul admis al decibelilor.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Fostii dascali de la Colegiul National "Elena Ghiba Birta" si-au dat intalnire

Profesorii de la Colegiul "Ghiba Birta" se intalnesc anual...Zeci de cadre didactice de la Colegiul National "Elena Ghiba Birta", care de-a lungul anilor au predat si au invatat generatii intregi de aradeni, au avut ieri, o intalnire de suflet. Alaturi de ei au fost si colegii lor mai tineri, precum si corul colegiului. Momentul a fost placut, iar cei prezenti au depanat amintiri, asa cum faceau pe vremuri, in cancelarie. Cei 35 de profesori se intalnesc de cinci ani incoace, la Clubul Presei, intr-un cadru extrem de placut, sub directa coordonare a profesoarei Delia Botan. Spre deosebire de alti ani, acum pentru intalnire, fiecare cadru didactic pensionar, a primit acasa cate o invitatie scrisa. In fiecare an, in ultima joi din luna mai, pensionarii organizeaza o intalnire, cu cu scopul de a se revedea, de a vedea ce s-a mai realizat in ultimul an, ce a mai facut familia, si pur si simplu de a petrece impreuna cateva ore. Anul acesta Doamna directoare Valentina Iegariu a organizat un "La multi ani!" pentru profesorii care au fost pensionati de la acest liceu. Acestia participa cu bucurie la aceste intalniri si se gandesc cu nostalgie la anii cand au predat la Colegiul National "Elena Ghiba Birta", unde se intalnesc chiar si cu fostii lor profesori, de pe vremea cand si ei au fost elevi la acest liceu, acesta constituind un moment de destindere care ii face sa uite, pentru moment, de greutatile vietii. Toate actiunile profesorilor sunt organizate cu sprijinul fostilor elevi, care le asigura posibilitatea reintalnirii. Fostii dascali si-au dat intalnire si anul viitor, in ultima joi a lunii mai. 

  • Proprietarii patrupezilor - amenintati cu inchisoarea

Presedintele Asociatiei Chinologice - Gheorghe Schill doreste parc chinolgicDe sambata, 25 mai 2002 a intrat in vigoare Ordonanta de urgenta nr. 55/2002 privind regimul de detinere a cainilor periculosi sau agresivi. Cu toate ca reprezentantii Asociatiei Chinologice Romane sustin ca actul normativ are la baza modele europene, ordonanta a starnit o serie de nemultumiri in randul proprietarilor de patrupezi. Aceasta, deoarece legiuitorii au instituit un regim destul de sever in privinta detinerii si plimbarii cainilor. Nerespectarea prevederilor poate atrage dupa sine pedepse pecuniare de pana la 30 de milioane de lei in cazul contraventiilor si pedeapsa cu inchisoare de pana la 20 de ani in cazul infractiunilor.
13 rase sub lupa
Ordonanta incepe prin a face deosebire intre cainii periculosi, respectiv agresivi. Sunt considerati periculosi cainii apartinand urmatoarelor rase, grupate in doua categorii diferite:
a) cainii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;
b) cainii din rasele Staffordshire, Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.
Sunt considerati caini agresivi cei care, fara sa fie provocati, musca sau ataca persoane ori animale domestice in locuri publice sau private si cei care participa la lupte intre caini sau care au fost antrenati in acest scop. Nu intra in categoria cainilor agresivi cainele care ataca sau musca o persoana care a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate privata sau publica protejata de acel caine.
Proprietarii cainilor periculosi au doar indatoriri
In privinta proprietarilor sau detinatorilor temporari de caini periculosi, ordonanta instituie limita minima de varsta de 18 ani. Ei mai trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu si sa nu fi fost condamnati pentru savarsirea unei infractiuni contra persoanei.
Proprietarii, detinatorii temporari ai cainilor periculosi, cat si ai celor agresivi au obligatia sa inregistreze cainii la Asociatia Chinologica Romana (AChR), afiliata la Federatia Chinologica Internationala, si sa inscriptioneze in mod vizibil, la intrarea in apartament sau in imobil ori pe imprejmuirea aferenta imobilului respectiv, avertismentul "Caine periculos" sau, dupa caz, "Caine agresiv".
Proprietarii cainilor periculosi au, de asemenea, obligatia ca in 60 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei sa depuna la sediul politiei in a carei raza este situat imobilul de detinere a cainelui o adeverinta in fotocopie, eliberata de AChR, din care sa rezulte incadrarea cainelui in categoria de caine periculos. In afara de adeverinta, mai trebuie inaintata la politie si o declaratie pe proprie raspundere care sa cuprinda:
Cainii din rasa Pit Bull sunt considerati periculosi... – numarul de identificare a cainelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
– efectuarea vaccinarii antirabice si a rapelurilor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
– dovada efectuarii sterilizarii cainilor din rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog si dovada existentei unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de acesti caini.
In cazul schimbarii adresei, proprietarii de caini periculosi au obligatia sa depuna in termen de 48 de ore, la sediul politiei in a carei raza se afla noua adresa, documentele mai sus mentionate.
Pierderea sau decesul unui caine periculos, precum si instrainarea cainilor agresivi vor fi declarate in termen de 48 de ore la sediul politiei in a carei raza se afla imobilul de detinere al cainelui.
Botnita, zgarda si lesa – obligatorii
Accesul cainilor din rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog in localurile publice, in mijloacele de transport in comun, precum si in alte locuri publice, cu exceptia drumurilor publice si a cailor de acces catre acestea, este interzis.
Ei pot fi plimbati in partile comune ale imobilelor in care sunt detinuti, pe drumurile publice si pe caile de acces catre acestea numai daca poarta botnita si sunt tinuti in zgarda si lesa sau ham de catre proprietar ori de catre detinatorul temporar. Stationarea acestor caini in partile comune ale imobilelor este interzisa.
Bandog
Un regim ceva mai bland este aplicabil cainilor periculosi din a doua categorie, precum si cainilor din rasele Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobanesc de Asia Centrala, Komondor, Kuvasz, Schnauzer Urias si metisii lor. Accesul acestora in localurile publice, in mijloacele de transport in comun, in locurile publice, precum si in partile comune ale imobilelor este permis numai daca poarta botnita si sunt tinuti in lesa de catre o persoana care indeplineste conditiile prevazute de orodonanta.
Asociatia vrea parc chinologic
Ultima fraza a articolului 6, aliniatul 4 spune ca: "In locurile special amenajate pentru caini accesul cainilor prevazuti in prezentul alineat (n.r.: cainii periculosi din a doua categorie, precum si cainilor din rasele) Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobanesc de Asia Centrala Komondor, Kuvasz, Schnauzer Urias si metisii lor este permis fara botnita si fara lesa.
Singura problema este insa faptul ca in majoritatea localitatilor nu exista un loc special amenajat, nu numai din cauza lipsei banilor, ci in principal, datorita lipsei culturii canine din Romania. Situatia este asemanatoare si la Arad. Gheorghe Schill, presedintele Asociatiei Chinologice Romane spune: "Au trecut deja opt luni de cand am depus la Primarie solicitarea pentru repartizarea gratuita a unui teren situat pe malul stang al Muresului, in aval de terenurile de tenis Astra, intre dig si rau. Aici vrem sa amenajam un parc chinologic, unde cainii sa poata fi lasati liber. Dorim de asemenea ca in viitor, sa existe in fiecare cartier mai mare cate un parculet cu destinatie asemanatoare. Cu toate ca exista promisiuni ca vom obtine terenul, pana acum nu am primit un raspuns concret".
Viceprimarul Levente Bognar ne-a declarat in aceasta privinta, ca: "Primaria are in vedere rezolvarea problemei, insa pana acum nu s-a reusit clarificarea situatiei juridice a terenului."

Gabriela Gujdar - Occident

  • Pentru a ajunge la standarde europene, strandul din Curtici are nevoie de 5 miliarde de lei

Strandul din Curtici doreste sa ajunga la standarde europene - Virtual Arad News (c)2002Sezonul estival si-a intrat deja in drepturi. Daca pentru strandul din Arad s-au gasit bani pentru reamenajare, reparatii si alte cheltuieli, nu acelasi lucru se poate spune despre strandul din Curtici care, desi nu este atat de mare ca "fratele" sau aradean, este la fel de cunoscut, cel putin de catre oamenii din judet. Intr-una din vizitele noastre in judet, am ajuns si pe la Curtici, unde ne-am interesat, printre altele, si despre situatia strandului curticean. Pentru a afla mai multe amanunte am discutat cu viceprimarul orasului Curtici, d-l Vicentiu Almasi. Dansul ne-a spus ca strandul este "invechit" adica, din punctul de vedere al starii sau al serviciilor oferite clientilor, aceasta zona de agrement este "depasita de evenimente." Vicele V. Almasi spunea ca "noi ne-am dorit sa concesionam strandul unora care sa dispuna de fonduri si care sa investeasca sume importante in strand, dar nu am gasit inca astfel de persoane. Pentru ca strandul sa arate asa cum cer standardele europene ne-ar trebui cam 5 miliarde de lei, suma de care noi nu dispunem." Problema este ca cei care si-au aratat interesul vis-a-vis de aceasta problema vor sa intre in posesia strandului, "nu sa bage bani in el si dupa 50 de ani sa-l piarda." Deocamdata edilii orasului intentioneaza sa mai pastreze strandul inca un an sub aripa administratiei locale, urmand ca la anul sa se faca demersuri pentru concesionarea sau chiar vanzarea acestuia. De la deschiderea sezooului estival au fost investite aproximativ 80 de milioane de lei in lucrari de reparatii (revopsirea bazinelor, reparatii la reteaua de conducte, dusuri etc.).
 Din pacate aceasta suma nu poate sa acopere toate lucrarile de reamenajare care ar trebui facute in incinta strandului, existand multe probleme ce necesita o rapida solutionare. Strandul ar fi putut fi privatizat cu patru ani in urma cand un cetatean german a pus pe masa edililor din Curtici nici mai mult nici mai putin decat un milion de marci germane pentru amenajarea strandului. Tot din pacate, consilierii locali au respins tentanta propunere, care ar fi facut posibila utilizarea strandului si pe perioada de iarna. Acum curticenii plang in pumni gandindu-se la cum ar fi putut sa arate strandul lor dupa ce s-ar fi "pompat" in el un milion de marci. Niciodata insa nu e prea tarziu, asa ca la anul, poate va da Cerul si curticenilor mintea cea de pe urma.

R.M. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]