Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 30 decembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • De sarbatori, jandarmii asigura ordinea publica cu efective dublate

De sarbatori patrulele de jandarmi vor fi dublateIn aceste zile jandarmii vor asigura ordinea publica cu efective sporite. Practic, odata cu inceperea vacantei scolare jandarmii care asigurau paza la scoli si licee au trecut inapoi la ordine publica. Ofiterul de serviciu al detasamentelor mobile 4-5 Arad, maiorul Dan Popa, ne-a declarat ca in ultimele zile nu au fost inregistrate evenimente deosebite. "Doar cateva scandaluri minore pe fondul consumului excesiv de alcool... A mai fost in plus si cazul masinilor vandalizate din zona garii."
O alta problema cu care s-au confruntat jandarmii in aceste zile a fost cea a petardelor care deranjeaza cetatenii din oras. Reclamatiile pe aceasta tema curg in perioada sarbatorilor de iarna pe adresa jandarmilor si a politiei. Utilizatorii sunt destul de greu de prins insa. Capitanul Nicolae Slev, ofiter in cadrul Statului Major al UM 0803, a precizat ca jandarmii vor fi la datorie inclusiv in noaptea de Revelion "pentru a preintampina orice manifestare care ar putea duce la tulburarea linistii si ordinii publice".

Olimpiu Bulzan - Adevarul

  • Ilegalitatile la frontiera de vest continua si de sarbatori

Politia de frontiera a mai depistat persoane care incercau sa iasa ilegal din taraLa sfarsitul saptamanii trecute, nu mai putin de 7 persoane au incercat sa iasa ilegal din tara
Nici in aceasta perioada a sarbatorilor de iarna, politistii de frontiera aradeni nu au avut zile lipsite de evenimente. La sfarsitul saptamanii trecute, nu mai putin de 7 persoane au incercat sa treaca ilegal granita cu Ungaria, apeland la diferite ilegalitati. Astfel, la P.C.T.F. Nadlac au fost depistati doi cetateni turci care au incercat sa iasa ilegal din Romania, folosind pasapoarte grecesti falsificate. Cei doi au intrat legal in Romania, si-au procurat pasapoarte false, contra sumei de 5000 de dolari fiecare, dupa care au incercat sa ajunga in Germania. Un alt caz asemanator este cel al Elenei B., care a fost returnata din Spania la mijlocul lunii decembrie, dupa ce a fost depistata muncind la negru. Intrucat avea interdictie de a mai intra in spatiul Schengen, femeia a apelat la serviciile unui necunoscut, care in schimbul sumei de 350 euro i-a obtinut un pasaport falsificat prin inlocuirea fotografiei. Persoanelor in cauza le-au fost intocmite dosare penale pentru savarsirea infractiunilor de fals privind identitatea si tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat. Numarul romanilor care au trecut prin punctele de frontiera in primele 11 luni ale anului este de 10.140.821 cetateni, cu aproximativ 9,1% mai putini decat in aceeasi perioada a anului trecut. Dintre cei 5.709.684 romani care voiau sa iasa din tara, 367.722 au fost intorsi din drum de politistii de frontiera, cei mai multi (183.121) deoarece nu au putut face dovada mijloacelor de intretinere. De asemenea, la peste 80.000 s-au descoperit nereguli in actele de calatorie, iar 256 au fost depistati cu pasapoarte sau vize falsificate. Astfel, masurile luate dupa ce statele din Uniunea Europeana a decis ca romanii sa nu mai aiba nevoie de vize au constituit o bariera pentru posibilii emigranti. In comparatie cu aceeasi perioada a anului 2001, au ramas in strainatate mai multi romani (543.103, fata de 408.040). 306 cetateni au incercat sa treaca fraudulos frontiera, iar 156 de cetateni straini au incercat sa intre ilegal in Romania. Pentru ca situatia in ceea ce priveste circulatia persoanelor sa se imbunatateasca, s-a realizat un plan, ale carui principale masuri sunt derularea unor campanii de informare a cetatenilor, dezvoltarea posibilitatilor de migrare legala in tarile UE prin acordurile de forta de munca si alinierea politicii de vize pentru tari terte cu risc de migratie, cu cea a UE.

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Desi consilierii opozitiei nu sunt de acord,  Aradenii vor plati fractionat parcarea

Directorul Parctronik - Adrian Pica doreste instituirea de facilitati la ParcareHotararea privind modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a parcarilor publice din municipiu nu a primit, in ultima sedinta a Consiliului Local Arad, vot favorabil. Votul negativ al opozitiei a fost suficient pentru a declansa scandal intre consilieri, Rodica Borza considerand ca opozitia a votat impotriva cetatenilor, care nu vor beneficia, printre altele, de contorizarea parcarii la jumatate de ora. Hotararea presupunea modificarea orarului de functionare a parcarilor, dupa cum urmeaza: pentru programul de vara (1 martie -1 noiembrie), taxarea s-ar fi facut, de luni pana vineri, intre orele 8.00- 20.00 si sambata intre orele 8.00-14.00, iar pentru programul de iarna, de luni pana vineri, intre orele 8.00-14.00. Modificarea regulamentului presupunea si completarea acestuia cu un nou capitol, "Facilitati", unde se indica faptul ca persoanele juridice care au un numar mai are de 50 de abonamente vor beneficia de o reducere de 50% a pretului abonamentului. Tot la "Facilitati", era prevazut faptul ca persoanele care isi fac abonament pe minimum 12 luni vor beneficia de o reducere de 30% a abonamentului si ca, pentru rezidenti, se vor acorda abonamente in parcarile mediane aflate pe Bulevardul Revolutiei. Consilierii locali au votat o serie de amendamente, precum cel referitor la informarea, stabilita pentru prima sedinta a CL din 2003, a modului in care au fost aplicate prevederile hotararii, parcarea cu program fractionat (de jumatate de ora), completarea comisiei care se ocupa de parcari cu specialisti independenti, afisarea instructiunilor de folosire a aparatelor de taxare in doua limbi de circulatie internationala etc. Prezentarea caietului de sarcini a concesionarii activitatii de parcare si gratuitatea parcarii pentru ziua de sambata nu au trecut insa de alesii locali!
Totusi, Parktronic a hotarat altfel
Directorul firmei care implementeaza sistemul Parktronic, Adrian Pica, a declarat, ieri dupa-amiaza: "Suntem indignati de faptul ca noi incercam sa facem sistemul pe placul aradenilor, iar consilierii incearca sa atraga asupra noastra antipatia populatiei, votand impotriva facilitatilor pe care dorim sa le promovam. Nu inteleg care ar fi motivul pentru care aradenii sa nu poata beneficia de facilitati?! Avem deja 7500 de semnaturi in favoarea Parktronic; din discutiile cu oamenii, au reiesit anumite idei, pe care noi am incercat sa le punem in practica. Desi consilierii locali nu sunt de acord, de la 1 ianuarie, noi vom aplica oricum taxarea la jumatate de ora, pentru ca lucrul acesta nu depinde de votul consilierilor. Parcarea va costa 3000 de lei pentru jumatate de ora. La mijlocul anului viitor, vom introduce si sistemul de taxare pe baza de monede. Vom cumpara niste cititoare laser foarte performante, pentru ca monedele sa nu poata fi falsificate".

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Podurile de gheata de pe Mures nu sunt periculoase

Deocamdata podurile de gheata de pe Mures nu prezinta pericol - Virtual Arad News (c)2002Chiar daca in judetul nostru iarna nu si-a intrat cu adevarat in drepturi, temperaturile nu au fost foarte scazute si nici nu a nins decat foarte putin, de cateva zile, pe Mures au aparut poduri de gheata. Bucatile de gheata, destul de mari, plutesc pe ape, iar nivelul Muresului a crescut semnificativ.
Cu toate acestea, specialistii au declarat ca nu exista pericolul inundatiilor, nefiind atinse nici cotele de atentie, asa cum pericol nu reprezinta nici podurile de gheata, care nu necesita dinamitarea, ele incepand sa se topeasca.

Camelia Tuduce Berar - Observator

  • Basmele fotbalului romanesc (10): Batrana Doamna a pus la respect regina Europei

Stadionul UTA aminteste de renumele de odinioaraPe stadionul din Arad au cazut multe "capete incoronate"
Deceniul care a precedat marea performanta a nationalei si calificarea la Cupa Mondiala din 1970 n-a insemnat doar o cursa solitara a dinamovistilor, care-si construisera o echipa doldora de vedete si internationali. Spre finalul decadei, dupa o perioada de "interregn" in care Petrolul (‘66), Rapid (‘67) si Steaua (‘68) si-au adjudecat cate un titlu, la rampa a iesit una dintre cele mai puternice formatii pe care le-a dat provincia in perioada postbelica: UT Arad.
Infiintata in '45 de baronul Neumann, un magnat care detinea fabricile de textile din Arad, echipa a purtat la inceput denumirea de ITA (Industriile Textile Arad). Dupa nationalizare, clubul a ramas sub aripa fabricii, schimbandu-si doar prima initiala ("Uzinele" in loc de "Industriile"). UTA este, fara nici un dubiu, adevarata campioana provinciei, fiind si cea mai galonata echipa din afara Bucurestiului, cu sase titluri nationale si doua Cupe ale Romaniei. Dupa victoriile din '47, '48, '50 si '54, aradenii au revenit in forta spre finalul deceniului sapte, obtinand alte doua titluri, in '69 si '70.
La Arad se adunase o generatie de exceptie, care a facut legea nu numai in Divizia A, dar a reusit si prima mare performanta postbelica a unei echipe de club din Romania, prin eliminarea celebrei Feyenoord Rotterdam. Printre vedetele de pe malul Muresului se numarau internationalii Domide, Gornea, Kun, Dembrovszki si legendarul Petschowski.
Domide a jucat numai la UTA
In editiile 1968-1969 si 1969-1970, UT Arad a cucerit titlul de campioana intr-o maniera categorica. "Aveam o echipa excelenta, nu ne-a stat nimeni in cale. Puteam castiga titlul si in al treilea an, dar am fost fraieri si ne-a luat Argesul fata", ni s-a destainuit Flavius Domide, astazi in varsta de 56 de ani, unul dintre jucatorii in voga din acele timpuri. Interesant este ca mijlocasul ofensiv al aradenilor a adunat in Divizia A 342 de jocuri, numai in tricoul formatiei aradene! Acestei performante de exceptie i se pot adauga 75 de goluri in primul esalon, 18 selectii in nationala si 16 meciuri in cupele europene. "Am avut oferte de la Steaua si Dinamo, iar spre apusul carierei, de la FC Arges. Am fost un patriot local si nu-mi pare rau", spune Domide.
"Ne-a fost teama ca luam multe"
Cea mai mare performanta a fotbalului aradean, dar si a celui romanesc la nivel de club pana in anii '80, o reprezinta eliminarea olandezilor de la Feyenoord Rotterdam, nimeni altii decat detinatorii Cupei Campionilor Europeni. Era septembrie 1970, in primul tur al celei mai importante competitii intercluburi. Feyenoord, laureata a intrecerii cu numai cateva luni in urma, se prezenta cu toate valorile. "Ne-am cam speriat. Ne gandeam sa nu luam multe goluri. Un alt aspect este relevant. In urma cu un an, ne batuse Legia Varsovia cu 2-1 la Arad si cu 8-0 la ei acasa. Ne facuseram de ras. Cred ca am vrut sa stergem acea mare rusine si am jucat de la egal la egal", rememoreaza Domide. Intr-adevar, pe 16 septembrie 1970, UTA a remizat la Rotterdam, obtinand un 1-1 care a facut inconjurul Europei. "Pentru noi a marcat Florian Dumitrescu, printr-o superba lovitura de cap. Am avut mult noroc, fiindca 70 de minute ne-au "calarit" rau de tot", continua unul dintre participantii la acel memorabil meci. Doua saptamani mai tarziu, la Arad, returul s-a incheiat nedecis: 0-0. "Scopul a fost sa nu primim gol. Reusita de la Rotterdam era suficienta pentru calificare. N-a fost usor. La Arad am reusit sa mentinem echilibrate ostilitatile. Puteau sa marcheze si ei, dar si noi. A fost o confruntare de la egal la egal", isi aminteste Domide.
Prima de 4.000 de lei
In urma acelui meci, fiecare component al "Batranei Doamne" a fost rasplatit cu 4.000 de lei, echivalentul a peste doua salarii in acea vreme. "Ne-a mai suplimentat UGSR-ul, care era pe vremuri, cu vreo mie de lei. A fost bine. Pe vremea aceea nu contau banii asa de mult", afirma Domide. In turul urmator, UTA i-a intalnit pe sarbii de la Steaua Rosie Belgrad, formatie din care n-a lipsit vedeta Geaici. "Ne-au batut rau de tot: 3-0 la Belgrad si 3-1 la Arad. Nici n-am suflat. Momentul psihologic s-a desfasurat in deplasare. La pauza a fost 0-0, iar noi am ratat doua ocazii monumentale imediat dupa reluarea reprizei secunde", continua fostul fotbalist.
Calificati in turul patru al Cupei UEFA
In anul competitional 1971-1972, UT Arad a ajuns pana in turul patru al Cupei UEFA, trecand de Austria Viena, Zaglebie Walbrzych si Vitoria Setubal, fiind eliminata, in cele din urma, de redutabila grupare engleza Tottenham Hotspur. "Am pierdut acasa cu 2-0, iar in Anglia am terminat la egalitate, 1-1. Cred ca abia atunci a fost momentul nostru de varf. E adevarat ca inainte eliminaseram Feyenoord, dar abia mai tirziu am devenit stapani pe situatie. Prinseseram experienta, eram rutinati. Daca tratam mai bine meciul cu Tottenham, puteam face istorie", concluzioneaza Domide, coplesit de amintiri.

Daniel Nazare & Matei Udrea - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]