Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 30 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Universitatea "Aurel Vlaicu" aniverseaza 30 de ani de Invatamant superior de stat la Arad

UAV a sarbatorit 30 ani de activitateAniversarea a 30 de ani de invatamant superior de stat la Arad coincide in mod fericit cu sarbatoarea Zilei Nationale a Romaniei. In chip firesc, conducerea Universitatii "Aurel Vlaicu" a dedicat aceasta aniversare Zilei Nationale. Pentru a marca cei 30 de ani de invatamant superior si pentru a evidentia managementul dinamic, orientat spre calitate, al universitatii in ultimii ani, aniversarea a constat intr-o sesiune jubiliara de comunicari stiintifice cu participare nationala si internationala. Astfel, in dupa-amiaza zilei de ieri si in aceasta dimineata, s-au sustinut lucrarile stiintifice pe sectiuni, 413 comunicari stiintifice apartinand studentilor si cadrelor didactice de la toate facultatile universitatii. Sesiunea de comunicari stiintifice a fost deschisa in cadru festiv ieri, in Aula Magna "Iuliu Maniu", in prezenta oficialitatilor locale si judetene, a invitatilor din tara si din strainatate, a studentilor. Inceputa (ca toate manifestarile importante ale UAV) cu "Gaudeamus igitur" si "Tatal nostru", intonate de corul Facultatii de Teologie, dirijat de lect. univ.. dr. Mircea Buta, aniversarea a fost deschisa prin cuvantul prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", din a carei alocutiune a razbatut multumirea de a fi impreuna: "Impreuna de 30 de ani, aradeni, oameni de scoala, oficialitati". 
Au adus salutul lor Universitatii: subprefectul Florin Remetan, viceprimarul Emanoil Voicu, vicepresedintele Consiliului Judetean - Claudiu Cristea, prof. univ. dr. Victor Iliescu de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, prof. univ. dr. Ioan Cartis, rectorul Institutului Politehnic Timisoara, deputatul PNL Titus Ghiorghiof, Rodica Borza, consilier municipal si secretar executiv al PSD Arad, Edeleni Coloman, director al Gospodaririi Comunale si presedinte al PSD Arad, ing. Nicolae Iosif, fost director al Intreprinderii de Vagoane si cel care, in 1972, semna actul de nastere al Institutului de Subingineri din Arad. Au fost prezente la aceasta aniversare si personalitati internationale ale invatamantului superior printre care amintim: prof. univ. dr. ing. Rus Moreira Crava de la Institutul Politehnic din Lisabona, prof. univ. dr. Arpad Takaci de la Universitatea din Novi Sad. De asemenea, s-a dat citire mesajul Presedintelui Romaniei,  Ion Iliescu, adresat Universitatii "Aurel Vlaicu" cu acest prilej. Sub semnul recunostintei meritelor pe care le-au dovedit de-a lungul anilor in viata Universitatii "Aurel Vlaicu", s-au acordat Diplome de Excelenta acelora care au contribuit si contribuie la dezvoltarea universitatii aradene: oficialitati locale si judetene, fosti si actuali profesori si conducatori ai universitatii.

Catalina Latu - Adevarul 

  • Infiintarea Biroului Unic in vami va elimina coruptia si birocratia

Seful DGV - Dinu Gheorghe explica importanta ghiseului unicSeful Directiei Generale a Vamilor a fost prezent ieri la Arad pentru a pune la punct ultimele detalii legate de infiintarea Ghiseului Unic
In cursul diminetii de ieri, la Vama Nadlac a avut loc o intalnire intre un director din cadrul Directiei Generale Vamale, seful DRV Arad, Aurel Matiut, seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera, reprezentanti ai Asociatiei Nationale a Drumurilor, ai Politiei Sanitare si Fitosanitare. 
La intalnirea la care a participat si vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Falca, s-au pus la punct ultimele detalii legate de infiintarea in vamile aradene a Ghiseului Unic. Astfel, incepand din data de 1 ianuarie a anului viitor, la punctele de trecere a frontierei Nadlac, Varsand si Turnu vor lua fiinta aceste birouri, unde se vor plati toate taxele aferente, de salubrizare, dezinfectie, vamale etc. La ora actuala, aceste taxe se platesc in 5-6 locuri special amenajate in fiecare vama. Reprezentantul Directiei Generale a Vamilor, Dimitriu Baltes, prezent ieri la aceasta intalnire, spune ca principalul scop al infiintarii acestui birou este de a elimina coruptia si birocratia. De asemenea, acesta este de parere ca astfel se va fluidiza activitatea in vami, care va fi mult mai operativa. Chiar daca nu a fost prezent la intalnirea de la Nadlac, seful Directiei Generale a Vamilor, Dinu Gheorghe, a fost prezent ieri la Arad si a fost pus la curent cu tot ce s-a discutat acolo. Dinu Gheorghe s-a intalnit insa cu seful DRV Arad, Aurel Matiut, si au discutat despre situatia actuala existenta in vamile aradene.

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Ofiteri sub acoperire in autocarul cu turisti

Autocar pentru Ungaria a fost verificat de politisti sub acoperireActiunile sub acoperire ale cadrelor Politiei de Frontiera din Arad continua cu mult succes. Doi ofiteri sub acoperire de la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera au urcat ieri noapte, in fata Garii Arad, in calitate de simpli turisti, intr-un autocar ce facea ruta Arad-Nadlac-Kecskemet (Ungaria). 
Imediat dupa plecarea din Arad, doua persoane, prietene ale soferului, au intrebat calatorii daca au suficienti bani in valuta pentru a putea trece in Ungaria, oferindu-se sa le imprumute valuta. Dintre cei 14 pasageri, noua au acceptat imprumutul, banii urmand sa fie returnati dupa trecerea prin vama. Printre cei noua s-au aflat si ofiteri sub acoperire, sumele oferite variind intre 100 si 250 euro. La Nadlac, politistii s-au prezentat, oprind calatoria. Persoanele care au imprumutat bani au fost oprite la vama, fara alte consecinte in afara intreruperii calatoriei. Firma transportatoare va fi verificata si daca se va constata ca a comis mai multe abateri, politia de frontiera va solicita, conform legii, suspendarea licentei de transport pentru firma in cauza. Procedeul imprumutului de valuta este folosit de firmele transportatoare pentru a-si asigura clienti, in special din randurile celor care doresc sa ajunga la munca la negru in strainatate, dar nu au destui bani asupra lor. Legea prevede ca o persoana trebuie sa detina suma minima de 250 euro la iesirea din tara, daca doreste sa mearga intr-una din tarile fostului bloc estic, sau 500 euro pentru tarile spatiului Schengen, suma destinata a acoperi cheltuielile pentru intretinere pentru un sejur de cinci zile peste hotare.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Premierii au decis: autostrada Budapesta-Bucuresti!

Autostrada spre Budapesta va trece si pe la AradPremierii roman si ungar, Adrian Nastase, respectiv Peter Medgyessy, au semnat ieri, la Budapesta, Declaratia privind cooperarea si parteneriatul strategic ungaro-roman pentru Europa secolului XXI. "Acest text vizeaza o noua calitate a relatiei noastre ca aliati in cadrul NATO, este vorba de interesele noastre comune in calitate de viitori membri ai Uniunii Europene", a declarat premierul roman.
Pe plan economic, Peter Medgyessy a mentionat ca s-a convenit construirea unei autostrazi Bucuresti-Budapesta, a unei linii de inalta tensiune Bekescsaba-Oradea si a unei conducte de gaz care sa lege cele doua state. Declaratia privind cooperarea si parteneriatul strategic ungaro-roman pentru Europa secolului XXI face referire si la promovarea drepturilor minoritatilor din cele doua state, atat Romania, cat si Ungaria angajandu-se sa respecte obligatiile si angajamentele adoptate in spiritul Tratatului de baza din 1996. "Consider ca problema minoritatilor este importanta, dar nu este singurul subiect pe care trebuie sa-l abordam", a spus primul ministru roman.
  • La Fantanele, ursii sunt o atractie pentru vizitatori

Ursii sunt ingrijiti cu placere de familia CilanToata lumea din localitate stie ca familia Cilan creste de mai multi ani, printre alte animale domestice, si niste "salbaticiuni". Povestea aducerii ursuletilor in familia aradeana este foarte simpla. Prin 1992, s-a dat o stire la radio, prin care se anunta ca o gradina zoologica din Brasov vinde pui de urs, deoarece nu mai are cu ce sa-i hraneasca. 
Imediat, am rugat un prieten sa-mi faca o cusca si am  plecat cu trenul spre Brasov de unde am cumparat doi ursuleti de cinci luni, pentru care am platit 80 mii lei, bani cu care as  fi cumparat o masina, spune domnul Cilan. 
Astfel, ursuletii, care nu ar fi avut sanse mari de supravietuire daca ramaneau la Brasov, au fost salvati de un iubitor de animale. Din momentul in care "animalutele" au fost aduse acasa, omul nostru a trebuit sa invete, incetul cu incetul, cum se cresc aceste vietati. Nu a fost prea greu, deoarece am primit instructiuni de ingrijire de la cei din Brasov, apoi am mai invatat, pe parcurs, de ce mai au nevoie. Nu sunt animale pretentioase, le-am invatat sa manance de toate, mai putin carne cruda si nu mananca mai mult decat ar manca un porc, ne spune proprietarul. Cand am ajuns la ferma, ursii tocmai mancau porumb, apoi stapanul le-a dat paine, dar cel mai mult le plac biscuitii si ciocolata.
Cusca in care locuiesc cei doi ursi, care au aproximativ 300 kg fiecare, a fost construita in aproximativ doi ani si are o incapere pentru dormit, un bazin unde fac baie pe timp de vara si un spatiu inconjurat de un grilaj unde animalele stau in timpul zilei.
In familia de ursi au aparut doua generatii de pui. Din prima generatie a supravietuit doar ursuletul Bobita, celalalt murind la putin timp dupa nastere. Puiul de urs a fost crescut de Dana si Gheorghe in casa, fiind hranit cu tot ce aveau mai bun. La a doua nastere, ursoaica a avut doar un pui, care a fost dat unor cunostinte. O intamplare nefericita a facut ca anul acesta, Bobita sa aiba un accident, in urma caruia a trebuit sa fie eutanasiat. Cei doi trec si acum foarte greu peste faptul ca ursul nu mai este cu ei.  Era ca propriul nostru copil, ne-am atasat mult de el, spune cu tristete Dana. Singura alinare a familiei Cilan este faptul ca ursoaica s-ar putea sa aiba in curand puiuti, dar in sufletul celor doi  va ramane mereu un loc pentru ursuletul pierdut.
La ferma de la marginea comunei Fantanele, vin deseori vizitatori, majoritatea fiind copii. Toti cei care vin cu ganduri bune la ferma mea sunt bine primiti, ne spune in incheiere domnul Cilan.

Corina Olariu & Roxana Naimam - Observator

  • FILMELE SAPTAMANII

Dacia 29 noiembrie - 6 decembrie 2002  Cum sa cuceresti barbatii - (SUA)
Muresul 29 noiembrie - 6 decembrie 2002  Lighioane pe opt picioare - (SUA)
Arta 29 noiembrie - 6 decembrie 2002 - Sala A  Mesaje secrete - (SUA)
Arta 29 noiembrie - 6 decembrie 2002 - Sala B  Unicul - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]