Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 30 septembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Universitatea de Vest "Vasile Goldis" si-a deschis noul an academic

Deschiderea anului universitar la UVVGDupa 12 ani de la infiintare, universitatea este acreditata
La sfarsitul saptamanii trecute, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" si-a primit cei peste 8000 de studenti si 600 de cadre didactice in noul an universitar. Desi aceasta institutie de invatamant a fost infiintata in urma cu 12 ani, acum ea are un nou viitor in fata. Acest lucru este datorat faptului ca in acest an a fost acreditata de Parlamentul Romaniei prin Legea 240/2002.
Un nou an, sub noi auspicii 
Sambata, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" a organizat festivitatea de deschidere a anului universitar 2002-2003. Manifestarea a avut loc in sala de spectacole a Teatrului de Stat. La festivitate au fost prezenti numerosi invitati, dintre care ii amintim pe: Timotei Seviciu, Episcop al Aradului, Halmagiului, Ienopolei si Hunedoarei, prefectul judetului Arad, Dan Ungureanu, Pavel Sarbu, seful Inspectoratului Scolar al Judetului Arad. Pe de alta parte, au mai fost prezente personalitati marcante din Franta, Ungaria sau Republica Moldova. Iata ca dupa 12 ani de la infiintare, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" a fost acreditata de Parlamentul Romaniei, prin Legea 240/2002, astfel incat noul an universitar a fost deschis sub alte auspicii.
Slujba de binecuvantare a studentilor si a cadrelor didactice ale universitatii a fost tinuta de I.PS. dr. Timotei Seviciu, inalta fata bisericeasca subliniind, de asemenea, legatura indisolubila a Episcopiei Aradului a Bisericii Ortodoxe Romane cu UVVG, patronul spiritual al universitatii, Vasile Goldis, fiind vreme indelungata secretar consistorial al Episcopiei aradene. 
In cuvantul dedeschidere adresat participantilor, rectorul UVVG, Aurel Ardelean, a subliniat faptul ca "in noul an universitar, UVVG doreste sa consolideze o institutie referentiala valoric pentru institutiile sociale, armonizand traditia cu inovatia. In spiritul inceputului de mileniu trei, UVVG isi va asuma un rol activ in procesul globalizarii; dezvoltand noi relatii cu mediul academic european. Doresc sa subliniez aceea ca o data atins obiectivul acreditarii nationale prin lege, proximul nostru obiectiv de management este acela al acreditarii internationale".
Mai tarziu, prefectul Aradului, Dan Ungureanu, in cuvantarea, sa a subliniat urmatoarele: "Rectorul Aurel Ardelean a dat Aradului si aradenilor ceea ce aveau nevoie si meritau, o institutie de invatamant- superior care, prin munca si calitatea procesuiui de invatamant, si-a cucerit locul binemetitat in mediul academic romanesc". Au urmat cuvintele de salut adreesate participantilor la festivitate de oaspetii din strainatate, cu totii subliniind bunele relatii statornicite intre institutiile de invatamant superior pe care le reprezinta si Universitatea de Vest "Vasile Goldis". 
Festivitatea s-a incheiat cu un scurt program artistic oferit de elevii Liceului de Arta "Sabin Dragoi" din Arad. 
Prefectul Ungureanu a avut cuvinte de apreciere la adresa rectorului UVVG - Aurel ArdeleanUniversitatea ca institutie de formare a tinerei generatii in spiritul mileniului III. 
Dupa festivitatea de deschidere a noului an universitar, a fost organizat un colocviu cu tema "Universitatea ca institutie de formare a tineiei generatii in spiritul mileniului III", moderat de rectorul UVVG, prof. univ. dr. Aurel Ardelean. La aceasta manifestare au participat Timotei Seviciu, Episcop al Aradului, Halmagiului, Ienopolei si Hunedoarei, prof. univ. dr. Nagy Ianos, rectorul Universitatii din Debrecen, prof. univ. dr. Grozdanka Coicov, rectorul Institutului Pedagogic din Vrsac; prof. univ. dr. Borivoj Crstici, de la Universitatea din Novi Sad si prof. univ. dr. Silvia Sofronie, de la, Universitatea din Chisinau. 
La colocviu au mai luat parte si numeroase cadre didactice ale UVVG. In cadrul colocviului au fost abordate teme ca: "fiinta universitatii si ethosul sau"; "Universitatea, matricea spirituala in care invatarea se armonizeaza"; "Dimensiunile postmodernitatii in formarea, universitara"; "Universitatea, institutie activa in procesul globalizarii"; "Studentul ca centru al procesului de formare profesionala (subiect al propriei formari)"; "Atmosfera creatoare din cadrul universitatii"; "Atmosfera morala din universitate: afectiune fata de studenti si capacitate de intelegere a aspiratiilor lor. Tinuta academica in munca".
Discutiile au fost deosebit de interesante, interventiile celor prezenti fiind in spiritul concluziilor exprimate la finalul lucrarilor de rectorul UVVG, prof. univ. dr. Aurel Ardelean: "Ne aflam intr-un proces de continua schimbare, care trebuie condus cu tact democrativ si proiectiv, spiritul de cooperare trebuind sa primeze in relatiile inter-universitare", 
Un nou "Doctor Honoris Causa" 
In cadrul sedintei din cursul saptamanii trecute, senatul UVVG a hotarat decernarea tilului de Doctor Honoris Causa al Universithtii de Vest "Vasile Goldis" din Arad, prof. univ. dr. Nagy Janos, rectorul Universitatii din Debrecen (Ungaria), in semn de recunoastere a prodigioasei activitati didactice si de cercetare stiintifica, care se intinde de-a lungul a 27 de ani de munca. 
LAUDATIO a fost rostit de prof. univ. dr. Gavril Ardelean. Dupa ce a dat citire Hotararii Senatului UVVG privind acordarea titlului de Doctor Honoris Causa distinsului om de stiinta maghiar, rectorul UVVG, Aurel Ardelean a adaugat urmatoarele: "Activand in cadrul Universitatii din Debrecen, prof. univ. dr. Nagy Janos s-a dovedit un adevarat prieten al Romaniei, continuand o veche traditie a relatiilor culturale si universitare romano-maghiare, intre universitatea pe care o conduce si UVVG existand o serie de protocoale de colaborare". 

Simona Valan - Agenda zilei

  • Desi este o scoala de renume - Colegiul National "Elena Ghiba-Birta" nu a primit nici un leu de la buget

Directoarea Colegiului - Valentina Iegariu solicita fonduri autoritatilor locale...Totusi, din resurse proprii, au fost dotate complet doua cabinete de biologie
Inainte de inceperea scolii si putin dupa aceea, cotidianul "Adevarul" s-a ocupat indeaproape de modul in care sunt (sau nu) pregatite institutiile de invatamant pentru a primi elevii. Problema cea mai dureroasa era, evident, lipsa banilor, mai bine zis insuficienta resurselor financiare alocate de la bugetele locale. "Prea putini bani...", se plangeau directorii de scoli. Si totusi, asa putini cum erau, ceva bani tot s-au dat. Cine ar fi crezut, in aceste conditii, ca o scoala precum Colegiul National "Elena Ghiba-Birta" nu a primit nici un leu pentru reparatii, dotari, nici macar pentru igienizarile obisnuite care se fac inainte de inceperea unui nou an scolar? 
Si totusi este adevarat. Mai mult, Colegiul EGB a reusit, exclusiv din resurse proprii!, sa faca investitii in scoala de aproape 600 de milioane de lei. Doua cabinete de biologie noi-noute.
Cea mai remarcabila reusita este dotarea a doua cabinete de biologie, cu absolut tot ce e necesar: mobilier, aparatura, calculator, etc. "Absolut totul e nou in cele doua cabinete - dotarile, gresia, instalatia electrica.", precizeaza dna directoare Valentina Iegariu. S-a lucrat aici apropape doua luni in aceasta vara. Nu mai e nevoie sa amintim de traditia acestui liceu in specializarile chimie-biologie, de pe bancile acestei scoli iesind generatii intregi de medicinisti. In anul scolar 2002-2003, sunt 8 clase de liceu cu specializarea chimie-biologie. Nici in anul scolar trecut, conducerea liceului nu a stat degeaba. A facut ce a facut si a reusit sa doteze doua laboratoare (dintre care unul de informatica), sa achizitioneze 12 calculatoare noi, sa schimbe mobilierul in 4 sali de clasa. "Se poate, numai sa vrei si sa nu improvizezi.", iata secCabinetul de biologie de la Liceul "Ghiba Birta" a fost modernizat... - Virtual Arad News (c)2002retul destainuit de d-na directoare Iegariu.
Teava care sta sa plezneasca.Totusi, oricat ai vrea si oricat ai fi de ambitios ca director, nu poti sa le faci pe toate, mai ales daca e vorba de lucrari foarte ample, care presupun sume mari de bani. Iar Colegiul National "Elena Ghiba-Birta" se confrunta cu o astfel de problema: o teava de apa care trece chiar prin sala de sport sta sa plezneasca. "In orice moment se pot intampla lucruri foarte grave, care pun in pericol viata copiilor nostri", avertizeaza d-na directoare. "Am solicitat autoritatilor locale suma necesara, in regim de urgenta. Pana acum nu am primit decat raspunsuri vagi." 
Dat fiind faptul ca va fi oprita apa in scoala, timp de doua zile cursurile vor fi suspendate .
Proiect COMENIUS in domeniul biologiei.
O stire de ultima ora este castigarea unui program COMENIUS, in care, pe langa Colegiul aradean, mai sunt implicate si doua institutii de invatamant postliceal din Italia si Portugalia. "Este un proiect de cercetare in domeniul biologiei, intitulat Copacul memoriei. Insa, pe langa domeniul principal, mai sunt implicate si altele, ca literatura, istoria, s.a.", ne spune dir. adj. Ionel Rosu, profesor de biologie, coordonator al proiectului. 
Scolii aradene i s-au alocat peste 4 000 de Euro, pentru materiale si deplasari. Prima deplasare va avea loc in 7 noiembrie, cand o echipa a liceului va pleca in Italia pentru un prim contact cu partenerii din aceasta tara.

Catalina Latu - Adevarul

  • Brat retezat, replantat in citeva ore

Ioan Palcu isi va putea folosi din nou mana retezataEchipa de medici condusa de prof. dr. Tiberiu Bratu, de la Clinica de Chirurgie Plastica si Reparatorie din cadrul Spitalului Judetean din Timisoara, a reusit in weekend sa replanteze bratul retezat al unui tanar.
Ioan Palcu are 17 ani si locuieste in Ineu (judetul Arad). Sambata dimineata el l-a ajutat pe unchiul sau sa taie lemne la circular. La un moment dat, lama acestuia s-a rupt si a retezat bratul tinarului. Speriat, unchiul sau l-a transportat la Spitalul de Urgenta din Arad, iar medicii de aici l-au trimis la Clinica de Chirurgie Plastica si Reparatorie de la Timisoara. Pentru ca doctorii sa o poata reface, mana baiatului a fost pusa in gheata, iar la 5 ore de la accident, Ioan Palcu a intrat in sala de operatie alaturi de prof. dr. Tiberiu Bratu si dr. Florin Crainiceanu. "Operatia a durat cam sase ore. Practic mana era taiata de la jumatatea bratului in jos, dar echipa noastra a reusit sa-i replanteze bratul", a declarat dr. Tiberiu Bratu, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Reparatorie de la Timisoara. "Operatia a fost o reusita, iar baiatul se simte acum foarte bine. Va mai ramane insa in spital cel putin 3 saptamani", a mai spus doctorul Bratu. Medicii timisoreni sunt insa bucurosi si pentru faptul ca, datorita mediatizarii puternice, oamenii au inteles ca mainile sau degetele pot fi recuperate si nu le mai arunca. Ei sunt optimisti si spun ca Ioan Palcu va reusi in cel mai scurt timp sa-si foloseasca, din nou, bratul.

Amira Damian - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Artistul plastic Elena Botan. Triumful culorii sugerate, de la praf de carbune la sclipiri de diamante
Pictorita Elena Botan printre lucrarile saleAm avut timpul si curiozitatea sa urmaresc – cu privirea – pe cei care trec prin fata unei vitrine de arta, a unei sali de expozitie, simpli spectatori ai unui vernisaj, sau, pur si simplu, vizitatori ai unor galerii de arta.
Am avut chiar rabdarea de a opri aceste fete anonime care trec nepasatoare pe langa incaperile care adapostesc atatea ganduri in culori, taiate in piatra sau bronz, ori cioplite in vana lemnului imbalsamat in lac auriu sau brun.
 –  "Arta in ziua de azi e ceva…cum sa spun? e ceva abstract, care nu mai intereseaza pe nimeni. Sa stiti ca nu sunt un prost care nu simte nimic in fata unei lucrari de arta dar acum, nici nu mai am timp pentru asa ceva, nici nu mai inteleg nimic din noile curente artistice, care ma depasesc…Parerea mea este ca artistii astia ori sunt niste genii neintelese, ori sunt numai nebuni care rabufnesc in acest fel…artistic. Ma numesc Ion si atat." (peste 50 de ani)
- "Arta e ceva foarte frumos… dar cere timp, rabdare, talent si bani. Eu am un nepot care are talent la desen, pictura, din astea, dar l-am batut la cap sa mearga la o facultate serioasa, ca din arta nu se poate trai…arta e mai mult un hobby, nicidecum o meserie… Pe la expozitii intru destul de rar si nu mai sunt la varsta cand achizitionez tablouri; poate o acuarela, dar asta asa, numai daca as avea bani. Stiti cum e in ziua de azi, cand omul nu are ce pune pe masa…" (d-na Olga, 60 de ani)
- "De galerii de arta, chiar n-am timp, nu pentru ca le-as desconsidera. Stiu ca sunt o valoare, dar asta e! Cant intr-o formatie si ma intereseaza numai domeniul asta! Muzeele si picturile  sunt mai mult pentru fete, nu?! (Victor, 23 ani)
- "Stam si vegetam, altceva nu facem toata ziua. Foarte rar ne vin vizitatori…La vernisaje se mai anima sala, atunci vedem si noi ceva lume buna, dar cei mai multi vin din obligatie; mai sunt si oameni cu dare de mana, snobi sau, pur si simplu iubitori de arta care achizitioneaza lucrari, sau sponsorizeaza artistii. Dar acestia sunt atat de rari, precum mana cereasca." (Vanzatoare)
* Intr-o singura zi, mii de capete indiferente au trecut pe langa o galerie de arta (nu o numim) dar numai cativa au intrat…
Si de aceea am rolul ingrat si fericit, totodata, de a prezenta aradenilor un artist care se incapataneaza sa nu renunte la arta, sa creada in eternitatea acestei frumoase, tiranice si mult posesive muze, careia, un artist adevarat ii sacrifica totul: tinerete, dragoste, familie, viata.

Crezul meu artistic porneste de la Ramet
Artista Elena Botan este un om extrem de greu de abordat. Cunoscand-o mai indeaproape, am inteles ca fiinta-i a trecut demult in vesnicia culorii, reinviind in mii de fete, asemeni curcubeului, pe care Elena il picteaza doar sugerat, chinuind intr-o placere a durerii artistice, ochiul flamand al celui care vrea sa vada.
Cu foarte mare greutate am reusit sa obtinem atentia artistului, care nu-si doreste apropierea privitorilor decat in sala de expozitie, acolo unde nu mai exista decat prin tablouri. A stat mult pe ganduri pana sa spuna acel da pe care-l asteptam cu sufletul la gura.
Inarmata cu un foto digital, caiet si pix, am batut la poarta casei artistei. A deschis cu acel zambet fin, indefinit pe care i-l cunosteam deja. Imbracata in bluza rosie si blugi, s-a grabit sa faca o cafea, pe care am baut-o in curte, sub un copac tanar, la o masa ingusta, cu un mic birmanez pe genunchi. Elena – imi permit din adanca pretuire sa o numesc astfel – si-a adus ultima productie, miniacuarelele pe care le va expune in curand, probabil la Casa Jelen, probabil la Teatru. Un vraf de bijuterii, de marimea unei duble carti postale mi-au fost impinse in fata, spre privire. Artista este foarte zgarcita in cuvinte, compensand insa prin bogatia culorilor care se rasfrang translucide, matasoase pe bucata de carton dreptunghiulara, pe care Elena face minuni. 
I-am cerut sa ne vorbeasca despre sine: "Prea multe n-am ce spune. Lucrarile vorbesc in locul meu. Crezul meu artistic porneste de la Ramet, locul unde m-am nascut, o mica localitate din Alba. Suntem moti si acest lucru spune totul. M-am nascut intr-o casuta mica, construita in stilul nostru motesc, pe care am transpus-o de fiecare data, in diferite culori, in lucrari. Muntele te invata sa traiesti aspru, dar prin asta te si pregateste pentru incercarile vietii. Ori eu, am avut si am, inca, destule. Nu stiu de la cine am mostenit acest har, poate de la tata care ii placea sa scobeasca in lemn… Venirea mea la Arad a insemnat de fapt intrarea in lumea speciala a artistilor. Dar despre itinerariul artistic nu vreau sa vorbesc eu: cautati in pliante, in cartea mea de impresii artistice.
Doar atat vreau sa amintesc, de profesorul Ioan Cott, care mi-a indreptat torentul salbatic, as putea spune, de energie, intr-o logica extrem de necesara a incadrarii ideii plastice in pagina. In rest, ramane sa priviti."

Elena Botan, identitate artistica
Expozitii personale de grafica: 1971, 1972, 1973, 1977, Arad; !974, Cubul UTA; Clubul Presei Arad, 1975, 1977, Casa Studentilor  Timisoara, 1978, Ineu, Brad, 1979, Alba Iulia –Clubul Tineretului Arad, 1980, Clubul Presei Arad, etc. Pana in 1984 participa si cu expozitii de grup al Cenaclului "Policrom". In 1982 primeste Premiul III la grafica cu lucrarea Victorie, iar in 1984 este recompensata cu Premiul I pentru acuarela " Malul Muresului". Participa de asemenea la toate expozitiile nationale, in 1990 participa cu expozitia de grup in Ungaria. In 1984 devine posesoarea unui Artista Elena Botan transmite din arta sa si generatiilor viitoare Brevet, prin Decretul prezidential nr.168/1984 prin care i se confera Medalia Comemorativa "A 40-a aniversare a revolutiei de eliberare sociala si nationala, antifascista si antiimperialista". Are si lucrari care sunt deja in colectii particulare. Ultima expozitie de grup la care a fost prezenta cu un numar de 28 de lucrari in ulei a fost in 2001, la Palatul Cultural. Elena Botan a mai expus in Germania, in 2000, intr-un cadru restrans al unei familii iubitoare de arta. Este foarte reticenta in privinta organizarii unei expozitii personale.
Pictura este prima si ultima mea iubire
Artista ne-a chemat  in atelier, in lumea secreta a tablourilor in care si prin care traieste. A explicat totul in cateva cuvinte, dupa care a tacut. Lucrarile de grafica cu care, de fapt, si-a inceput travaliul in lumea artistica, sunt simple, dar grele de continut, fine si aspre in acelasi timp. Elena se mandreste nespus cu ele. " Artileria grea" o constituie insa acuarela, de la imaginea firava a portretului de copil, pana la peisaje cu stanci abrupte, in care artista surprinde prin taietura dura, precisa a penelului, atat de copilaros si tandru, in alte lucrari: " Am simtit mult nevoia sa pictez locurile unde m-am nascut. De exemplu, casa natala are o vechime de peste 150 de ani, are acoperis de paie si este construita din lemn de zada (un fel de brad). De fapt, asa sunt toate casele pe-acolo. Nu am punctat pe portrete , din cauza peisajului care m-a fascinat intotdeauna, care  mi-a cucerit total sufletul, iar oamenii s-au confundat cu asprimea locurilor."
Putinele portrete pe care le vezi in tablourile Elenei Botan sunt tot un fel de  stanci, dar cu fetele usor slefuite, in aceeasi culoare de gri dur, pastrand, prin arta secreta, de neimitat a artistei, acea nota unica de tandrete, de gingasa lumina, de fapt, dorinta motilor de bunatate si dragoste. Este acel roz-liliachiu auriu care lumineaza obrajii supti si aspri, sau fata ovala a unui copil cu ochii mari, de un albastru usor decolorat.
Grafica de inceput a artistei se danteleaza pe teme istorice, mitice sau de dragoste. Am vazut tablouri ce reprezentau infruntari intre oameni si zei,  infruntarea omului de munte cu natura aspra care-l inconjoara; dragostea Elenei se pierde in dansuri aproape macabre, desi protagonistii sunt simpli tineri indragostiti, imbracati in straie ciudate, nenuntite. Sunt un fel de Romeo si Julieta autohtoni, care sugereaza, fara sa vrei, ideea neimplinirii, a mortii timpurii, a reintalnirii in vesnicie.
Acuarela este risipita in mii de tablouri. Natura este sfasiata gratios in culoare si anti-culoare. Cerul si verdele pamantului comprima orice spatiu de reprezentare plastica a artistei. Intre aceste doua elemente se desfasoara toata arta Elenei Botan: vai adancite in aburii unor nori solari sau, dimpotriva, coborate si mai mult sub greutatea unui cer ravasit vinetiu de furtuna; ploi argintii sub care ierburile stralucesc in smaragde, munti trazniti de un apus greu de culori imposibil de descris, curcubee doar sugerate, lasand ochiul sa flamanzeasca dupa culoarea nevazuta. Multe, foarte multe ierni, in care ninsorile fine cad feciorelnic peste sate de munte, ca niste voaluri de mirese. Copiii nu sunt decat niste puncte roz-alb, cu ochi imensi, dand viata naturii incremenite. Noile acuarele, mai bine zis miniaturile care vor face surpriza si deliciul unei foarte curande expozitii, sunt cu totul deosebite. Un nou element se naste pe carton: lumina. Peste 75 de lucrari traiesc explozia luminii "care curge", care aduce la incandescenta blanda, niciodata agresiva, tot ce atinge.
Uleiul este pentru artista, inca o incercare hard. Cateva splendide tablouri redau satul natal sau Cheile Turzii, o tulburatoare apa vijelioasa de munte intrand salbatic intre stancile albastre-vinetii, intunecate de inserare.
Pictura religioasa o explica insasi artista: "Credinta este o calitate cu care se nasc toti motii. Este o credinta puternica, de nezdruncinat dar neostentativa, aproape muta."
Elena Botan o picteaza pe Maica Domnului cu Iisus in brate. Este o maica adevarata, plina de seninatate si durere muta, pe chipul resemnat. Pruncul Mantuitor este un balai cu ochii mari, de un albastru rece, asemenea pruncilor de moti. Marama Maicii este din in, pe care, cu o tehnica de invidiat, artista il rasuceste si il lipeste, apoi il lacuieste pe capul desenat al icoanei.
Pietrele sunt o pasiune stranie a artistei: "Culeg pietrele care mi se par mai deosebite, le percep forma si incep sa le pictez: animale, pasari, pesti, portrete, icoane." Nimic nu este fortat, piatra pare sa fi cautat artistul, tocmai pentru a o eterniza in culori.
Elena Botan picteaza si pe pietre...Motivatie artistica
Artista Elena Botan  n-a fost scutita de grele incercari, dar a dovedit ca este un spirit darz si luptator. Se zbate singura cu cresterea a doi copii, doar cu o pensie de boala si 700.000 de lei ajutor social. Dupa moartea sotului, situatia financiara a devenit de-a dreptul tragica. In urma unui accident stupid, petrecut in urma cu peste zece ani, Elena a ramas doar cu un singur deget valid al mainii drepte, restul degetelor pastrand doar forma oaselor…
"Nu stiu ce ma tine in viata… Credinta in Dumnezeu se confunda cu credinta in Arta, Dragostea de Dumnezeu cu Dragostea pentru pictura. Am abordat aceasta ultima tehnica in acuarela - curgerea aerului si a luminii - ca o biruinta a binelui si frumosului impotriva raului si hidosului. Am biruit prin pictura. Culorile sunt terapia sufletului, pentru grelele incercari ale vietii. In fiecare tablou exista un crampei din sufletul meu, si putin har de la Dumnezeu. Conditia artistului, astazi e o rusine. Trecand la lucruri concrete, pot sa va spun ca hartia pe care pictez este foarte scumpa, pentru ca este straina si de foarte buna calitate. De asemenea si culorile. Pentru acestea insa trebuie bani, si nu putini. De unde? Acuarela nu se face, de exemplu, asa cu una cu doua. Este nevoie de un studiu, pe care il fac pe caiet si apoi de-abia, cand am ajuns la o intelegere mentala a ideii, o transpun definitiv in culoare. In privinta expozitiilor, sunt foarte reticenta, am mai spus. M-am inchis mult in mine. Am fost  si sunt foarte dezamagita de felul cum sunt tratati astazi artistii, in general".
***
Am rasfoit Caietul de impresii artistice si am citit multe randuri inspirate, scrise de diferite personalitati artistice si literare care au pretuit, de-a lungul vremii, activitatea artistica a Elenei Botan. Totusi, am vrut sa cunoastem parerea celui care i-a pus pentru prima oara un penel in mana, la Scoala Populara de Arta, prof. Ioan Cott: "Elena a fost talentata inca de  la prima trasatura de linie. Mi-am dat seama ca din mana ei, cu multa truda, va iesi ceva deosebit. Acuarela este punctul ei forte si o indemn sa lucreze, sa insiste numai pe aceasta tehnica, unde are toate sansele sa devina maestra. Eu am invatat-o constructia, punerea in pagina si compozitia. In privinta culorilor, Elena e, insa, o forta."
***
In atelierul Elenei Botan e liniste, lumina si aer curat, asemenea sufletului artistei. Tablourile aduc o viata in imagini adevarata, dar niciodata grotesca, agresiva, ostentativa. Natura acopera fiinta omeneasca, pusa sa inteleaga cel mai simplu si greu lucru: impacarea cu Dumnezeu.
Pictura Elenei Botan este o sfanta revolta a unor culori virgine, desi orice culoare, in momentul in care se lasa descoperita, gliseaza intr-un alt registru. Culoarea se transforma in aer si aerul in culoare. Sunt tablouri care nu-si vor pierde prospetimea si mesajul, niciodata.
Iarna, vara, raul sau stanca sunt elementele pe care Elena Botan, prin picturile sale fragile, aproape irespirabile de atata curatenie sufleteasca, extrem de sugestive si puternice, insa, construiesc Scara pe care Omul paseste sfios, cu sufletul rasfirat in culori straluminate, spre Creatorul sau, artist desavarsit.

Felicia R. Gheorghe - Occident

  • Brasovenii au fost invinsi de camerunezul care poarta 47 la picior

UTA incepe sa arate ca o echipa de Divizia A UT Arad a reusit sambata dupa-amiaza sa cucereasca primele trei puncte in aceasta editie a Diviziei A, la capatul unui meci in care evolutia "Batranei Doamne" n-a entuziasmat. Gazdele au intalnit un adversar cu o prestatie mai mult decat modesta, fiindca Luca, Buga si Dani, ca sa-i enumeram doar pe cei mai slabi jucatori ai trupei pregatite de Marius Lacatus, s-au facut de ras in fata unor anonimi.
"Vino cu mine!", i-a ordonat Niculaie lui Lacatus
La formatia aradeana a debutat atacantul camerunez Geremi Njok, care a jucat in ultimul sezon la echipa germana Stuttgarter Kickers, retrogradata in aceasta vara in cea de-a treia liga. Jucatorul de culoare, care poarta la picior numarul 47, a marcat primul gol al intalnirii, cu o executie superba, din foarfeca. Njok a avut o prestatie multumitoare, fiind indragit imediat de spectatorii ardeleni. 
Mijlocasul brasovean Mihai Stere se va casatori astazi cu Iulia Elena, fiica sefului Garzii Financiare din Brasov, Vasile Bilinschi. Dupa cununia civila va avea loc petrecerea, intr-un cerc restrans, la Complexul "Capra neagra" din Poiana Brasov. Cei doi s-au cunoscut in luna ianuarie a acestui an, cand jucatorul se afla cantonat in cunoscuta statiune montana.
Roland Nagy a marcat ieri de doua ori impotriva formatiei la care a evoluat de trei ani. Inainte de a ajunge in curtea Stelei, unde a jucat in grupele Ligii Campionilor, mijlocasul a fost legitimat la FC Brasov, fiind considerat in acel moment liderul echipei de sub Timpa. 
La finalul partidei, fanii aradeni au scandat: "Poli, uita-te / Ziua ta se apropie!", aluzie la faptul ca "Batrana Doamna" va intalni, in etapa viitoare, gruparea de pe Bega. Intre cele doua galerii exista o mare rivalitate.
Marius Lacatus, antrenorul "stegarilor", n-a fost lasat sa plece la Brasov cu autocarul echipei. "Vino cu mine!", i-a ordonat patronul Niculaie, dupa care magnatul a demarat in tromba spre orasul de sub Timpa.
UT Arad - FC Brasov 3:1 (2:0)
Au marcat: NJOK (min. 13). R. NAGY (min. 43 - din penalty si 71) / ISAILA (min. 47 - din penalty)
Stadion: "UTA"; Spectatori: 6.000
UTA: D. Bogdan 6 - Panin 5,5, Baldovin 6, Botis 6, Panaitescu 5,5 (min. 84 Demian) - M. Popescu 6, R. Nagy 6,5, Marginean 6, Pit 6 (min. 59 Fritea 5,5) - Manta 5,5 (min. 81 Ianu), Njok 6. Antrenor: Ionut Popa
FC BRASOV: Dossey 4 - M. Stan 5, B. Nicolae 4,5, Bodea 5,5, Fl. Moldovan 5, Andrasi II 5 - Dani 4 (min. 46 Cocan 5), Isaila 5 (min. 80 Vasc), Stere 5 - Buga 4, Luca 4 (min. 46 Onofras 4,5). Antrenor: Marius Lacatus
Arbitri: Cr. Balaj 6 - M. Savaniu 7, T. Marchis 7

Daniel Nazare - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]